Opstalverzekering berekenen
De premie voor je opstalverzekering berekenen? De premie voor de opstalverzekering is voor iedereen anders. We zetten voor je op een rijtje hoe verzekeraars de premie voor je opstalverzekering berekenen.
Hoe bereken je de opstalverzekering?
Verzekeraars berekenen de premie voor je opstalverzekering door te kijken naar een aantal factoren. De premie is daardoor voor iedereen verschillend. Tijdens het maken van een vergelijking moet je daarom ook een aantal vragen invullen. Denk aan vragen over je woning, de oorsprong van je woning en je persoonlijke gegevens, zoals je inkomen en je woonplek. We leggen de verschillende factoren aan je uit.
Herbouwwaarde van je woning
De herbouwwaarde van je woning speelt een grote rol in het berekenen van de premie. Een verzekeraar kijkt naar hoeveel het zou kosten om de woning weer volledig opnieuw te bouwen. Verzekeraars kijken hier naar het soort woning dat je hebt, de materialen waaruit je woning bestaat, de grootte van de woning en bijvoorbeeld de afwerking en kwaliteit. Met de herbouwwaardemeter zorgen verzekeraars voor een nauwkeurige schatting van wat het zou kosten om de woning in dezelfde staat terug te brengen als vóór de schade.
Soort woning
Opstalverzekeraars kijken om de premie te berekenen ook naar het soort woning dat je wil verzekeren. Wil je je eigen appartement verzekeren, heb je een losstaand huis of gaat het om een recreatiewoning? Over het algemeen zijn grotere woningen iets duurder om te verzekeren. Zo is de premie voor een vrijstaande woning met veel buitenmuren en een rieten dak hoger dan de premie voor een appartement binnen een VvE.
Woonplaats
Voor het berekenen van de opstalverzekering is de woonplaats belangrijk. Verzekeraars denken dat woningen in stedelijke gebieden sneller beschadigen dan op het platteland. Zo is er vaker sprake van diefstal en schade door inbraak.
Hoogte van het eigen risico
Verzekeraars geven je vaak de keuze om te kiezen voor een eigen risico. Je betaalt dan eerst een gedeelte zelf voordat de verzekeraar overgaat tot betaling. Ook de hoogte van het eigen risico speelt een rol bij het berekenen van de premie van de opstalverzekering. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Dat geldt ook andersom.
Uitgebreide dekking
Bij het berekenen van de premie kijken verzekeraars naar je dekking. Hoe meer aanvullende dekking je kiest, hoe hoger de premie voor de opstalverzekering. Denk aan een glasverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat een duurdere premie voor de basisdekking niet direct betekent dat de dekking beter is dan andere.
Iedere verzekeraar hanteert andere voorwaarden en berekent de premie net iets anders. Het is daarom altijd verstand de opstalverzekering te vergelijken. Zo vind je een verzekering die past bij je woning, je budget en je wensen.
Bereken opstalverzekering
De premie voor de opstalverzekering loopt dus flink uiteen. Meerdere factoren bepalen de premie en al die factoren verschillen per woning en huishouden. Er is daarom niet één antwoord te geven op de vraag: wat is de premie van de opstalverzekering? Voor het ene gezin in een rijtjeswoning is de verzekering slechts twee tientjes, terwijl deze voor een gezin in een vrijstaande woning snel € 40,- kan zijn. En woon je in een appartementencomplex? Dan betaal je de premie van de gezamenlijke opstalverzekering via de servicekosten van de VvE. Die sluit een VvE opstalverzekering af voor het gehele complex.
Eigen premie opstalverzekering berekenen
Met onze vergelijker voor woonverzekeringen kun je snel je eigen premie voor je opstalverzekering berekenen. We vragen je al je gegevens in te vullen over je woning en je persoonlijke situatie. Alle opstalverzekeringen die bij je passen vind je nu terug in de vergelijker. Vergelijik deze op dekking en premie. Zo ga je ervandoor met een voordelige opstalverzekering die bij je woning past. Wil je ook de spullen van jouw huishouden verzekeren tegen schade door bijvoorbeeld brandschade en lekkage? Kies dan voor de woonverzekering, een combinatie van de opstal- en inboedelverzekering. Je krijgt vaak korting als je beide verzekeringen afsluit bij één verzekeraar.
Bereken je opstalverzekering en bespaar
- 100% onafhankelijk vergelijken
- Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
- Bespaar tot € 385,- per jaar
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Is een opstalverzekering verplicht of niet?
Een opstalverzekering is niet verplicht, maar in de praktijk moet je deze vaak wel afsluiten.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Minder schademeldingen door woningbranden, verzekeraars melden afname
Er is een afname in het aantal schademeldingen door woningbranden. Hier lees je welke steden het meeste schademelden en wanneer de meeste meldingen binnenkomen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.