Ga je verhuizen? Vergeet je woonverzekering niet
Ga je binnenkort verhuizen en weet je niet wat je moet doen met je woonverzekering? Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen met je woonverzekering en waar je op moet letten.
Meld de verhuizing bij je verzekeraar
Als je gaat verhuizen dan is het belangrijk dat je jouw verzekeraar hiervan op de hoogte stelt. Je nieuwe woonplaats en woning kunnen namelijk gevolgen hebben voor de hoogte van je premie. Verhuis je naar een buurt waar vaker diefstallen voorkomen of heb je een groter huis gekocht, dan zul je waarschijnlijk meer premie gaan betalen. Andersom betaal je vaak minder premie als je naar een kleiner huis of een veiligere buurt verhuist.
Ik ga verhuizen, moet ik overstappen van woonverzekering?
Overstappen van woonverzekering is niet verplicht, maar dit is wel een goed moment om een vergelijking te maken en te kijken of je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent. Bovendien kun je gelijk nagaan of de dekking van je huidige woonverzekering nog wel voldoende is voor je nieuwe woning. Misschien heb je nog een aanvullende verzekering nodig? Een glasverzekering bijvoorbeeld. Met onze vergelijker vind je gemakkelijk een verzekering die bij je woning past.
Aandachtspunten voor woonverzekering bij een verhuizing
Bij een verhuizing zijn er verschillende aandachtspunten waar je op moet letten. Op basis van deze punten weet je wat voor soort woonverzekering je nodig hebt en wanneer je de dekking moet veranderen. Stel jezelf de volgende vragen:
- Welke verzekeringen heb je nu?
- Verhuis je naar een koop- of huurhuis?
- Hoe zit het met de verzekering tijdens de verhuizing?
Welke verzekering heb je nu?
Inboedelverzekering bij verhuizing
Voor de inboedelverzekering is het belangrijk om te kijken naar de waarde van je spullen. Verhuis je bijvoorbeeld van een klein appartement naar een groot landhuis? Dan is het logisch dat je in je nieuwe woning meer spullen hebt die je allemaal moet verzekeren. Het is dan raadzaam om nog eens te kijken naar de dekking van je inboedelverzekering, zodat je onderverzekering voorkomt. Gelukkig bieden veel verzekeraars garantie tegen onderverzekering. In elk geval geef je de verhuizing door aan je verzekeraar. Verhuis je naar een koophuis? Dan is het verstandig om te kijken of je niet beter een woonverzekering kunt afsluiten. Door de pakketkorting die verzekeraars aanbieden, ben je hiermee vaak goedkoper uit.
Opstalverzekering bij verhuizing
Heb je onlangs een koopwoning gekocht? Dan is het belangrijk om de opstal goed te verzekeren. Ook verplicht een hypotheekverstrekker je waarschijnlijk om een opstalverzekering af te sluiten. Heb je al een opstalverzekering en verhuis je naar een nieuwe woning? Kijk dan of de verzekering ook past bij de nieuwe woning. Via onze vergelijker vind je gemakkelijk de juiste dekking voor jouw woning. Had je al een koophuis en heb je die verkocht? Vergeet dan niet om je oude verzekering op te zeggen. Stuur daarvoor een kopie van het verkoopbewijs naar de verzekeraar.
Heb je zowel een inboedel- als een opstalverzekering nodig? Ga dan voor de gecombineerde woonverzekering. Door de pakketkorting die verzekeraars aanbieden, ben je hiermee vaak goedkoper uit. Daarnaast hoef je maar met één verzekeraar contact op te nemen in het geval van schade.
Verhuis je naar een koop- of huurhuis?
Van huurwoning naar koopwoning
Voor een huurwoning hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, omdat de eigenaar van de woning hiervoor verantwoordelijk is. Bij een koopwoning ben je wel eigenaar van de woning en heb je vaak een opstalverzekering nodig. Wanneer je een opstalverzekering voor je nieuwe koopwoning afsluit, is het belangrijk dat je de nieuwe verzekering laat ingaan op de overdrachtsdatum. Dit is de datum waarop jij eigenaar wordt van de woning. Het is belangrijk dat je deze datum aanhoudt, ook als je pas later daadwerkelijk verhuist.
Naast een opstalverzekering is het ook verstandig om een inboedelverzekering voor je koopwoning te regelen. Als je van een huurhuis naar een koopwoning gaat, zul je waarschijnlijk nieuwe meubels en apparaten nodig hebben. Dan is het wel zo fijn als die spullen goed verzekerd zijn.
Van koopwoning naar huurwoning
Voor een huurwoning heb je geen opstalverzekering nodig, omdat je geen eigenaar bent van de woning. Dit betekent dat je jouw huidige opstalverzekering kunt opzeggen zodra de overdrachtsdatum van je oude koopwoning bekend is. Als je de spullen in je huurwoning wil verzekeren, dan kun je hiervoor een inboedelverzekering afsluiten.
Van koopwoning naar koopwoning
Ben je al eigenaar van je woning, maar koop je een ander huis? Dan zul je de gegevens van je woonverzekering moeten wijzigen naar je nieuwe adres. Voor de opstalverzekering geldt dat je die pas hoeft aan te passen zodra de overdrachtsdatum van je koopwoning bekend is. Kijk altijd of de dekking van je oude opstalverzekering ook past bij je nieuwe woning. Zodra je inboedel in je nieuwe huis staat, kun je jouw inboedelverzekering aanpassen. Via onze vergelijker vind je gemakkelijk de beste verzekering voor jouw woning.
Verhuizen naar een appartement
Als je een appartement koopt, dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartement en sluit meestal een VvE opstalverzekering voor je af. Hier valt de inboedel van je appartement niet onder, hiervoor zul je zelf een inboedelverzekering moeten afsluiten.
Dekking tijdens je verhuizing
Dekking inboedel tijdens verhuizing
Als je een inboedelverzekering hebt, dan zijn je spullen tijdens het vervoer naar je nieuwe huis standaard meeverzekerd. Heb je een deel van je spullen in je oude huis staan en het andere deel in je nieuwe huis? Geen zorgen, bij de meeste verzekeraars is je inboedel maximaal drie maanden verzekerd in je oude en nieuwe huis. Je moet dan wel je adreswijziging op tijd doorgeven.
Heb je een erkend verhuisbedrijf ingeschakeld? Dan is dit bedrijf aansprakelijk voor de schade tijdens het verhuizen. De aansprakelijkheidsverzekering van dit bedrijf vergoedt alleen de dagwaarde.
Tijdelijk twee huizen
Als je verhuist, kan het voorkomen dat je tijdelijk eigenaar bent van twee huizen. Gedurende deze periode ben je verantwoordelijk voor het verzekeren van beide huizen. We raden je in dit geval aan om een opstalverzekering af te sluiten zodra de nieuwe woning op je naam komt te staan.
Spullen in een opslag
Verhuis je jouw inboedel niet direct naar je nieuwe woning, maar sla je jouw spullen tijdelijk op in een opslagruimte? Bij de meeste verzekeraars is je inboedel verzekerd voor een periode van maximaal drie maanden, maar de dekking verschilt sterk per verzekeraar. Dus vraag altijd bij je verzekeraar na of je spullen inderdaad goed verzekerd zijn. Geef ook altijd de locatie van de opslag door aan je verzekeraar.
Spullen onderweg
Tijdens een verhuizing zit een ongeluk in een klein hoekje. Helaas wordt schade die je tijdens de verhuizing zelf aanricht aan je inboedel (bijvoorbeeld krassen of deuken) niet vergoed door je verzekeraar. Als een familielid of vriend schade aanricht dan kun je een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon. De inboedelverzekering keert bij verhuizing uit als spullen van gereedschap om te hijsen, vallen of het hijsgereedschap breekt. Of bij een ongeval met het voertuig waarin de spullen worden vervoerd.
Bij een verhuizing komt meer kijken dan alleen je woonverzekering. Houd ook rekening met je autoverzekering, je internet- en tv-pakket en je energiecontract verhuizen.
Check je woonverzekering
Is je verhuizing al helemaal geregeld? Vergeet niet je woonverzekering onder de loep te nemen. Volg de tips op deze pagina en maak een vergelijking in onze woonvergelijker. Zo vind je een woonverzekering die past bij je nieuwe woning en je wensen. Heb je al een opstal- en/of inboedelverzekering? Ook dan loont het om te kijken of de verzekeringen nog bij je passen. Misschien ben je ergens anders wel veel goedkoper uit. Door over te stappen kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen.
Vergelijk en bespaar direct
- 100% onafhankelijk vergelijken
- Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
- Bespaar tot € 385,- per jaar
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.