Verwachting energieprijzen 2024

Bekijk de verwachting voor de energieprijzen in 2024 en vergelijk direct energiecontracten
Vergelijk energieleveranciers
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar

Ga snel naar

Onze verwachting energieprijzen komend jaar

Na aanleiding van de miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd, hebben we onze verwachting van de energietarieven voor 2024 aangepast. Waar we eerst de verwachting hadden dat de prijs zou stabiliseren, denken we nu dat voor stroom de prijs redelijk stabiel zal blijven, maar voor gas exponentieel zal groeien. De belasting op gas wordt flink verhoogd en een groot deel van de maatregelen die ze hadden genomen om de energieprijzen betaalbaar te houden worden vanaf 2024 afgeschaft.

De veranderingen vanaf 2024

 • Het prijsplafond wordt afgeschaft. Vanaf 1 januari 2024 geldt er geen prijsplafond voor energie meer in Nederland. Je betaald dan altijd het tarief dat in je energiecontract staat.
 • Energietoeslag voor huishoudens komt in 2024 te vervallen. Het is niet meer mogelijk voor
  huishoudens met een lager inkomen om een compensatie van € 1.300 aan te vragen.
 • Tijdelijk Noodfonds Energie blijft bestaan. Tot en met maart 2024 kunnen huishoudens met een lager inkomen een beroep doen op het noodfonds.
 • De energiebelasting op gas gaat met € 0,10 per m3 gas omhoog vanaf 1 januari 2024
 • De energiebelasting op stroom gaat met € 0,02 per kWh stroom omlaag vanaf 1 januari 2024
 • De vermindering energiebelasting gaat met € 6,- omhoog
tip

Goed om te weten:

Onder energieprijzen valt de stroomprijs per kWh en gasprijs per m3 inclusief alle belastingen.

Verwachting energieprijzen energie-expert Tom

Verwachting energieprijzen in 2024

“Een stabielere prijs betekent niet automatisch een goedkope prijs. Het valt niet te verwachten dat we ooit terug zullen gaan naar de lage prijzen voor de energiecrisis in 2022. Mijn verwachting voor 2024 is een stabiele gasprijs rond de € 50, – per mWh. Een strenge winter kan dit laten stijgen richting de €100,- mWh en een zachte winter kan het laten zakken richting de €30,- mWh.”

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Verwachting energieprijzen 2024

Oorzaken energiecrisis 2022

Er zijn drie hoofdoorzaken van de energiecrisis in 2022:

 1. Het aantrekken van de economie na de corona pandemie. Hierdoor kwam er ineens een veel hogere vraag naar energie dan tijdens de pandemie.
 2. De omstreden Nordstream 2 pijpleiding van Rusland naar Europa. Voor de oorlog begon was Rusland bezig met het bouwen van een tweede gasleiding naar Europa, maar ook daar had de EU problemen mee; want de leiding was eigendom van Gazprom: een Russisch bedrijf. De EU heeft een wetgeving waarin staat dat het bedrijf dat de gas wint, niet de eigenaar van de pijpleiding mag zijn om zo te voorkomen dat het gasbedrijf te veel macht kan uitoefenen op prijs en levering.
 3. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Door deze oorlog veranderde de relatie tussen de Europese Unie en Rusland, deze verandering had ook veel invloed op de gasmarkt: de Europese Unie wilde niet meer afhankelijk zijn van Russisch gas.

Doordat de EU minder afhankelijk wilde zijn van het Russische gas, werd er vanaf maart 2022 hard gewerkt om de gastoevoer vanuit Rusland af te bouwen en het gas vanuit andere landen te importeren. Maar door de hoge vraag en de angst dat er niet snel een oplossing gevonden zou worden om het Russische gas te vervangen ontstond er een paniek situatie. Wat als het er een strenge winter komt en onze voorraden niet genoeg zijn bijgevuld? Wat als we even helemaal geen gas geleverd zouden krijgen? De prijs werd omhoog gedreven en de gasprijs was historisch hoog in 2022.

Aan de andere kant, zorgde deze paniek ervoor dat huishoudens bewuster om gingen met het energieverbruik en er sneller werd gewerkt aan het gasloos maken van woningen. En ondertussen werd er in een stroomversnelling gewerkt met het importeren van LNG gas via schepen uit Amerika en de gastoevoer vanuit Noorwegen te vergroten. Want door het wegvallen van de Russische gastoevoer is Noorwegen nu de belangrijkste gasleverancier voor West-Europa.

Ondanks alle maatregelen en het verminderen van de vraag naar gas, verwachten wij niet dat de prijs weer terug zal zakken naar het tarief voor de energiecrisis. Het Russische gas was namelijk veel goedkoper dan het LNG en Noorse gas, de vraag is dus minder maar de prijs is wel hoger. Vandaar dat we niet verwachten terug te gaan naar de tarieven voor 2022.

Hoe is de energieprijs opgebouwd?

Om een goede verwachting te kunnen formuleren is het belangrijk om te weten hoe de energieprijs is opgebouwd. De energieprijs is nergens door de overheid vastgelegd of van tevoren bepaald. Er zijn namelijk drie factoren die de prijs die jij voor je energie betaald bepalen:
 1. Leveringskosten. Die bestaan uit de verbruikskosten en de vaste leveringskosten.
 2. De vaste leveringskosten van je energieleverancier. Deze mag de leverancier zelf bepalen. Dit is een vast bedrag per kWh.
 3. Netbeheerkosten. De netbeheerkosten worden bepaald door jouw netbeheerder. Je netbeheerder wordt bepaald door de regio waar je in woont.
 4. Belastingen. De belastingen bestaan uit de energiebelasting, waar sinds 2023 de ODE ook bij is inbegrepen en de btw die je moet betalen.
 5. In de video hiernaast legt onze energie-expert Tom uit hoe de energieprijs precies is opgebouwd.

       

Verwachting energieprijzen 2025

Zoals we de afgelopen jaren hebben meegemaakt zijn er verschillende externe factoren die van grote invloed (kunnen) zijn op de energieprijzen. In negatieve zin maar ook in positieve zin. Wat de we verwachten voor de energieprijzen in 2025, kunnen we nooit met zekerheid zeggen, uiteindelijk weet niemand met zekerheid wat je kan verwachten in de toekomst.

Volgens het PBL is de overheid van plan om de energiebelasting voor elektriciteit richting 2030 te verlagen, maar tegelijkertijd de energiebelasting op aardgas juist te verhogen. Daarbij benadrukken ze dat deze wijzigingen niet automatisch betekenen dat de energierekening stijgt of daalt. Volgens het PBL kan de gemiddelde energierekening zowel stijgen als dalen ten opzichte van de gemiddelde energierekening in 2020, wat de energieprijzen doen op de lange termijn is afhankelijk van de ontwikkeling in het gas- en elektriciteitsverbruik richting 2030 en de ontwikkeling van de tarieven voor gas en elektriciteit.
Energie econoom Van Cleef zegt tegen de NOS dat de energiemarkt tot 2025-2026 een krappe markt blijft, met ‘ opwaartse prijsrisico’s’. Wel komen er in 2025 een aantal gasprojecten beschikbaar, onder andere Qatar. Dit geeft volgens Van Cleef weer wat lucht in de markt.

Op basis van de huidige situatie, het PBL, van Cleef en de duurzame toekomstplannen van de overheid verwachten wij niet heel grote prijsstijgingen of dalingen te zien op de lange termijn. Het is een krappe markt tot 2025, maar nu wel weer een stuk stabieler dan tijdens de crisis in 2021-2022.
Toch blijf het zo dat de weersomstandigheden, grote politieke beslissingen en ontwikkelingen zowel een negatief als positief effect op de energieprijzen in 2025 kunnen hebben.

Twijfel je over je huidige energiecontract?

Heb jij nu een dynamisch of variabel contract? Dan is het zeer aan te raden een vergelijking te maken en de tarieven vast te zetten voor de komende winter en 2024. Dan profiteer je nu nog van de relatief lage gasprijs en heb je geen last van de verwachte stijging de komende periode en winter.

Twijfel jij wat de juiste beslissing is in de huidige energiemarkt? Of weet je niet wat je in jouw situatie het beste kan doen?
Aangezien elk huishouden en elke situatie anders is leggen wij op onze energie advies pagina alles uit over wat jij kan doen in jouw situatie. Ook geeft onze energie-expert Tom advies wat je nu het beste kan doen.

Verwachting energieprijzen

Meer informatie

Energie vergelijken

Wij helpen je met het vergelijken van verschillende energiecontracten en leggen uit hoe dit precies werkt.

Energie vergelijken

Prijsplafond energie

Lees hier hoe het prijsplafond werkt en wat het voor jou betekent.

Prijsplafond energie

Vast of variabel contract

Twijfel je tussen een vast of variabel contract? Wij leggen uit wat de verschillen tussen de contracten zijn.

Vast of variabel contract

Opzegboete

De opzegboete is gewijzigd. Wij hebben voor jou alle veranderingen op een rijtje gezet

Wijzigingen in de opzegvergoedingen.

Gasprijs

De gasprijs, waar wordt die uit opgebouwd en hoe hoog is die nu.

Gasprijs

Stroomprijs

Hoe wordt de stroomprijs bepaald en waar bestaat die eigenlijk uit? Wij leggen dit voor je uit.

Stroomprijs

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.