Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Autoverzekeringnieuws

« Naar Nieuws

De ultieme handleiding voor het kopen van een tweedehands auto

10-03-2017

header tweedehands auto

Je gaat een tweedehands auto kopen. Dat is heel leuk, maar je moet ook aan veel praktische zaken denken. Hoe voorkom je dat je een kat in de zak koopt? Waar moet je koopcontract aan voldoen? Hoe vindt de tenaamstelling plaats? Maak je geen zorgen. We hebben een volledige handleiding voor je samengesteld. Lees dit aandachtig door en je gaat goed voorbereid de aankoop van je nieuwe occasion tegemoet.

Inhoudsopgave

 1. Oriëntatie – Welke occasion wil ik?
 2. Zoeken – Waar vind ik mijn gebruikte auto?
 3. Controle – Voldoet de gevonden auto?

 4. Onderhandeling – Betaal de juiste prijs voor de auto

 5. Overeenkomst – Waar let je op bij het kopen?

 6. Verzekering – Welke autoverzekering zal ik nemen?

1. Oriëntatie – Welke occasion wil ik?

Je hebt besloten een tweedehands auto te gaan kopen. Als eerste ga je je oriënteren. Waarom koop je een occasion? Waar ga je hem voor gebruiken? Je wilt niet meer met het openbaar vervoer reizen, er komt een gezinsuitbreiding aan of je huidige auto doet het niet meer. Denk bijvoorbeeld na over hoeveel kilometer je per jaar verwacht te gaan rijden. Bij een hoog aantal kilometers kan een dieselauto bijvoorbeeld voordeliger zijn. Het gewicht en de afmetingen van de auto kunnen van invloed zijn op de wegenbelasting. Bepaal goed waarom en waarvoor je de auto aanschaft. Dit zal de oriëntatie een stuk makkelijker maken.

Voordat je op zoek gaat naar een occasion, moet je voor jezelf de volgende zaken op een rij hebben:

 • Je budget. Hoeveel mag de aanschaf van de auto kosten? Minstens zo belangrijk: Hoeveel mag het je per jaar gaan kosten? Denk aan de verzekering, de wegenbelasting en de APK-keuring. Reserveer ook een bedrag voor onvoorziene onderhoud.
 • Benzine, diesel of LPG? LPG is de voordeligste brandstof, maar de wegenbelasting voor deze auto’s is juist hoog. Maak voor jezelf een afweging hoeveel kilometers je verwacht te gaan rijden en kies de brandstof die daar het beste bij past. Vergeet niet alle bijkomende kosten, zoals een hogere wegenbelasting.
 • Extra’s. Automaat of handgeschakeld? Airco, navigatie, lederen bekleding, cruise control of elektrische ramen. Welke extra’s vind je belangrijk?
 • Historie auto. Hoe oud mag de auto zijn? Bepaal voor jezelf onder welke voorwaarden je een auto de moeite waard vindt. Niet alleen de leeftijd, maar bijvoorbeeld ook hoeveel vorige eigenaren.
 • Type auto. Heeft een bepaald merk je voorkeur? Zoek je een carbrio, stationwagen, sedan, terreinauto of iets anders?

Als je deze zaken voor jezelf op orde hebt, kun je op zoek gaan naar je nieuwe auto.

2. Zoeken – Waar koop ik mijn gebruikte auto?

vergrootglas tweedehands auto kopen handleidingJe hebt duidelijk op een rij waar je tweedehands auto aan moet voldoen. Nu moet je hem alleen nog vinden. Dit kan op meerdere manieren. Je kunt ouderwets advertenties in krantjes gaan zoeken of naar een professioneel autobedrijf. Tegenwoordig kun je natuurlijk ook op het internet op zoek naar een gebruikte auto. Enkele voordelen zijn het gemak en het grote aanbod.

De volgende sites zijn een aardig beginpunt:

 • Autotrader.nl
 • Autoscout24.nl
 • Autotrack.nl
 • Gaspedaal.nl
 • Speurders.nl
 • Marktplaats.nl

Kopen van een autobedrijf of particulier?

Ga je kopen van een autobedrijf of een particulier? Beide hebben verschillende voordelen. Als consument ben je beter beschermd bij een aankoop van een autobedrijf. Daar staat tegenover dat je van een particulier vaak een betere prijs krijgt dan van een autobedrijf.

garage of particulier tweedehands auto kopen

Kopen van een professioneel autobedrijf

Bij een autobedrijf werken professionals die verstand hebben van auto’s. Het is dus waarschijnlijk dat bij een bonafide autobedrijf de tweedehands auto goed is getest en de nodige reparaties zijn gedaan. Daarbij heb je als consument extra juridische bescherming, omdat de aanschaf van je occasion een consumentenkoop is. De verkoper kan niet zijn of haar aansprakelijkheid volledig uitsluiten. Daarnaast zijn rammelende voorwaarden in de overeenkomst of algemene voorwaarden niet rechtsgeldig.

BOVAG garantie

bovag garantie tweedehands auto kopenLet erop dat het autobedrijf waar je de gebruikte auto van koopt, is aangesloten bij de BOVAG. Als je meer dan 4.500 euro of meer dan 35 procent van de cataloguswaarde hebt betaald, krijgt je de BOVAG garantie.

 

De volgende zaken vallen onder de garantie:

 • Minimaal 6 maanden garantie op de aankoop van de gebruikte auto;
 • 3 maanden garantie op reparatie en onderhoud;
 • Tijdens BOVAG garantiewerkzaamheden krijg je vervangend vervoer;
 • Gratis onpartijdige bemiddeling als er een geschil ontstaat over de uitvoering en uitleg over de BOVAG garantie en de BOVAG Algemene Voorwaarden.

Kopen van een particulier

Bij particulieren kun je vaak een mooie prijs afspreken voor hun gebruikte auto. Het nadeel ten opzichte van een autobedrijf is het lagere beschermingsniveau. Omdat je van een particulier koopt, is er geen sprake van een consumentenkoop. Je krijgt dus minder bescherming en hebt geen recht op garantie. Het is wel mogelijk schriftelijke afspraken te maken over een garantie.

Als koper ben je alleen wettelijk beschermd als er bewijs is van bedrog door de verkoper. Heeft de verkoper bijvoorbeeld ernstige verborgen gebreken niet vermeld, dan is hij wettelijk aansprakelijk. Bij het kopen van een tweedehands auto heb je een onderzoeksplicht. Je draagt dus voor een groot deel zelf de verantwoordelijkheid om te onderzoeken of de auto mankementen vertoont. Kritische vragen stellen aan de verkoper hoort hier ook bij.

3. Controle – Voldoet de auto?

Als je een tweedehands auto gaat kopen moet je voldoen aan de onderzoeksplicht. Op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kun je aan de hand van een kenteken al veel te weten komen. Tot wanneer heeft de auto een APK-keuring? Komen de technische gegevens overeen? Is de auto geïmporteerd? Is de auto nog verzekerd? Kijk of het kentekenbewijs overeenkomt met het kenteken van de auto. Controleer ook het onderhoudsboekje en het APK-rapport.

Als de gebruikte auto door dit eerste onderzoek komt, kun je een afspraak met de verkoper gaan maken. Nu ga je de auto fysiek inspecteren. Vergeet hierbij niet ook op je gevoel af te gaan. Voelt het niet goed, dan mankeert er waarschijnlijk wat. Neem ook iemand mee. Vier ogen zien meer dan twee.

Bij de inspectie moet je altijd een proefrit maken en de volgende zaken onderzoeken:

 • Schade
 • Lekkage
 • Slijtage
 • Kilometerstand
 • Staat van de banden
 • (Roest op de) uitlaat

Waarom een proefrit maken?

Voordat je een proefrit maakt, moet je je goed bedenken wat je allemaal wilt testen aan de auto. Een comfortabele chauffeursstoel is heel fijn, maar daar zou je aankoop niet van moeten afhangen. Test de acceleratie van de auto (hoe de auto uit stilstand versnelt), de ligging van de auto bij verschillende snelheden, de vering, de remmen en de bediening van de auto. Je kunt ook afspreken dat je tijdens de proefrit langs een monteur rijdt die een snelle inspectie op de auto uitvoert.

tweedehandsauto handleidingIs er schade aan de auto?

Als eerste doe je een algemene inspectie van de auto. Loop rond de auto en kijk goed naar eventuele afwijkingen. Zijn er krassen of deuken te zien? Is alles aan de binnenkant nog gaaf? Kijk naar de motorkap en de achterklep. Zijn de naden aan beide kanten even breed? Als dat niet zo is, kan dat duiden op schade. Natuurlijk vraag je de verkoper ook naar de historie van de auto en of de auto schade heeft geleden.

Hoe controleer ik of de auto een lekkage heeft?

Als je een tweedehands auto inspecteert, let je ook op eventuele lekkages. Met de volgende stappen kun je snel zien of daar sprake van is:

 • Is er een (groene) uitslag op de radiateur? Dit betekent meestal een lekkage. Dit kan leiden tot schade aan de motor.
 • Is de motor vettig? Hangen er oliedruppels aan het motorblok? Dan lekt de motor olie. Houd er rekening mee dat de verkoper de motor heeft schoongemaakt. Kijk dus voor en na de proefrit naar het motorblok.
 • Controleer op vochtigheid in de laagste punten. Onder de mat in de kofferbak en de voetenruimte voorin.
 • Laat de motor draaien en houd je voet tegen de uitlaat. Hoor je een sissend geluid? Dan is de uitlaat waarschijnlijk lek.

Verschillende vormen van slijtage aan een auto

De tweedehands auto kan aan verschillende onderdelen slijtage tonen. Je kunt de volgende onderdelen makkelijk testen op slijtage:

 • Aangrijpingspunt van de koppeling. Let er op of de koppeling hoog op moet komen voordat de auto beweegt. Dit duidt op een versleten koppeling.
 • Scharnieren van de portieren. Kun je de portieren op en neer bewegen? Dan zijn de scharnieren versleten.
 • De schokdemper. Duw een paar keer stevig op verschillende hoeken van de auto. Als je loslaat moet de auto na twee keer veren tot stilstand komen. Anders wijst dit op slijtage van de schokdempers.

Klopt de kilometerstand?klopt de meter tweedehands auto handleiding

Het is ook belangrijk de kilometerstand van de occasion te controleren. In de ideale situatie beschikt de auto over een Nationale Auto Pas (NAP) van de RDW. In dat geval wordt de kilometerstand regelmatig vastgesteld en kun je op de website van de RDW zelf controleren of de kilometerstand logisch is. Als er geen Nationale Auto Pas is, wordt het lastiger de kilometerstand te controleren. Heeft de gebruikte auto een relatief lage kilometerstand ten opzichte van het bouwjaar? Controleer dan het stuur, de pookknoop en de pedalen. Als deze afgesleten zijn, kan dat duiden op geknoei met de kilometerstand.

Wat is de staat van de banden?

Bekijk ook de banden van de tweedehands auto. Dit kan om twee redenen belangrijk zijn. Ten eerste zijn de banden versleten als er minder dan 2 millimeter profiel over is. De banden moeten dan binnenkort worden vervangen. Dit zijn extra kosten waar je rekening mee moet houden, eventueel kun je dit als argument inzetten om de prijs te verlagen. Ten tweede kan de manier waarop de banden zijn gesleten iets zeggen over de ophanging of uitlijning van de wielen. Is de binnen- of buitenkant van de banden meer versleten dan de rest? Dan zijn de banden waarschijnlijk niet goed uitgelijnd.

Roest op de uitlaat?

Het vervangen van een volledige uitlaat kan duur uitpakken. De prijs loopt op tot zo’n 1.000 euro. Neem dus de tijd om goed onderzoek te doen naar de staat van de uitlaat. Neem een zaklampje mee als je gaat kijken. Schijn het lampje op de volledige uitlaat en geef het deel onder de achterkant van de auto extra aandacht. Dit deel van de uitlaat wordt het minst warm, hier is dus de kans op roest het grootst.

4. Onderhandeling – Betaal de juiste prijs voor de auto

De genoemde prijs is een vraagprijs. Bij gebruikte auto’s valt er bij de onderhandeling vaak nog veel winst te halen. Een lagere prijs of betere garantievoorwaarden bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je goed voorbereid de onderhandeling ingaat. Vergelijk de vraagprijs met wat de auto volgens jou echt waard is. Hier kom je achter door research te doen naar de prijs van soortgelijke auto’s op websites als Autotrack.nl en Marktplaats.

Als je de prijs niet lager krijgt, kun je bijvoorbeeld ook afspreken dat de auto een nieuwe APK-keuring of onderhoudsbeurt krijgt, op kosten van de verkoper.

5. Overeenkomst – Waar let je op bij het kopen?

Bij het kopen van een auto moeten een paar administratieve handelingen worden gedaan. Met dit stappenplan regel je de overdracht van de auto

> STAP 1 – De verzekering

Regel minstens twee dagen van tevoren je verzekering. Laat deze op de dag van de overdracht ingaan. Je hebt hiervoor het kenteken en de meldcode nodig (laatste drie cijfers van het chassisnummer). Vergeet niet voorhand autoverzekeringen te vergelijken.

> STAP 2 – Het koopcontract

Maak een schriftelijk koopcontract. Je kunt het standaardcontract van de ANWB gebruiken. Teken zelf en laat ook de verkoper tekenen.

> STAP 3 – De tenaamstelling

Zoek een postkantoor in de buurt uit voor de tenaamstelling van de auto. Op de website van PostNL kun je een postkantoor in de buurt vinden. Hier wordt de auto op jouw naam overgeschreven.

> STAP 4 – De betaling

Spreek van tevoren af hoe de betaling plaats zal vinden. Betalen via de bank heeft voorkeur. Je kunt dan makkelijk bewijzen dat je hebt betaald.

> STAP 5 – Alles mee

Zorg ervoor dat je alles meekrijgt. De auto, sleutels, alle papieren en boekjes en het ondertekend koopcontract.

handshake-02

6. De verzekering – Welke verzekering zal ik nemen?

Het is je gelukt. Je hebt de perfecte tweedehands auto gevonden, de juiste prijs betaald en de koop is afgerond. Dan is het zaak om snel je autoverzekering te hebben geregeld. Je kunt uit drie soorten verzekeringen kiezen.

WA autoverzekering

Deze dekking is wettelijk verplicht en dekt de schade die je aan anderen toebrengt tijdens een ongeval. Je eigen schade wordt bij deze dekking niet vergoed.

WA + beperkt casco

Deze dekking vergoedt naast de schade die je aan anderen toebrengt ook ruit-, brand- of stormschade en diefstal of inbraak. Je eigen schade tijdens een ongeval wordt bij deze dekking niet vergoed.

WA + volledig casco / All risk verzekering

Deze dekking vergoedt naast bovengenoemde schade ook schade door vandalisme of de schade aan je auto door eigen schuld.

WA verzekering dekking tweedehands auto

Auto’s van drie jaar of jonger worden meestal all risk verzekerd. De auto is dan nog redelijk nieuw en eventuele schade kan hoge kosten met zich meebrengen. Voor een all risk verzekering betaal je een hoge premie.

Als de auto ouder dan drie jaar is, kun je beter een WA of WA + beperkt casco verzekering nemen. Naarmate de auto ouder wordt, is het minder verstandig een WA + beperkt casco verzekering te nemen. De hogere premie staat dan niet meer in verhouding met het bedrag dat wordt vergoed bij eventuele schade. Kijk hier kritisch naar voordat je de verzekering afsluit.

Autoverzekeringen vergelijken

Heb je kunnen bepalen welke verzekering het beste bij je past? Maak gebruik van onze vergelijker om de verzekeraar met de scherpste premie te vinden. Ook adviseren we je bij het kiezen tussen een WA, WA+ of All risk verzekering.

Autoverzekering vergelijken