Opstalverzekering appartement
Eigenaren van appartementen hoeven de opstalverzekering in de meeste gevallen niet zelf te regelen. De Vereniging van Eigenaren (VvE) of de verhuurder zorgt voor deze verzekering. We leggen je alles uit.
Opstalverzekering appartement: wie regelt dit?
Een opstalverzekering biedt dekking tegen onder andere schade die aan het pand ontstaat door storm, brand of lekkages. Met een opstalverzekering verzeker je dus je appartement of woning en eventuele bijgebouwen zoals een kelderbox tegen brandschade, waterschade en inbraak. In een appartementencomplex kan een lekkage of brand al snel schade aan meerdere appartementen tegelijk toebrengen. We leggen je per situatie uit wat je moet doen.
Huurappartement
Huur je een appartement? Dan hoef je niks te doen. De verhuurder regelt een opstalverzekering voor jouw woning. Je kunt verbeteringen die je zelf hebt doorgevoerd verzekeren via het huurdersbelang van de inboedelverzekering. Lees meer op de pagina: opstalverzekering verhuurde woning.
Koopappartement met actieve VvE
Heb je een appartement gekocht en valt dit appartement onder een VvE? Dan regelen zij een VvE opstalverzekering voor het gehele pand. Per appartement betaal je de VvE een maandelijkse bijdrage voor onderhoud aan het pand. Hieruit wordt ook de opstalverzekering betaald. De premie van de opstalverzekering appartement via de VvE is gebaseerd op een standaard appartement. Is jouw appartement meer waard? Dan kun je je woning nog extra verzekeren via het eigenaarsbelang van de inboedelverzekering.
Koopappartement met slapende VvE
Soms hebben appartementencomplexen geen actieve Vereniging van Eigenaren. Dit wordt ook wel een “slapende VvE” genoemd. In de praktijk betekent dit dat de VvE niet vergadert en het gebouw niet onderhoudt. Dit is vaak het geval bij oude of kleine complexen. Is er in jouw flatgebouw geen VvE actief, dan moet je zelf een opstalverzekering afsluiten. Het is dan verstandig om bij de verzekeraar aan te geven dat er sprake is van een slapende VvE. De verzekeraar zal dan een appartementsclausule op de polis plaatsen.
Opstalverzekering appartement via de VvE
Een opstalverzekering appartement via een VvE geldt voor het gehele appartementencomplex. Is er bijvoorbeeld brand in het complex, dan dekt de opstalverzekering de schade. Houd er rekening mee dat een opstalverzekering appartement via een VvE alleen standaardzaken dekt. Hierbij gaat de VvE ervan uit dat elk appartement beschikt over een keuken, badkamer en toilet. Eigenlijk verschilt een individuele opstalverzekering niet zoveel met een VvE opstalverzekering. Het enige verschil is dat bij de VvE elke bewoner onder dezelfde opstalverzekering valt.
Appartementsclausule in de VvE
Als je in een appartementencomplex woont, kan het zijn dat je de schade niet zelf veroorzaakt. Een buurman heeft bijvoorbeeld brand veroorzaakt, maar jouw appartement loopt schade op. Daarom werd de appartementsclausule in het leven geroepen. De appartementsclausule is een vorm van bescherming voor de eigenaren in de VvE die zich wel aan de regels houden. Met deze clausule moet de verzekeraar schade vergoeden, ook wanneer een buurman- of vrouw dit heeft veroorzaakt. Op die manier word je niet de dupe van andermans gedrag.
Check dus altijd bij de VvE of er een appartementsclausule in de voorwaarden van de opstalverzekering appartement is ingebouwd. Hiermee wordt bovendien niet alleen jouw appartement verzekerd, maar ook alle delen van het gebouw waar jij deels eigenaar van bent, zoals het dak of het trappenhuis. Houd er rekening mee dat met een appartementsclausule een toeslag boven op de premie wordt berekend.
Aanvullende opstalverzekering appartement
De premie van de opstalverzekering voor appartementen via de VvE is gebaseerd op een standaard appartement. Loopt de opstalverzekering via de VvE en breng jij gedurende de tijd dat je in jouw koopappartement woont verbeteringen aan? Dan kan het bedrag van de opstalverzekering van de VvE onder de waarde van jouw appartement vallen. Dit wordt ook wel het eigenaarsbelang genoemd. Gebeurt er dan iets met jouw appartement, dan krijg je niet de volledige waarde uitgekeerd. In de volgende gevallen kan er sprake zijn van onderverzekering:
- Je hebt een groter appartement.
- Je hebt een luxer appartement.
- Je hebt zelf bepaalde goederen laten aanbrengen (bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer).
Wanneer een aanvullende opstalverzekering appartement afsluiten?
Herken jij je in een van de bovengenoemde punten, sluit dan een aanvullende opstalverzekering voor je appartement af, ook wel het eigenaarsbelang. Een aanvullende opstalverzekering voor je appartement is bedoeld om het gat te dichten tussen de basis opstalverzekering en de huidige (hogere) waarde van je appartement. Je verzekert het eigenaarsbelang via de inboedelverzekering.
Opstalverzekering appartement vergelijken
Heeft jouw VvE een opstalverzekering appartement afgesloten? Zo niet, maak dan gebruik van onze woonvergelijker en vergelijk hierin de verschillende opstalverzekeringen. Zo ben je altijd goed verzekerd en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Vul je gegevens in en we laten je zien welke verzekeringen bij je woning passen. Wil je zowel een inboedel- als opstalverzekering? Ga dan voor de gecombineerde woonverzekering, zo bespaar je ook nog eens op de kosten.
Vergelijk en bespaar direct
- 100% onafhankelijk vergelijken
- Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
- Bespaar tot € 385,- per jaar
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.