Gas en licht vergelijken

Vergelijk binnen 5 minuten ruim 38 aanbieders. Kies gemakkelijk de beste deal met onze 100% laagste prijsgarantie en bespaar tot €450,- per jaar!
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Gas en licht vergelijken
100% Laagsteprijsgarantie
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
icon

103.598

vergelijkers gingen je deze maand voor

icon

€450,-

bespaar je jaarlijks op je energierekening

icon

9.0

onze gemiddelde klantwaardering

Wil je gas en licht vergelijken? Maak dan gebruik van de vergelijkingsservice van Overstappen.nl. Wij zijn onafhankelijk, want wij zijn aan geen enkele energieleverancier verbonden. In onze energievergelijker kun je heel eenvoudig je huidige energietarieven voor gas en licht vergelijken met de gasprijzen van andere leveranciers.

Wat betaal ik aan gas en licht?

Gemiddeld verbruikt één Nederlands huishoudens 2.910 kWh per jaar, wat neerkomt op een totale kostenpost van €54,00 per maand. Maar woon je met meer bewoners van een gemiddeld huishouden, bijvoorbeeld drie personen? Dan kan de stroomrekening al snel oplopen tot €70,00 tot €90,00 per maand.

Een gemiddelde woning met een verbruik van 1.410 kubieke meter aardgas is €113,00 kwijt aan de maandelijks gasrekening. Woon je in een flat of klein appartement? Dan moet je rekenen op een kostenpost van ongeveer €82,00. Woon je groter? Dan kan de gasrekening oplopen tot €180,00 per maand!

Bespaar op je energiekosten

Je kunt op gas en licht kosten besparen door ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Je ontvangt dan namelijk een welkomstkorting waardoor je tot wel €450,- per jaar kunt besparen. Start direct met energie vergelijken en bekijk hoeveel geld jij bespaart.

Gaskosten vergelijken

Type woningEnergiekosten per maandEnergiekosten per jaar
Flat€ 67,00€ 804,00
Tussenwoning€ 92,00€ 1.104,00
Hoekwoning€ 105,00€ 1.260,00
Twee onder een kap€ 109,00€ 1.308,00
Vrijstaand huis€ 139,00€ 1.668,00
Gemiddeld€ 102,40€ 1.228,80

Lichtkosten vergelijken

Aantal bewonersEnergiekosten per maandEnergiekosten per jaar
Eenpersoonshuishouden€ 30,00€ 360,00
Tweepersoonshuishouden€ 57,00€ 584,00
Driepersoonshuishouden€ 71,00€ 852,00
Vierpersoonshuishouden€ 80,00€ 1.164,00
Vijfpersoonshuishouden€ 104,00€ 1.248,00
Gemiddeld€ 68,40€ 841,60
Maak direct een vergelijking en check je besparing met onze 100% laagste prijsgarantie
De beoordeling van Overstappen.nl door onze klanten:

Wanneer teruggave gas en licht?

Jouw energieleverancier moet je binnen 8 weken een goede jaarafrekening sturen. Hierin staat of je geld terug krijgt. Deze termijn van 8 weken begint te lopen op de datum die in het aansluitingenregister staat. Jouw energieleverancier kan je vertellen wanneer dat is.

Heb je de jaarafrekening ontvangen? Dan moet de energieleverancier het geld binnen 14 werkdagen hebben overgemaakt.

Wanneer gas en licht aanvragen?

Bij een verhuizing:

Geef je verhuizing tijdig door aan je leverancier. Zo kun je al drie maanden van tevoren gas en licht aanvragen. In elk geval moet je de verhuizing minimaal 2 weken voor de verhuisdatum melden.

Bij een nieuw in te trekken woning;

Je ontvangt een brief van de regionale netbeheerder met het verzoek om binnen 20 dagen een energieleverancier te zoeken. Wanneer je je hierna aanmeldt bij een energieleverancier, zal deze de netwerkbeheerder inlichten.

Wanneer wordt gas en licht afgesloten?

Je gas en licht wordt afgesloten:

 • Als je afgesloten wilt worden, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
 • Bij fraude of misbruik, bijvoorbeeld wanneer je met de meter knoeit.
 • Bij een onveilige situatie, bijvoorbeeld bij een gaslek.
 • Als er geen energieleverancier bekend is bij de netbeheerder.
 • Als je je energierekeningen niet hebt betaald.

Heb je je energierekening niet betaald? Dan mag jouw energieleverancier de levering van energie afsluiten. Maar je energiebedrijf mag je niet afsluiten als je een betalingsregeling hebt of schuldhulpverlening hebt aangevraagd.

Herinnering energierekening

Je energieleverancier stuurt je minimaal 1 herinnering als je je energierekening of je maandelijkse voorschotten niet betaalt. Bij deze herinnering wijst de leverancier je op de mogelijkheden voor schuldhulpverlening. De leverancier biedt jouw gegevens ook aan bij een schuldhulpverlener.

Daarna stuurt de energieleverancier je een brief  met ‘einde levering’ voor de afsluiting van het gas en het licht. Dat gebeurt alleen als je niet betaalt én niet reageert op de brief of de brieven. Verder geeft hij aan de netbeheerder door dat hij het contract met je heeft beëindigd.

Dit geldt alleen voor elektriciteit en gas. En dus niet voor warmte zoals stadsverwarming of blokverwarming.

gas en licht berekenen

Gas en licht afgesloten, wat nu?

1. Tref een betalingsregeling met de energieleverancier

Met de meeste energieleveranciers kan je afspreken dat je de schuld in delen terugbetaalt. Daarna word je weer aangesloten. Het is ook mogelijk om jouw energieleverancier te bellen, mailen of een brief te sturen om te vragen naar een betalingsregeling. Let op! Energieleveranciers zijn niet verplicht om een betalingsregeling met je af te spreken.

2. Aangemeld bij een schuldhulpverlener? Stuur je bewijs naar jouw energieleverancier

Heb je jezelf aangemeld bij een schuldhulpverlener? En gaat de schuldhulpverlener je helpen met de openstaande nota’s? Dan krijg je daarvan een bewijs. Stuur dit bewijs zo snel mogelijk naar je energieleverancier. Vervolgens word je weer aangesloten. Je moet je wel houden aan de afspraken die je met de schulpdhulpverlener maakt. Let goed op dat je dit bewijs van aanmelding naar de juiste afdeling opstuurt. Bel vervolgens na, of de leverancier deze heeft ontvangen.

3. Betaal om weer aangesloten te worden en zoek een nieuwe energieleverancier

Wil een schuldhulpverlener je niet helpen? Of wil je het zelf niet? Betaal dan eerst voor heraansluiting bij je netbeheerder. Je netbeheerder vertelt je vervolgens hoe hoog deze kosten zijn. Misschien kun je een betalingsregeling treffen.

Ook moet je een nieuw energiecontract hebben met een energieleverancier. Deze nieuwe energieleverancier kan je vragen een aantal maanden energie vooruit te betalen. We noemen dit een waarborgsom. Bekijk de energieleveranciers met de laagste waarborgsom.

Vraag je nieuwe energieleverancier wanneer zij je energie gaan leveren. Het kan soms lang duren om je aanvraag te verwerken. Duurt het te lang? Zoek dan een energieleverancier die je wel snel energie kan leveren. Bekijk bij welke partijen een spoedaanvraag energie mogelijk is.

Gas en licht vergelijken in 2021

Je kunt als huishouden niet zonder energie. De kosten hiervan bepalen voor een groot deel je vaste lasten per maand. Het is verstandig om de kosten van je energie te berekenen. Zo krijg je inzicht in je huidige energieverbruik: is dit relatief hoog of laag? Wil je je huidige energieverbruik vergelijken met het gemiddelde verbruik van andere huishoudens? Gebruik dan de website van Nibud.

 1. Gemiddeld energieverbruik in Nederland
  Je ziet bij het Nibud per energiesoort de gemiddelde kosten per maand van huishoudens in Nederland. In de tabellen wordt onderscheid gemaakt in woningtype en grootte van het huishouden. Tel zelf de bedragen bij elkaar op, die voor jouw situatie van toepassing zijn.
 2. Je verbruik van gas en licht
  Vervolgens kun je je daadwerkelijke uitgaven berekenen. Dit doe je door simpelweg de bedragen op je facturen bij elkaar op te tellen.

Leg nu je daadwerkelijke energiekosten naast de gemiddelde energiekosten van een gelijksoortig huishouden.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

2217 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  5 dagen geleden
  lijkt goed.

  lijkt goed. Of het nog beter kan kan ik niet beoordelen. Zeker wel beter dan die telefonische verkopers.

  G. Vanderheijden
  Star on Star on Star on Star on Star off
  11 dagen geleden
  Zonder problemen overgegaan naar nieuwe…

  Zonder problemen overgegaan naar nieuwe leverancier. Tot nu toe alles goed geregeld. Misschien zelfs iets te rustig, op de dag zelf zou het handig zijn geweest een berichtje te krijgen met, gefeliciteerd u bent over gestapt. Verder alles goed!

  OHM
  Star on Star on Star on Star on Star off
  13 dagen geleden
  Nadat ik via overstappen.nl voor mij de…

  Nadat ik via overstappen.nl voor mij de voordeligste top5 van energieleveranciers had gezien ben ik dus overgestapt naar Engie . Deze overstap is 100% goed gegaan . En alle stappen die bij die overstap nodig zijn werden mij allemaal van te voren uitgelegd. Dus er zijn geen verrassingen geweest. Of misschien toch wel een verrassing dat de hele overstap vlekkeloos is verlopen.

  cor Lavrijsen
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  2217 reviews

  Hulp nodig bij het vergelijken?

  Wil je ondersteuning bij het vergelijken van leveranciers? Dat begrijpen wij. Energieleveranciers bieden een breed scala aan energieproducten aan. Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat de medewerkers van de klantenservice dan met je meedenken. Ook voor al je vragen over het overstapproces kun je bij hen terecht.

  Klantenservice

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
  • chat
   020 – 760 42 42
   Binnen: 1 min
  • chat
   +3197 – 01 42 02 32 1
   Binnen: 15 min
  • chat
   service@overstappen.nl
   Binnen: 2 uur
  • chat
   Begin chat
   Binnen: 4 min
   

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.