Opstalverzekering appartement

Ga je verhuizen naar een koopappartement? Dan moet je een hoop regelen, zoals een opstalverzekering appartement. Een opstalverzekering biedt dekking tegen onder andere schade die aan het pand ontstaat door storm, brand of lekkages. In veel gevallen is er een Vereniging van Eigenaren (VvE) die de opstalverzekering appartement regelt. Maar soms is er sprake van een “slapende VvE” en dan dien je de opstalverzekering zelf te regelen. Wij geven je alle ins and outs over een opstalverzekering appartement.

Snel navigeren naar

Opstalverzekering samengevat

Voordat je naar je koopappartement verhuist, lichten we eerst kort toe wat een opstalverzekering precies is. Met een opstalverzekering verzeker je je woonhuis tegen schade die o.a. is ontstaan door inbraak, brand of storm. Een opstalverzekering bestaat uit verschillende dekkingen:

 • Basis; hierbij vergoedt de verzekeraar schade aan je appartement die ontstaat door diefstal, brand, blikseminslag, ontploffing en vandalisme.
 • Extra uitgebreide dekking; naast wat er bij de basisdekking wordt vergoed, ben je met de extra uitgebreide dekking ook verzekerd tegen brand- en blusschade, roet- en rookschade en schade door hak- en breekwerk om een lekkage op te sporen.
 • All-risk; bovenop de basisdekking en extra uitgebreide dekking krijg je met een all-risk opstalverzekering schade die ontstaat door alle plotselinge van buiten komend onheil.

Niet gedekt door opstalverzekering

Aan een opstalverzekering appartement bij de VvE zijn voorwaarden verbonden. Zo wordt het volgende niet uitgekeerd: schade door eigen schuld en als één van de eigenaren brand sticht in zijn of haar appartement.

Opstalverzekering appartement: wie regelt dit?

Met een opstalverzekering verzeker je dus je appartement of woning en eventuele bijgebouwen zoals een kelderbox tegen brandschade, waterschade en inbraak. In een appartementencomplex kan een lekkage of brand al snel schade aan meerdere appartementen tegelijk toebrengen.

Daarom regelt de VvE meestal een opstalverzekering appartement. Per elk appartement betaal je dan aan de VvE een maandelijkse bijdrage voor onderhoud aan het pand. Hieruit wordt ook de opstalverzekering betaald.

Opstalverzekering Appartement Maandelijkse Bijdrage VvE

Opstalverzekering appartement via de VvE

Een opstalverzekering appartement via een VvE geldt voor het gehele appartementencomplex. Is er bijvoorbeeld brand, dan dekt de opstalverzekering de schade. Houd er rekening mee dat een opstalverzekering appartement via een VvE alleen standaard zaken dekt. Hierbij gaat de VvE ervan uit dat elk appartement beschikt over een keuken, badkamer en toilet. Eigenlijk verschilt een individuele opstalverzekering niet zoveel met een VvE opstalverzekering. Het enige verschil is dat bij de VvE elke bewonder onder dezelfde opstalverzekering valt.

Appartementsrecht

Heb je een koopappartement, dan is de kans groot dat het een appartement is in een groter complex. Je hebt dan een aandeel in het gehele gebouw en een recht om een bepaald appartement te mogen gebruiken. Kijk hiervoor in de leveringsakte die je hebt ontvangen van de notaris. Het appartementsrecht heb je samen met de eigenaren van alle appartementen.

Appartementsclausule

Een appartementsclausule is een vorm van bescherming voor de eigenaren in de VvE die zich wel aan de regels houden. Met deze clausule moet de verzekeraar toch schade aan je vergoeden, ook wanneer een buurman- of vrouw dit heeft veroorzaakt. Op die manier word je niet de dupe van andermans gedrag.

Check dus altijd bij de VvE of er een appartementsclausule in de voorwaarden van de opstalverzekering appartement is ingebouwd. Hiermee wordt bovendien niet alleen jouw appartement verzekerd, maar ook alle delen van het gebouw waar jij deels eigenaar van bent, zoals het dak of het trappenhuis. Houd er rekening mee dat met een appartementsclausule een toeslag bovenop de premie wordt berekend.

Slaapt jouw VvE?

Soms hebben appartementencomplexen geen actieve Vereniging van Eigenaren. Dit wordt ook wel een “slapende VvE” genoemd. In de praktijk betekent dit dat de VvE niet vergadert en het gebouw niet onderhoudt. Dit is vaak het geval bij oude of kleine complexen. Is er in jouw flatgebouw geen VvE actief, dan moet je zelf een opstalverzekering afsluiten.

 

Zelf opstalverzekering afsluiten? Dan is het verstandig om bij de verzekeraar aan te geven dat er sprake is van een slapende VvE. De verzekeraar zal dan een appartementsclausule op de polis plaatsen.Aanvullende opstalverzekering appartement

De premie van de opstalverzekering appartement via de VvE is gebaseerd op een standaard appartement. Loopt de opstalverzekering via de VvE en breng jij gedurende de tijd dat je in jouw koopappartement woont verbeteringen aan? Dan kan het bedrag van de opstalverzekering van de VvE onder de waarde van jouw appartement vallen. Dit wordt ook wel het eigenaarsbelang genoemd. Gebeurt er dan iets met jouw appartement, dan krijg je niet de volledige waarde uitgekeerd. Zonde!

In de volgende gevallen kan er sprake zijn van onderverzekering:

 • Je hebt een groter appartement.
 • Je hebt een luxer appartement.
 • Je hebt zelf bepaalde goederen laten aanbrengen (bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer).

Wanneer een aanvullende opstalverzekering appartement afsluiten?

Herken jij je in een van de genoemde punten, sluit dan een aanvullende opstalverzekering appartement af. Een aanvullende opstalverzekering appartement is bedoeld om het gat te dichten tussen de basis opstalverzekering en de huidige (hogere) waarde van je appartement.

Behalve je koopappartement wil je ook de spullen die in je appartement staan goed verzekeren tegen stormschade, brand of inbraak. Dit doe je met een inboedelverzekering. Deze moet je zelf afsluiten, dit doet de VvE niet. Maak gebruik van onze woonvergelijker om inboedelverzekeringen te vergelijken.


Tips voor een opstalverzekering appartement

Samengevat heeft onze woonexpert Jerry nog vier tips als je een koopappartement hebt:

 1. Controleer of de VvE waar je lid van bent een opstalverzekering heeft afgesloten.
 2. Controleer in de polisvoorwaarden van deze opstalverzekering wat er precies is verzekerd en voor welke bijdrage.
 3. Kijk goed na of er een appartementsclausule is ingebouwd.
 4. Zorg – als dit nodig blijkt – zelf voor een goede aanvullende opstalverzekering appartement. Zoals een eigenaarsbelang, dit wordt door verzekeraars ook ‘interieurverbetering’ genoemd. Dit is nodig voor zaken die jij zelf voor eigen rekening verandert aan het appartement.
Jerry Woonexpert

Opstalverzekering appartement vergelijken

Heeft jouw VvE een opstalverzekering appartement afgesloten? Zo niet, maak dan gebruik van onze woonvergelijker en vergelijk hierin de verschillende opstalverzekeringen. Zo ben je altijd goed verzekerd en kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Veelgestelde vragen

  Wat kan ik doen als ik een slapende VvE heb?

  Heeft een appartementencomplex geen actieve VvE, dan is de kans groot dat er geen opstalverzekering appartement voor het gebouw is afgesloten. Daarom adviseren wij je om alles te proberen om de VvE te activeren.

  Lukt dit niet, dan zit er niets anders op dan een opstalverzekering voor je eigen appartement af te sluiten. Hypotheekverstrekkers eisen namelijk altijd een opstalverzekering.

  Moet ik een opstalverzekering afsluiten als ik een huurappartement heb?

  Als je een appartement huurt, dan heb je in principe genoeg aan een inboedelverzekering. Een opstalverzekering is niet verplicht. De eigenaar van het appartement is namelijk verantwoordelijk voor de schade hieraan en moet dan ook zelf een opstalverzekering afsluiten.

  Is de inboedelverzekering ook inbegrepen als ik een VvE zit?

  Een inboedelverzekering wordt nooit via de VvE aangeboden. Deze moet je zelf regelen. Bij een inboedelverzekering heb je ook de keuze uit glasdekking. Check wel eerst even of de opstalverzekering appartement van de VvE dit niet al dekt, anders ben je dubbel verzekerd.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.