Welke zorgverzekering past bij mij?

 • Vergelijk alle 56 zorgverzekeringen
 • Bespaar tot € 300,- op je premie
 • Extra kortingen tot 20%
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar

Deze zorgverzekeraars kun je bij ons vergelijken:

Snel navigeren naar

Voor passende zorg

Welke zorgverzekering past bij mij?

Welke zorgverzekering het beste bij jou past, hangt af van jouw zorgbehoefte. Ook hangt het ervan af in welke levensfase jij zit. Ben je nog niet ouder dan 18 jaar, net studerende, toe aan gezinsuitbreiding of al met de fut en 55.

tip

Tip: naar welke zorgverlener(s) wil jij gaan?

Als jij de nodige zorgbehandelingen voor volgend jaar in zicht hebt, kun je vanaf 13 november tot en met 31 december in onze zorgvergelijker een nieuwe zorgverzekering uitkiezen. Je kunt in die vergelijking letten op de zorgpremie, de aangeboden dekkingen (in de basis en aanvullend), de zorgverzekeraars en de kwaliteitsoordeel van de klanten.


Welke zorgverzekering jij nodig hebt, vind je bij Overstappen.nl

 • Vergelijk op prijs en inhoud

  Vergelijk op prijs en inhoud

  Onafhankelijk en met het meest complete aanbod van Nederland

 • Vergelijk alle zorgverzekeraars

  Vergelijk alle zorgverzekeraars

  Overzichtelijk gepresenteerd; wij vergelijken alle Nederlandse zorgverzekeraars

 • Onze experts staan voor je klaar

  Onze experts staan voor je klaar

  Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze zorgexperts


Welke zorgverzekering in 5 stappen

Heb jij jouw zorgbehoeftes voor volgend jaar op een rijtje? Volg dan deze stappen, zodat jij voor het nieuwe zorgjaar nu al goed zit:

Stap 1: vul je gegevens in

Start je zorgvergelijking bij ons door je geboortedatum, postcode en geslacht in te vullen. Geef daarbij ook aan of je gezinsleden hebt, die je mee wil verzekeren. Zij krijgen dan precies dezelfde polis als jijzelf.

Stap 2: kies eigen risico en polis

De tweede stap is het bepalen van het eigen risico en soort polis. Het eigen risico bedraagt dit jaar weer € 385,-. Vind je het eigen risico te hoog en denk je weinig zorg nodig te hebben? Dan kun je voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Je betaalt dan maandelijks een lage premie, maar als je toch iets overkomt dan zul je zelf voor de zorgkosten moeten opdraaien.

Zorgverzekeraars bieden drie soorten zorgverzekeringen aan: naturaverzekering (naturapolis), restitutieverzekering (restitutiepolis) en een combinatiepolis.

Stap 3: overweeg aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kun je ook nog een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is bijvoorbeeld handig als je naast de standaardzorg ook nog extra zorgkosten vergoed wilt hebben. Als je weet dat je komend jaar een uitgebreide tandartsbehandeling wilt laten uitvoeren dan is het vaak verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Stap 4: vergelijk alle zorgverzekeringen

Nu je weet waar jouw zorgverzekering aan moet voldoen, kun je de meeste zorgverzekeringenen van Nederland vergelijken. Onze vergelijker geeft je een duidelijk overzicht van de zorgverzekeraars, de premies en meer. Zo weet je in een paar minuten welke verzekering bij jou past.

Stap 5: sluit je zorgverzekering

Heb je vóór 31 december een zorgverzekering en -verzekeraar gekozen? Dan is het tijd om een een zorgverzekering af te sluiten door de stappen in de zorgvergelijker af te ronden. Met je huidige zorgverzekering hoef jij niets te doen, wel zo makkelijk. Die wordt namelijk tegen het einde van het jaar via ons opgezegd door je verzekeraar.

Welke zorgverzekeringen er zijn, vertellen wij. Welke zorgverzekering bij je past, bepaal jij!

 • voordeel

  Altijd de beste deal

 • voordeel

  100% onafhankelijk

 • voordeel

  Gratis overstapadvies

Vergelijk zorgverzekeringen

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 8.8

2457 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 uur geleden
  Amazing service!!!

  Amazing service!!!

  T. Ahuja
  Star on Star on Star on Star on Star on
  15 uur geleden
  Razendsnel kunnen afhandelen

  Razendsnel kunnen afhandelen. Hele snelle en prompte reactie van Essent. Duidelijke communicatie.

  R. Buiks
  Star on Star on Star on Star on Star off
  2 dagen geleden
  Prima maar let op energiebelasting!

  Seamless ervaring, fijne vergelijkingsite en het correct verwerken van de opdracht. Echter, in de overeenkomst en tarieven wordt de energiebelasting niet vermeld en dit zorgt voor verwarring op het uiteindelijke contract (tarieven wijken dus af van wat Overstappen aangeeft). Zou fijn zijn als dit duidelijker word aangegeven.

  Warm
  Four and a half stars

  Trustscore: 8.8

  2457 reviews

  Zorgverzekeringen voor verschillende levensfasen

  De zorg die je nodig hebt is mede afhankelijk van de leeftijd of de levensfase waarin je zit. Voor een jongere is bijvoorbeeld een vergoeding van een rollator of kunstgebit niet aan de orde. Terwijl voor een gezin met kinderen op komst extra kraamzorg gevraagd wordt. Zorgverzekeraars spelen hierop in door verschillende aanvullende verzekeringen of pakketten aan te bieden voor mensen in die verschillende levensfasen.

  Zorg voor elke leeftijdsgroep

  Welke zorgverzekering voor gezinnen?

  Ben je van plan om je gezinsleden mee te verzekeren op een zorgverzekering gezin? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. Als jij kinderen hebt van jonger dan 18 jaar, moet je ze meeverzekeren op de polis van één van de ouders of voogd. Voor kinderen hoef je dus geen aparte zorgverzekering af te sluiten. Veel zorg wordt voor je kinderen in de basisverzekering gedekt, bijvoorbeeld de jaarlijkse tandartscontrole en fluoridebehandeling. Hebben ze hiernaast ook zorg nodig van de orthodontist of opticien? Dan kunnen wij je aanraden een aanvullende dekking hiervoor erbij af te sluiten.

  Ook heb je de mogelijkheid je partner meeverzekeren op je eigen polis. Dit kan voordeliger zijn, maar dat hoeft niet per se. Kijk op basis van verschillende offertes goed na of een gezamenlijke zorgverzekering goedkoper is dan een individuele.

  Welke zorgverzekering voor jongeren en studenten?

  Ben je jong, student en wil je meer geld aan andere dingen dan aan zorg uitgeven, omdat je dat gelukkigerwijs niet nodig hebt. Dan zijn er zorgverzekeraars die goedkope zorgverzekeringen aanbieden onder de naam, budgetpolis zorgverzekering. In de zorgvergelijker komt deze verzekering ook terug als de naturapolis, selectief, basisbudget of studenten zorgverzekering. Bij deze type polissen heeft de verzekeraar met een gelimiteerd aantal zorgverleners een contract waarbij de verzekerde een volledige vergoeding krijgt.

  Een andere tip om de jaarlijkse of maandelijkse zorgpremie laag te houden, is door een hoger eigen risico te selecteren. Maar zoals de naam het al zegt, laat je je verzekeren op eigen risico voor (hoge) zorgkosten. Heb je liever geen onverwachte financiële tegenvallers, dan heb je nog altijd de keuze om je aanvullend te verzekeren voor specifieke dekkingen. Wij zien dat de volgende aanvullende dekkingen het vaakst door jouw doelgroep wordt gekozen:

  • Vaccinaties
  • Acne therapie
  • Fysiotherapie
  • Tandartsverzekering
  • Anticonceptiemiddelen voor vrouwen (+21 jaar)

  50 plussers?

  Ook voor deze leeftijdsgroep in Nederland, die steeds groter wordt, moet er in onze zorgstaat passende zorg worden aangeboden. Welke daarvan wel en niet gedekt worden in de zorgverzekering hangt af van de zorgverzekeraar die jij op het oog hebt. In onze vergelijker kun je gemakkelijk een zorgverzekering voor 55+ vergelijken die bij jou past. Zo zijn er een aantal zorgverzekeraars die een 55+ aanvullende zorgverzekering aanbiedt voor een goede premie. De dekking hiervan is gebaseerd op de gemiddelde zorgbehoeftes van 50-plussers. Afhankelijk van de zorgverzekeraar is er een extra dekking voor:

  • Preventief diagnostisch onderzoek
  • Gehoorapparaten
  • Vergoeding voor een (lees)bril
  • Fysiotherapie

  Premie en vergoeding

  Wij hebben het vaak over de zorgpremie en welke zorg de verzekeraar wel of niet voor je vergoed. Maar wat houdt dat precies in en wat betekent dat voor jou als verzekerde van een zorgverzekering; alleen een basisverzekering of ook een aanvullende verzekering. In de onderstaande opsomming laten wij je graag de verschillende aandachtspunten per onderwerp zien. Goed om te weten over:

  De premie:

  • pluspunt
   Iedereen betaalt dezelfde premie van een soort polis. Dit ongeacht leeftijd of gezondheid.
  • pluspunt
   Je kan door middel van een eigen risico van hoger dan € 385,- of aanmelding voor de zorgtoeslag de premie verlagen.
  • pluspunt
   Je verhoogt je premie als je bij een aanvullende verzekering voor 100% vergoeding en veel behandelingen kiest.
  • pluspunt
   In vergelijking met voorgaande jaren is de gemiddelde zorgpremie met € 10,- op maandbasis gestegen. Dit komt onder andere door stijgende zorgkosten vanwege vergrijzing, loonsverhoging van het zorgpersoneel en de dalende koopkracht in het algemeen.

  De vergoeding:

  • pluspunt
   Een verzekeraar die bepaalde zorg wel vergoedt, zegt nog niet hoeveel die vergoedt. Zo kan de vergoeding verschillen met 75% of 100% van de volledige behandeling.
  • pluspunt
   Voor bijvoorbeeld fysiotherapie geeft de verzekeraar je de keuze voor een maximaal aantal behandelingen bij een vergoeding van 100%. De keuze die je vaak krijgt zijn: 9, 12, 18 of 27 behandelingen per zorgjaar.
  • pluspunt
   In de zorgverzekeringswet heeft de overheid opgesteld wat standaard vergoedt moet worden in de basisverzekering.
  • pluspunt
   Heb jij een zorgbehoefte dat buiten het basispakket valt, neem dan goed de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar door. De voorwaarden zijn per deal te vinden in onze zorgvergelijker.

  Meer lezen over de zorgverzekering?

  Zorgverzekering 2024

  Op deze pagina houden we je op de hoogte van het laatste nieuws en wijzigingen omtrent de zorgverzekering voor 2024. Via Overstappen.nl hoef je je gelukkig geen zorgen te maken dat je iets mist.

  Actualiteiten zorgverzekering 2024

  Basisverzekering

  Hoe zit het met de basisverzekering? Op deze pagina leren wij je de basis van de basisverzekering, zodat je altijd weet waar je mee begint. Deze zorgverzekering is voor iedereen verplicht.

  Basisverzekering vergelijken

  Aanvullende verzekering

  Aanvullende informatie over de aanvullende verzekeringen nodig? We geven je eerlijk advies over wanneer je dit wel of niet nodig hebt. De aanvullende verzekering is namelijk optioneel.

  Aanvullende verzekering vergelijken

  Restitutiepolis

  Liever zelf bepalen welke zorgverlener je kiest? Met deze restitutiepolis verzekering heb je altijd vrije zorgkeuze. Let op, niet alle zorgverzekeraars bieden deze polis aan.

  Restitutiepolis vergelijken

  Budgetpolis

  Het is geen toeval dat dit vaak wordt gekozen studenten of mensen die over het algemeen weinig zorg nodig hebben. Voor meer informatie ga je naar deze pagina over de budgetpolis.

  Budgetpolis vergelijken

  Naturapolis

  De naturapolis is een populaire keuze. Je krijgt hiermee een beperkte zorgkeuze met de mogelijkheid tot een gedeeltelijke vergoeding. Lees hier meer over bij welke zorgaanbieders je terecht kan.

  Naturapolis vergelijken

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.