Kassa en Radar over energie vergelijken | Overstappen.nl

Kassa en Radar over energie vergelijken

Kassa en Radar zijn twee bekende consumentenprogramma’s van de publieke omroep die vaak informatie geven over energieleveranciers. Dat kan je op weg helpen bij energie vergelijken. In dit artikel lees je wat deze programma’s voor jou kunnen betekenen en waarom het nuttig is om energieleveranciers te vergelijken.

Ga snel naar

Tom Schlagwein bij Kassa

’’Wat gaat er veranderen in de energierekening voor 2024?’’

Ondanks dat de kosten van gas en licht voor huishoudens over de afgelopen 5 jaar al meer dan verdubbeld zijn, gaat de energierekening nog meer stijgen. De belasting en netbeheerkosten gaan flink stijgen per 1 januari 2024 en het prijsplafond wordt afgeschaft. Tom Schlagwein onze energie-expert is uitgenodigd bij Kassa om dit toe te lichten en geeft advies over wat je het beste kan doen.

De netbeheerkosten gaan tussen de 5,50 en 8 euro per maand stijgen. Dit is ongeacht wat je als klant verbruikt. De belastingstijging van 11 cent op het gastarief zal bij veel mensen de grootste impact hebben op de energierekening. De vermindering energiebelasting, ook wel heffingkorting genoemd, gaat wel iets omhoog in het voordeel van de klant: dit bedrag wordt 34,49 euro hoger. Ook de belasting op stroom wordt verlaagd met 2,1 cent per kWh. Volgens Tom blijft de impact van het afschaffen van het prijsplafond beperkt.

Zo licht Tom toe; ‘’Op dit moment zijn bij bijna alle aanbieders de tarieven onder het niveau van het prijsplafond. Als dat zo blijft zal impact beperkt blijven. Dit is allemaal sterk afhankelijk van de gasprijs en hoe zich deze zal ontwikkelen komende maanden.’’

Daarbij adviseert Tom om te kijken naar jouw tarieven en zorgen dat deze onder het prijsplafond vallen. Voor mensen die graag zekerheid willen, is het aan te raden een vast contract te nemen. Je kunt ook kiezen voor een dynamisch contract, waarbij je direct profiteert als de prijzen dalen, maar andersom geldt dit ook: je kosten kunnen ook ineens stijgen als de markt er ongunstig voor staat. Voor iedere klant is het wensenpakket anders. Ik adviseer daarom om na te gaan welk type contract het meest bij jou past als consument.

Radar & Kassa vergelijken

Waar op letten bij energie vergelijken volgens Radar?

Radar, het consumentenprogramma, heeft specifieke aandachtspunten bij het vergelijken van energiecontracten. Ze benadrukken het belang van transparantie en eerlijke voorwaarden. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten volgens Radar:

  • Contractvoorwaarden: zorg ervoor dat je de voorwaarden van het energiecontract begrijpt. Let op boetes voor voortijdige opzegging en andere mogelijke kosten.
  • Groene energie: overweeg de overstap naar groene energie als je om het milieu geeft. Sommige leveranciers bieden duurzame opties aan.
  • Klantenservice: controleer de reputatie van de energieleverancier op het gebied van klantenservice. Snelle en vriendelijke ondersteuning kan veel verschil maken.
Radar & Kassa vergelijken

Tips om goed energie te vergelijken

Het aanbod aan energiecontracten kan overweldigend lijken, maar de juiste tips maken het een stuk eenvoudiger. Energie vergelijken is vaak de eerste stap op weg naar het verlagen van je energiekosten. Maar waar moet je op letten? Enkele handige tips:

Tip 1: bepaal je verbruik

Voordat je begint met vergelijken, is het handig om te weten hoeveel energie je jaarlijks verbruikt. Je kunt deze informatie vinden op je jaarlijkse energierekening. Dit is de basis voor het vinden van een geschikt contract.

Tip 2: kies de juiste vergelijkingssite

Gebruik betrouwbare, onafhankelijke vergelijkingssites zoals Overstappen.nl om een objectief overzicht van energieleveranciers te krijgen. Hiermee voorkom je dat je wordt beïnvloed door commerciële belangen.

Tip 3: let op de contractduur

Energiecontracten kennen verschillende looptijden. Overweeg of je een kortlopend of langlopend contract wilt. Bedenk wat het beste past bij je persoonlijke situatie en behoeften.

Tip 4: controleer de tarieven

Naast welkomstpremies zijn de energietarieven zelf van groot belang. Lage tarieven kunnen op de lange termijn veel geld besparen. Kijk naar zowel de leveringstarieven als de vastrechtvergoedingen.

Energierekening onbetaalbaar: #IkRedHetNietMeer

De snel stijgende energieprijzen leidden vorig jaar voor velen tot een onbetaalbare energierekening. De hashtag #IkRedHetNietMeer ging viraal op sociale media, waar mensen hun zorgen uitten over de kosten. Het team van Kassa verzamelde de reacties. Het doel was bij politici onder de aandacht te brengen dat veel Nederlanders hun energie – en andere rekeningen – niet meer kunnen betalen. Kassa en Radar blijven dit belangrijke onderwerp volgen en bieden consumenten advies over hoe ze kunnen omgaan met de uitdagingen van de stijgende energieprijzen.

Heb je problemen met het betalen van je energierekening? Ga dan naar onze informatiepagina over het niet meer kunnen betalen van je energierekening. Neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met je huidige energieleverancier.

Onafhankelijkheid energievergelijkers en energieverkopers

De tv-programma’s Kassa en Radar staan bekend om hun onafhankelijke aanpak. Ze vergelijken energieleveranciers op basis van objectieve criteria. Daardoor bieden ze je betrouwbare informatie, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw situatie. Dit in tegenstelling tot energieverkopers die vaak commissies ontvangen voor het promoten van bepaalde leveranciers.
Wanneer je gebruikmaakt van de informatie van Kassa of Radar, of van een onafhankelijke energievergelijker zoals Overstappen.nl, weet je dat je informatie krijgt die niet beïnvloed is door financiële belangen. Zo kun je met vertrouwen je keuze maken.

Kassa Radar energievergelijken

Verdienmodel vergelijkingswebsites

Vergelijkingswebsites ontvangen een commissie van de energieleveranciers wanneer je via hun platform een nieuw energiecontract afsluit. Dit betekent dat onze diensten voor jou als consument gratis zijn. De commissie die ze ontvangen mag geen invloed hebben op hun objectiviteit. Ze moeten altijd de beste deals voor jou presenteren, ongeacht de hoogte van de commissie.

Veelgestelde vragen

    Wie is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

    De goedkoopste energieleverancier kan variëren afhankelijk van onder andere je locatie en energieverbruik. Gebruik onze vergelijker om de actuele tarieven te vergelijken en de goedkoopste optie voor jou te vinden.

    Wie is momenteel de duurste energieleverancier?

    De duurste energieleverancier kan ook variëren, om dezelfde redenen als hiervoor genoemd. Vergelijk de verschillende tarieven van leveranciers om de duurste te identificeren.

    Wat is de meest betrouwbare energieleverancier?

    De betrouwbaarheid van een energieleverancier kan veranderen. Kijk naar klantbeoordelingen en de reputatie van de leverancier om de meest betrouwbare optie te vinden.

    Wat is verstandig: 1 of 3 jaar vastzetten?

    Of je je energiecontract voor 1 of 3 jaar moet vastzetten, hangt af van je persoonlijke voorkeur en situatie. Kortetermijncontracten bieden flexibiliteit, terwijl langetermijncontracten stabiliteit kunnen bieden tegen vaste tarieven. Overweeg wat het beste bij jou past

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten