Zorgverzekering studenten

Vergelijk en bespaar direct op je studenten zorgverzekering:
100% Laagsteprijsgarantie

Om het aankomend jaar geld te besparen is het slim te bedenken welke zorg je volgend jaar verwacht nodig te hebben. Zit je eraan te denken om een beugel te nemen om je tanden nét iets rechter te krijgen? Of heb je een vaste partner en wil je gebruik gaan maken van anticonceptie? Deze zorg zit niet standaard in je basisverzekering. Dekking voor deze zorg zul je zelf samen moeten stellen met je eigen studentenzorgverzekering.

Check hoeveel jij kunt besparen op je zorgverzekering

Studenten zorgverzekering

Om een zorgpakket samen te stellen die past bij jouw persoonlijke zorgbehoeften zijn er een aantal belangrijke keuzes die moeten worden gemaakt:

 1. Allereerst het basispakket. Dit is verplicht voor iedereen in Nederland. De basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Het basispakket kan eventueel ergens anders worden afgesloten dan het aanvullende pakket.
 2. Vervolgens het aanvullende pakket. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is niet verplicht. Met het afsluiten van een aanvullende verzekering is het dan ook belangrijk om rekening te houden met de zorgkosten die je volgend jaar verwacht te maken.
zorgverzekering studenten

Goedkoopste studenten zorgverzekering

Wil je besparen op je zorgverzekering? Dan is het slim om elk jaar je zorgverzekering te vergelijken. Zorgverzekeraars bieden vaak voordelige premies aan voor studenten. Maar wat is de goedkoopste zorgverzekering? Hieronder vind je een overzicht vangoedkope zorgverzekeringen voor studenten:

VerzekeraarZorgverzekering pakketPremie per maand
Zilveren KruisZieZo Selectief€105,25
DitzoGoede keuze met pechvogelhulp€107,90
JustJust Basic€107,95
Zilveren KruisZiezo basis€108,75
CZ directBasis€109,95

 

Vergelijk ziektekostenverzekeringen voor studenten

Als je via Overstappen.nl je zorgverzekering vergelijkt vragen we om je geboortedatum. We tonen dan ook de ziektekostenverzekeringen die interessant zijn voor je leeftijdscategorie. Deze zijn tegen zeer scherpe premies af te sluiten. Soms zijn er collectiviteitskortingen exclusief via Overstappen.nl te verkrijgen.

Wil je ook de premies inzien van ziektekostenverzekeringen die zich specifiek richten op studenten? Kijk dan bij de ziektekostenverzekering studenten van zorgverzekeraars zoals: De Amersfoortse, Avéro Achmea, Interpolis, Menzis, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid. Let op: soms zijn ziektekostenverzekeringen die zich niet op studenten richten voordeliger. Kijk dit na met behulp van onze zorgvergelijker.

Verplicht eigen risico

Het eigen risico bestaat uit twee gedeelten. Het verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf dient te betalen wanneer je een medische behandeling hebt ondergaan.

Het verplicht eigen risico is vastgesteld op 385 euro tot en met 2021. De kosten die je boven dit bedrag maakt krijg je vergoedt. Dit betekent dat wanneer je alleen een verplicht eigen risico hebt afgesloten, je maximaal 385 euro aan eigen risico kosten voor dat specifieke jaar hoeft te betalen.

Er zijn ook typen zorg waarvan geen bijdrage van je eigen risico nodig is en die dus buiten het eigen risico vallen:

 • spoedeisende hulp
 • huisartszorg
 • tandartszorg voor onder de 18 jaar
 • verloskundige zorg
 • kraamzorg

Zorgverzekeraars kunnen zelf kiezen welke zorg nog meer buiten het eigen risico valt. Het gaat dan met name om het afnemen van zorg bij zorgverleners naar voorkeur van de zorgverzekeraar, medicijnen waar de voorkeur van de verzekeraar naartoe gaat en wanneer je bepaalde programma’s volgt ter preventie van bepaalde veelvoorkomende ziektes.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplichte eigen risico kun je ervoor kiezen een vrijwillig eigen risico te nemen. Door je vrijwillig eigen risico te verhogen betaal je bij veel zorgverzekeraars een lagere premie. Je kunt een vrijwillig eigen risico kiezen tussen de 100 en 500 euro. Van alle genoten zorg die onder het eigen risico valt, moet je een deel van dit eigen risico te betalen. Wanneer je veel zorg heb ontvangen en je hebt een vrijwillig eigen risico gekozen van 500 euro, komt dit bovenop het verplicht eigen risico van 385 euro en zal je in het ergste geval 885 euro moeten betalen voor de zorg waar je gebruik van hebt gemaakt.

Eigen bijdrage

Naast het verplicht en vrijwillig eigen risico bestaat er ook nog de eigen bijdrage. De eigen bijdrage staat voor de zorg die je zelf moet te betalen. Deze zorg kan zowel in het basispakket als in het aanvullende pakket vallen. De eigen bijdrage wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt zijn bepaalde medicijnen, geestelijke gezondheidszorg en kraamzorg. De eigen bijdrage komt bovenop de kosten van het eigen risico. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de eigen bijdrage.

Aanvullend verzekeren: slim inspelen op verwachte kosten

Wanneer je rekening houdt met de zorg waar je aankomend jaar behoefte aan zult hebben kun je flink besparen. Lukraak aanvullende zorgverzekeringen nemen kost je geld en is ook niet nodig. Natuurlijk is de toekomst niet te voorspellen, maar wat je wél kunt voorspellen kan je helpen kosten te besparen. Onderstaande vragen helpen je op een rijtje te krijgen wat voor soort zorg jij in het aankomende jaar belangrijk zult vinden:

 • Heb ik aankomend jaar een tandartsverzekering nodig?
 • Verwacht ik in het aankomende jaar fysiotherapie nodig te hebben?
 • Zal ik gebruik maken van anticonceptie volgend jaar?
 • Heb ik vaccinaties nodig in het aankomende jaar voor mijn studie, stage of reis?
 • Verwacht ik aankomend jaar psychologische hulp nodig te hebben?
 • Verwacht ik het aankomende jaar zwanger te worden?
 • Heb ik aankomend jaar een beugel nodig?
 • Worden alternatieve geneeswijzen of therapieën verzekerd?
 • Verwacht ik komend jaar kosten te hebben aan een bril of lenzen?
 • Zal ik aankomend jaar gebruik maken van een gewichtsconsulent of diëtist?
 • Zal ik in het aankomende jaar huidbehandeling(en) ondergaan?
 • Hoe snel wil ik mijn declaraties terugzien op mijn rekening?
 • Vind ik het belangrijk dat mijn zorgverleners online advies kunnen geven?
 • Kan ik gebruik maken van een collectieve zorgverzekering?

 

zorgverzekering studenten

Wanneer kan ik mijn aanvullende zorgverzekering wijzigen?

Je kunt je aanvullende verzekering wijzigen op elk moment van het jaar. Alleen de basisverzekering is maar een keer per jaar te wijzigen. Wanneer je je aanvullende verzekering op kunt zeggen is sterk afhankelijk van je verzekeraar en de polisvoorwaarden. Het is ook mogelijk alleen je basisverzekering op te zeggen en niet je aanvullende verzekering. Je kunt je basisverzekering en je aanvullende verzekering namelijk op verschillende plekken hebben afgesloten. Wanneer je een aanvullende verzekering op een andere plek hebt dan je basisverzekering betaal je alleen wel administratieve kosten. Zorg dat je de polisvoorwaarden van een verzekeraar goed doorleest voor het aanvragen of stopzetten van je verzekering

Welke zorg wordt gedekt door het basispakket?

De basisverzekering van iedere Nederlander biedt dekking voor:

 • verblijf in het ziekenhuis
 • huisartszorg
 • zorg van medisch specialisten
 • verschillende soorten medicijnen
 • anticonceptie van 18 tot 21 jaar
 • spoedeisende hulp in het buitenland
 • diverse hulpmiddelen
 • oefentherapie bij COPD

 

 • kraamzorg
 • ziekenvervoer (o.a. ambulance)
 • tandartszorg tot 18 jaar
 • psychologische zorg
 • ergotherapie
 • revalidatie
 • stoppen met roken programma’s
 • hulp bij ernstig overgewicht

Tips zorgverzekering studenten

De meest voordelige zorgverzekering vind je niet alleen door de best passende aanvullende verzekering af te sluiten, maar ook door rekening te houden met onderstaande tips:

 • Sluit je aan bij een collectieve zorgverzekeringen
  Door je aan te sluiten bij een collectieve zorgverzekering krijg je korting op je basispremie en soms ook op je aanvullende verzekering. Via een vereniging, studie, bijbaan of andere groep kun je je aansluiten bij een collectieve zorgverzekering en profiteer je van deze collectiviteitskorting.
 • Vraag zorgtoeslag aan
  Ben je student en boven de 18? Dan heb je recht op zorgtoeslag. Deze zorgtoeslag kan aangevraagd worden via de overheid na het afsluiten van een zorgverzekering. Zorgtoeslag kun je hier aanvragen.
 • Kies voor een zorgverzekeraar met internetlabel
  Wanneer je kiest voor een zorgverzekeraar met een internetlabel, moet je alles online met de verzekeraar regelen. Vaak zijn zorgverzekeraars waarbij je alles online moet regelen stukken goedkoper dan andere zorgverzekeraars. De zorgverzekeringen van CZ Direct, Anderzorg, TakeCareNow, Ditzo, VGZ Bewuzt en FBTO  bieden onder andere online zorgverzekeringen aan.
 • Betaal per jaar i.p.v. per maand
  Wanneer je per jaar betaalt voor je premie in plaats van per maand, kan dit je tot 3% korting opleveren. Onderstaande tabellen geeft voor enkele grote studentenzorgverzekeringen aan hoeveel je maandelijks bespaart door jaarlijks premie te betalen.
 Zorgverzekeringen Maandelijkse premie Jaarlijkse premie Besparing
 Anderzorg Zorgverzekering € 78,00 € 917,28 (2% korting) € 18,27 per jaar
 Zilveren Kruis  Zorgverzekering € 105,95 € 1233,26 (3% korting) € 38,14 per jaar
 FBTO Zorgverzekering € 105,50 € 1240,68 (2% korting) € 25,32 per jaar

Zorgverzekeringen in het buitenland

Ga je stage lopen in het buitenland?

Ben je van plan tijdens je studie stage te gaan lopen in het buitenland? Het is in dat geval belangrijk om te kijken naar wat je zorgverzekering precies vergoedt. Wanneer je tijdelijk naar het buitenland vertrekt blijft je Nederlandse zorgverzekering in de meeste gevallen gewoon doorlopen. Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, ligt aan de duur van je verblijf en jouw persoonlijke zorgbehoefte. Het maakt ook nog een verschil of je een vergoeding ontvangt van je stage of niet. Doorgaans is het zo dat wanneer je een vergoeding ontvangt, je verzekerd bent in het land waar je stage loopt.

zorgverzekering studenten

Korter dan een jaar naar het buitenland

Wanneer je korter dan een jaar in het buitenland stage loopt, kun je over het algemeen je zorgkosten declareren bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Wanneer de zorgkosten in het land van je verblijf echter hoger uitvallen, kan het zijn dat je het verschil zelf moet betalen. Wanneer je korter dan een jaar stage loopt in een van de verdragslanden, is de zorg die je in het land van verblijf maakt voor rekening van Nederland. Lees hier meer over je zorgverzekering in het buitenland.

Langer dan een jaar naar het buitenland

Als je langer dan een jaar in het buitenland gaat studeren, blijf je verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekering voor medische kosten in Nederland en in het buitenland. Wanneer je gemaakte zorgkosten buiten het Nederlandse pakket vallen, bestaat de kans dat je deze kosten zelf moet betalen. Vind je het belangrijk om ook voor deze kosten goed verzekerd te zijn? Neem dan nog extra een aanvullende verzekering.

Wanneer je voor een studieperiode van minder dan een jaar naar het buitenland gaat, dien je een EHIC of een verdragsformulier 111 aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Deze EHIC zorgt ervoor dat dringende medische kosten niet door jou voorgeschoten hoeven te worden.

Werken naast je stage of studie

Wanneer je van plan bent om naast je studie te gaan werken in het land waar je stage loopt, verandert de situatie en kan dit gevolgen hebben op de manier waarop je je zorgverzekering dient te regelen.Omdat de manier waarop je je verzekerd afhangt van het land waar je stage loopt en de duur van je verblijf, is het belangrijk je door de zorgverzekeraar goed te laten informeren. Zo zijn er een aantal landen waar jouw zorgverzekering direct vervalt als je naast je studie aan het werk gaat:

 • Nieuw Zeeland
 • Australië
 • Canada
 • Verenigde Staten
 • Japan
 • Zuid Korea
 • Uruguay
 • Chili
 • Egypte
 • Kanaaleilanden
 • Israël
 • Alle verdragslanden

Studenten zorgverzekering vergelijken

Er zijn vele mogelijkheden om een zorgpakket samen te stellen die past bij jouw zorgbehoeften. Om het je gemakkelijker te maken hebben wij de verschillende zorgverzekeringen op een aantal punten voor je vergeleken. Bekijk welke zorgverzekering het beste past bij jouw persoonlijke zorgbehoefte via onze zorgvergelijker. Om je aan te melden voor de zorgalert van Overstappen laat je hier je e-mail adres achter. Wij houden je op de hoogte van de laatste veranderingen in de zorg.

Check hoeveel jij kunt besparen op je zorgverzekering