Gehoorapparaten vergoeding zorgverzekering
Een gehoorapparaat helpt je beter te horen wanneer je dit zelf niet meer goed kunt. Hulpmiddelen om beter te horen, zoals hoortoestellen, kunnen gedeeltelijk door de basisverzekering worden vergoed.
Gehoorapparaat in het kort
- Gehoorapparaten kunnen gedeeltelijk worden vergoed door de basisverzekering.
- Er is sprake van een eigen bijdrage. Vergoeding voor deze eigen bijdrage is bij veel zorgverzekeraars te verkrijgen vanuit een aanvullende verzekering.
- De kosten van een gehoorapparaat verschillen en zijn afhankelijk van het type en de mate van gehoorverlies.
- Voor kinderen tot 18 jaar wordt een hoortoestel volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Verlies van je gehoor
Door natuurlijke slijtage is het mogelijk dat je steeds meer van je gehoor verliest. Een hoortoestel kan dit verlies aan gehoor in veel gevallen compenseren. Door een gehoorapparaat worden de geluiden voor iemand die slecht hoort weer hoorbaar. Dit gebeurt door middel van versterking van geluid.
Vereniging voor slechthorenden
Heb je een hoorprobleem en wil je meer weten over slechthorendheid, lees dan hier meer over slechthorendheid of deel je ervaringen op het lotgenotenforum.
Typen hoortoestellen
Er bestaan verschillende typen hoortoestellen. Veel mensen denken bij een gehoorapparaat nog aan hoortoestellen die groot en goed zichtbaar zijn, maar de technieken voor het versterken van geluid zijn inmiddels verder ontwikkeld. Zo bestaan er nu hoortoestellen die achter het oor worden geplaatst en hoorapparaten die zo klein zijn, dat ze helemaal in het gehoorkanaal zitten.
Voorwaarden voor vergoeding
Om een vergoeding voor je hoortoestel te ontvangen, moet er sprake zijn van een gehoorverlies aan tenminste één oor van minimaal 35 decibel (dB). Deze voorwaarde geldt voor tenminste één oor, ongeacht het functioneren van het andere oor. Hierdoor is het ook mogelijk voor mensen met een gehoorverlies aan één oor om in aanmerking te komen voor vergoeding.
Gehoortest bij een audicien
Een audicien kan onder andere door middel van de Amsterdamse Vragenlijst achterhalen voor welk type hoortoestel je in aanmerking komt. Dit zijn vragen waarop een antwoord wordt verwacht vanuit je eigen beleving. Door het juist beantwoorden van de vragen, kan de audicien bepalen op welke vergoeding je recht hebt. Daarnaast maakt de audicien een meting van de geluiden die kunnen worden gehoord. Deze gehoortest kun je bij de KNO-arts of audicien laten doen.
Vergoeding vanuit de basisverzekering
De meeste verzekeraars bieden één keer in de vijf jaar een vergoeding van 75% op een hoortoestel. Afhankelijk van de aanvullende verzekering kan dit oplopen tot 100% vergoeding. Deze vergoeding geldt alleen voor hoortoestellen die na 1 januari 2013 zijn aangeschaft. Let wel op de de audicien waar je het hoortoestel aanschaft onder contract staat bij je zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, bestaat er een kans dat je een kleinere vergoeding krijgt.
Eigen risico en eigen bijdrage
Omdat een gehoortoestel vergoed wordt vanuit de basisverzekering, geldt het eigen risico. Ben je al volledig door je eigen risico heen? Dan hoef je geen eigen risico meer te betalen. Het jaarlijks verplicht eigen risico is € 385. Naast het eigen risico geldt voor de aanschaf van een hoortoestel een eigen bijdrage. Om deze eigen bijdrage vergoed te krijgen is het mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekering vergoedt een percentage van het bedrag dat je dient bij te betalen ter eigen bijdrage. Hoe meer maandelijkse premie je betaalt, hoe meer er vergoed wordt.
Belastingaftrek gehoorapparaten
Je kunt er ook voor kiezen een hoortoestel te kopen zonder tussenkomst van je zorgverzekeraar. Wanneer de aankoop zonder de tussenkomst van je zorgverzekeraar plaatsvindt, kom je niet meer in aanmerking voor een vergoeding. Heb je geen recht meer op vergoeding van je hoortoestel? De kosten van je hoortoestel kunnen dan aftrekbaar zijn bij de belasting.
Geen recht op vergoeding vanuit de zorgverzekeraar
Er bestaan een aantal situaties waarin je geen vergoeding voor je hoortoestel krijgt van de zorgverzekeraar.
- Wanneer je kiest voor een gehoortoestel die door Zorgverzekeraars Nederland niet is geclassificeerd, dus niet in de ZN database is opgenomen. Deze typen hoortoestellen worden ook wel ‘vrije markt’ toestellen genoemd.
- Wanneer je in de afgelopen vijf jaar al eerder vergoeding hebt ontvangen voor een hoortoestel,
- Wanneer je niet voldoet aan de 35 dB norm (een gehoorverlies van gemiddeld 35 dB of meer per oor).
Vrije markt hoortoestellen
Kies je ervoor een hoortoestel aan te schaffen zonder dat je zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld? Er zijn aanbieders van hoortoestellen die speciale vrije markt hoortoestellen aanbieden. Het gaat dan met name om nieuwe merken en typen gehoorapparaten. Je hebt dan een vrije keus qua hoortoestel en kunt gebruik maken van de allernieuwste technieken. Bij de aanschaf van dit type hoortoestel bestaat de mogelijkheid voor belastingaftrek.
Vergoeding gehoorapparaat vergelijken
Om de allerbeste zorg te garanderen kun je het beste een vergelijking maken. Dan weet je namelijk zeker dat je niet te veel betaalt. Wil je weten waar je de beste dekking krijgt voor de aanschaf van je hoorapparaat? Vergelijk aanvullende zorgverzekeringen gehoorapparaten 2022 via onze zorgvergelijker.
Vergelijk en bespaar direct
- Vergelijk alle 56 zorgverzekeringen
- Bespaar tot € 300,- op je premie
- Wij regelen kosteloos je overstap
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Prinsjesdag 2024: dit zijn de grootste veranderingen voor je zorgverzekering
Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor je zorgverzekering in 2025, waaronder de stijging van de zorgpremie en de verhoging van de zorgtoeslag.
Cijfers Prinsjesdag opnieuw uitgelekt: flinke stijging zorgpremie 2025
De zorgpremie stijgt met ongeveer 10 per maand en zal volgens het kabinet bijna 160 euro per maand bedragen in 2025. Dit melden Haagse bronnen op basis van uitgelekte cijfers voor Prinsjesdag aan De Telegraaf.
Meer dan 90% van de overstappers tevreden met hun zorgverzekering
Nederlanders die via Overstappen.nl zijn gewisseld van zorgverzekering zijn zeer tevreden over hun nieuwe zorgverzekering. 21% gaf aan zeer tevreden te zijn en 70% tevreden.
Een op drie Nederlanders onverwacht naar de dokter op vakantie
Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat een derde van de Nederlanders wel eens onverwacht zorg nodig had op vakantie.
Analyse hoofdlijnenakkoord: wat blijft er over van de zorgplannen van de coalitiepartijen?
De coalitiepartijen hebben in hun partijprogramma’s allemaal grote plannen voor de zorg opgenomen. In de formatieonderhandelingen is er echter het een en ander gesneuveld. Overstappen.nl inventariseerde wat er van de plannen voor de zorg overblijft in het nieuwe hoofdlijnenakkoord.
Forse daling in aantal klanten dat een aanvullende zorgverzekering sluit
Steeds minder consumenten sluiten een aanvullende verzekering af. Hoe komt dit precies? Lees het op deze pagina.