Alternatieve energie | Alternatieve energiebronnen | Overstappen.nl

Alternatieve energie

Met alternatieve energie bedoelen we alle energie die we niet winnen op traditionele manier met fossiele brandstoffen. Op deze pagina vertellen we je alles over alternatieve energie en de bekendste vormen van alternatieve energie.

Wat is alternatieve energie?

Voor het opwekken van alternatieve energie wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, maar alleen van onuitputtelijke bronnen die niet op kunnen raken. We noemen alternatieve energie ook wel duurzame energie, hernieuwbare energie of groene energie.

Wat zijn alternatieve energiebronnen?

Onder alternatieve energiebronnen verstaan we schone bronnen om energie te maken. Deze bronnen zijn onschadelijk voor de aarde, onuitputtelijk en bij het gebruik van deze bronnen komt geen CO2 vrij.

Alternatieve energiebronnen

We zetten de bekendste alternatieve energiebronnen en soorten alternatieve energie voor je op een rijtje.

Zonne-energie

De bekendste vorm van alternatieve energie is energie uit de zon, ook wel zonne-energie. Zonnepanelen zetten de warmte van de zon om in elektriciteit. Anderen gebruiken de zon om water te verwarmen met een zonneboiler.

Windenergie

Ook de wind is een alternatieve energiebron. Windenergie ontstaat door de kracht en het verplaatsen van wind. In Nederland maken we veel gebruik van windenergie: in het hele land zijn windmolens te vinden.

Waterkracht

Water is een alternatieve energiebron: de kracht van stromend en vallend water wordt in waterturbines omgezet in waterenergie. In Nederland komt waterenergie niet veel voor: er zijn weinig hoogteverschillen waardoor waterenergie opwekken minder rendabel is.

Biomassa

Over het gebruik van de alternatieve energiebron biomassa verschillen de meningen. Biomassa is organisch materiaal zoals groente-, fruit- en tuinafval, slib, mest en hout. We vergisten, verbranden en vergassen biomassa om energie op te wekken. Hoewel het CO2-uitstoot genereert, wordt dit gecompenseerd door de opname van CO2 door nieuwe planten en bomen tijdens hun groeiproces.

Aard- en bodemwarmte

De warmte van de aarde is een alternatieve energiebron die we ook in Nederland gebruiken. Met aardwarmte die diep uit de aarde komt, verwarmen we warm water en huizen. In Nederland gebruiken we aardwarmte in de vorm van stadsverwarming en blokverwarming.

Overige alternatieve energiebronnen

Naast deze alternatieve energiebronnen bestaan er nog meer vormen van alternatieve energie. Denk aan kernenergie uit kerncentrales, energie uit waterstof en Blue Energy, waarbij zoet en zout water samenkomen.

Zelf alternatieve energie opwekken

Huishoudens kunnen ook thuis gebruikmaken van alternatieve energie. Sterker nog, veel huishoudens wekken huis alternatieve energie op met zonnepanelen. Ze kunnen dan gebruikmaken van elektriciteit die ze zelf hebben opgewekt. Vaak leveren de zonnepanelen niet genoeg op om volledig zelfvoorzienend te zijn: ook deze huishoudens hebben nog stroom nodig van een energieleverancier. Soms wekken huishoudens meer energie op dan ze thuis verbruiken, deze huishoudens komen in aanmerking voor een terugleververgoeding. Zij betalen vaak wel vaste terugleverkosten voor de teruglevering aan het energienet.

Alternatieve energie en je energiecontract

Ben je op zoek naar een energiecontract met alternatieve duurzame energie? In onze energievergelijker geef je makkelijk aan dat je een contract wil met duurzame energie. We laten je dan alleen contracten zien met een duurzame certificering. Het goedkoopste contract dat voldoet aan de certificering, zoals groene stroom opgewekt in Nederland of CO2-gecompenseerd gas, staat bovenaan. Door over te stappen naar een ander contract kan je daarnaast honderden euro’s per jaar besparen. Zo ga je voor duurzaamheid én een goede deal!

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Bij het opwekken van alternatieve energie komt geen CO2 vrij en de opwek is niet schadelijk voor het milieu. We noemen alternatieve energie ook wel groene energie of duurzame energie.

Wil je weten of de energie die jij afneemt ook echt groen is? Kijk dan op het stroometiket van je energieleverancier. Op het stroometiket staat de samenstelling van de energie die jij thuis krijgt precies omschreven.

Nee! Alternatieve energie is niet altijd duurder dan grijze energie. In onze energievergelijker zet je alle contracten makkelijk naast elkaar. Wil je alleen vergelijken met alternatieve energie? Geef dat dan aan. We laten je alleen contracten zien die voldoen aan de duurzaamheidseisen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!