Wat is hernieuwbare energie? | Overstappen.nl

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is een andere benaming voor duurzame energie. Hernieuwbare energie wekken we op met bronnen die niet opraken.. Denk aan de wind, de zon en de warmte uit de aarde. Op deze pagina leggen we je alles uit over hernieuwbare energie.

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie omschrijven wij als een duurzame, schone en onuitputtelijke vorm van energie gemaakt door een energiebron die respect heeft voor mens en milieu. De opwekking van hernieuwbare energie schaadt het natuurlijk leefmilieu niet. Bij het opwekken van hernieuwbare energie komt geen CO2 vrij en hernieuwbare energie draagt dus niet bij aan klimaatverandering. In tegenstelling tot grijze energie wordt hernieuwbare energie gemaakt met bronnen die niet uitputten en dus hernieuwbaar zijn. Voorbeelden van hernieuwbare energie zijn windenergie, energie uit biomassa, energie uit aardwarmte, zonne-energie en waterenergie.

Vormen hernieuwbare energie

Er zijn diverse methoden om hernieuwbare energie op te wekken. We zetten de meest bekende vormen van hernieuwbare energie, of wel duurzame energie, voor je op een rijtje:

Waterenergie

Deze vorm van hernieuwbare energie wordt gegenereerd door stromend water, meestal in waterkrachtcentrales. Het is een constante bron van energie die niet afhankelijk is van het weer. Nederland heeft beperkte mogelijkheden voor waterenergie vanwege het vlakke landschap.

Zonne-energie

Dit is een populaire vorm van hernieuwbare energie, waarbij zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Huishoudens kunnen met behulp van zonnepanelen zelf hun eigen zonne-energie opwekken, wat op den duur ook zorgt voor een lagere energierekening.

Windenergie

In Nederland is windenergie een bekende vorm van groene energie, geproduceerd door windmolens en windmolenparken. Net als zonne-energie is windenergie afhankelijk van weersomstandigheden.

Biomassa-energie

Biomassa is organisch materiaal zoals groente-, fruit- en tuinafval, slib, mest en hout. Het kan worden vergist, verbrand of vergast om energie op te wekken. Hoewel het CO2-uitstoot genereert, wordt dit gecompenseerd door de opname van CO2 door nieuwe planten en bomen tijdens hun groeiproces.

Aardwarmte en bodemwarmte

Deze bronnen van groene energie maken gebruik van warmte uit de aarde en de bodem. Aardwarmte komt van diep in de aardkorst, terwijl bodemwarmte zich dichter bij het oppervlak bevindt. Nederland maakt vooral gebruik van bodemwarmte in bepaalde wijken in de vorm van stadsverwarming en blokverwarming.

Hernieuwbare energiebronnen

Wat is een hernieuwbare energiebron? Hernieuwbare energiebronnen zijn bronnen die niet opraken. Deze natuurlijke bronnen worden constant aangevuld door de aarde. Door energie op te wekken met deze hernieuwbare energiebronnen ontstaat er geen schadelijke CO2-uitstoot. Deze uitlaatgassen werken niet alleen klimaatverandering in de hand, maar hebben ook nadelige gevolgen voor onze gezondheid en de leefomgeving.

Hernieuwbare energie in Nederland

Nederland heeft concrete afspraken gemaakt over hernieuwbare energie in het Energieakkoord voor duurzame groei. Alhoewel het ernaar uitziet dat de gemaakte doelstellingen niet gehaald zullen worden, onderneemt Nederland wel al acties om het aandeel in deze vorm van energie op te schalen. Zo kent het subsidies toe aan het bedrijfsleven, heeft het een stimuleringsregeling voor duurzame energieproductie en ondersteunt de overheid ook ondernemers die zich willen richten op de ontwikkeling van nieuwe technieken voor duurzame energie.

Hernieuwbare energie en energieleveranciers

Een aantal energieleveranciers levert hernieuwbare stroom aan huishoudens in Nederland. Nederland wekt helaas nog niet genoeg hernieuwbare stroom op om ieder huishouden in Nederland te voorzien. Met een Garantie van Oorsprong moeten leveranciers aantonen dat hun groene stroom ook écht groen is. Voor ieder megawattuur (mWh) dat geproduceerd wordt, wordt een Garantie van Oorsprong aangemaakt. Er is alleen één probleem: er is makkelijk mee te sjoemelen. Energieleveranciers kopen in het buitenland een Garantie van Oorsprong en plakken dit etiketje op grijze stroom. Dit noem je ‘vergroende stroom’. Om echt te weten of jouw stroom groen is kun je kijken op het stroometiket van je leverancier.

Energiecontract met hernieuwbare energie

Op zoek naar een contract met duurzame energie en wil je zeker weten dat jouw energieleverancier 100% hernieuwbare energie levert? Selecteer in onze energievergelijker dan duurzame energie. We laten je dan alleen contracten zien die volgens ons voldoen aan de duurzame certificeringsnormen. Ook op contracten met hernieuwbare energie kun je besparen met een overstap. Vind je een voordelig contract dat bij je past? Dan kies je voor duurzaamheid en een goede deal.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Hernieuwbare energie vergelijken werkt precies hetzelfde als het vergelijken van andere energiecontracten. Vink in onze vergelijker aan dat je op zoek bent naar duurzame energie en we laten je alleen contracten met een hoge duurzaamheidscertificering zien.

Nee! Hernieuwbare energie is niet altijd duurder dan grijze energie. In onze energievergelijker zet je alle contracten makkelijk naast elkaar. Wil je alleen vergelijken met groene energie? Geef dat dan aan. We laten je alleen contracten zien die voldoen aan de duurzaamheidseisen.

Op het gebied van duurzaamheid zijn er grote verschillen tussen energieleveranciers: zij kunnen grijze, vergroende óf groene energie leveren. Groene energie is 100% duurzaam, terwijl vergroende en grijze energie niet echt duurzaam zijn. In onze vergelijker kijken wij hier doorheen en laten we je alleen duurzame leveranciers zien.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!