Gas water licht nodig in 2024 ? Vergelijk en kies de Beste

Gas water licht

Vergelijk gas en licht, vind de beste deal en stap over.
Gas water licht vergelijken

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3404 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  9 uur geleden
  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Karin Astrid
  Star on Star on Star on Star on Star off
  15 uur geleden
  Duidelijkheid

  Duidelijkheid

  Roelof Robertino Poot
  Star on Star on Star on Star on Star on
  20 uur geleden
  Goed en snel geregeld

  Goed en snel geregeld

  J. Werder
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3404 reviews

  Gas, water en licht zijn de belangrijkste voorzieningen in je huis. Het is daarom belangrijk dat je deze drie componenten altijd goed regelt. Het is belangrijk om te weten dat je gas, water en licht niet bij één aanbieder afsluit. Je sluit daarom een contract af bij een energieleverancier voor gas en licht, ook wel stroom of elektriciteit, en een contract bij een waterleverancier. De waterleverancier staat vast per regio en kun je daarom niet zelf kiezen, de leverancier voor gas en licht wel. Op deze pagina leggen we je alles uit over gas, water en licht.

  Snel navigeren naar

  Gas, water, licht vergelijken

  De kosten voor je waterleverancier kan je helaas niet vergelijken. Die leverancier ligt per regio vast en kan je dus niet zelf kiezen. Gas en licht kun je wel vergelijken in onze energievergelijker. In minder dan vijf minuten weet je wat energieleveranciers jou te bieden hebben en kan je een energiecontract afsluiten dat beter bij jouw situatie past. Zo bespaar je makkelijk op je energierekening.

  gas water licht vergelijken

  Waarom kiezen voor Overstappen.nl

  • Al 14 jaar dé energie-expert

   Al 14 jaar dé energie-expert

   Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jarenlange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.

  • Meest complete aanbod

   Meest complete aanbod

   Vergelijk meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Wij bieden het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.

  • Beoordeeld met een 9

   Beoordeeld met een 9

   Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na de overstap. Daarom zijn wij beoordeeld met gemiddeld een 9. Ruim 1 miljoen overstappers gingen je voor.

  Gas, water, licht afsluiten

  Ga je verhuizen en wil je gas, water en licht afsluiten? Gas, water en licht zijn niet bij één aanbieder af te sluiten. Je moet daarom een contract afsluiten bij een waterleverancier en bij een energieleverancier. De waterleverancier is afhankelijk van de regio waarin je woont en je kan dus niet kiezen voor een bepaalde leverancier. Betrek je een huurwoning? Controleer dan eerst of gas, water en licht al inbegrepen zijn in de huurprijs.

  Water afsluiten

  Zodra je weet wie de waterleverancier is in jouw regio, kan je je nieuwe adres aanmelden bij de leverancier. Er zijn in Nederland in totaal 10 waterbedrijven actief. Ook als je in dezelfde regio blijft wonen, moet je je nieuwe adres doorgeven aan de waterleverancier.

  Gas en licht afsluiten

  Gas en licht sluit je in de meeste gevallen af bij de dezelfde leverancier. In het geval van stadswarmte of een gasloos huis, sluit je een contract voor alleen stroom af. Voor elektra en gas heb je ook een vaste netbeheerder, maar deze verzorgt alleen het transport naar de woning en is ook per regio vastgesteld.

  gas water licht afsluiten

  Tip van Tom: verhuizen en gas, water, licht

  “Bij een verhuizing is het belangrijk dat je je gas, water en licht goed regelt. Geef bij je waterleverancier aan dat je verhuist in de online omgeving. Het verhuizen van je energiecontract ligt net iets anders. Is de einddatum van je contract nog niet in zicht? Dan betaal je een opzegboete die hoog uit kan vallen. In dat geval raden we je aan je huidige energiecontract mee te verhuizen.”

  Tom Schlagwein,
  Energie-expert

  Energie-expert Tom Schlagwein

  Gas, water, licht kosten

  De tarieven die je betaalt voor gas water licht staan vast, maar het kan zijn dat je aan het einde van het jaar geld terugkrijgt of juist extra bij moet betalen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid gas, water en licht die je verbruikt. Iedere maand betaal je een vast bedrag. Dit bedrag wordt ook wel het ‘voorschotbedrag’ genoemd. Dit bedrag is gebaseerd op je eerdere verbruik. Mocht je aan het einde van het jaar minder hebben verbruikt dan het verbruik waarop je voorschotbedrag is gebaseerd, dan krijg je geld terug. Verbruik je meer, dan moet je bijbetalen.

  Wat kost gas, water, licht per maand?

  Kijkend naar alle losse componenten dan kunnen we concluderen dat de kosten voor gas, water en licht flink kunnen oplopen. Volgens het CBS bestaat een gemiddeld huishouden uit 2,12 personen en zijn zij maandelijks ongeveer € 200 kwijt aan gas, € 80 aan stroom en € 16,50 aan kosten voor water. In totaal betalen Nederlandse huishoudens maandelijks dus gemiddeld € 296,50 voor gas, water en licht.

  Wat kost gas, water, licht voor 2 personen?

  Afhankelijk van het feit of je in een appartement of tussenwoning woont zal je maandelijks ongeveer € 215 tot € 268 kwijt zijn aan je gas water licht. Van deze kosten gaat ongeveer € 137 tot € 160 op aan de gasrekening. Hiernaast bedraagt de stroomrekening € 62 tot € 72. Hierbij komt nog ongeveer € 16,50 voor de waterrekening. Door energiezuinig te leven kun je deze kostenpost wel drukken. Hierbij kun je denken aan korter douchen, de verwarming lager zetten en energiezuinige producten te gebruiken.

  tip

  Handig om te weten:

  De kosten voor je waterleverancier kan je niet vergelijken of veranderen. Deze staan vast per regio. Wel kun je besparen op je waterverbruik.

  Stap over via Overstappen.nl

  • voordeel

   Eerlijk en persoonlijk advies

  • voordeel

   Altijd de beste deals

  • voordeel

   Kleine moeite, grote besparing

  Vergelijk nu

  Hoe regel ik gas, water, licht?

  Hoe je gas en licht regelt bij een verhuizing leggen we je uit op de pagina je ‘energiecontract verhuizen.’ Kijk altijd naar de einddatum van je energiecontract. Is de datum nog niet in zicht? Dan raden we je altijd aan je huidige contract mee te verhuizen naar de nieuwe woning. Zo voorkom je dat je een hoge opzegboete betaalt.

  Hoe regel ik water?

  In iedere regio is slechts één waterbedrijf actief. Daardoor is het simpel om je waterzaken te regelen. Dat doe je zo:

  Stap 1: Bekijk welk waterbedrijf actief is in jouw nieuwe woonplaats

  Stap 1: Bekijk welk waterbedrijf actief is in jouw nieuwe woonplaats

  Er zijn tien waterbedrijven actief in Nederland. Elk waterbedrijf bedient een specifieke regio. Blijf je in dezelfde regio wonen, dan moet je nieuwe adres doorgeven aan je huidige waterbedrijf. Verhuis je naar een andere regio, dan meld je je af bij je huidige waterbedrijf. Je meldt je weer aan bij het waterbedrijf in je nieuwe regio.

  Stap 2: Verhuizing in dezelfde regio? Meld je nieuwe adres aan het waterbedrijf

  Stap 2: Verhuizing in dezelfde regio? Meld je nieuwe adres aan het waterbedrijf

  Laat het waterbedrijf weten dat je gaat verhuizen in de online omgeving. Als je een verhuizing doorgeeft, moet je ook de meterstanden doorgeven van de dag van de sleuteloverdracht. Om deze reden is het bij de meeste waterbedrijven pas mogelijk om een verhuizing door te geven vanaf de dag van de sleuteloverdracht tot maximaal een week erna. Het is dus niet nodig om dit ruim voor je verhuizing al te doen.

  Stap 3: Verhuizing naar andere regio? Afmelden bij oud en aanmelden bij nieuw waterbedrijf

  Stap 3: Verhuizing naar andere regio? Afmelden bij oud en aanmelden bij nieuw waterbedrijf

  Verhuis je naar een regio waarin een ander waterbedrijf actief is, dan moet je je bij je huidige waterbedrijf afmelden. Bij je afmelding geef je de meterstand door van de dag van de sleuteloverdracht. Meld je na de verhuizing zo snel mogelijk aan bij het nieuwe waterbedrijf. Bij je aanmelding geef je de meterstand door van je nieuwe huis op het moment van de sleuteloverdracht.

  Stap 4: Meterstanden doorgeven

  Stap 4: Meterstanden doorgeven

  Het doorgeven van een verhuizing aan het waterbedrijf gaat altijd gepaard met het doorgeven van de meterstanden. Je waterrekening is namelijk gebaseerd op jouw waterverbruik. Je geeft altijd de meterstand door van het moment van de sleuteloverdracht. Aan de hand van deze meterstanden wordt de eindrekening opgemaakt van je oude adres. Deze eindrekening ontvang je dan enkele weken na je verhuizing. Aan de hand van de meterstand op je nieuwe adres bepaalt de leverancier vanaf welk moment jij verantwoordelijk bent voor de kosten.

  Overtappen loont

  Geld besparen op gas, water, licht

  Hoe kan je besparen op de kosten voor gas, water en licht? Er zijn enkele tips die je kan gebruiken om geld te besparen:

  • Kies voor een 1-jarig energiecontract zodat je ieder jaar van energieleverancier kan wisselen, en daarmee kan profiteren van loyaliteisbonussen;
  • Kies voor apparaten met een energiezuinig label;
  • Schaf een waterbesparende douchekop aan;
  • Zet de verwarming niet onnodig hoog;
  • Plaats tochtstrippen om de warmte in huis te houden;
  • Zet apparaten die je amper gebruikt niet op standby, maar schakel ze volledig uit.
  • Je kunt altijd besparen op de kosten door zuiniger om te gaan met energie en water. Lees hier tips om energie te besparen.

  Wil je besparen op de kosten voor gas en licht? Vul dan onze energievergelijker in en vind binnen een paar stappen de beste deal voor jou. Stap over en geniet van de voordelen.

  Veelgestelde vragen

   Hoe kan ik besparen op gas, water en licht?

   Je kunt besparen op de kosten door zuiniger om te gaan met energie en water. Lees hier tips om energie te besparen.

   Wil je meer besparen? Kijk dan in onze energievergelijker. Vind de beste deal en stap makkelijk over.

   Hoelang duurt aansluiten gas water licht?

   Het duurt gemiddeld een week voordat je aangesloten bent bij een energieleverancier. In het ergste geval, als je te lang wacht, zou je afgesloten kunnen worden, maar dit gebeurt zelden. Je kunt maximaal tweeënhalve maand van tevoren kiezen voor een energieleverancier, dus raden we aan om al voordat je in het huis woont de aanmelding te regelen.

   Wanneer gas, water en licht regelen?

   Of je nou overstapt naar een andere energieleverancier of niet, regel je verhuizing zo vroeg mogelijk met je energieleverancier. Je kunt je nieuwe adres of opzegging meestal al vanaf zes maanden van tevoren doorgeven. Als je van energieleverancier wisselt, moet je rekening houden met een opzegtermijn van een maand. Blijf je bij dezelfde energieleverancier? Geef dan je nieuwe adres uiterlijk twee weken voor de verhuizing door.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten