Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Vergoeding Gehoorapparaten verzekering

Een gehoorapparaat helpt je beter te horen wanneer je dit zelf niet meer goed kunt. Hulpmiddelen om beter te horen, zoals hoortoestellen, kunnen gedeeltelijk door de basisverzekering worden vergoed. Er is bij deze vergoeding echter wel sprake van een eigen bijdrage. Vergoeding voor deze eigen bijdrage is bij veel zorgverzekeraars te verkrijgen vanuit een aanvullende verzekering.

Goedkoopste basispakketten met minimaal eigen risico

p/mnd:€ 101,95
 • Ziezo Selectief
 • Directe acceptatie
p/mnd:€ 105,85
 • Unive Zorg Select
 • Directe acceptatie
p/mnd:€ 105,95
 • Ziezo Basis
 • Directe acceptatie

Vergoeding gehoorapparaat vergelijken

Om de allerbeste zorg voor 2019 te garanderen kun je het beste een vergelijking maken. Dan weet je namelijk zeker dat je niet te veel betaalt. Vergelijken duurt slechts een paar minuten en overstappen gaat heel makkelijk: je oude verzekering wordt automatisch opgezegd.

Vul je gegevens in en check je besparing

Geslacht

Kies je geslacht

Geboortedatum

Vul je geboortedatum in Vul een geldige geboortedatum in

Huidige verzekeraar

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

 • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
 • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
 • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Verder lezen

Verlies van je gehoor
Vereniging voor slechthorenden
Typen hoortoestellen
Voorwaarden voor vergoeding
Gehoortest bij een audicien
Vergoeding vanuit de basisverzekering
Eigen risico en eigen bijdrage
Belastingaftrek gehoorapparaten
Geen recht op vergoeding vanuit de zorgverzekeraar
Vrije markt hoortoestellen
Aanvullende verzekeringen gehoorapparaten vergelijken

Vergoedingen voor gehoorapparaten per verzekeraar

Verlies van je gehoor

Door natuurlijke slijtage is het mogelijk dat je steeds meer van je gehoor verliest. Een hoortoestel kan dit verlies aan gehoor in veel gevallen compenseren. Door een gehoorapparaat worden de geluiden voor iemand die slecht hoort weer hoorbaar. Dit gebeurt door middel van versterking van geluid.

Vereniging voor slechthorenden

Heb je een hoorprobleem en wil je meer weten over slechthorendheid, lees dan hier meer over slechthorendheid of deel je ervaringen op het lotgenotenforum.

Typen hoortoestellen

Er bestaan verschillende typen hoortoestellen. Veel mensen denken bij een gehoorapparaat nog aan hoortoestellen die groot en goed zichtbaar zijn, maar de technieken voor het versterken van geluid zijn inmiddels verder ontwikkeld. Zo bestaan er nu hoortoestellen die achter het oor worden geplaatst en hoorapparaten die zo klein zijn, dat ze helemaal in het gehoorkanaal zitten.

Voorwaarden voor vergoeding

Om een vergoeding voor je hoortoestel te ontvangen, moet er sprake zijn van een gehoorverlies aan tenminste één oor van minimaal 35 decibel (dB). Deze voorwaarde geldt voor tenminste één oor, ongeacht het functioneren van het andere oor. Hierdoor is het ook mogelijk voor mensen met een gehoorverlies aan één oor om in aanmerking te komen voor vergoeding.

oorGehoortest bij een audicien

Een audicien kan onder andere door middel van de Amsterdamse Vragenlijst achterhalen voor welk type hoortoestel je in aanmerking komt. Dit zijn vragen waarop een antwoord wordt verwacht vanuit je eigen beleving. Door het juist beantwoorden van de vragen, kan de audicien bepalen op welke vergoeding je recht hebt. Daarnaast maakt de audicien een meting van de geluiden die kunnen worden gehoord. Deze gehoortest kun je bij de kno arts of audicien laten doen.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De meeste verzekeraars bieden één keer in de vijf jaar een vergoeding van 75% op een hoortoestel. Afhankelijk van de aanvullende verzekering kan dit oplopen tot 100% vergoeding. Deze vergoeding geldt alleen voor hoortoestellen die na 1 januari 2013 zijn aangeschaft. Let wel op de de audicien waar je het hoortoestel aanschaft onder contract staat bij je zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, bestaat er een kans op minder vergoeding.

Eigen risico en eigen bijdrage

Omdat een gehoortoestel vergoed wordt vanuit de basisverzekering, geldt het eigen risico. Ben je al volledig door je eigen risico heen? Dan hoef je geen eigen risico meer te betalen. het verplicht jaarlijks eigen risico is 375 euro. Naast het eigen risico geldt voor de aanschaf van een hoortoestel een eigen bijdrage. Om deze eigen bijdrage vergoed te krijgen is het mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekering vergoed een percentage van het bedrag dat je dient bij te betalen ter eigen bijdrage. Hoe meer maandelijkse premie je betaalt, hoe meer er vergoed wordt.

Belastingaftrek gehoorapparaten

Je kunt er ook voor kiezen een hoortoestel te kopen zonder tussenkomst van je zorgverzekeraar.Wanneer de aankoop zonder de tussenkomst van je zorgverzekeraar plaatsvindt, kom je niet meer in aanmerking voor een vergoeding. Heb je geen recht meer op vergoeding van je hoortoestel? De kosten van je hoortoestel kunnen dan aftrekbaar zijn bij de belasting.

Geen recht op vergoeding vanuit de zorgverzekeraar

Er bestaan een aantal situaties waarin je geen vergoeding voor je hoortoestel krijgt van de zorgverzekeraar.

 • Wanneer je kiest voor een gehoortoestel die door Zorgverzekeraars Nederland niet is geclassificeerd, dus niet in de ZN database is opgenomen. Deze typen hoortoestellen worden ook wel ‘vrije markt’ toestellen genoemd.
 • Wanneer je al in de afgelopen vijf jaar al eerder vergoeding hebt ontvangen voor een hoortoestel
 • Wanneer je niet voldoet aan de 35 dB norm (een gehoorverlies van gemiddeld 35 dB of meer per oor).

Vrije markt hoortoestellen

Kies je ervoor een hoortoestel aan te schaffen zonder dat je zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld? Er zijn aanbieders van hoortoestellen die speciale vrije markt hoortoestellen aanbieden. Het gaat dan met name om nieuwe merken en typen gehoorapparaten. Je hebt dan een vrije keus qua hoortoestel en kunt gebruik maken van de allernieuwste technieken. Bij de aanschaf van dit type hoortoestel bestaat de mogelijkheid voor belastingaftrek.

Aanvullende verzekeringen gehoorapparaten vergelijken

Wil je weten waar je de beste dekking krijgt voor de aanschaf van je hoorapparaat? Vergelijk aanvullende zorgverzekeringen gehoorapparaten 2019 via onze zorgvergelijker.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

 • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
 • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
 • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Bereken je premie

Vergoedingen voor gehoorapparaten per verzekeraar

Deze vergoedingen gelden voor een 25 jarige vrouw en hebben betrekking op het jaar 2019. Kijk voor de persoonlijke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.


Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.