Vergoeding Anticonceptie verzekering in 2024 | Overstappen.nl

Vergoeding Anticonceptie verzekering

Anticonceptie zijn de verschillende methoden en middelen die voorkomen dat een eicel bevrucht wordt door een zaadcel of die het innestelen van een bevruchte eicel voorkomen. Naast het voorkomen van zwangerschap zijn er een aantal typen anticonceptie die beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Anticonceptie vergoeding kan worden verkregen door het afsluiten van een speciale aanvullende verzekering.

Inhoudsopgave

Bescherming tegen seksueel overdraagbare ziektes (SOA’s)

Als je jezelf wilt beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, is een condoom de meest veilige optie. Een condoom beschermt tegen zowel zwangerschap als SOA’s.

Wil je gebruik maken van condooms ter voorkoming van een SOA of zwangerschap? Speciale aanvullende zorgverzekeringen voor de vergoeding van condooms bestaat helaas niet, je kunt echter wel kiezen voor een aanvullende verzekering waarbij je een bepaalde hoeveelheid condooms gratis krijgt. Lees hier meer over de vergoeding van condooms.

Bescherming tegen zwangerschap

Er bestaan verschillende middelen om zwangerschap te voorkomen. De meest betrouwbare en gebruikte middelen lees je in onderstaande tabel:

AnticonceptieWerking
De PilDe pil bevat hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de rijping van een eicel wordt voorkomen. De pil moet dagelijks worden ingenomen.
PrikpilDe prikpil is qua werking gelijk aan de pil. De prikpil wordt eens in de drie maanden door de huisarts geprikt met een prik in de bil of het bovenbeen. Voordeel hiervan is dat je niet dagelijks hoeft te denken aan het innemen van een pil.
Condoom of VrouwencondoomCondooms beschermen je niet alleen tegen zwangerschap maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Een condoom is een rubberen hoesje dat gedurende de geslachtsgemeenschap wordt gebruikt om de penis te omhullen om zo het sperma op te vangen. Er bestaan ook speciale vrouwencondooms, deze vangen bij juist gebruik het sperma van de man op.
AnticonceptiepleisterDe anticonceptiepleister geeft dagelijks hormonen af. Eenmaal per week moet de pleister worden vervangen. Je kunt de pleister overal op het lichaam plakken, behalve op de borsten en bovenbenen.
De anticonceptiering is een kunststof, buigzame ring die drie weken in de vagina moet worden gedragen. Na deze drie weken volgt een stopweek waarin je ongesteld wordt. De hormonen die de ring afscheidt beschermen je tegen zwangerschap.
Anticonceptiestaafje ImplanonHet anticonceptiestaafje is een staafje ter grote van een lucifer en wordt op de bovenarm onder de huid geplaatst. Het staafje scheidt het hormoon progestageen af. Door dit hormoon ben je voor 3 jaar beschermd tegen zwangerschap.
SpiraaltjeEen spiraaltje is een klein ankertje van plastic met daaromheen koperdraad. Dit spiraaltje voorkomt dat de eicel zich nestelt in de baarmoeder en blijft leven. Het spiraaltje beschermt 5 jaar tegen zwangerschap.
Hormoonspiraaltje MirenaHet hormoonspiraaltje Mirena geeft net als de pil hormonen af aan het lichaam. Het spiraaltje beschermt je vijf jaar tegen een zwangerschap.
PessariumHet pessarium is van rubber en sluit de ingang van de baarmoeder af zodat er geen zaadcellen meer in kunnen. Het pessarium moet voor de geslachtsgemeenschap in worden gebracht.
SterilisatieSterilisatie bij de man gebeurt door het onderbreken van de zaadleiders, waardoor er geen bevruchting meer kan plaatsvinden. Bij sterilisatie van de vrouw worden de eileiders onderbroken of geblokkeerd, waardoor het voor een eicel onmogelijk wordt zich te nestelen in de baarmoeder.

 

Anticonceptie vergoeding voor bovenstaande vormen van anticonceptie zijn door verzekeraars meestal weergegeven met een maximaal bedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de premie die je maandelijks betaalt voor je aanvullende anticonceptie verzekering.

Anticonceptie vergoeding

Als je anticonceptie vergoeding wilt ontvangen en je bent boven de 21 jaar, is het belangrijk dat je een aanvullende verzekering afsluit met een ruime dekking voor anticonceptie. Bereken de maandelijkse of jaarlijkse kosten voor het gebruik van je anticonceptie en bekijk welke dekking hier het dichtste bij in de buurt komt.

Anticonceptie verzekering

Voor het ontvangen van anticonceptie vergoeding en het afsluiten van een aanvullende verzekering moet je op een paar dingen letten. Zo kijk je naar de maandelijkse dekking voor anticonceptie, bereken je de kosten die je jaarlijks hebt aan anticonceptie en vergelijk je de premies die je voor deze dekkingen moet betalen. Het vergelijken van de premies en dekkingen doe je gemakkelijk via onze zorgvergelijker.

Vergelijker zorg

Vergoeding voor Anticonceptie per verzekeraar

Wil je weten wat de vergoeding voor anticonceptie volgend jaar is per verzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker.