Vergoeding Anticonceptiepil zorgverzekering

Wil je zwangerschap voorkomen en ben je op zoek naar betrouwbare anticonceptie, dan is de pil wellicht wat voor jou. Omdat je als vrouw van boven de 21 de pil niet vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, is het mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten voor anticonceptiva. Bereken wel van te voren of de anticonceptiepil kosten niet lager uitvallen wanneer je deze los betaalt.

Vergelijk zorgverzekeringen

Aanvullende vergoeding anticonceptiepil

Om de anticonceptiepil vergoed te krijgen heb je een aanvullende verzekering nodig. Onderstaande pakketten vergoeden de anticonceptiepil volledig voor vrouwen vanaf 21 jaar.

Vergoeding anticonceptiepil vergelijken

Om er zeker van te zijn dat je voor álle zorg die je volgend jaar nodig denkt te hebben en je er zo min mogelijk voor betaalt, kun je het beste een vergelijking maken. Vul je gegevens, gebruik de filters en kijk hoe voordelig jij uit kunt zijn.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2022 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Verder lezen

Wat is de pil?
Combinatiepil
Werking van de pil
Geen bescherming tegen SOA’s
Gebruik van de pil
Wanneer is gebruik van de pil af te raden
Mogelijke bijwerkingen van de pil
De pil en trombose
Pil tegen puistjes
Anticonceptiepil kopen
De pil uit de basisverzekering
Eigen bijdrage de pil
Aanvullende verzekering voor pil vergoeding
Anticonceptiepil los kopen of verzekeren?
Diane-35 pil vergoeding
Vergelijken van aanvullende verzekeringen 2022

Vergoedingen voor de anticonceptiepil per verzekeraar

Wat is de pil?

De pil is een anticonceptiemiddel dat de kans op zwangerschap verkleint. Door gebruik van de pil ben je alleen beschermd tegen zwangerschap, niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Er bestaan verschillende soorten pillen ter anticonceptie, deze worden ingedeeld in generaties. Het type generatie wordt bepaald door het soort progestageen dat in de pil zit.

Combinatiepil

De pil wordt ook wel de combinatiepil genoemd, omdat de pil uit een samenstelling van twee soorten hormonen bestaat. De anticonceptiepil bestaat uit het hormoon oestrogeen en progestageen.

Werking van de pil

De hormonen die in de pil zitten voorkomen dat er eicellen uit de eierstokken vrijkomen, maken het voor zaadcellen moeilijk om door het slijm aan de ingang van de baarmoeder te komen, en maken het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.

Geen bescherming tegen SOA’s

De pil beschermt alleen tegen zwangerschap en niet tegen seksueel overdraagbare ziektes. Om deze te voorkomen zal je andere conceptiemiddelen zoals een condoom moeten gebruiken.

Gebruik van de pil

De pil moet dagelijks worden ingenomen gedurende drie weken. Na deze drie weken neem je een week lang geen pil. Tijdens deze stopweek komt je menstruatie op gang. Na deze stopweek begin je aan een nieuwe strip. Als je menstruatie niet goed uitkomt, in verband met bijvoorbeeld een vakantie, is het mogelijk je menstruatie uit te stellen. In dat geval begin je na de drie weken slikken aan een nieuwe strip in plaats van een stopweek in te plannen. Afhankelijk van het type pil dat je gebruikt, werkt het uitstellen van je menstruatie anders. Lees altijd de bijsluiter om risico’s uit te sluiten.

Wanneer is gebruik van de pil af te raden

Het gebruik van de pil is af te raden in de volgende situaties:

  • Wanneer je trombose hebt gehad
  • Wanneer je rookt en migraine hebt met aura
  • Wanneer je rookt en 35 jaar bent of ouder

In bovenstaande situaties is de pil niet geschikt, omdat je hiermee (afhankelijk van de situatie) meer kans hebt op hart- en vaatziekten en meer kans op trombose/longembolie en beroerte.

pillenMogelijke bijwerkingen van de pil

De bijwerkingen van de pil verschillen sterk per persoon. Sommige vrouwen geven aan bij het gebruik van de pil last te hebben van de volgende bijwerkingen:

  • vocht vasthouden
  • emotioneel of somber worden
  • hoofdpijn
  • gespannen borsten
  • bloedverlies tussen menstruaties door

Bovenstaande verschijnselen worden bij veel vrouwen minder naarmate ze de pil langer gebruiken.

De pil en trombose

Door het gebruik van de pil heb je iets meer kans op trombose. Door gebruik van de pil van de tweede generatie heb je het minste kans op trombose. Veel huisartsen raden om deze reden aan een pil te gebruiken van de tweede generatie.

Pil tegen puistjes

Wanneer je veel last hebt van puistjes kan de pil uitkomst bieden. De pil kan namelijk helpen acne te verminderen. Het type pil maakt dan niet veel uit. Ga naar de huisarts voor een goed advies.

Anticonceptiepil kopen

Als je voor het eerst gebruik wilt maken van anticonceptie, is een gesprek met de huisarts verplicht. De huisarts zal voorlichting geven over de typen anticonceptie en kunnen helpen bij jouw keuze. Heb je gekozen voor een anticonceptiemiddel, dan kun je met het recept van je huisarts bij de apotheek de anticonceptiepil afhalen. De kosten voor de anticonceptiepil worden afhankelijk van je leeftijd, vergoed door de basisverzekering. Als je ouder bent dan 21 jaar zal je de anticonceptiepil zelf moeten kopen. De kosten voor de anticonceptiepil kunnen in dat geval (gedeeltelijk) vergoed worden door een aanvullende verzekering.

De pil uit de basisverzekering

Als je gebruik wil maken van de pil en jonger bent dan 21 jaar, valt het gebruik van de pil en een aantal andere conceptiemiddelen onder de basisverzekering. Tot je 18e hoef je geen eigen risico te betalen. Tussen de 18 en 21 jaar krijg je als vrouw de pil vergoedt wanneer je het eigen risico (375 euro) aan zorg hebt betaald. Voor sommige anticonceptiemiddelen geldt daarnaast een eigen bijdrage.

Eigen bijdrage de pil

Of er sprake is van een eigen bijdrage, en hoe hoog deze eigen bijdrage is, is afhankelijk van het type medicijn dat je gebruikt. Informeer naar de eigen bijdrage bij je apotheker of check hier de kosten. Als je jonger bent dan 21 jaar en je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, is het in sommige gevallen mogelijk een vergoeding te ontvangen voor het gebruik van de anticonceptiepil. Als je ouder bent dan 21 jaar geldt er geen eigen bijdrage omdat je dan niet vanuit de basisverzekering vergoeding ontvangt, maar het gehele bedrag zelf moet betalen, of er een aanvullende verzekering voor af moet sluiten.

Aanvullende verzekering voor pil vergoeding

Ben je boven de 21 jaar en wil je vergoeding ontvangen voor het gebruik van anticonceptie? Dan is een aanvullende verzekering een mogelijkheid. De vergoeding die je ontvangt vanuit een aanvullende verzekering verschilt per zorgverzekeraar en leverancier. Omdat er geen speciale aanvullende verzekering bestaat voor anticonceptie, is het belangrijk op zoek te gaan naar een aanvullende verzekering die de beste dekking biedt voor anticonceptie.

Anticonceptiepil los kopen of verzekeren?

Bereken eerst of een aanvullende verzekering afsluiten speciaal voor de pil wel goedkoper is dan het los kopen van de anticonceptiepil. Omdat vergoeding voor de anticonceptiepil onder een bredere aanvullende verzekering valt die ook veel andere zorg vergoedt, kan het goedkoper zijn de pil zelf te betalen dan het maandelijks betalen van een premie voor een aanvullende verzekering.

Diane-35 pil vergoeding

Vergoeding voor de Diane-35 pil gaat vanaf 1 januari 2014 niet meer via de zorgverzekering. Dit heeft te maken met dat deze pil ook een geneesmiddel is tegen acne. De overheid heeft besloten de Diane-35 pil niet meer te vergoeden omdat het vaak voor vrouwen als geneesmiddel tegen acne werd voorgeschreven maar als anticonceptiemiddel werd gebruikt.

Vergelijken van aanvullende verzekeringen

Gebruik je de pil en wil je voor de anticonceptiepil kosten vergoeding ontvangen? Vergelijk dan via onze zorgvergelijker aanvullende verzekeringen die vergoeding voor de pil aanbieden.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.