Vast of variabel energiecontract?
Vast versus flexibel tarief
Twee soorten energiecontracten
Bij het afsluiten van een energiecontract sta je voor de volgende keuze: kies je een vast of een variabel energiecontract? Met andere woorden, sluit je een contract af voor een bepaalde (vast) of een onbepaalde tijd (flexibel)? Meer over de verschillen tussen deze soorten en de plus- en minpunten van een vast of variabel contract worden op deze pagina toegelicht. Tot slot komt ook het nieuwere dynamische energiecontract aan bod.
De energieprijzen zijn al een langere tijd relatief stabiel. Echter zien we dat een kleine verandering toch nog een sterke impact op de prijs kan hebben. Daarnaast komt de winter weer om de hoek kijken. Het is daarom dé tijd om over te stappen van leverancier om je tarieven vast te zetten en te profiteren van hoge kortingen en lage actietarieven. Voor meer informatie wat jij kan doen in de huidige energiemarkt bekijk hier ons advies.
Variabel versus vast in 2024
Door de energiecrisis is er er een tijdje een wissel geweest in welk type contract het goedkoopste was. Waar eerst de vaste contracten standaard goedkoper waren is dit tijdens de energiecrisis veranderd naar een situatie waar de variabele contracten goedkoper werden. Gelukkig zien we dat nu de rust op de energiemarkt is teruggekeerd de vaste contracten weer een stuk goedkoper zijn. Maar waarom is dit? Dat zullen we je toelichten.
* Vast: De jaarprijs van het goedkoopste vaste energiecontract dat op dat moment kon worden afgesloten. De jaarprijs van 2024 is berekend inclusief de korting. De jaarprijs van de jaren 2017-2023 zijn exclusief de korting.
** Variabel & Dynamisch: De jaarprijs is berekend op basis van de gemiddelde energieprijzen van dat moment.
*** Alle jaarprijzen zijn inclusief btw & energiebelasting.
Waarom kiezen voor Overstappen.nl
Al 14 jaar dé energie-expert
Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jarenlange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.
Meest complete aanbod
Vergelijk meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Wij bieden het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.
Beoordeeld met een 9
Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na de overstap. Daarom zijn wij beoordeeld met gemiddeld een 9. Ruim 1 miljoen overstappers gingen je voor.
Wat is een vast energiecontract?
Een vast energiecontract is een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Hiermee stem je in met een contract voor een bepaalde periode. Vast contract voor energie wordt door verschillende energieleveranciers aangeboden in periodes van een 1, 2, 3 jaar en een enkeling zelfs van 5 jaar. Een vast contract wordt daarom ook wel een langlopend energiecontract genoemd. Als je het energiecontract vroegtijdig opzegt, moet je een opzegvergoeding betalen aan je energieleverancier.
Wat is een variabel contract?
Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Je kunt het ook zien als een doorlopend contract dat je aangaat voor een flexibele tijd. Bij verschillende energieleveranciers wordt dit soort contract ook direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flex deal genoemd. Zo is er in variabel contract energie geen sprake van een opzegboete als je wilt overstappen. In theorie kan je dat namelijk elke maand! Als je beschikt over een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan heb je variabele energietarieven die 2 keer per jaar wijzigen op 1 januari en 1 juli. Het kan dat de leverancier de tarieven ook tussentijds wijzigt mits daar een geldige reden voor is, dit in de voorwaarden van het contract staat en minimaal 30 dagen van tevoren aan jou als klant wordt gecommuniceerd.
Wat is een dynamisch contract?
Bij een dynamisch energiecontract wordt het tarief dat je betaalt, bepaald door vraag en aanbod op de spotmarkt. Op deze markt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Hierbij verschilt de stroomprijs ieder uur en verandert de gasprijs iedere dag. De hoogte van de prijs die je betaalt is dus afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer er bijvoorbeeld veel wind staat en de zon volop schijnt dan wordt er meer elektriciteit opgewekt en is er dus meer aanbod. Hierdoor daalt de stroomprijs. Maar het kan natuurlijk ook minder goed weer zijn en erg koud zijn. De vraag naar energie neemt dan toe, waardoor de prijzen weer stijgen. De meeste leveranciers van dynamische prijzen hanteren geen opzegtermijn of een opzegtermijn van 30 dagen.
Ga je een dynamisch contract vergelijken, let dan op de hoogte van de vaste leveringskosten en de opslag waarmee de leverancier rekent. Deze verschillen per energieleverancier en bepalen uiteindelijk het goedkoopste contract. De variabele leveringskosten zijn namelijk bij elke leverancier gelijk. We hebben de tarieven overzichtelijk voor je uitgewerkt op onze dynamische energiecontracten-pagina.
23 leveranciers
Plus- en minpunten vast, variabel of dynamisch contract
In het kort de belangrijkste plus-en minpunten per type contract.
Vaste energiecontracten
- De tarieven veranderen niet gedurende je energiecontract. Je hebt hierdoor zekerheid.
- Je kunt elk jaar overstappen en profiteren van korting.
- Je betaalt mogelijk een opzegvergoeding als je je contract vroegtijdig eindigt.
- Je profiteert niet van lagere tarieven als de prijzen op de markt dalen.
Variabel energiecontract
- Je kunt je contract altijd opzeggen.
- Dalen de prijzen op de markt? Je profiteert op de korte termijn mee.
- Stijgen de prijzen op de markt? Op de korte termijn stijgen de tarieven uit je contract.
- Je betaalt 'risico opslag' aan je energieleverancier.
Dynamisch energiecontract
- De prijzen veranderen dagelijks of per uur: je kunt je verbruik hierop afstemmen en besparen op je energierekening.
- Je tarieven dalen meteen als de tarieven op de markt dalen.
- Je energierekeningen zijn altijd verschillend.
- Je tarieven stijgen meteen als de tarieven op de markt stijgen.
- Je hebt een slimme meter nodig.
Wat is goedkoper: vast of variabel?
Het aanbod in de energiemarkt verandert elke dag. Zo doen energieleveranciers een goede aanbieding nadat zij scherp hebben ingekocht of als de strategie is om meer nieuwe klanten aan te trekken. Dit jaagt de concurrentie aan en zorgt voor mooie aanbiedingen voor jou als consument.
Als de prijzen op de inkoopmarkt stijgen, kunnen ook de tarieven voor consumenten stijgen. Nieuwe contracten kunnen daardoor duurder uitvallen dan de periode ervoor en het beschikbare aanbod kan veranderen. Dit gebeurde tijdens de bekende “energiecrisis”. Toen waren er nauwelijks vaste contracten beschikbaar en stegen de prijzen van variabele contracten aanzienlijk. Gelukkig is deze crisis nu achter ons en zijn de aanbiedingen weer volop aanwezig.
Over het algemeen zijn de tarieven voor nieuwe klanten een stuk voordeliger dan de ‘blijven zitten’ tarieven. Als bestaande klant kun je niet profiteren van cashbacks of bonussen die bij nieuwe contracten worden gegeven. Bovendien worden er bij variabele contracten met een hogere risico opslag gerekend, omdat de leverancier gas en stroom voor haar klanten inkoopt, maar niet weet hoe lang zij nog klant blijven. Om dat risico in te dekken wordt er meer marge gemaakt. Bij vaste energiecontracten is het risico dat een klant weggaat tijdens de looptijd van het contract een stuk minder, waardoor leveranciers scherpere tarieven kunnen aanbieden.
Vergelijk energiecontracten
Vergelijk en vind een energiecontract dat bij je past.
Het laatste nieuws
Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025
Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl heeft de Miljoenennota en het Belastingplan voor 2025 geanalyseerd en zet de belangrijkste bevindingen op een rij.
Steeds groter verschil tussen goedkoopste en duurste energiecontract voor huishoudens met zonnepanelen
Het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiecontract liep in juli 2024 op tot € 600,-.
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in september
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in september zijn.
Ontwikkeling van de gasprijs: wat zijn de oorzaken?
Wat zorgt ervoor dat de gasprijs daalt of stijgt? En wat moet jij nu doen met je energiecontract?
Deze energieleveranciers bieden de hoogste korting in augustus
Kortingen lopen op to wel € 458,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Effect stijgende gasprijs zichtbaar: tarieven energiecontract stijgen 10%
De gasprijs steeg de afgelopen tijd flink. Wat gebeurt er met de energiecontracten in onze vergelijker?
Handige informatie
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!