Verwachting energieprijzen 2024 & 2025 | Overstappen.nl

Verwachting energieprijzen 2024

Bekijk de verwachting voor de energieprijzen in 2024 en vergelijk direct energiecontracten
Vergelijk energieleveranciers

Ga snel naar

Waarom kiezen voor Overstappen.nl

Energie expert

Al 14 jaar dé energie-expert

Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jarenlange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.

Aanbod

Meest complete aanbod

Vergelijk meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Wij bieden het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.

Klantbeoordeling

Beoordeeld met een 9

Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na de overstap. Daarom zijn wij beoordeeld met gemiddeld een 9. Ruim 1 miljoen overstappers gingen je voor.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3404 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  10 uur geleden
  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Karin Astrid
  Star on Star on Star on Star on Star off
  17 uur geleden
  Duidelijkheid

  Duidelijkheid

  Roelof Robertino Poot
  Star on Star on Star on Star on Star on
  22 uur geleden
  Goed en snel geregeld

  Goed en snel geregeld

  J. Werder
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3404 reviews

  Onze verwachting energieprijzen komend jaar

  De verwachting van de energietarieven verandert constant. Dat komt doordat de energiemarkt nog altijd flink in beweging blijft. We zien dat geopolitieke spanningen zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne direct zorgen voor een stijging van de prijzen. De markt blijft erg volatiel door de heersende onzekerheden. De prijzen zijn afgelopen jaar echter wel flink gedaald ten opzichte van de jaren ervoor, maar nog steeds zijn de huidige inkoopprijzen 50% hoger dan vóór de energiecrisis.

  Stabilisering blijft doorzetten

  Er is vanuit de Europese – en nationale politiek veel aandacht voor de energieprijzen en de betaalbaarheid hiervan. Deze aandacht en bereidheid tot ingrijpen zorgen voor meer rust op de markt. Dat heeft geleid tot een stabilisering. Wij hebben sterk de verwachting dat deze stabilisatie blijft doorzetten en dat de gasprijs tussen de € 30,- en € 45,- per mWh zal blijven schommelen. De excessen lijken verleden tijd. De belasting op gas is inmiddels flink verhoogd naar 70 cent per kuub en een groot deel van de maatregelen die zijn genomen om de energieprijzen betaalbaar te houden, zijn vanaf 2024 afgeschaft. De belastingen zijn een aanzienlijk deel van de energierekening. Dit zorgt ervoor dat consumenten alsnog een relatief hoge prijs blijven betalen, is de verwachting. Dat ligt meer aan de belastingen dan aan de stabilisering van de gasprijs.

  De veranderingen vanaf dit jaar (2024)

  • Het prijsplafond is afgeschaft. Vanaf 1 januari 2024 geldt er geen prijsplafond voor energie meer in Nederland. Je betaalt dan altijd het tarief dat in je energiecontract staat. Als de prijzen stijgen, dan is er geen maximumprijs meer.
  • De energietoeslag voor huishoudens is in 2024 vervallen. Het is niet meer mogelijk voor
   huishoudens met een lager inkomen om een compensatie van € 1.300 aan te vragen.
  • Tijdelijk Noodfonds Energie blijft dit jaar bestaan. Tot en met maart 2024 kunnen huishoudens met een lager inkomen een beroep blijven doen op het noodfonds.
  • De energiebelasting op gas is met € 0,113 per m3 gas omhoog gegaan vanaf 1 januari 2024.
  • De energiebelasting op stroom is met € 0,021 per kWh stroom omlaag gegaan vanaf 1 januari 2024.
  • De vermindering energiebelasting is met € 6,- omhoog gegaan, ook wel heffingskorting genoemd. Dit is in het voordeel van de klant.
  tip

  Goed om te weten:

  Onder energieprijzen valt de stroomprijs per kWh en gasprijs per m3 inclusief alle belastingen.

  Verwachting energieprijzen energie-expert Tom

  Verwachting energieprijzen in 2024

  “De winter van 2024 is redelijk koud tot nu toe, maar zeker niet zo koud dat de gasvoorraden flink geslonken zijn. Het wordt relatief snel alweer warmer, dus het grootste risico op langdurige kou wordt met de dag kleiner. Dit is heel erg gunstig voor de verwachtingen van de energieprijzen voor dit jaar. De prijs is nu stabiel rond de €30-€35 per mWh. Dat is alsnog hoger dan vóór de energiecrisis, maar flink lager dan vorige jaren. De stabilisering lijkt goed te zijn doorgezet. Helaas hebben geopolitieke spanningen nog een steeds een heel grote impact en kan morgen de energiemarkt opeens heel anders zijn.”

  Tom Schlagwein,
  Energie-expert

  Energie-expert Tom Schlagwein

  Hoe is de energieprijs opgebouwd?

  Om een goede verwachting te kunnen formuleren is het belangrijk om te weten hoe de energieprijs is opgebouwd. De energieprijs is nergens door de overheid vastgelegd of van tevoren bepaald. Er zijn namelijk drie factoren die de prijs die jij voor je energie betaald bepalen:
  1. Leveringskosten. Die bestaan uit de verbruikskosten en de vaste leveringskosten.
  2. De vaste leveringskosten van je energieleverancier. Deze mag de leverancier zelf bepalen. Dit is een vast bedrag per kWh.
  3. Netbeheerkosten. De netbeheerkosten worden bepaald door jouw netbeheerder. Je netbeheerder wordt bepaald door de regio waar je in woont.
  4. Belastingen. De belastingen bestaan uit de energiebelasting, waar sinds 2023 de ODE ook bij is inbegrepen en de btw die je moet betalen.
  5. In de video hiernaast legt onze energie-expert Tom uit hoe de energieprijs precies is opgebouwd.

         

  Verwachting energieprijzen 2025

  Zoals we de afgelopen jaren hebben meegemaakt zijn er verschillende externe factoren die van grote invloed (kunnen) zijn op de energieprijzen. In negatieve zin maar ook in positieve zin. Wat we verwachten voor de energieprijzen in 2025, kunnen we nooit met zekerheid zeggen; uiteindelijk weet niemand met zekerheid wat je kan verwachten in de toekomst. Pin ons dus nooit vast op de verwachtingen. Dit kan door een wereldwijd incident, zoals een oorlog, in één klap veranderen.

  Wijzigingen energiebelasting

  Volgens het PBL is de overheid van plan om de energiebelasting voor elektriciteit richting 2030 te verlagen, maar tegelijkertijd de energiebelasting op aardgas juist te verhogen. Daarbij benadrukken ze dat deze wijzigingen niet automatisch betekenen dat de energierekening stijgt of daalt. Volgens het PBL kan de gemiddelde energierekening zowel stijgen als dalen ten opzichte van de gemiddelde energierekening van vorige jaren, wat de energieprijzen doen op de lange termijn is afhankelijk van de ontwikkeling in het gas- en elektriciteitsverbruik richting 2030 en de ontwikkeling van de tarieven voor gas en elektriciteit.

  Energie econoom Van Cleef zegt tegen de NOS dat de energiemarkt tot 2025-2026 een krappe markt blijft, met ‘opwaartse prijsrisico’s’. Wel komen er in 2025 een aantal gasprojecten beschikbaar, onder andere Qatar. Dit geeft volgens Van Cleef weer wat lucht in de markt.

  Geen extremiteiten

  Op basis van de huidige situatie en wat meerdere experts in de markt zien, verwachten wij niet meer de extremiteiten die we vorige jaren hebben gezien. De energierekening voor consumenten staat hoog op de politieke agenda’s en er is gelukkig veel aandacht voor de betaalbaarheid hiervan. Dat zorgt ervoor dat er constant wordt gewerkt aan beleid om de kosten in toom te houden. Ook worden er grote LNG-installaties gebouwd waarvan de planningen en uitwerking al in gang zijn gezet. Dit duurt even om te bouwen, maar deze giga-grote projecten komen uiteindelijk wel af. Dit zorgt ervoor dat de verwachtingen best gunstig zijn. LNG is namelijk een snelle en makkelijke bron voor aardgas.

  Ook een stabilisatie van de situaties in Oekraïne en het Midden-Oosten zal direct zorgen voor een stabiliserend geopolitiek effect. Mochten er conflicten bijkomen of verder escaleren, dan zal dit uiteraard een grote impact hebben op de verwachting voor 2025.

  Twijfel je over je huidige energiecontract?

  Heb jij nu een dynamisch of variabel contract? Weeg dan goed af of je zekerheid wilt, of niet. Indien je graag een vaste prijs wil, zijn de tarieven voor vaste contracten nu heel gunstig. Als je deze nu afsluit, profiteer je nu nog van de relatief lage gasprijs en heb je geen last van de verwachte stijging de komende periode. Het nadeel hiervan is wel dat indien de prijzen dalen, je niet direct meeprofiteert. De beste keuze hierin is voor iedereen anders. Wij adviseren om voor jezelf af te wegen of je zekerheid wilt of niet, en daar je keuze op te baseren.

  Twijfel jij wat de juiste beslissing is in de huidige energiemarkt? Of weet je niet wat je in jouw situatie het beste kan doen?
  Aangezien elk huishouden en elke situatie anders is leggen wij op onze energie advies pagina alles uit over wat jij kan doen in jouw situatie. Ook geeft onze energie-expert Tom advies bij het maken van je keuze.

  Verwachting energieprijzen

  Klantenservice

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

   
  Gecontroleerd door
  Tom Schlagwein - Energie-expert
  Tom Schlagwein
  Energie-expert
  7 minuten 16-07-2024

  Over onze expert

  Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.