Gehoorapparaten vergoeding zorgverzekering

Een gehoorapparaat helpt je beter te horen wanneer je dit zelf niet meer goed kunt. Hulpmiddelen om beter te horen, zoals hoortoestellen, kunnen gedeeltelijk door de basisverzekering worden vergoed. Er is bij deze vergoeding echter wel sprake van een eigen bijdrage. Vergoeding voor deze eigen bijdrage is bij veel zorgverzekeraars te verkrijgen vanuit een aanvullende verzekering.

Vergoeding gehoorapparaat vergelijken

Om de allerbeste zorg te garanderen kun je het beste een vergelijking maken. Dan weet je namelijk zeker dat je niet te veel betaalt. Vergelijken duurt slechts een paar minuten en overstappen gaat heel makkelijk: je oude verzekering wordt automatisch opgezegd.

Vul je gegevens in en check je besparing

Verlies van je gehoor

Door natuurlijke slijtage is het mogelijk dat je steeds meer van je gehoor verliest. Een hoortoestel kan dit verlies aan gehoor in veel gevallen compenseren. Door een gehoorapparaat worden de geluiden voor iemand die slecht hoort weer hoorbaar. Dit gebeurt door middel van versterking van geluid.

Vereniging voor slechthorenden

Heb je een hoorprobleem en wil je meer weten over slechthorendheid, lees dan hier meer over slechthorendheid of deel je ervaringen op het lotgenotenforum.

Typen hoortoestellen

Er bestaan verschillende typen hoortoestellen. Veel mensen denken bij een gehoorapparaat nog aan hoortoestellen die groot en goed zichtbaar zijn, maar de technieken voor het versterken van geluid zijn inmiddels verder ontwikkeld. Zo bestaan er nu hoortoestellen die achter het oor worden geplaatst en hoorapparaten die zo klein zijn, dat ze helemaal in het gehoorkanaal zitten.

Voorwaarden voor vergoeding

Om een vergoeding voor je hoortoestel te ontvangen, moet er sprake zijn van een gehoorverlies aan tenminste één oor van minimaal 35 decibel (dB). Deze voorwaarde geldt voor tenminste één oor, ongeacht het functioneren van het andere oor. Hierdoor is het ook mogelijk voor mensen met een gehoorverlies aan één oor om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Gehoortest bij een audicien

Een audicien kan onder andere door middel van de Amsterdamse Vragenlijst achterhalen voor welk type hoortoestel je in aanmerking komt. Dit zijn vragen waarop een antwoord wordt verwacht vanuit je eigen beleving. Door het juist beantwoorden van de vragen, kan de audicien bepalen op welke vergoeding je recht hebt. Daarnaast maakt de audicien een meting van de geluiden die kunnen worden gehoord. Deze gehoortest kun je bij de kno arts of audicien laten doen.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De meeste verzekeraars bieden één keer in de vijf jaar een vergoeding van 75% op een hoortoestel. Afhankelijk van de aanvullende verzekering kan dit oplopen tot 100% vergoeding. Deze vergoeding geldt alleen voor hoortoestellen die na 1 januari 2013 zijn aangeschaft. Let wel op de de audicien waar je het hoortoestel aanschaft onder contract staat bij je zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, bestaat er een kans op minder vergoeding.

Eigen risico en eigen bijdrage

Omdat een gehoortoestel vergoed wordt vanuit de basisverzekering, geldt het eigen risico. Ben je al volledig door je eigen risico heen? Dan hoef je geen eigen risico meer te betalen. het verplicht jaarlijks eigen risico is 385 euro. Naast het eigen risico geldt voor de aanschaf van een hoortoestel een eigen bijdrage. Om deze eigen bijdrage vergoed te krijgen is het mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekering vergoed een percentage van het bedrag dat je dient bij te betalen ter eigen bijdrage. Hoe meer maandelijkse premie je betaalt, hoe meer er vergoed wordt.

Belastingaftrek gehoorapparaten

Je kunt er ook voor kiezen een hoortoestel te kopen zonder tussenkomst van je zorgverzekeraar. Wanneer de aankoop zonder de tussenkomst van je zorgverzekeraar plaatsvindt, kom je niet meer in aanmerking voor een vergoeding. Heb je geen recht meer op vergoeding van je hoortoestel? De kosten van je hoortoestel kunnen dan aftrekbaar zijn bij de belasting.

Geen recht op vergoeding vanuit de zorgverzekeraar

Er bestaan een aantal situaties waarin je geen vergoeding voor je hoortoestel krijgt van de zorgverzekeraar.

 • Wanneer je kiest voor een gehoortoestel die door Zorgverzekeraars Nederland niet is geclassificeerd, dus niet in de ZN database is opgenomen. Deze typen hoortoestellen worden ook wel ‘vrije markt’ toestellen genoemd.
 • Wanneer je al in de afgelopen vijf jaar al eerder vergoeding hebt ontvangen voor een hoortoestel
 • Wanneer je niet voldoet aan de 35 dB norm (een gehoorverlies van gemiddeld 35 dB of meer per oor).

Vrije markt hoortoestellen

Kies je ervoor een hoortoestel aan te schaffen zonder dat je zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld? Er zijn aanbieders van hoortoestellen die speciale vrije markt hoortoestellen aanbieden. Het gaat dan met name om nieuwe merken en typen gehoorapparaten. Je hebt dan een vrije keus qua hoortoestel en kunt gebruik maken van de allernieuwste technieken. Bij de aanschaf van dit type hoortoestel bestaat de mogelijkheid voor belastingaftrek.

Aanvullende verzekeringen gehoorapparaten vergelijken

Wil je weten waar je de beste dekking krijgt voor de aanschaf van je hoorapparaat? Vergelijk aanvullende zorgverzekeringen gehoorapparaten 2022 via onze zorgvergelijker.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 – 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 – 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.