Jongeren zorgverzekering - Vergelijk en bespaar! | Overstappen.nl

Jongeren zorgverzekering

 • Vergelijk alle 56 zorgverzekeringen
 • Bespaar tot € 300,- op je premie
 • Extra kortingen tot 20%

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3290 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  7 uur geleden
  Duidelijk vergelijkingen

  Duidelijk vergelijkingen

  Frank Janssen
  Star on Star on Star on Star on Star on
  8 uur geleden
  Snel overzichtelijk

  Snel overzichtelijk

  Matthijs Korenberg / RUST.
  Star on Star on Star on Star on Star on
  12 uur geleden
  Meteen geregeld!

  Meteen geregeld!

  M. de Laat- de Laat
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3290 reviews
  Hoe zit het precies

  Zorgverzekering jongeren

  Ben je op zoek naar de beste jongeren zorgverzekering? Jongeren kunnen een relatief voordelige zorgverzekering aanvragen, omdat ze over het algemeen gezonder zijn dan ouderen. Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Tot je achttiende ben je meeverzekerd met je ouders. Word je binnenkort achttien? Dan ben je volgens de wet volwassen en mag je een eigen zorgverzekering aanvragen en afsluiten.

  Voor het eerst een zorgverzekering afsluiten of overstappen naar een andere zorgverzekering kan voor jongeren best een puzzel zijn. Overstappen.nl helpt je daar graag bij; wij nemen je op onze website mee in het vergelijkingsproces. Wij leggen je uit waar je precies rekening mee moet houden en hoe je uiteindelijk de beste, meest passende én goedkoopste zorgverzekering kunt afsluiten.

  Zorgverzekering jongeren

  Zorgverzekering voor jongeren afsluiten

  Vanaf je achttiende kun je ervoor kiezen een eigen verzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht; je kunt ook meeverzekerd blijven met je ouders. In dat geval wijst de verzekeraar jou automatisch dezelfde basis – én aanvullende verzekering toe als die van je ouders. Dat klinkt misschien makkelijk, maar het is bijna nooit een passende verzekering voor jou als jongere. Jouw ouders zullen uitgebreider verzekerd zijn, waardoor je onnodig een hogere premie moet betalen.

  tip

  Wanneer een zorgverzekering voor jongeren afsluiten?

  Al voordat je achttien wordt, kun je je eigen zorgverzekering afsluiten. De premie betaal je dan vanaf de eerste dag van de maand na je verjaardag. Het belangrijkst is dat je je oude verzekering stopzet voor de eerste van de maand vóór je verjaardag. Doe je dat op tijd, dan kun je ook een verzekering afsluiten als je al achttien bent geworden. Jouw nieuwe verzekering gaat in dat geval met terugwerkende kracht in vanaf de eerste van de maand na je verjaardag. Doe je dit niet op tijd, dan zul je een jaar moeten wachten om van zorgverzekering te kunnen overstappen.


  Jongeren betalen lagere premie voor zorgverzekering

  Als jongere kun je een relatief voordelige zorgverzekering afsluiten. Over het algemeen zijn jongeren namelijk gezonder dan ouderen, waardoor ze minder zorg nodig hebben. De dekking van de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde, maar de aanvullende verzekering kun je naar eigen wens invullen. Ben je kerngezond? En verwacht je dit jaar weinig medische kosten te maken? Dan kun je overwegen om het eigen risico te verhogen. Maandelijks betaal je dan een veel lagere premie.

  Eigen risico zorgverzekering jongeren

  Het eigen risico is verplicht voor iedereen die achttien jaar of ouder is. Dit betaal je voor zorg uit de basisverzekering en niet voor zorg uit de aanvullende verzekering. In 2023 en 2024 bedraagt het verplicht eigen risico €385,- Kies je voor een hoger eigen risico, omdat je verwacht weinig zorg nodig te hebben? Het bedrag dat het verschil maakt, heet het vrijwillig eigen risico. Dit kan €100, €200, €300, €400 of zelfs €500 per jaar zijn, en dit komt bovenop het verplicht eigen risico. In ruil hiervoor krijg je van de zorgverzekeraar korting op je maandelijkse premie van de basisverzekering.

  Aanvullende zorgverzekering jongeren

  Vergeet niet naar de dekking te kijken, bij het uitzoeken van een zorgverzekering. De dekking geeft namelijk informatie over welke zorgkosten jouw verzekeraar precies vergoedt. In de basisverzekering vergoedt de verzekeraar bijvoorbeeld altijd kosten voor de zorg van een huisarts, ziekenhuis of apotheek. Deze dekking is voor iedereen hetzelfde. Wel betaal je eerst altijd je eigen risico en in sommige gevallen een eigen bijdrage.

  De dekking van de aanvullende verzekering is voor iedere verzekerde anders. In de polisvoorwaarden van jouw verzekering kun je precies zien wat jouw verzekeraar vergoedt en wanneer je een eigen bijdrage moet betalen. Let op: dit is iets anders dan het eigen risico! Meer informatie hierover lees je op onze eigen bijdrage pagina.

  Vergelijk aanvullende dekkingen

  In onze vergelijker kun je jouw gegevens invullen, welke zorg je denkt nodig te hebben in het komende jaar en hoe hoog je eigen risico moet zijn. Wij adviseren jou vervolgens welke verzekering het beste bij jou past, zowel qua dekking als qua prijs.

  Bedenk bij het invullen van onze vergelijker goed welke zorg je denkt nodig te hebben. Als je als jongere bijvoorbeeld veel sport, kan fysiotherapie een goede aanvulling zijn op de basisverzekering. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent, mocht je onverhoopt een blessure oplopen.

  Andere veelvoorkomende aanvullende modules bij jongeren zijn bijvoorbeeld kosten voor de huisarts, lenzen, zorg in het buitenland of reisvaccinaties.

  Studenten zorgverzekering

  Ben jij achttien jaar of ouder en studeer je? Er zijn verzekeraars die speciale zorgverzekeringen voor studenten hebben samengesteld. Hierin zit bijvoorbeeld fysiotherapie of extra dekking in het buitenland. Vaak zijn dit verzekeraars die uitsluitend online werken. In hoeverre verschillen deze pakketten van volwassen- of jongerenverzekeringen? Vul je gegevens in onze vergelijker in en wij zetten alles voor je op een rijtje!

  Tandartsverzekering jongeren

  De meeste tandartszorg voor kinderen valt onder de dekking van de basisverzekering. Vanaf je achttiende jaar vallen tandartsbehandelingen niet meer onder de basisverzekering en moet je helaas zelf de kosten betalen. Om je toch te verzekeren tegen tandheelkundige kosten kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Bedenk hierbij ook goed welke zorg je denkt nodig te hebben. Als jongere heb je meestal een gezond gebit en hoef je maar een of twee keer per jaar op controle. De kosten hiervoor zijn vaak lager dan wanneer je een aparte premie betaalt voor een aanvullende tandartsverzekering. Onze zorgvergelijker helpt je hierin wegwijs te worden.

  Zorgtoeslag jongeren

  Als jongere heb je het meestal niet breed. In dat geval kun je zorgtoeslag krijgen, waardoor je een groot gedeelte van jouw maandelijkse zorgpremies kunt betalen. Zo houdt de overheid de basisverzekering betaalbaar voor iedereen. Of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen. Ben je benieuwd of dat ook voor jou geldt? Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

  Online zorgverzekering is goedkoper

  Regel jij eigenlijk alles via internet? Dan kan het slim zijn om over te stappen naar een zorgverzekering die óók alles online regelt. Online zorgverzekeringen zijn een stuk goedkoper, omdat de verzekeraars minder onkosten maken. Zo kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen op jouw zorgverzekering.

  Check ieder jaar je zorgverzekering

  Elk jaar kun je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Waarom zou je dit doen, als je erg tevreden bent over je huidige verzekeraar? Het kan zijn dat jouw situatie is veranderd waardoor je meer zorg denkt nodig te hebben, of je betaalt voor een andere jongerenverzekering minder premie per maand. En wordt dat ene medicijn dat je gebruikt nog wel vergoed?

  Controleer altijd het nieuwe aanbod van je huidige verzekeraar, maar ook die van de concurrent. Jaarlijks een kritische blik op je zorgverzekering werpen kan schelen in de portemonnee, maar bovenal: zo zorg je ervoor dat je ook volgend jaar nog goed verzekerd bent.


  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag!

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten