Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekering studenten

Om het aankomend jaar geld te besparen is het slim te bedenken welke zorg je volgend jaar verwacht nodig te hebben. Zit je eraan te denken om een beugel te nemen om je tanden nét iets rechter te krijgen? Of heb je een vaste partner en wil je gebruik gaan maken van anticonceptie? Deze zorg zit niet standaard in je basisverzekering. Dekking voor deze zorg zul je zelf samen moeten stellen met je eigen studentenzorgverzekering.

Check hoeveel jij kunt besparen op je zorgverzekering

Geslacht

Kies je geslacht

Geboortedatum

Vul je geboortedatum in Vul een geldige geboortedatum in

Huidige verzekeraar

Studenten zorgverzekering

Student-zorgOm een zorgpakket samen te stellen die past bij jouw persoonlijke zorgbehoeften zijn er een aantal belangrijke keuzes die moeten worden gemaakt:

 1. Allereerst het basispakket. Dit is verplicht voor iedereen in Nederland. Het basispakket is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Het basispakket kan eventueel ergens anders worden afgesloten dan het aanvullende pakket.
 2. Aanvullend verzekeren. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is niet verplicht. Met het afsluiten van een aanvullende verzekering is het dan ook belangrijk rekening te houden met je verwachte zorgkosten voor het aankomende jaar.

Het basispakket

Het verplichte basispakket dekt bij alle zorgverzekeraars dezelfde kosten. Dit basispakket dekt de standaardzorgkosten zoals huisartskosten, ziekenhuiskosten of kosten van de apotheek. Welke zorg precies gedekt wordt door het basispakket is bepaald door de overheid. Welke kosten precies gedekt worden door je basisverzekering is op deze pagina van de Rijksoverheid te lezen.

Zorgverzekering vergelijken

Acceptatieplicht

Alle zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen die zichzelf aanmeldt voor het basispakket te accepteren. Dit betekent dat iedereen in Nederland verzekerd is voor: geneeskundige- en tandheelkundige zorg, hulpmiddelen, kraamzorg, paramedische zorg, geneesmiddelen en ziekenvervoer.

Ondanks dat iedere zorgverzekeraar hetzelfde basispakket aanbiedt, kunnen de premies van deze pakketten per zorgverzekeraar verschillen. De hoogte van de basispremie wordt bepaald door de keuze voor de beschikbare polissen en de hoogte van het vrijwillig eigen risico.

Eigen risico

Het eigen risico bestaat uit twee gedeelten. Het verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf dient te betalen wanneer je een medische behandeling hebt ondergaan.

Verplicht eigen risico

Iedereen dient een deel van de zorg die je ontvangt zelf te betalen. Dit deel heet het verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico is vastgesteld op 385 euro voor 2019. De kosten die je boven dit bedrag maakt krijg je vergoedt. Dit betekent dat wanneer je alleen een verplicht eigen risico hebt afgesloten, je maximaal 385 euro aan eigen risico kosten voor dat specifieke jaar hoeft te betalen.

Er zijn ook typen zorg waarvan geen bijdrage van je eigen risico nodig is en die dus buiten het eigen risico vallen:

 • spoedeisende hulp
 • huisartszorg
 • tandartszorg voor onder de 18 jaar
 • verloskundige zorg
 • kraamzorg

Zorgverzekeraars kunnen zelf kiezen welke zorg nog meer buiten het eigen risico valt. Het gaat dan met name om het afnemen van zorg bij zorgverleners naar voorkeur van de zorgverzekeraar, medicijnen waar de voorkeur van de verzekeraar naartoe gaat en wanneer je bepaalde programma’s volgt ter preventie van bepaalde veelvoorkomende ziektes.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplichte eigen risico kun je ervoor kiezen een vrijwillig eigen risico te nemen. Door je vrijwillig eigen risico te verhogen betaal je bij veel zorgverzekeraars een lagere premie. Je kunt een vrijwillig eigen risico kiezen tussen de 100 en 500 euro. Van alle genoten zorg die onder het eigen risico valt, moet je een deel van dit eigen risico te betalen. Wanneer je veel zorg heb ontvangen en je hebt een vrijwillig eigen risico gekozen van 500 euro, komt dit bovenop het verplicht eigen risico van 385 euro en zal je in het ergste geval 885 euro moeten betalen voor de zorg waar je gebruik van hebt gemaakt.

Eigen bijdrage

Naast het verplicht en vrijwillig eigen risico bestaat er ook nog de eigen bijdrage. De eigen bijdrage staat voor de zorg die je zelf moet te betalen. Deze zorg kan zowel in het basispakket als in het aanvullende pakket vallen. De eigen bijdrage wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt zijn bepaalde medicijnen, geestelijke gezondheidszorg en kraamzorg. De eigen bijdrage komt bovenop de kosten van het eigen risico. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de eigen bijdrage.

Zorgtoeslag

Om alle kosten van de basispremie, het eigen risico en de eigen bijdrage te compenseren voor mensen met een laag inkomen ontvang je in Nederland zorgtoeslag. Als student ontvang je ook zorgtoeslag, mits je niet teveel bijverdient met je bijbaan. Onderstaand overzicht geeft aan hoeveel zorgtoeslag je ontvangt bij de hoogte van je inkomen.

Naast de keuze voor het vrijwillig eigen risico moet je een keuze te maken voor een zorgpolis. Er zijn drie soorten polissen: de naturapolis, de restitutiepolis en de budgetpolis. Het verschil tussen deze polissen zit in de zorgverleners waar je terecht kunt.

 • Met de restitutiepolis betaal je de meeste premie, maar kun je wel bij alle zorgverleners terecht.
 • Met de naturapolis kun je alleen terecht bij de zorgverleners waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft.
 • Met de budgetpolis heb je de keuze uit een beperkt aantal zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft. Dit kan betekenen dat je voor een zorgverlener verder moet reizen. Ook zul je bij een budget polis vaak alles online moeten regelen.

In het geval van spoedeisende hulp maken bovenstaande keuzes niet uit en word je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. De kosten worden dan vergoed door je zorgverzekering, maar vallen wel onder het eigen risico.

2019

Toetsingsinkomen 2019 Zorgtoeslag per maand
 tot €20.500 € 99,00
 tot €21.000 € 98
 tot €21.500 € 92
 tot €22.000 € 87
 tot €22.500 € 81
 tot €23.000 € 75
 tot €23.500 € 70
 tot €24.000 € 64
 tot €24.500 € 58
 tot €25.000 € 53
 tot €25.500 € 47
 tot €26.000 € 42
 tot €26.500 € 36
 tot €27.000 € 30
 tot €27.500 € 25
 tot €28.000 € 19
 tot €28.500 € 13

Aanvullend verzekeren: slim inspelen op verwachte kosten

Wanneer je rekening houdt met de zorg waar je aankomend jaar behoefte aan zult hebben kun je flink besparen. Lukraak aanvullende zorgverzekeringen nemen kost je geld en is ook niet nodig. Natuurlijk is de toekomst niet te voorspellen, maar wat je wél kun voorspellen kan je helpen kosten te besparen. Onderstaande vragen helpen je op een rijtje te krijgen wat voor soort zorg jij in het aankomende jaar belangrijk zult vinden:

 • Heb ik aankomend jaar een tandartsverzekering nodig?
 • Verwacht ik in het aankomende jaar fysiotherapie nodig te hebben?
 • Zal ik gebruik maken van anticonceptie volgend jaar?
 • Heb ik vaccinaties nodig in het aankomende jaar voor mijn studie, stage of reis?
 • Verwacht ik aankomend jaar psychologische hulp nodig te hebben?
 • Verwacht ik het aankomende jaar zwanger te worden?
 • Heb ik aankomend jaar een beugel nodig?
 • Worden alternatieve geneeswijzen of therapieën verzekerd?
 • Verwacht ik komend jaar kosten te hebben aan een bril of lenzen?
 • Zal ik aankomend jaar gebruik maken van een gewichtsconsulent of diëtist?
 • Zal ik in het aankomende jaar huidbehandeling(en) ondergaan?
 • Hoe snel wil ik mijn declaraties terugzien op mijn rekening?
 • Vind ik het belangrijk dat mijn zorgverleners online advies kunnen geven?
 • Kan ik gebruik maken van een collectieve zorgverzekering?
Aanvullende zorgverzekeringen

Wanneer kan ik mijn aanvullende zorgverzekering wijzigen?

Je kunt je aanvullende verzekering wijzigen op elk moment van het jaar. Alleen de basisverzekering is maar een keer per jaar te wijzigen. Wanneer je je aanvullende verzekering op kunt zeggen is sterk afhankelijk van je verzekeraar en de polisvoorwaarden. Het is ook mogelijk alleen je basisverzekering op te zeggen en niet je aanvullende verzekering. Je kunt je basisverzekering en je aanvullende verzekering namelijk op verschillende plekken hebben afgesloten. Wanneer je een aanvullende verzekering op een andere plek hebt dan je basisverzekering betaal je alleen wel administratieve kosten. Zorg dat je de polisvoorwaarden van een verzekeraar goed doorleest voor het aanvragen of stopzetten van je verzekering

Welke zorg wordt gedekt door het basispakket?

De basisverzekering van iedere Nederlander biedt dekking voor:

 • verblijf in het ziekenhuis
 • huisartszorg
 • zorg van medisch specialisten
 • verschillende soorten medicijnen
 • anticonceptie van 18 tot 21 jaar
 • spoedeisende hulp in het buitenland
 • diverse hulpmiddelen
 • oefentherapie bij COPD
 • kraamzorg
 • ziekenvervoer (o.a. ambulance)
 • tandartszorg tot 18 jaar
 • psychologische zorg
 • ergotherapie
 • revalidatie
 • stoppen met roken programma’s
 • hulp bij ernstig overgewicht
 • Zorgverzekering vergelijken

  Nog meer geld besparen op je studentenzorgverzekering

  De meest voordelige zorgverzekering vind je niet alleen door de best passende aanvullende verzekering af te sluiten, maar ook door rekening te houden met onderstaande tips:

  Zorgverzekeringen in het buitenland

  Ga je stage lopen in het buitenland?

  Ben je van plan tijdens je studie stage te gaan lopen in het buitenland? Het is in dat geval belangrijk om te kijken naar wat je zorgverzekering precies vergoedt. Wanneer je tijdelijk naar het buitenland vertrekt blijft je Nederlandse zorgverzekering in de meeste gevallen gewoon doorlopen. Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, ligt aan de duur van je verblijf en jouw persoonlijke zorgbehoefte. Het maakt ook nog een verschil of je een vergoeding ontvangt van je stage of niet. Doorgaans is het zo dat wanneer je een vergoeding ontvangt, je verzekerd bent in het land waar je stage loopt.

  Korter dan een jaar naar het buitenland

  Wanneer je korter dan een jaar in het buitenland stage loopt, kun je over het algemeen je zorgkosten declareren bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Wanneer de zorgkosten in het land van je verblijf echter hoger uitvallen, kan het zijn dat je het verschil zelf moet betalen. Wanneer je korter dan een jaar stage loopt in een van de verdragslanden, is de zorg die je in het land van verblijf maakt voor rekening van Nederland. Lees hier meer over je zorgverzekering in het buitenland.

  Langer dan een jaar naar het buitenland

  Als je langer dan een jaar in het buitenland gaat studeren, blijf je verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekering voor medische kosten in Nederland en in het buitenland. Wanneer je gemaakte zorgkosten buiten het Nederlandse pakket vallen, bestaat de kans dat je deze kosten zelf moet betalen. Vind je het belangrijk om ook voor deze kosten goed verzekerd te zijn? Neem dan nog extra een aanvullende verzekering.

  Wanneer je voor een studieperiode van minder dan een jaar naar het buitenland gaat, dien je een EHIC of een verdragsformulier 111 aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Deze EHIC zorgt ervoor dat dringende medische kosten niet door jou voorgeschoten hoeven te worden.

  Werken naast je stage of studie

  Wanneer je van plan bent om naast je studie te gaan werken in het land waar je stage loopt, verandert de situatie en kan dit gevolgen hebben op de manier waarop je je zorgverzekering dient te regelen.Omdat de manier waarop je je verzekerd afhangt van het land waar je stage loopt en de duur van je verblijf, is het belangrijk je door de zorgverzekeraar goed te laten informeren. Zo zijn er een aantal landen waar jouw zorgverzekering direct vervalt als je naast je studie aan het werk gaat:

  • Nieuw Zeeland
  • Australië
  • Canada
  • Verenigde Staten
  • Japan
  • Zuid Korea
  • Uruguay
  • Chili
  • Egypte
  • Kanaaleilanden
  • Israël
  • Alle verdragslanden

  Studenten zorgverzekering vergelijken

  Er zijn vele mogelijkheden om een zorgpakket samen te stellen die past bij jouw zorgbehoeften. Om het je gemakkelijker te maken hebben wij de verschillende zorgverzekeringen op een aantal punten voor je vergeleken. Bekijk welke zorgverzekering het beste past bij jouw persoonlijke zorgbehoefte via onze zorgvergelijker. Om je aan te melden voor de zorgalert van Overstappen laat je hier je email adres achter. Wij houden je op de hoogte van de laatste veranderingen in de zorg.

  Check hoeveel jij kunt besparen op je zorgverzekering

  Geslacht

  Kies je geslacht

  Geboortedatum

  Vul je geboortedatum in Vul een geldige geboortedatum in

  Huidige verzekeraar