Annuleringsverzekering afsluiten na boeking | Overstappen.nl

Annuleringsverzekering afsluiten na boeking

Je hebt een tijdje geleden een reis geboekt en vraagt je nu af of je nog wel een annuleringsverzekering kunt afsluiten. Het klopt dat hieraan strengere regels zijn verbonden dan bij het afsluiten van een reisverzekering. Tot wanneer je dit kan doen verschilt zelfs per verzekeraar. Wij gaan op deze pagina alle situaties voor je langs.

Kan ik na het boeken van mijn vakantie een annuleringsverzekering afsluiten?

Het is mogelijk om na het boeken van je reis nog een annuleringsverzekering af te sluiten. Wel is hier altijd een tijdsduur aan verbonden waarin de annuleringsverzekering moet worden afgesloten. De meeste verzekeraars hanteren een termijn van 7 dagen na de boeking. Een kleiner gedeelte van de verzekeraars hanteren een periode van 14 dagen of hebben zelfs geen termijn.

Voor de reis

Stel je boekt op 1 april je reis naar Spanje. Doorgaans heb je tot 8 april de tijd om je annuleringsverzekering af te sluiten. Dit kan een losse annuleringsverzekering zijn of een reisverzekering met bijbehorende annuleringsdekking. Afhankelijk van de verzekeraar kan je eventueel tot 15 april een annuleringsverzekering afsluiten.

Tijdens de reis

Het is doorgaans niet mogelijk om tijdens je reis nog een annuleringsverzekering af te sluiten. Het is altijd mogelijk om een aanvraag te doen bij de verzekeraar, maar de kans dat deze geaccepteerd wordt is klein. De verzekeraar gaat er namelijk vanuit, wanneer je tijdens je reis nog een annuleringsverzekering wilt afsluiten, dat er een vergrote kans is dat je de reis gaat afbreken.

Afsluittermijnen annuleringsdekking per verzekeraar

Zoals eerder benoemd hanteren de verzekeraars een zelf gekozen termijn waarin jij nog een annuleringsverzekering kan afsluiten, na het boeken van je reis. Een reisverzekering kan je meestal tot 1 dag voor de reis afsluiten. Bij een annuleringsverzekering gelden de volgende termijnen:

VerzekeraarTermijn
a.s.r.7 dagen
ABN AMRO7 dagen
Aegon7 dagen
De Internationale7 dagen
Inshared7 dagen
Univé7 dagen
Anker Insurance7 dagen
FBTO14 dagen
OHRA14 dagen
Centraal Beheer14 dagen
Nationale Nederlanden14 dagen
UnigarantGeen termijn

Doorlopende reisverzekering met annuleringsverzekering

Wanneer je kiest voor een doorlopende reis- en annuleringsverzekering hoef je niet meer na te denken over het afsluiten van een annuleringsverzekering. De annuleringsdekking is dan geldig voor het gehele jaar en loopt meestal automatisch door. Voor het afsluiten van een doorlopende annuleringsdekking gelden dezelfde termijnen als in bovenstaande tabel. Voor een doorlopende reisverzekering geldt dat je deze meestal tot 1 dag voor de reis kan afsluiten.

Uitzonderingen verlaat afsluiten annuleringsverzekering

Het is niet altijd mogelijk om na het boeken van je reis nog een annuleringsverzekering af te sluiten. De hoofduitzondering is wanneer je vooraf al weet hebt van een situatie, waarin het aannemelijk is dat jouw geplande reis geannuleerd moet worden. Wanneer dit het geval is en de reisverzekeraar komt hierachter, zal jij aangeduid worden als fraudeur. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin jij al weet dat je vader ernstig ziek is en pas daarna een annuleringsdekking afsluit. De kans is dan aanwezig dat je de reis moet afbreken of vooraf annuleren, terwijl jij van tevoren al wist dat dit kon gebeuren.

Een andere uitzondering hebben wij al eerder benoemd op deze pagina, namelijk het pas afsluiten van een annuleringsverzekering tijdens je reis. Dit is doorgaans niet mogelijk bij reisverzekeraars, omdat zij er dan vanuit gaan dat jij voorkennis hebt over het (mogelijk) vroegtijdig afbreken van je reis.

Ons advies

Het is verstandig om je annuleringsverzekering direct bij je doorlopende reisverzekering af te sluiten. Zo scheelt dit meestal geld, omdat het een doorlopende aanvullende dekking is. Daarnaast heeft de verzekeraar ook geen vermoeden dat jij voorafgaande de reis al weet hebt van een gebeurtenis, waardoor je de reis moet annuleren. Wanneer je ook meerdere keren per jaar op reis gaat of voor een langere periode, is het afsluiten van een doorlopende annuleringsverzekering de juiste beslissing. Een kortlopende annuleringsverzekering is meestal een goede keuze bij een kortlopende reisverzekering.