Nederland zal niet genoeg duurzame energie produceren in 2020

featured image
Energie
Natasja Rohof
12 april 2019

Nederland zal niet genoeg duurzame energie produceren in 2020

Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat Nederland in 2020 slecht 12,2 procent duurzame energie zal produceren. Dit betekent dat Nederland niet aan de Europese wet zal voldoen, die voorschrijft dat Nederland 14 procent van het energieverbruik duurzaam moet produceren in 2020.

Volgens Eurocommissaris Miguel Arias Cañete is er reden tot bezorgdheid. Dit gaf hij aan in een interview met VVD-minister Eric Wiebes . “Het beleid is duidelijk onvoldoende geweest en daarom hebben wij de Nederlandse regering om een nieuw plan gevraagd.”

Nederland loopt op het gebied van duurzame energie flink achter vergeleken met andere Europese lidstaten. Een mogelijk oplossing voor Nederland is om samen te werken met andere lidstaten van de Europese Unie. Er kunnen dan gezamenlijk wind- of zonneparken worden opgezet, om op deze manier het aandeel in duurzame energie te verhogen.

Eurocommissaris Cañete ging in het interview niet in op de mogelijke consequenties voor Nederland als het in 2020 niet aan de Europese wet voldoet. “Wij zorgen met al onze wettelijke instrumenten dat landen hun verantwoordelijkheid nemen voor de bindende doelen.