Vergoeding Bril verzekering

Ruim 6 op de 10 mensen in Nederland draagt een bril en hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je een bril nodig zult hebben. De kosten voor een bril worden niet meer door de basisverzekering vergoed tenzij hier een medisch noodzakelijke reden voor is. Als je een aanvullende verzekering hebt, krijg je meestal wel een deel van de kosten vergoed. Met onderstaande pakketten is dit € 250 per 3 jaar.

Vergoeding bril vergelijken

Wil jij dat alle zorg die je nodig hebt volgend jaar zoveel mogelijk vergoed wordt? En wil je daar zo min mogelijk voor betalen? Maak een vergelijking! Dan is niet alleen je bril, maar alles wat je nodig hebt gedekt zonder dat je hiervoor te veel betaalt.

Zorgverzekeringen met bril vergoeding vergelijken

Is een bril verzekering voordelig?

De bril verzekering valt binnen een aanvullend pakket waarmee je je voor verschillende soorten zorg verzekert. De premie voor een aanvullend pakket is bijna altijd hoger dan het bedrag dat je vergoed krijgt voor het aanschaffen van een bril. Als je de aanvullende verzekering alleen kiest voor de bril vergoeding en geen gebruik maakt van de andere zorgdekking, dan wordt dit afgeraden. Het is dan slimmer om te sparen voor je bril.

Wat wordt vergoed?

Heb je een aanvullende verzekering, dan kan de brilvergoeding oplopen afhankelijk van het aanvullende pakket. Bij de laagste vergoeding kun je iedere drie jaar maximaal €50 terugkrijgen, bij de hoogste vergoeding kun je iedere twee jaar maximaal €750 terugkrijgen van de verzekering. Let op dat sommige zorgverzekeraars een maximaal bedrag uitkeren gedurende een bepaalde periode en andere eenmalig een maximaal bedrag. Je krijgt in dit geval maar één rekening vergoed, ook al is deze lager dan het maximale vergoedingsbedrag. Je kunt in dit geval vragen of je opticien één gezamenlijke rekening kan maken van meerdere aankopen. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden hetzelfde, verzekeringen kunnen verschillen op de volgende voorwaarden:

  • Bij de aanschaf van een complete bril mag je het montuur en de glazen declareren. Bij aanschaf van alleen een montuur krijg je soms niets terug.
  • Sommige zorgverzekeringen vergoeden pas vanaf een bepaalde vastgestelde sterkte. Deze sterkte kan per zorgverzekering verschillen en staat in de vergoedingsspecificatie van de zorgverzekering.
  • Vergoeding wordt alleen uitgekeerd als je je bril bij een gecontracteerde opticien koopt.
  • Je krijgt korting op het aankoopbedrag als je de bril bij een gecontracteerde opticien koopt.
  • Je krijgt korting op de bril verzekering van een gecontracteerde opticien.
  • Zonnebrillen op sterkte vallen soms binnen de vergoeding.

Om erachter te komen welke opticiens door jouw zorgverzekering zijn gecontracteerd, kun je de polisvoorwaarden van je zorgverzekering bekijken of contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Wat moet ik doen bij schade of diefstal?

Je kunt een bril niet direct bij je zorgverzekering tegen diefstal of schade verzekeren. Als je aanvullend verzekerd bent kun je de vergoeding wel gebruiken om de reparatiekosten te dekken. Brilspeciaalzaken bieden bij de aanschaf van een bril ook vaak een verzekering tegen diefstal en schade. Het kan gebeuren dat je bril beschadigd raakt door iemand anders. Je bent dan niet zelf aansprakelijk en je kunt de kosten op de ander verhalen wanneer diegene een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Is het wel je eigen schuld? Je kunt de schade dan proberen te verhalen op je inboedelverzekering. Hou er rekening mee dat de inboedelverzekering kan vragen naar een bewijs van de zorgverzekering dat zij niets uitkeren. Dit is ter controle dat de kosten niet bij twee verzekeringen worden ingediend.

Is een verwijzing van de huisarts nodig?

Nee, voor het aanmeten van een bril en de vergoeding van de bril is geen verwijsbrief nodig van de huisarts.

Brilverzekering voor mijn kind

Kinderen zijn tot hun 18e jaar gratis meeverzekerd met hun ouders. Zij hebben recht op dezelfde zorgdekking als hun ouders. De bril vergoeding zit niet meer in het basispakket, dus alleen als de ouders een aanvullende verzekering hebben voor een bril geldt dit ook voor het kind.

Is een bril fiscaal aftrekbaar?

Hoewel sommige specifieke zorgkosten bij de belastingaangifte opgevoerd mogen worden als aftrekpost, geldt dit niet voor een bril, lenzen of een ooglaserbehandeling.

Vergoeding bril verzekering

De kosten van een bril worden niet door de basisverzekering vergoed. Als je een aanvullende verzekering hebt kun je vaak wel een deel van de kosten terugkrijgen. De premie voor een aanvullend pakket is bijna altijd hoger dan de vergoeding die voor een bril wordt uitgekeerd. We raden daarom af om een aanvullende verzekering te kiezen wanneer je denkt alleen gebruik te maken van de bril vergoeding.

Direct weten wat de vergoeding voor een bril is per verzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker. In onze vergelijker kan je aangeven dat je een zorgverzekeraar wilt die brillen vergoed. Hierna krijg je een overzicht te zien van alle verzekeraars die een bril vergoeden. Zo betaal je nooit teveel en weet je zeker dat je altijd goed gedekt bent.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.