Vast of variabel energiecontract?

Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Vergelijk energiecontracten
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Vast versus flexibel tarief

Twee soorten energiecontracten

Laatste update:

Bij het afsluiten van een energiecontract sta je voor de volgende keuze: kies je een vast of een variabel energiecontract? Met andere woorden, sluit je een contract af voor een bepaalde (vast) of een onbepaalde tijd (flexibel)? Meer over de verschillen tussen deze twee soorten en de plus- en minpunten van een vast of variabel contract worden op deze pagina toegelicht.

tip

LET OP! Het aanbod op onze website kan dagelijks verschillen

Vanwege de hevig wisselende gasprijs is de markt op dit moment erg onzeker voor veel leveranciers om contracten aan te bieden. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers voor een korte periode aanbiedingen doen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies.

Variabel versus vast in 2022

In de afgelopen jaren hebben wij gezien dat het vaak goedkoper was om een vast contract af te sluiten. Destijds was het verschil in de jaarprijs tussen een variabel en een vast energiecontract alleen nog niet extreem groot.

De energiecrisis van 2021 heeft daar verandering in gebracht. De ontwikkeling van deze energieprijzen is te zien in onderstaande grafiek.

*Jaarprijs van het goedkoopste energiecontract op dat moment.
**Het variabele tarief is berekend op basis van een gemiddelde van de variabele contracten van Eneco, Essent en Vattenfall.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/61ee7440bc2c4"></iframe>

Ga jij liever voor vastigheid of ben je graag flexibel?

 • voordeel

  Vergelijk binnen 5 minuten

 • voordeel

  Onze klanten geven ons een 9,2

 • voordeel

  14 dagen bedenktijd

Start jouw energievergelijking

Wat is een vast energiecontract?

Een vast energiecontract is een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Hiermee stem je in met een contract voor een bepaalde periode. Vast contract voor energie wordt door verschillende energieleveranciers aangeboden in periodes van een 1, 2, 3 jaar en een enkeling zelfs van 5 jaar. Een vast contract wordt daarom ook wel een langlopend energiecontract genoemd. Als je het energiecontract vroegtijdig opzegt, moet je een opzegvergoeding betalen aan je energieleverancier.

Wat is een variabel contract?

Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Je kunt het ook zien als een doorlopend contract dat je aangaat voor een flexibele tijd. Bij verschillende energieleveranciers wordt dit soort contract ook direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flex deal genoemd. Zo is er in variabel contract energie geen sprake van een opzegboete als je wil overstappen. In theorie kan je dat namelijk elke maand! Als je beschikt over een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan heb je variabele energietarieven die per jaar wijzigen. Deze tarieven volgen de huidige trend.

Plus- en minpunten vast en variabel contract

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Zo ook als je inzoomt op de verschillende smaken energiecontracten. Welk soort contract bij jou past hangt af van een aantal belangrijke factoren; kom je uit een laag/midden/groot inkomen-huishouden, woon je alleen of met je partner/gezinsleden/huisgenoten en neem je liever het zekere voor het onzekere of sta je flexibel en vrij in het leven en heb je geen behoefte aan iets vasts.

Variabel contract

 • pluspunt
  Maandelijks opzegbaar
 • minpunt
  Gedurende je contract varieert je maandtarief
 • pluspunt
  Je profiteert van een spontane prijsverlaging energie
 • minpunt
  Stijgen de energieprijzen dan draai jij mogelijk op voor de kosten
 • pluspunt
  Je betaalt geen opzegboete als je voor je einddatum overstapt

Vast contract

 • minpunt
  Niet maandelijks opzegbaar
 • pluspunt
  Gedurende je contract betaal je 1 vast tarief
 • minpunt
  Je betaalt niet een spontane prijsverlaging energie
 • pluspunt
  Stijgen de energieprijzen dan draai jij niet op voor de kosten
 • minpunt
  Je betaalt een opzegboete als je voor je einddatum overstapt

Vergelijk energiecontracten

Energiecontracten vergelijken kan bij Overstappen.nl binnen enkele minuten. Vul je gegevens in en wij laten je meteen een overzicht zien van de beste energiedeals van dit moment. Klaar voor een vergelijking of liever meer informatie over de energiecontracten?

Vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.