
Terugleverkosten bij energieleveranciers lopen sterk uiteen
Zonnepaneelbezitters betalen inmiddels standaard terugleverkosten bij hun energieleverancier, maar de drempel waarop deze kosten ingaan verschilt sterk per aanbieder.
Een slimme meter is een digitale energiemeter die je energieverbruik nauwkeurig bijhoudt en doorstuurt naar je leverancier. Op deze pagina lees je alles over de slimme meter en hoe je hiermee op je energierekening bespaart.
Een slimme meter is een geavanceerde digitale energiemeter die de traditionele energiemeter vervangt. We noemen de meter slim, omdat het apparaat nauwkeurig je energieverbruik bijhoudt en deze informatie automatisch doorstuurt naar je energieleverancier en je netbeheerder. Hierdoor hoef je je meterstanden niet meer handmatig door te geven en je ontvangt je energierekening op basis van je exacte verbruik. Daarnaast kun je op een makkelijke manier inzicht krijgen in je (dagelijkse) energieverbruik, waardoor je je gedrag kunt aanpassen en zo kunt besparen op je energierekening.
De slimme meter heeft een groot aantal voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.
De slimme meter is niet verplicht, maar je hebt deze wel nodig bij een dynamisch contract en bij zonnepanelen. Bij een dynamisch energiecontract verschillen de tarieven voor stroom namelijk per uur en de gasprijs per dag. Je leverancier moet dus op elk moment je meterstanden kunnen aflezen. En heb je zonnepanelen? Ook dan is een slimme meter noodzakelijk. Slimme meters houden bij wat je verbruikt, maar ook wat je opwekt. Zo kan de leverancier goed bijhouden hoeveel stroom je teruglevert aan het net voor de terugleververgoeding of hoeveel kWh je kunt salderen.
Netbeheerders bieden de slimme meter aan alle huishoudens in Nederland aan. De slimme meter is niet verplicht, dus je mag deze ook weigeren. Er is echter een uitzondering: maak je gebruik van stadsverwarming of blokverwarming, dan kun je de slimme meter niet weigeren. Wil je geen slimme meter? Geef dit dan door aan je netbeheerder en dan mag je jouw oude meter houden. Je moet dan wel zelf de meterstanden doorgeven. Weiger je de slimme meter bij de landelijke uitrol en wil je later toch een slimme meter? Dan betaal je de kosten voor de slimme meter mogelijk zelf.
Je hoeft je geen zorgen te maken over privacy en de slimme meter. Slimme meters zijn ontworpen met strenge privacyregels in gedachten. Jouw energiegegevens worden beveiligd verzonden en alleen gebruikt voor facturering en het optimaliseren van het energienetwerk. Daarnaast moet je je (nieuwe) energieleverancier toestemming geven als zij de meter willen uitlezen. Je kunt zelf kiezen hoe vaak een leverancier de meter mag uitlezen.
Een slimme meter kan je een eind op weg helpen met energie besparen. Maar het meeste bespaar je met lagere tarieven. Wil je weten wat voor jou de beste en goedkoopste energieleverancier is? Gebruik dan onze energievergelijker. Op basis van jouw energieverbruik en persoonlijke voorkeuren laten we je alle leveranciers zien die bij je passen. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Zonnepaneelbezitters betalen inmiddels standaard terugleverkosten bij hun energieleverancier, maar de drempel waarop deze kosten ingaan verschilt sterk per aanbieder.
Waarom zijn vier organisaties een massaclaim gestart en hoe kun je je aanmelden?
We leggen je uit wanneer je in aanmerking komt en hoe je je het beste voorbereidt.
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in april 2025 zijn.
Kortingen lopen op to wel € 490,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract loopt op tot € 900 per jaar.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.