Gas water licht

1. Vergelijk gas water licht 2. Kies de goedkoopste voor jou 3. Sluit vervolgens deze af in onze vergelijker
Gas water licht vergelijken
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar
Thuiswinkel Waarborg


Gas water en licht

Ga je verhuizen? Dan is het belangrijk om gas, water en licht goed geregeld te hebben, want het zijn de belangrijkste voorzieningen in huis. Hoe je je gas, water en licht regelt, leggen wij je uit op deze pagina.

1. Gas water licht vergelijken en afsluiten?
2. Welke waterleverancier heb ik?
3. Wanneer gas, water en licht regelen?
4. Hoelang duurt aansluiten gas water licht?
5. Wat kost gas water licht voor 2 personen?
6. Wat kost gas water licht per maand?
7. Hoe regel ik gas water licht?

Gas water licht vergelijken en afsluiten?

gas water licht

Hierboven zeiden we het al: gas, water en licht zijn niet bij één aanbieder af te sluiten. Je moet daarom een contract afsluiten bij een waterleverancier en bij een energieleverancier. De waterleverancier is afhankelijk van de regio waarin je woont; je kan dus niet kiezen voor een bepaalde leverancier.

 

Voor elektra en gas heb je ook een vaste netbeheerder, maar deze verzorgt alleen het transport naar de woning. Je moet daarom een energieleverancier kiezen, aangezien deze de energie levert. Betrek je een huurwoning? Controleer dan eerst of gas, water en licht al inbegrepen zijn in de huurprijs.

Water afsluiten

Zodra je weet wie de waterleverancier is in jouw regio, kan je je nieuwe adres aanmelden bij de leverancier. Er zijn in Nederland in totaal 10 waterbedrijven actief. Ook als je in dezelfde regio blijft wonen, moet je je nieuwe adres doorgeven aan de waterleverancier.

Hieronder vind je wie je nieuwe waterleverancier is. Vergeet niet aan je oude waterleverancier door te geven dat je gaat verhuizen!

Gas afsluiten

Overstappen kan natuurlijk altijd, maar een verhuizing is een mooi moment om energieleveranciers te gaan vergelijken. Sinds 2014 kan je zelf beslissen bij welke energieleverancier je energie af gaat nemen.

Wij raden aan om niet zomaar lukraak een energieleverancier te kiezen, maar alle leveranciers met elkaar te vergelijken; de tarieven verschillen onderling namelijk flink.

Licht afsluiten

Wat is een huis zonder licht? Door een energiecontract af te sluiten, krijg je gas, maar ook licht. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk een nieuw energiecontract afsluit.

In onze energievergelijker kan je leveranciers met elkaar vergelijken en zelf filters toevoegen, zodat je een contract af kan sluiten bij een leverancier die bij jou past. Er valt flink te besparen op energie, dus het is zonde om lukraak een energieleverancier uit te kiezen.

Welke waterleverancier heb ik?

In onderstaand overzicht zie je welke waterleverancier bij welke regio hoort. Maar, let op: het kan zijn dat je toch een andere leverancier hebt. Controleer daarom altijd of de waterleverancier klopt, dit kan o.a. op vewin.nl.

RegioWaterleverancier
GroningenWaterbedrijf Groningen
Friesland/Overijssel/Gelderland/Flevoland/UtrechtVitens
DrentheWaterleidingsmaatschappij Drenthe
Noord-HollandPWN Waterleidingsbedrijf Noord-Holland
AmsterdamWaternet
Zuid-Holland WestDunea
Zuid-Holland Zuid/ZeelandEvides
Zuid-Holland OverigOasen
Noord-BrabantBrabant Water
LimburgWML

Wanneer gas, water en licht regelen?

Of je nou overstapt naar een andere energieleverancier of niet, regel je verhuizing zo vroeg mogelijk met je energieleverancier. Je kunt je nieuwe adres of opzegging meestal al vanaf zes maanden van tevoren doorgeven. Als je van energieleverancier wisselt, moet je rekening houden met een opzegtermijn van een maand. Blijf je bij dezelfde energieleverancier? Geef dan je nieuwe adres uiterlijk twee weken voor de verhuizing door.

Hoelang duurt aansluiten gas water licht?

Het duurt gemiddeld een week voordat je aangesloten bent bij een energieleverancier. In het ergste geval, als je te lang wacht, zou je afgesloten kunnen worden, maar dit gebeurt zelden. Je kunt maximaal tweeënhalve maand van tevoren kiezen voor een energieleverancier, dus raden we aan om al voordat je in het huis woont de aanmelding te regelen.

Wat kost gas water licht voor 2 personen?

Wanneer je samen met je partner of kind woont dan verbruik je vaak minder gas, water en licht dan gemiddeld. Afhankelijk van het feit of je in een appartement of tussenwoning woont zal je maandelijks ongeveer € 215 tot € 268 kwijt zijn aan je gas water licht. Van deze kosten gaat ongeveer € 137 tot € 160 op aan de gasrekening. Hiernaast bedraagt de stroomrekening € 62 tot € 72. Hierbij komt nog ongeveer € 16,50 voor de waterrekening. Door energiezuinig te leven kun je deze kostenpost wel drukken. Hierbij kun je denken aan korter douchen, de verwarming lager zetten en energiezuinige producten te gebruiken.

Wat kost gas water licht per maand?

Kijkend naar alle losse componenten dan kunnen we concluderen dat de kosten voor gas, water en licht flink kunnen oplopen. Een gemiddeld Nederlands huishouden, bestaande uit 2,12 personen (CBS 2023), is maandelijks ongeveer € 200 kwijt aan gas, € 80 kwijt aan stroom en € 16,50 kwijt aan kosten voor water. In totaal betalen Nederlandse huishoudens maandelijks dus gemiddeld € 296,50 voor gas, water en licht.

Hoe regel ik gas water licht?

Bij een verhuizing;

Gas:

Wat je moet regelen omtrent je gasaansluiting hangt af van de situatie in je nieuwe huis. Ga daarom eerst na wat je nodig hebt. Als je nieuwe huis stadsverwarming heeft, heb je meestal geen gas nodig. Je hoeft dan alleen maar een contract voor stroom af te sluiten. Heeft je nieuwe huis geen stadsverwarming, dan heb je een contract nodig voor gas en licht. Je kunt je huidige contract meenemen naar je nieuwe huis, of overstappen naar een andere energieleverancier.

Licht:
In je nieuwe huis zul je altijd stroom nodig hebben. Ook hiervoor geldt dat je je huidige contract mee kunt nemen, of overstapt naar een nieuwe energieleverancier. Als je twijfelt of je over wilt stappen, kun je eerst eens vrijblijvend online energieleveranciers vergelijken. Je ziet dan vanzelf of er interessante aanbieding is die het waard is om over te stappen.

Water:

In iedere regio is slechts één waterbedrijf actief. Daardoor is het simpel om je waterzaken te regelen.

Stap 1: Bekijk welk waterbedrijf actief is in jouw nieuwe woonplaats
Er zijn tien waterbedrijven actief in Nederland. Elk waterbedrijf bedient een specifieke regio. Blijf je in dezelfde regio wonen, dan moet je nieuwe adres doorgeven aan je huidige waterbedrijf. Verhuis je naar een andere regio, dan meld je je af bij je huidige waterbedrijf. Je meldt je weer aan bij het waterbedrijf in je nieuwe regio. Boven aan deze pagina kun je zien welk waterbedrijf actief is op je nieuwe adres.

Stap 2: Verhuizing in dezelfde regio? Meld je nieuwe adres aan het waterbedrijf

Laat het waterbedrijf weten dat je gaat verhuizen. Dit is bij alle waterbedrijven online mogelijk, bij enkelen ook telefonisch. Als je een verhuizing doorgeeft, moet je ook de meterstanden doorgeven van de dag van de sleuteloverdracht. Om deze reden is het bij de meeste waterbedrijven pas mogelijk om een verhuizing door te geven vanaf de dag van de sleuteloverdracht tot maximaal een week erna. Het is dus niet nodig om dit ruim voor je verhuizing al te doen.

Stap 3: Verhuizing naar andere regio? Afmelden bij oud en aanmelden bij nieuw waterbedrijf

Verhuis je naar een regio waarin een ander waterbedrijf actief is, dan moet je je bij je huidige waterbedrijf afmelden. Bij je afmelding geef je de meterstand door van de dag van de sleuteloverdracht. Meld je na de verhuizing zo snel mogelijk aan bij het nieuwe waterbedrijf. Bij je aanmelding geef je de meterstand door van je nieuwe huis op het moment van de sleuteloverdracht.

Stap 4: Meterstanden doorgeven

Het doorgeven van een verhuizing aan het waterbedrijf gaat altijd gepaard met het doorgeven van de meterstanden. Je waterrekening is namelijk gebaseerd op jouw waterverbruik. Je geeft altijd de meterstand door van het moment van de sleuteloverdracht. Aan de hand van deze meterstanden wordt de eindrekening opgemaakt van je oude adres. Deze eindrekening ontvang je dan enkele weken na je verhuizing. Aan de hand van de meterstand op je nieuwe adres wordt bepaald vanaf welk moment jij verantwoordelijk bent voor de kosten.

Geld besparen op gas water licht

Er zijn enkele tips die je kan gebruiken om geld te besparen:

 • Kies voor een vast tarief i.p.v. een flexibel tarief, zodat je zeker weet hoeveel je kwijt bent voor je energie. Energieleveranciers mogen hun tarieven tweemaal per jaar veranderen, waarbij de tarieven zowel omhoog als omlaag kunnen gaan;
 • Kies voor een 1-jarig energiecontract zodat je ieder jaar van energieleverancier kan wisselen, en daarmee kan profiteren van welkomstkortingen;
 • Kies voor duurzame apparaten en lampen;
 • Schaf een waterbesparende douchekop aan;
 • Zet de verwarming niet onnodig hoog;
 • Plaats tochtstrippen om de warmte in huis te houden;
 • Zet apparaten die je amper gebruikt niet op standby, maar schakel ze volledig uit.

Betalen voor gas water licht

De tarieven die je betaalt voor gas water licht staan vast, maar het kan zijn dat je aan het einde van het jaar geld terugkrijgt of juist extra bij moet betalen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid gas, water en licht die je verbruikt. Iedere maand betaal je een vast bedrag. Dit bedrag wordt ook wel het ‘voorschotbedrag’ genoemd. Dit bedrag is gebaseerd op je eerdere verbruik. Mocht je aan het einde van het jaar minder hebben verbruikt dan het verbruik waarop je voorschotbedrag is gebaseerd, dan krijg je geld terug. Verbruik je meer, dan moet je bijbetalen.

 

Als je weet dat je meer gaat verbruiken dan voorgaande jaren, dan kan je ervoor kiezen om je voorschotbedrag op te hogen. Op deze manier voorkom je dat je flink bij moet betalen.

gas water licht

Gas water licht vergelijken

Water kan je helaas niet vergelijken aangezien de leverancier bepaald wordt per regio. Je kan echter wel op gas en licht besparen. Door hieronder op op de button te klikken, word je doorgestuurd naar onze energievergelijker. In minder dan vijf minuten weet je wat energieleveranciers jou te bieden hebben en kan je een contract afsluiten.

Welke energieleverancier?

Zie je door de bomen het bos niet meer, door de grote hoeveelheid energieleveranciers? Dat is niet zo raar. Gelukkig is het redelijk makkelijk om een nieuwe energieleverancier te kiezen die bij jou past, vooral als je weet wat je zoekt.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe je energieverbruik er ongeveer uit gaat zien. Dit hangt o.a. af van je gezinssamenstelling, het type woning en de apparatuur die je aan gaat sluiten. Weet je niet hoeveel je gaat verbruiken? Geen zorgen. In onze energievergelijker kan je selecteren met hoeveel personen je het huis gaat betrekken, waarna wij een gemiddeld energieverbruik voor jouw situatie in zullen vullen.

Als je op onderstaande button klikt, word je doorgestuurd naar onze energievergelijker. Daarin vind je een overzicht van alle energieleveranciers en hun tarieven. Zo hoef je niet zelf meer een lijstje te maken met alle tarieven, maar vind je gemakkelijk en snel een energieleverancier die bij jou past. Wil je groene stroom? Je kan gemakkelijk filteren op duurzame energie.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 – 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 – 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Heb je een engelse vriend? Hij kan ook zijn energie vergelijken!

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.