Energieverbruik

Het energieverbruik is het verbruik van elektriciteit en gas gezamenlijk. Het verbruik wordt gemeten met een energiemeter die in de meterkast zit. Bij het gebruik van energie registreert de energiemeter de elektriciteit in de eenheid kWh en het gas in kubieke meter (m3).

Elektriciteitsverbruik

Elektriciteitsverbruik geeft aan hoeveel elektriciteit een huishouden per jaar afneemt van een energieleverancier. Een gemiddeld gezin in Nederland heeft een stroomverbruik van 3340 kWh per jaar en is ongeveer € 55 per maand kwijt aan elektriciteit. Je stroomverbruik hangt vooral af van het aantal personen in je huishouden. Op de jaarafrekening kun je je stroomverbruik terugvinden.

Tabel gemiddeld stroomverbruik

Hieronder vind je voor verschillende huishoudens het gemiddelde elektriciteitsverbruik.

Aantal personenStroomverbruik per maandStroomverbruik per jaar
1168 kWh2010 kWh
2280 kWh3360 kWh
3343 kWh4120 kWh
4382 kWh4580 kWh
5454 kWh5450 kWh
6483 kWh5790 kWh

Bron: Nibud

Elektriciteitsverbruik omlaag brengen

Je kunt het elektriciteitsverbruik en de kosten ervan beïnvloeden door je stroomverbruik omlaag te brengen. Er valt nog veel te besparen op elektriciteit door apparaten niet te gebruiken. Een lager elektriciteitsverbruik draagt bovendien bij aan een beter milieu.

Gasverbruik

Het gasverbruik geeft aan hoeveel gas je in kubieke meter verbruikt per jaar. Gas wordt voor het grootste gedeelte gebruikt voor het verwarmen van het huis. Daarnaast gebruiken huishoudens gas voor het verwarmen van het water (bad en douche) en voor het koken. Aan de hand van de meterstand op je gasmeter wordt je gasverbruik vastgesteld.

Daling gasverbruik

In de afgelopen jaren is het gasverbruik gedaald. Deze daling komt mede door verbeterde isolatie en warmere winters.  Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo’n 1500 m3 per jaar. De hoogte van je gasverbruik hangt af van meerdere factoren:

  • Woonruimte Je gasverbruik hangt in eerste instantie af van de grootte van de woonruimte die je wilt verwarmen (in m3).
  • Klimaat Een ander aspect dat een grote rol speelt bij het gasverbruik is het klimaat. In een warmer klimaat stook je minder dan in een kouder klimaat.
  • Winters Je verbruikt het meeste gas voor het verwarmen van je huis in de winter. Bij een milde winter valt je gasverbruik mee.
  • Isolatie Door het aanbrengen van isolatie in bijvoorbeeld je dak, vloer of ramen, gaat het gasverbruik omlaag.

Tabel gasverbruik per woning

Hieronder vind je voor een aantal woningtypes het gemiddelde verbruik. Je werkelijke verbruik is te vinden op je jaarafrekening.

WoningtypeGasverbruik per jaarGasverbruik in €,
bij centrale verwarming
Flat900 m366
Tussenwoning1.350 m391
Hoekwoning1.590 m3104
2 onder 1 kap1.670 m3108
Vrijstaande woning2.220 m3138

Bron: Nibud

Besparen op kosten energieverbruik

In onze energievergelijker kun je je energieverbruik per jaar invullen. Je krijgt vervolgens meteen de beste deals aangepast op je jaarlijkse energieverbruik. Het is daarna alleen nog een kwestie van kiezen. De overstap zelf, waaronder het opzeggen van je huidige energieleverancier, regelt de nieuwe energieleverancier.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.