11-10-2023

Nederlands energieverbruik daalt: terug op het niveau van 1970

Binnenlands energieverbruik daalt naar het niveau van 1970, terwijl de afhankelijkheid van buitenlandse energie toeneemt. Lees hier hoe dit kan.

3 minuten 11-10-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Het energieverbruik in Nederland vertoont een opmerkelijke trend: ondanks een groeiende bevolking is het gemiddelde verbruik per inwoner gedaald naar het niveau van 1970. Dit blijkt uit recente data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die aangeeft dat het verbruik in 2022 is uitgekomen op 154 gigajoule per persoon.

Nederlandse energieverbruik in de afgelopen jaren

In de grafiek hieronder is te zien dat na de Tweede Wereldoorlog het energieverbruik per inwoner toe nam, aangedreven door de opkomst van fossiele brandstoffen. Deze opwaartse trend bereikte een piek tussen 1995 en 2010. Sinds 2013 was er al een lichte daling waarneembaar

Reden voor de daling in het energieverbruik

Je kunt de daling in het energieverbruik toeschrijven aan de verbeterde efficiëntie van huishoudelijke apparaten, woningen, en voertuigen. Daarnaast hebben mildere winters bijgedragen aan het verminderde verbruik. Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl bevestigt dit en voegt toe: “De gasbelasting stijgt ieder jaar en wordt door de politiek bepaald. Je ziet dat de gestegen prijzen ook van grote invloed zijn op het verbruik van de consument. De goedkoopste kuub gas blijft altijd degene die je niet verbruikt. Prijs is wat dat betreft een erg sterk instrument.”

De vraag naar buitenlandse energie neemt toe

Een verminderd energieverbruik heeft directe voordelen voor de Nederlandse inwoner. Door efficiëntie is het gemiddelde energieverbruik voor veel huishoudens gedaald, wat een directe invloed heeft op de hoogte van de energierekening. Dit is positief nieuws voor de economie, maar ondanks de positieve trend in binnenlands verbruik, neemt de afhankelijkheid van buitenlandse energie toe. In 2022 was Nederland voor maar liefst 77% afhankelijk van energie-import. Deze stijging is vooral te wijten aan de verminderde gaswinning in Groningen.

Terwijl Nederland een mijlpaal bereikt in het verlagen van het energieverbruik, onderstreept het ook het belang van zelfvoorziening en duurzame energiebronnen voor de toekomst. Met buitenlandse afhankelijkheid op een historisch hoogtepunt, is verdere actie en innovatie vereist om de energietoekomst van het land veilig te stellen.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 11-10-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.