Vergoeding Flapoorcorrectie verzekering

Flaporen zijn een veel voorkomende afwijking. Het zijn afstaande oren die ontstaan door een verkeerde aanleg van het kraakbeen van het oor. Je kunt flaporen laten corrigeren middels een operatie. Een flapoorcorrectie wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Om je flapoorcorrectie vergoed te krijgen, kun je bij de meeste zorgverzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten. Bovendien vergoeden deze aanvullende dekkingen alleen tot de leeftijd van 18 jaar. Deze dekking sluit je doorgaans dus uitsluitend af voor je kinderen.

Vergoeding flapoorcorrectie vergelijken

Wil je een aanvullende verzekering afsluiten voor een flapoorcorrectie van een van je kinderen? Houd vooral rekening met de zorgwensen van de rest van je gezin. Door zorgverzekeringen te vergelijken kun je precies aangeven wat je gezin nodig heeft en de goedkoopste verzekering vinden.

Vergelijk zorgverzekeringen

Hoe ontstaan flaporen?

Flaporen zijn aangeboren en ontstaan al bij een baby in de baarmoeder. Het kraakbeen van het oor ontwikkelt zich minder snel dan andere lichaamsdelen waardoor het oor vervormd wordt. Dit proces kan niet voorkomen worden. In sommige gevallen komen flaporen bij meerdere mensen binnen één familie voor. Flaporen kunnen dus erfelijk zijn, maar kunnen ook uit zichzelf ontstaan.

Mogelijke gevolgen van flaporen

Als je oren verder dan twee centimeter van je hoofd af staan, wordt er gesproken van flaporen. Het hebben van flaporen is een zichtbare afwijking. Door de zichtbaarheid kunnen flaporen een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen. In dat geval is het mogelijk om een flapoorcorrectie te laten uitvoeren. Een andere mogelijkheid is om zogenaamde flapoorstickers te gebruiken om de flaporen te verbergen. Flaporen hebben geen gevolgen voor je gehoor.

Plastische operatie om flaporen te corrigeren

Het rechtzetten van afstaande oren wordt soms uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en soms onder algehele verdoving. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur. Tijdens de operatie wordt allereerst een snede gemaakt aan de achterkant van het oor. Hierna wordt het kraakbeenskelet van het oor gecorrigeerd en wordt een klein stukje van de huid aan de achterkant van het oor verwijderd. De snede in de huid wordt gehecht. De flapooroperatie duur ongeveer een uur en kent geen risicovolle complicaties. Na afloop van de operatie worden je oren en hoofd ingewikkeld met een verband. Dit dient een week te blijven zitten, waardoor je in deze periode bijvoorbeeld je haren niet kunt wassen.

Resultaat oorcorrectie

De operatie levert doorgaans goede resultaten op met een zichtbare verbetering van de stand van de oren. Je oren zullen echter niet gegarandeerd recht en symmetrisch blijven staan. Kraakbeen is weerbarstig en heeft de neiging om vanuit zichzelf in de oorspronkelijke vorm terug te keren. Soms is het noodzakelijk om nog een tweede correctie uit te voeren. In de weken na de operatie zijn je oren meestal nog rood en opgezwollen waardoor je oren nog gevoelig zijn. Dit zal geleidelijk verdwijnen. Als gevolg van de correctie blijkt enkel een klein litteken achter het oor zichtbaar.

 

Vergoeding flapoorcorrectie

Met een aanvullende verzekering voor flapoorcorrectie worden de kosten door de meeste zorgverzekeraars volledig gedekt. De exacte flapoorcorrectie vergoeding en voorwaarden verschillen echter per zorgverzekering. Ga dit na in de polisvoorwaarden van jouw eigen zorgverzekering. Veel voorkomende voorwaarden zijn:

  • Een verwijsbrief van je huisarts;
  • Toestemming van je zorgverzekeraar voordat je flaporen gecorrigeerd worden;
  • De operatie dient plaats te vinden in een ziekenhuis of kliniek waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft;
  • Een maximale leeftijdsgrens van rond de 16-18 jaar oud.
Vergoeding flapoorcorrectie verzekering

Leeftijdsgrens oorcorrectie
zorgverzekering

Een correctie vindt in de meeste gevallen plaats bij kinderen, omdat flaporen al op jonge leeftijd opgemerkt kunnen worden. De correctie kan worden uitgevoerd bij kinderen vanaf ongeveer vijf jaar oud. Om deze reden bieden de meeste zorgverzekeringen alleen een flapoorcorrectie vergoeding aan voor kinderen tot 16-18 jaar. Voor volwassenen wordt deze ingreep dus bijna nooit vergoed. Hoe hoog de leeftijdsgrens ligt bij jouw zorgverzekeraar kun je nagaan in de polisvoorwaarden van je aanvullende zorgverzekering.

Aanvullende flapoorcorrectie
zorgverzekering

Heb jij of heeft je kind last van afstaande oren en ben je opzoek naar een zorgverzekeraar die de kosten van een flapoorcorrectie vergoedt? Bekijk dan via onze zorgvergelijker de dekkingen en premies voor de verschillende aanvullende flapoorcorrectie zorgverzekering. Ga in de polisvoorwaarden na of je in aanmerking komt voor een flapoorcorrectie vergoeding. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze zorgspecialisten die je hier graag bij helpen.

Vergoedingen oorcorrectie
per verzekeraar

Vergelijk zorgverzekeringen

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.