ACM waarschuwt zzp’ers voor zakelijke energiecontracten

featured image
Energie
Natasja Rohof
26 april 2019

ACM waarschuwt zzp’ers voor zakelijke energiecontracten

De Autoriteit Consument & Markt waarschuwt zzp’ers voor energiebedrijven die zakelijke contracten aanbieden. Energiebedrijven moeten volgens het ACM stoppen met het aanbieden van zakelijke contracten voor woonhuizen van zzp’ers, omdat zij met deze contracten vaak meer moeten betalen.

Zzp’ers zijn vaak goedkoper uit als ze een particulier energiecontract afsluiten. Zij hebben recht op consumentenbescherming bij het afsluiten van een energiecontract voor hun woonhuis als ze hun energie vooral privé gebruiken.

De voorwaarden van een zakelijk energiecontract zijn anders dan een particulier energiecontract. Als je een zakelijk contract afsluit dan zit je hier vaak voor een langere periode aan vast. Wanneer je een zakelijk contract voortijdig wilt opzeggen dan moet je de hoge zakelijke opzegvergoeding betalen.ACM waarschuwt zzp'ers voor zakelijke energiecontracten

“De zakelijke voorwaarden zijn voor consumenten niet redelijk. De opzegvergoedingen zijn bijvoorbeeld hoger”, zegt ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. Als de energiebedrijven zich niet houden aan de eisen die de ACM stelt, dan kan de ACM lasten onder dwangsom of boetes opleggen.

De afgelopen tijd heeft het energiebedrijf Total Gas & Power veel klachten gekregen over het aanbieden van zakelijke contracten aan zzp’ers. Het bedrijf heeft beterschap beloofd. De voormalige klanten van Total Gas & Power worden gecompenseerd.

Advies voor zzp’ers

Als je een zzp’er bent dan is het meestal goedkoper om een particulier energiecontract af te sluiten in plaats van een zakelijk energiecontract. Word je toch benaderd door een energiebedrijf en krijg je een zakelijk contract aangeboden? Je kunt dan beter eerst zelf energieleveranciers online vergelijken. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Via Overstappen.nl vergelijk je eenvoudig energieleveranciers en kies je de goedkoopste leverancier die het beste bij je past.