Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Gas en licht vergelijken

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Wij vergelijken de volgende leveranciers

Klanten over Overstappen.nl

Mogelijk gemaakt door Trustpilot
8.9
Gemiddelde score
Gebaseerd op 1297 reviews
2 uur geleden
 
Handige site
Handige site
23 uur geleden
 
Rimpelloze overgang naar aantrekkelijker tarief.
Rimpelloze overgang naar aantrekkelijker tarief.

Overstappen loont

103.598 vergelijkers gingen je deze maand voor
Bespaar jaarlijks tot €450,- op je energierekening
Onze klanten geven de vergelijker van Overstappen.nl op Trustpilot een:

Zojuist via ons overgestapt

Gas en licht vergelijken

Wil je gas en licht vergelijken? Maak dan gebruik van de vergelijkingsservice van Overstappen.nl. Wij zijn onafhankelijk, want wij zijn aan geen enkele energieleverancier verbonden. In onze energievergelijker kun je heel eenvoudig je huidige energietarieven voor gas en licht vergelijken met de gasprijzen van andere leveranciers.

Vragen omtrent gas en licht

gas en licht
Wat betaal ik aan gas en licht?
Wanneer teruggave gas en licht?
Gas en licht afgesloten, wat nu?
Wanneer gas en licht aanvragen?
Wanneer wordt gas en licht afgesloten?

Wat betaal ik aan gas en licht?

Gemiddeld verbruikt één Nederlands huishoudens 2.910 kWh per jaar, wat neerkomt op een totale kostenpost van €54,00 per maand. Maar woon je met meer bewoners van een gemiddeld huishouden, bijvoorbeeld drie personen? Dan kan de stroomrekening al snel oplopen tot €70,00 tot €90,00 per maand.

Een gemiddelde woning met een verbruik van 1.410 kubieke meter aardgas is €113,00 kwijt aan de maandelijks gasrekening. Woon je in een flat of klein appartement? Dan moet je rekenen op een kostenpost van ongeveer €82,00. Woon je groter? Dan kan de gasrekening oplopen tot €180,00 per maand!

In onderstaande tabellen kun je zien wat een gemiddeld gezin per maand betaald aan gas en licht.

Gaskosten vergelijken

Type woningEnergiekosten per maand Energiekosten per jaar
Flat€ 67,00€ 804,00
Tussenwoning€ 92,00€ 1.104,00
Hoekwoning€ 105,00€ 1.260,00
Twee onder een kap€ 109,00€ 1.308,00
Vrijstaand huis€ 139,00€ 1.668,00
Gemiddeld€ 102,40€ 1.228,80

Lichtkosten vergelijken

Aantal bewonersEnergiekosten per maand Energiekosten per jaar
Eenpersoonshuishouden€ 30,00€ 360,00
Tweepersoonshuishouden€ 57,00€ 584,00
Driepersoonshuishouden€ 71,00€ 852,00
Vierpersoonshuishouden€ 80,00€ 1.164,00
Vijfpersoonshuishouden€ 104,00€ 1.248,00
Gemiddeld€ 68,40€ 841,60

Wanneer teruggave gas en licht?

Jouw energieleverancier moet je binnen 8 weken een goede jaarafrekening sturen. Hierin staat of je geld terug krijgt. Deze termijn van 8 weken begint te lopen op de datum die in het aansluitingenregister staat. Jouw energieleverancier kan je vertellen wanneer dat is.

Heb je de jaarafrekening ontvangen? Dan moet de energieleverancier het geld binnen 14 werkdagen hebben overgemaakt.

Wanneer gas en licht aanvragen?

Bij een verhuizing;

Geef je verhuizing tijdig door aan je leverancier. Zo kun je al drie maanden van tevoren gas en licht aanvragen. In elk geval moet je de verhuizing minimaal 2 weken voor de verhuisdatum melden.

Bij een nieuw in te trekken woning;

Je ontvangt een brief van de regionale netbeheerder met het verzoek om binnen 20 dagen een energieleverancier te zoeken. Wanneer je je hierna aanmeldt bij een energieleverancier, zal deze de netwerkbeheerder inlichten.

Wanneer wordt gas en licht afgesloten?

Je gas en licht wordt afgesloten:

 • Als je afgesloten wilt worden, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
 • Bij fraude of misbruik, bijvoorbeeld wanneer je met de meter knoeit.
 • Bij een onveilige situatie, bijvoorbeeld bij een gaslek.
 • Als er geen energieleverancier bekend is bij de netbeheerder.
 • Als je je energierekeningen niet hebt betaald (zie tekst hieronder).

Heb je je energierekening niet betaald? Dan mag jouw energieleverancier de levering van energie afsluiten. Maar je energiebedrijf mag je niet afsluiten als je een betalingsregeling hebt of schuldhulpverlening hebt aangevraagd.

Je energieleverancier stuurt je minimaal 1 herinnering als je je energierekening of je maandelijkse voorschotten niet betaalt. Bij deze herinnering wijst de leverancier je op de mogelijkheden voor schuldhulpverlening. De leverancier biedt jouw gegevens ook aan bij een schuldhulpverlener. Daarna stuurt de energieleverancier je een brief  met ‘einde levering’ voor de afsluiting van het gas en het licht. Dat gebeurt alleen als je niet betaalt én niet reageert op de brief of de brieven. Verder geeft hij aan de netbeheerder door dat hij het contract met je heeft beëindigd.

Dit geldt alleen voor elektriciteit en gas. En dus niet voor warmte zoals stadsverwarming of blokverwarming.

Gas en licht afgesloten, wat nu?

1. Tref een betalingsregeling met de energieleverancier

Met de meeste energieleveranciers kan je afspreken dat je de schuld in delen terugbetaalt. Daarna word je weer aangesloten. Het is ook mogelijk om jouw energieleverancier te bellen, mailen of een brief te sturen om te vragen naar een betalingsregeling. Let op! Energieleveranciers zijn niet verplicht om een betalingsregeling met je af te spreken.

2. Aangemeld bij een schuldhulpverlener? Stuur je bewijs naar jouw energieleverancier

Heb je jezelf aangemeld bij een schuldhulpverlener? En gaat de schuldhulpverlener je helpen met de openstaande nota’s? Dan krijg je daarvan een bewijs. Stuur dit bewijs zo snel mogelijk naar je energieleverancier. Vervolgens word je weer aangesloten. Je moet je wel houden aan de afspraken die je met de schulpdhulpverlener maakt. Let goed op dat je dit bewijs van aanmelding naar de juiste afdeling opstuurt. Bel vervolgens na, of de leverancier deze heeft ontvangen.

3. Betaal om weer aangesloten te worden en zoek een nieuwe energieleverancier

Wil een schuldhulpverlener je niet helpen? Of wil je het zelf niet? Betaal dan eerst voor heraansluiting bij je netbeheerder. Je netbeheerder vertelt je vervolgens hoe hoog deze kosten zijn. Misschien kun je een betalingsregeling treffen.

Ook moet je een nieuw energiecontract hebben met een energieleverancier. Deze nieuwe energieleverancier kan je vragen een aantal maanden energie vooruit te betalen. We noemen dit een waarborgsom. Bekijk de energieleveranciers met de laagste waarborgsom.

Vraag je nieuwe energieleverancier wanneer zij je energie gaan leveren. Het kan soms lang duren om je aanvraag te verwerken. Duurt het te lang? Zoek dan een energieleverancier die je wel snel energie kan leveren. Bekijk bij welke partijen een spoedaanvraag energie mogelijk is.

Gas en licht vergelijken in 2019

Je kunt als huishouden niet zonder energie. De kosten hiervan bepalen voor een groot deel je vaste lasten per maand. Het is verstandig om de kosten van je energie te berekenen. Zo krijg je inzicht in je huidige energieverbruik: is dit relatief hoog of laag. Wil je je huidige energieverbruik vergelijken met het gemiddelde verbruik van andere huishoudens? Gebruik dan de website Nibud.nl.

 1. Gemiddeld energieverbruik in Nederland
  Je ziet bij het Nibud per energiesoort de gemiddelde kosten per maand van huishoudens in Nederland. In de tabellen wordt onderscheid gemaakt in woningtype en grootte van het huishouden. Tel zelf de bedragen bij elkaar op, die voor jouw situatie van toepassing zijn.
 2. Je verbruik van gas en licht
  Vervolgens kun je je daadwerkelijke uitgaven berekenen. Dit doe je door simpelweg de bedragen op je facturen bij elkaar op te tellen.

Leg nu je daadwerkelijke energiekosten naast de gemiddelde energiekosten van een gelijksoortig huishouden.

Waarom gas en licht vergelijken?

 • Alle goede energiedeals in een overzicht
 • Exclusieve korting via Overstappen.nl, goedkoper dan via de leverancier
 • Gratis overstapservice, zodat je nooit zonder energie komt te zitten

Hulp nodig bij het vergelijken?

Wil je ondersteuning bij het vergelijken van leveranciers? Dat begrijpen wij. Energieleveranciers bieden een breed scala aan energieproducten aan. Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat de medewerkers van de klantenservice dan met je meedenken. Ook voor al je vragen over het overstapproces kun je bij hen terecht. Tel: 020 - 760 42 42 Gas en licht vergelijken