Gas en licht vergelijken

Via ons is overstappen een fluitje van een cent met onze gratis overstapservice. Stap direct veilig over. Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.
Gas en licht vergelijken
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar
Thuiswinkel Waarborg
icon

103.598

vergelijkers gingen je deze maand voor

icon

11 jaar

De beste vergelijker van Nederland

icon

9.0

onze gemiddelde klantwaardering

Waarom gas en licht vergelijken

Laatste update:

Gas en licht is een belangrijk onderdeel van de vaste lasten per huishouden. Wij zouden Overstappen.nl niet zijn als wij jou daar niet in helpen besparen. Zo zie je op eenvoudige wijze welke contracten er worden aangeboden en wordt het nieuwe contract via ons in een mum van tijd geregeld. In de energievergelijker vind je altijd de huidige energietarieven met de actuele gasprijzen van de aangeboden energieleveranciers. Voor al jouw vragen over gas en licht ben je hier aan het juiste adres.

tip

Vast, variabel of dynamisch?

Door meer rust in de markt en de wijziging van de opzegvergoedingen, bieden leveranciers weer 1- en meerjarige contracten aan! Maak dus snel een vergelijking om te zien of het slim is om nu je tarieven voor de winter vast te zetten. Wil je liever direct profiteren van de lage tarieven? Kies dan bij ons voor een variabel of dynamisch energiecontract. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies.

Wat betaal ik aan gas en licht?

Als we het hebben over het gas- en licht kostenplaatje, dan hebben wij het over het gas- en elektriciteitsverbruik per huishouden. De berekening van deze kosten zijn afhankelijk van het aantal bewoners per huishouden, de energietarieven per leverancier en jouw type woning.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Gaskosten vergelijken

Voor de berekening van de maandelijkse gaskosten kun je gebruik maken van de onderstaande tabel. Daar vind je per woningtype en gemiddeld verbruik per jaar in m³ hoeveel gaskosten je ongeveer per maand kwijt zal zijn.

De gemiddelde gaskosten per type woning

Type woning Gemiddeld verbruik per jaar in m³ Gaskosten per maand Gaskosten per jaar
Flat 920 m³ € 101,91 € 1222,79
Tussenwoning 1190 m³ € 125,45 € 1505,41
Hoekwoning 1380 m³ € 142,02 € 1704,29
2 onder 1 kap 1560 m³ € 157,73 € 1892,70
Vrijstaand 2010 m³ € 196,98 € 2363,73
Gemiddeld 1254 m³ € 131,03 € 1572,40

*De bovenstaande prijzen zijn berekend met een gemiddeld gastarief (tarief na 1 oktober 2021) van 1,04673 euro per m³ en gemiddeld vastrecht van € 21,65 per maand (incl. 21% btw).

Lichtkosten vergelijken

Hoeveel het jaarlijks elektriciteitsverbruik is, hangt af van het aantal personen in jouw huis én hoe zuinig de elektrische apparaten zijn die je gebruikt. In de tweede tabel, Lichtkosten vergelijken, vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per huishouden. Volgens de laatste cijfers van Nibud is het gemiddelde verbruik voor alle huishouden 2.730 kWh per jaar.

De gemiddelde lichtkosten per huishouden

Type huishouden Gemiddeld verbruik per jaar Lichtkosten per maand Lichtkosten per jaar
Éénpersoonshuishouden 1.810 kWh € 17,23 € 206,80
Tweepersoonshuishouden 2.800 kWh € 37,05 € 444,60
Driepersoonshuishouden 3.310 kWh € 47,26 € 567,10
Vierpersoonshuishouden 3.840 kWh € 57,87 € 694,41
Vijfpersoonshuishouden of meer 4.110 kWh € 63,27 € 759,26
Gemiddeld 2.730 kWh € 35,65 € 427,79

*De bovenstaande prijzen zijn berekend met een gemiddeld energietarief (tarief na 1 oktober 2021) van 24,02 eurocent per kWh en vastrecht van € 27,55 per maand (incl. 21% btw). Inclusief de jaarlijkse belastingteruggave van € 558,56.

Maak direct een gas- en lichtvergelijking
Onze klanten zeggen:

Wanneer teruggave gas en licht?

Jouw energieleverancier moet je binnen 8 weken een goede jaarafrekening sturen. Hierin staat of je geld terug krijgt. Deze termijn van 8 weken begint te lopen op de datum die in het aansluitingenregister staat. Jouw energieleverancier kan je vertellen wanneer dat is.

Heb je de jaarafrekening ontvangen? Dan moet de energieleverancier het geld binnen 14 werkdagen hebben overgemaakt.

Wanneer gas en licht aanvragen?

Bij een verhuizing:

Geef je verhuizing tijdig door aan je leverancier. Zo kun je al drie maanden van tevoren gas en licht aanvragen. In elk geval moet je de verhuizing minimaal 2 weken voor de verhuisdatum melden.

Bij een nieuw in te trekken woning;

Je ontvangt een brief van de regionale netbeheerder met het verzoek om binnen 20 dagen een energieleverancier te zoeken. Wanneer je je hierna aanmeldt bij een energieleverancier, zal deze de netwerkbeheerder inlichten.

Wanneer wordt gas en licht afgesloten?

Je gas en licht wordt afgesloten:

 • Als je afgesloten wilt worden, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
 • Bij fraude of misbruik, bijvoorbeeld wanneer je met de meter knoeit.
 • Bij een onveilige situatie, bijvoorbeeld bij een gaslek.
 • Als er geen energieleverancier bekend is bij de netbeheerder.
 • Als je je energierekeningen niet hebt betaald.

Heb je je energierekening niet betaald? Dan mag jouw energieleverancier de levering van energie afsluiten. Maar je energiebedrijf mag je niet afsluiten als je een betalingsregeling hebt of schuldhulpverlening hebt aangevraagd.

Herinnering energierekening

Je energieleverancier stuurt je minimaal 1 herinnering als je je energierekening of je maandelijkse voorschotten niet betaalt. Bij deze herinnering wijst de leverancier je op de mogelijkheden voor schuldhulpverlening. De leverancier biedt jouw gegevens ook aan bij een schuldhulpverlener.

Daarna stuurt de energieleverancier je een brief  met ‘einde levering’ voor de afsluiting van het gas en het licht. Dat gebeurt alleen als je niet betaalt én niet reageert op de brief of de brieven. Verder geeft hij aan de netbeheerder door dat hij het contract met je heeft beëindigd.

Dit geldt alleen voor elektriciteit en gas. En dus niet voor warmte zoals stadsverwarming of blokverwarming.

gas en licht berekenen

Gas en licht afgesloten, wat nu?

1. Tref een betalingsregeling met de energieleverancier

Met de meeste energieleveranciers kan je afspreken dat je de schuld in delen terugbetaalt. Daarna word je weer aangesloten. Het is ook mogelijk om jouw energieleverancier te bellen, mailen of een brief te sturen om te vragen naar een betalingsregeling. Let op! Energieleveranciers zijn niet verplicht om een betalingsregeling met je af te spreken.

2. Aangemeld bij een schuldhulpverlener? Stuur je bewijs naar jouw energieleverancier

Heb je jezelf aangemeld bij een schuldhulpverlener? En gaat de schuldhulpverlener je helpen met de openstaande nota’s? Dan krijg je daarvan een bewijs. Stuur dit bewijs zo snel mogelijk naar je energieleverancier. Vervolgens word je weer aangesloten. Je moet je wel houden aan de afspraken die je met de schulpdhulpverlener maakt. Let goed op dat je dit bewijs van aanmelding naar de juiste afdeling opstuurt. Bel vervolgens na, of de leverancier deze heeft ontvangen.

3. Betaal om weer aangesloten te worden en zoek een nieuwe energieleverancier

Wil een schuldhulpverlener je niet helpen? Of wil je het zelf niet? Betaal dan eerst voor heraansluiting bij je netbeheerder. Je netbeheerder vertelt je vervolgens hoe hoog deze kosten zijn. Misschien kun je een betalingsregeling treffen.

Ook moet je een nieuw energiecontract hebben met een energieleverancier. Deze nieuwe energieleverancier kan je vragen een aantal maanden energie vooruit te betalen. We noemen dit een waarborgsom. Bekijk de energieleveranciers met de laagste waarborgsom.

Vraag je nieuwe energieleverancier wanneer zij je energie gaan leveren. Het kan soms lang duren om je aanvraag te verwerken. Duurt het te lang? Zoek dan een energieleverancier die je wel snel energie kan leveren. Bekijk bij welke partijen een spoedaanvraag energie mogelijk is.

Gas en licht vergelijken in 2023

Je kunt als huishouden niet zonder energie. De kosten hiervan bepalen voor een groot deel je vaste lasten per maand. Het is verstandig om de kosten van je energie te berekenen. Zo krijg je inzicht in je huidige energieverbruik: is dit relatief hoog of laag? Wil je je huidige energieverbruik vergelijken met het gemiddelde verbruik van andere huishoudens? Gebruik dan de website van Nibud.

 1. Gemiddeld energieverbruik in Nederland
  Je ziet bij het Nibud per energiesoort de gemiddelde kosten per maand van huishoudens in Nederland. In de tabellen wordt onderscheid gemaakt in woningtype en grootte van het huishouden. Tel zelf de bedragen bij elkaar op, die voor jouw situatie van toepassing zijn.
 2. Je verbruik van gas en licht
  Vervolgens kun je je daadwerkelijke uitgaven berekenen. Dit doe je door simpelweg de bedragen op je facturen bij elkaar op te tellen.

Leg nu je daadwerkelijke energiekosten naast de gemiddelde energiekosten van een gelijksoortig huishouden.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9

2728 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 uur geleden
  Er is verder nog niets gebeurt

  Er is verder nog niets gebeurt. Kan er nog niets van zeggen

  R. van Lohuizen
  Star on Star on Star on Star on Star on
  6 uur geleden
  Eenvoudig

  Eenvoudig, geen gedoe.

  D. Theunissen
  Star on Star on Star on Star on Star on
  6 uur geleden
  Het proces is kort en simpel.

  Het proces is kort en simpel.

  M. van Beneden
  Four and a half stars

  Trustscore: 9

  2728 reviews

  Hulp nodig bij het vergelijken?

  Wil je ondersteuning bij het vergelijken van leveranciers? Dat begrijpen wij. Energieleveranciers bieden een breed scala aan energieproducten aan. Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat de medewerkers van de klantenservice dan met je meedenken. Ook voor al je vragen over het overstapproces kun je bij hen terecht.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag met het beantwoorden van je vragen en geven persoonlijk advies.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.