Sim only

Op deze pagina vindt je alle informatie over Sim Only. Zo kan je hier vinden wat de 3 beste deals zijn van dit moment, kan je verschillende abonnementen met elkaar vergelijken en geven we je tips & informatie zodat je altijd het beste Sim Only abonnement kiest.

De 3 beste Sim Only deals van april 2020

supplier-logo
€12
per maand
checkmark 7 GB internet
checkmark 200 sms/belminuten
supplier-logo
€8,50
per maand
checkmark 2000 mb/min/sms
checkmark Betaal nooit meer dan je verwacht
supplier-logo
€35
per maand
checkmark Unlimited data en onbeperkt bellen/sms (5G ready)
checkmark Tot €7,50 korting als je KPN Thuis hebt

Snel naar:

Wat is Sim Only?

Geen zin om te lezen? Klik hier om te luisteren.

Een Sim Only abonnement (afgekort van simkaart only) is een abonnement zonder telefoon. Wanneer je een Sim Only abonnement afsluit, krijg je alleen een simkaart. Je simkaart heeft een eigen mobiel telefoonnummer en daaraan zijn je abonnementsgegevens gekoppeld.

Wat heb je nodig voor Sim Only?

Het enige wat je nodig hebt om een Sim Only abonnement te kunnen afsluiten, is een simlockvrije telefoon. Telefoon die los worden verkocht zijn dit in de meeste gevallen simlockvrije telefoons, controleer dit altijd echter goed voordat je een losse telefoon koopt.

Ook goed om te weten: telefoons die in combinatie met een abonnement zijn gekocht, zijn vaak niet simlockvrij. Deze kun je simlockvrij laten maken om toch gebruik te kunnen maken van een simkaart van een andere provider; dit kun je doen via jouw huidige provider.

sim onlyAls je een abonnement in combinatie met een telefoon hebt gekocht zijn de mobiele providers na één jaar verplicht om gratis de simlock eraf te halen. Binnen het eerste jaar kan er een bedrag gevraagd worden om de telefoon simlock vrij te maken. Ook als je op een later moment je mobiele telefoon wilt verkopen is het handig om een simlockvrije telefoon te hebben, simlockvrije telefoons verkopen namelijk een stuk beter.

Sim only vergelijken

Wanneer je Sim Only abonnementen gaat vergelijken, is het goed om van tevoren na te denken over wat je zelf belangrijk vindt. Wij geven je 3 tips om je op weg te helpen:

 1. Controleer wat je dataverbruik per maand is. Er bestaan online veel verschillende tools waarmee je je dataverbruik kan inschatten, maar natuurlijk is het nog beter om na te gaan wat je daadwerkelijk per maand aan mb’s verbruikt. Zo kies je altijd een Sim Only abonnement die bij jouw datagebruik past.
  ✅Onze tip: Via de app ‘My data manager’ kan je heel eenvoudig terugzien hoeveel data per maand je hebt gebruikt.
  Bekijk ook: hoeveel MB heb ik nodig?
 2. Controleer hoeveel belminuten je maandelijks verbruikt. Ook hiervoor geldt: ga van tevoren goed na hoevaak je maandelijks belt.
  Bekijk ook: hoeveel belminuten heb ik nodig?
  ✅Onze tip: Vaak kan je via de website of app van jouw huidige provider eenvoudig terugzien hoeveel belminuten je in een maand verbruikt.
 3. Bepaal de looptijd van je abonnement. De contractduur verschilt per Sim Only provider. Er zijn Sim Only abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn, maar het is ook mogelijk om abonnementen voor 1 jaar of 2 jaar af te sluiten.
  ✅Onze tip: Heb je een telefoon die nog wel mee kan, maar binnenkort wel aan vervanging toe is? Kies dan voor een maandelijks opzegbaar abonnement. Ben je meer opzoek naar een goedkoop Sim only abonnement? Hoe langer de contractduur, hoe goedkoper het abonnement.

Wanneer je al deze bovenstaande punten hebt doorlopen, kan je starten met sim only vergelijken. Zo kies je altijd het abonnement dat het beste bij jou past.

Sim Only vergelijken Consumentenbond

Elk jaar doet de Consumentenbond via hun eigen panel onderzoek naar de beste provider. Het meest recente onderzoek is uitgevoerd in december 2019, en wij hebben hieronder de belangrijkste resultaten samengevat:

Totaal testoordeelOordeel bellen binnenOordeel internet buiten
1.Simyo8,68,58,9
2.KPN8,58,48,7
3.Hollandsnieuwe8,38,28,5

Sim only of abonnement?

Omdat je alleen een simkaart aanschaft, is een sim only goedkoop in vergelijking met andere mobiele abonnementen waar een telefoon bij zit. Bij een mobiel abonnement betaal je voor de simkaart én betaal je de kosten voor de telefoon zelf, wat je terugziet in de maandelijkse kosten.

Een sim only kan, per maand, tot wel 50% goedkoper zijn dan een abonnement met telefoon. Een abonnement vergelijken met sim only loont dan ook zeker. Het grote voordeel van een goedkope sim only is dat je goedkoop kan bellen, sms’en en internetten. Omdat aanbieders geen dure telefoons hoeven te leveren, kunnen ze meer korting geven op het bedrag dat je maandelijks moet betalen voor het sim only abonnement.

Voordelen Sim Only

Hier staan de voordelen van een Sim Only abonnement op een rijtje:

 • Lage prijs per maand; het kan de helft van de maandelijkse kosten schelen ten opzichte van een mobiel abonnement mét telefoon;
 • Bijna alle provider leveren een 3-in-1 simkaart, je simkaart knippen is nooit nodig;
 • Veel mogelijkheden voor sim only met 4G internet
 • Keuzevrijheid in de samenstelling van je abonnement (belminuten, sms’jes, internetdata);
 • Gebruik blijven maken van je huidige telefoon voor een veel goedkoper bedrag per maand;

Tips voor het kiezen van een Sim Only abonnement

Om je op weg te helpen, geven we je graag een aantal tips voor het kiezen van een Sim Only abonnement.

 1. Controleer je huidige verbruik. Vaak kan je in de app of op de website van je huidige provider in je account zien hoeveel data en belminuten je per maand verbruikt.
  ⭐ Onze tip: bepaal aan de hand van je huidige verbruik hoeveel mb’s en belminuten je nodig hebt en kies in onze vergelijkbare de goedkoopste abonnement. 
 2. Belplafond. Een belplafond houdt in dat je nooit onverwachte kosten hebt, gezien je niet over je bundel heen kan gaan. Wanneer je het belplafond hebt bereikt, kan je indien gewenst zelf je bundel opwaarderen.
  Hollandsnieuwe, Simpel en Youfone bieden deze mogelijkheid aan.
  ⭐ Onze tip: een belplafond is ideaal voor mensen die veel reizen en onderweg zijn, of voor ouders die een Sim Only abonnement voor hun kind willen afsluiten.
 3. Snelheid netwerkprovider kiezen. Veel mensen hechten waarde aan de internetsnelheid. En dat is begrijpelijk, je wilt natuurlijk niet overstappen naar een provider die veel langzamer internet heeft.
  ⭐ Onze tip: vind je het belangrijk om altijd snel internet te hebben? Bekijk hier dan welke provider als snelste uit de test is gekomen.

Hoeveel belminuten en mb’s heb ik nodig?

Wanneer je een Sim Only abonnement gaat afsluiten, is het soms lastig om na te gaan wat je maandelijkse verbruik precies is.

Om je te helpen bij het inschatten hoeveel belminuten, sms’jes en MB’s je nodig hebt kan onderstaande tabel uitkomst bieden:

Soort gebruikerAantal belminutenAantal MB’s internet
Minder dan gemiddelde gebruiker< 100 minuten< 1000 MB’s
Gemiddelde gebruiker200-400 minuten2000-5000 MB’s
Meer dan gemiddelde gebruiker> 500 minuten> 5000 MB’s

*Deze aantallen zijn per maand. Vergelijk sim only abonnementen bij ons en kies het abonnement dat het beste bij jouw wensen past.

Kosten bellen buiten bundel

Wanneer je over je belminuten heen gaat, kunnen de kosten helaas flink oplopen. Wanneer je wel eens over je bundel heen gaat, is het hierom verstandig om bij het kiezen van een provider rekening te houden met de kosten hiervan. Per provider verschilt het ook of de kosten buiten je bundel worden gerekend per seconde of per minuut naar boven worden afgerond.

Ons advies: Wil je zorgeloos kunnen bellen? Kies dan voor een provider met een belplafond. Je kan dan zelf instellen dat tot een bepaalde max buiten je bundel kan bellen, bijvoorbeeld tot € 10,-. Kijk daarnaast ook of jouw provider kosten per seconde of per minuut rekent. Kosten per seconde zijn voordeliger, gezien je dan nooit meer betaalt dan dat je daadwerkelijk hebt gebeld.

Bekijk hieronder de kosten voor het bellen buiten je bundel per provider:

ProviderKosten bellen buiten bundelBelplafond?Gesprekstijd afgerond per
KPN€ 0,23NeeSeconde
T-Mobile€ 0,23NeeMinuut
Vodafone€ 0,25NeeMinuut
Tele2€ 0,25NeeMinuut
Ben€ 0,31NeeSeconde
Youfone€ 0,30JaMinuut
Simyo€ 0,31NeeMinuut
Budget MobielGeenNeeSeconde
Simpel€ 0,31NeeSeconde
Lebara€ 0,12JaMinuut
Hollandsnieuwe€ 0,01JaMinuut

*Bovenstaande kosten zijn per minuut. Laatst gecontroleerd: april 2020. Prijswijzigingen voorbehouden.

Kosten data buiten bundel

Bij het kiezen van een Simonly abonnement, is het ook verstandig om na te gaan hoeveel het kost per MB om buiten je bundel heen te gaan.

Ons advies: Wil je overal zorgeloos kunnen internetten? Kies dan voor een onbeperkt internet Sim Only abonnement of kies een provider die geen extra kosten rekent wanneer je over je bundel heen gaat.

ProviderKosten data buiten bundel
KPNGeen, alleen lagere snelheid
T-MobileGeen, alleen lagere snelheid
Vodafone€ 0,01 of voor lagere snelheid
Tele2Geen, data wordt uitgezet
Ben € 0,10
Youfone € 0,10
Simyo€ 0,15
Budget MobielGeen, alleen lagere snelheid
Simpel€ 0,15
Lebara€ 0,10
Hollandsnieuwe€ 0,01

*Bovenstaande kosten zijn per MB. Laatst gecontroleerd: april 2020. Prijswijzigingen voorbehouden.

Netwerk per provider

In Nederland zijn in 2020 de volgende 4 netwerkproviders actief:

Alle andere providers maken gebruik van een van de netwerkproviders.

Ons advies: Ben je erg tevreden met de snelheid en het bereik van je huidige netwerk? Kies dan voor een provider met hetzelfde netwerk. Wil je sneller internet en beter bereik? Bekijk dan hier welke provider als snelste uit de test is gekomen.

Hieronder vindt je een overzicht van welke providers gebruik maken van welk netwerk:

T-Mobile netwerkVodafone netwerkKPN
BenHollandsnieuweSimyo
SimpelLebara
Tele2Youfone
Budget Mobiel
(voorheen Robin Mobile)

*Laatste update: april 2020.

Snelste netwerkprovider

De beste manier om erachter te komen wat de snelste netwerkprovider is, is door te kijken welke netwerkproviders het beste uit de test komen.

Er worden regelmatig snelheidsonderzoeken uitgevoerd om te testen welke provider het snelste is. Het meest recente onderzoek dat is uitgevoerd, is het Ookla onderzoek van oktober 2019.  T-Mobile is hierbij het snelste uit de test gekomen, gevolgd door Vodafone. KPN en Tele2 zijn het minst snel uit de test gekomen.

Sim only verlengen?

Heb je al een Sim Only abonnement? Dan kan je ervoor kiezen om deze te verlengen.

Verlengen kan 4 maanden voor het aflopen sim onlyvan de eerste contractperiode. Meestal krijg je vanzelf een bericht van jouw provider dat je kan overstappen, of kan je dit zelf inzien in de app of website van je provider.

Ons advies: het is vaak goedkoper om over te stappen op een nieuwe aanbieder. De kortingen voor nieuwe klanten zijn vaak veel hoger dan de kortingen die worden geboden aan bestaande klanten.

Bekijk ook: