Vast of variabel energiecontract?

Doe mee en maak kans op € 250,-. Doe mee en maak kans op € 250,-. Kijk hier voor meer informatie.
Vergelijk energiecontracten
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar
Vast versus flexibel tarief

Twee soorten energiecontracten

Laatste update:

Bij het afsluiten van een energiecontract sta je voor de volgende keuze: kies je een vast of een variabel energiecontract? Met andere woorden, sluit je een contract af voor een bepaalde (vast) of een onbepaalde tijd (flexibel)? Meer over de verschillen tussen deze soorten en de plus- en minpunten van een vast of variabel contract worden op deze pagina toegelicht. Tot slot komt ook het nieuwere dynamische energiecontract aan bod.

tip

Tip

Door meer rust in de markt en de wijziging van de opzegvergoedingen, bieden leveranciers weer 1- en meerjarige contracten aan! Maak dus snel een vergelijking om te zien of het slim is om nu je tarieven voor de winter vast te zetten. Wil je liever direct profiteren van de lage tarieven? Kies dan voor een variabel of dynamisch energiecontract. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies.

Variabel versus vast in 2023

Let op: door de energiecrisis is er een vertekend beeld ontstaan over welk type contract voordeliger is. Waar dit normaal gesproken het vaste contract was, werd variabel goedkoper. Hier moet een belangrijke kanttekening bij geplaatst worden.

*Jaarprijs van het goedkoopste vaste energiecontract op dat moment.
**Het variabele tarief is berekend op basis van de gemiddelde variabele energieprijzen van dat moment.

Belangrijke kanttekening bij grafiek

De energiemarkt is aan het stabiliseren. Door het veranderen van de opzegvergoedingen in juni 2023 worden er weer voordelige (meerjarige) vaste contracten aangeboden. Er zijn al vaste contracten beschikbaar met prijzen onder het prijsplafond.

Waarom is dat eigenlijk? De hevige schommelingen in marktprijzen zorgden ervoor dat energieleveranciers meer risico liepen wanneer ze vaste contracten aanboden. Op het moment dat prijzen opeens erg dalen, kunnen klanten hun vaste contract vroegtijdig verbreken en bij een goedkopere energieleverancier afsluiten.

Leveranciers zaten met een verlies omdat de duurder ingekochte energie voor een lagere prijs moest worden verkocht aan de markt. De opzegboetes waren slechts € 50 voor stroom en € 50 voor gas. Een te laag bedrag om het verlies te dekken.

Ga jij liever voor vastigheid of ben je graag flexibel?

 • voordeel

  Vergelijk binnen 5 minuten

 • voordeel

  Onze klanten geven ons een 9,2

 • voordeel

  14 dagen bedenktijd

Start jouw energievergelijking

Wat is een vast energiecontract?

Een vast energiecontract is een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Hiermee stem je in met een contract voor een bepaalde periode. Vast contract voor energie wordt door verschillende energieleveranciers aangeboden in periodes van een 1, 2, 3 jaar en een enkeling zelfs van 5 jaar. Een vast contract wordt daarom ook wel een langlopend energiecontract genoemd. Als je het energiecontract vroegtijdig opzegt, moet je een opzegvergoeding betalen aan je energieleverancier.

Wat is een variabel contract?

Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Je kunt het ook zien als een doorlopend contract dat je aangaat voor een flexibele tijd. Bij verschillende energieleveranciers wordt dit soort contract ook direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flex deal genoemd. Zo is er in variabel contract energie geen sprake van een opzegboete als je wilt overstappen. In theorie kan je dat namelijk elke maand! Als je beschikt over een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan heb je variabele energietarieven die 2 keer per jaar wijzigen op 1 januari en 1 juli. Het kan dat de leverancier de tarieven ook tussentijds wijzigt mits daar een geldige reden voor is, dit in de voorwaarden van het contract staat en minimaal 30 dagen van tevoren aan jou als klant wordt gecommuniceerd.

Plus- en minpunten vast en variabel contract

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Zo ook als je inzoomt op de verschillende smaken energiecontracten. Welk soort contract bij jou past hangt af van een aantal belangrijke factoren; kom je uit een laag/midden/groot inkomen-huishouden, woon je alleen of met je partner/gezinsleden/huisgenoten en neem je liever het zekere voor het onzekere of sta je flexibel en vrij in het leven en heb je geen behoefte aan iets vasts.

Variabel contract

 • pluspunt
  Maandelijks opzegbaar
 • minpunt
  Gedurende je contract varieert je tarief 2x per jaar (of vaker)
 • pluspunt
  Dalen de energieprijzen dan profiteer je daar op korte termijn van
 • minpunt
  Stijgen de energieprijzen dan draai jij mogelijk op voor de kosten
 • pluspunt
  Je betaalt geen opzegboete als je voor je einddatum overstapt

Vast contract

 • minpunt
  Niet maandelijks opzegbaar
 • pluspunt
  Gedurende je contract betaal je 1 vast tarief
 • minpunt
  Bij dalende energieprijzen profiteer je niet direct
 • pluspunt
  Stijgen de energieprijzen dan blijf jij hetzelfde tarief betalen
 • minpunt
  Je betaalt een opzegboete als je voor je einddatum overstapt

Wat is een dynamisch contract?

Bij een dynamisch energiecontract wordt het tarief dat je betaalt, bepaald door vraag en aanbod op de spotmarkt. Op deze markt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Hierbij verschilt de stroomprijs ieder uur en verandert de gasprijs iedere dag. De hoogte van de prijs die je betaalt is dus afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer er bijvoorbeeld veel wind staat en de zon volop schijnt dan wordt er meer elektriciteit opgewekt en is er dus meer aanbod. Hierdoor daalt de stroomprijs. Maar het kan natuurlijk ook minder goed weer zijn en erg koud zijn. De vraag naar energie neemt dan toe, waardoor de prijzen weer stijgen. De meeste leveranciers van dynamische prijzen hanteren geen opzegtermijn of een opzegtermijn van 30 dagen.

tip

Tip bij het vergelijken:

Ga je een dynamisch contract vergelijken, let dan op de hoogte van de vaste leveringskosten en de opslag waarmee de leverancier rekent. Deze verschillen per energieleverancier en bepalen uiteindelijk het goedkoopste contract. De variabele leveringskosten zijn namelijk bij elke leverancier gelijk. We hebben de tarieven overzichtelijk voor je uitgewerkt op onze dynamische energiecontracten-pagina.

Vergelijk energiecontracten

Energiecontracten vergelijken kan bij Overstappen.nl binnen enkele minuten. Vul je gegevens in en wij laten je meteen een overzicht zien van de beste energiedeals van dit moment. Klaar voor een vergelijking of liever meer informatie over de energiecontracten?

Vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.