Zakelijk sparen
- Vergelijk meer dan 30 banken
- Binnen 5 minuten een rekening openen
- Veilig met depositogarantiestelsel
Zakelijke spaarrekening
Zakelijk sparen werkt bijna hetzelfde als een privé spaarrekening: ook bij zakelijk sparen is het saldo direct opneembaar en ontvang je rente op je spaargeld. De rente bij een zakelijke spaarrekening is, net als bij een privé spaarrekening, variabel. Het rentetarief staat niet vast en kan dus altijd veranderen. Een zakelijke spaarrekening valt ook onder het depositogarantiestelsel, wat inhoudt dat je spaargeld tot €100.000 is beschermd als de bank failliet gaat.
Een spaarrekening openen is bij de meeste banken gratis. Vaak is het wel zo dat je geen zakelijke spaarrekening kunt afsluiten zonder een betaalrekening te hebben bij de desbetreffende bank.
Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk om zakelijke spaarrekeningen te vergelijken met onze vergelijker, maar je kunt wel andere spaarrekeningen vergelijken.
Deposito sparen
Kun je je geld langere tijd missen? Overweeg dan om een deposito te openen. Bij deze spaarvorm zet je je spaargeld voor een bepaalde periode vast. Hiervoor krijg je een hogere zakelijke rente terug dan op een normale zakelijke spaarrekening. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Houd er wel rekening mee dat je in de tussentijd het geld niet kan opnemen of een boete zult moeten betalen als dit wel kan.
Zakelijke spaarrekening vergelijken
Voordat je direct een zakelijke spaarrekening afsluit, is het verstandig om eerst verschillende spaarrekeningen te vergelijken. De rente verschilt namelijk per zakelijke spaarrekening en is sowieso al lager dan bij een privé spaarrekening. Door een vergelijking te maken kun je de bank kiezen die de hoogste rente aanbiedt. Zo haal je het maximale uit je zakelijke spaargeld.
Daarnaast hebben banken verschillende voorwaarden die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan flexibiliteit, minimumbedragen en boetes bij vroegtijdige opname van geld. Vind je klantenservice belangrijk, neem dit dan ook mee in je vergelijking.
Wat zijn de verschillen tussen privé en zakelijk sparen?
Hoewel privé sparen en zakelijk sparen vergelijkbaar zijn, zijn er wel wat verschillen om rekening mee te houden.
Rentegrens
Een van de verschillen is dat er bij zakelijke spaarrekeningen een rente grens is. Dit houdt in dat je tot een bepaald bedrag zakelijke rente ontvangt. Wanneer het saldo op je spaarrekening boven dit bedrag komt, wordt er geen rente uitgekeerd. Dit bedrag is vaak €100.000.
Lagere rente
Een ander verschil is dat de rente bij een zakelijke spaarrekening vaak lager is dan bij een privé-spaarrekening. Daarom is het slim om naar verschillende spaarrekeningen te kijken en de bank te vinden die de hoogste spaarrente biedt.
Sparen met een doel
Bij zakelijk sparen kun je niet zomaar onbeperkt geld opzij zetten. Je zakelijke spaarrekening moet een duidelijk doel hebben, zoals sparen voor een investering of een financiële buffer opbouwen om toekomstige betalingen te kunnen doen.
Voordelen zakelijke spaarrekening
Een groot voordeel is dat jouw zakelijke spaargeld niet wordt belast in box 3. Dit is wel het geval bij een privé spaarrekening, waarbij je vermogensbelasting over het spaargeld moet betalen. Zakelijke spaarrekeningen worden belast als onderdeel van de winst van het bedrijf en vallen onder de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting. Kortom: je betaalt dus minder belasting over dit spaargeld dan bij een privérekening.
Daarnaast helpt een zakelijke spaarrekening je om je financiën georganiseerd te houden en geeft het een duidelijk beeld van beschikbare reserves. Bovendien levert het je natuurlijk rente op.
Waar kan je een zakelijke spaarrekening voor gebruiken?
Sparen is makkelijker wanneer je een concreet doel voor ogen hebt. Maak daarom meerdere potjes op je spaarrekening voor verschillende doeleinden en categorieën. Zo houd je je financiën inzichtelijk. Wij geven je een aantal voorbeelden waar jij je zakelijke spaarrekening voor kunt gebruiken:
-
Belasting en BTW
Als zzp’er draag je zelf de verantwoordelijkheid voor de belasting. Daarnaast moet je ook BTW afdragen. Door alvast een deel van je inkomen opzij te zetten, weet je zeker dat je het verschuldigde bedrag kunt betalen en hoef je het alleen nog maar over te maken. Zo voorkom je ook dat je dit geld per ongeluk weer uitgeeft!
-
Winst
Een apart spaarpotje voor je winst is handig, omdat je dit weer kunt investeren in je onderneming of aan jezelf kunt uitkeren. Ook houd je goed overzicht in de opbrengsten van je bedrijf.
-
Buffer
Als ondernemer kom je soms voor onverwachte kosten te staan en heb je helaas vaak te maken met wisselende inkomsten of klanten die te laat betalen. Het is daarom fijn om hiervoor een aparte buffer te hebben, zodat je niet op een houtje hoeft te bijten.
-
Pensioenopbouw
Veel zelfstandige ondernemers moeten zelf hun pensioen regelen. Het is daarom verstandig om hiervoor een spaarpotje te maken, zodat je later een stabiel inkomen hebt als je met pensioen gaat. Let hierbij wel op dat je niet meer spaart dan je jaarruimte en reserveringsruimte. Dit is het maximale bedrag dat je jaarlijks van de Belastingdienst mag sparen voor je pensioen.
Vakantie spaargeld
Sparen voor een welverdiende vakantie is natuurlijk ook belangrijk, maar zet dit geld niet op je spaarrekening van de zaak. Dit kan namelijk gezien worden als een privé-uitgave. Je kunt op je zakelijke spaarrekening wel sparen voor zakelijke vakantiedoeleinden, zoals bedrijfsuitjes of zakelijke reizen.
Zakelijke spaarrekening openen
Als je een zakelijke spaarrekening wil openen, moet je kunnen aantonen dat je ondernemer bent. Een zakelijke spaarrekening is tenslotte bedoeld voor ondernemers en niet voor particulieren. De eerste stap bij het openen van een zakelijke spaarrekening is het vergelijken van banken en rekeningen. Kijk hierbij naar rentetarieven, minimale stortingsvereisten en eventuele kosten.
Heb je een bank en een specifieke rekening gekozen die aan je wensen voldoet? Vul dan de aanvraag voor de rekening in en lever de benodigde documentatie aan. Soms vraagt de bank om een minimale storting om de rekening te openen.
Vind de spaarrekening die bij jou past
- Vergelijk meer dan 30 banken
- Binnen 5 minuten een rekening openen
- Veilig met depositogarantiestelsel
Het laatste nieuws
ECB verlaagt rente opnieuw: Wat betekent dit voor jouw spaargeld?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft recentelijk opnieuw de rente verlaagd. Het belangrijkste rentetarief is nu van 3,25% naar 3,00% gedaald. Deze verlaging, de vierde van dit jaar, is bedoeld om de Europese economie te stimuleren. Maar welke impact heeft dit op jouw financiële situatie als spaarder, huizenkoper of investeerder?
Nederlanders trouw aan bank: 68% is nog nooit overgestapt
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (68%) is nog nooit overgestapt van bank. Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.
Daling ECB-rentes zet door: spaarrentes onder druk
Spaarrentes dalen vooral bij buitenlandse banken, terwijl Nederlandse banken nog geen aanpassingen doen.
Spaarrentes omlaag in navolging van de renteverlaging van de ECB
Spaaraanbieders Trade Republic en Santander verlaagden deze week hun spaarrentes. Volgens de vergelijker Overstappen.nl is de verwachting dat andere banken spoedig zullen volgen.
ACM: Nederlandse spaarrentes te laag door te weinig concurrentie
De ACM vindt dat spaarrentes bij de Nederlandse grootbanken te laag zijn. Lees er hier meer over
Handige informatie over sparen
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!