Elektriciteit l Alles over het besparen op je elektriciteit in 2024

Elektriciteit

Elektriciteit is een vorm van energie, die door de natuurlijke bewegingen van elektronen wordt opgewekt. Als elektronen bewegen, dan creëren ze een zogenaamde spanning of elektrische lading die energie produceert. Een dergelijke lading komt in ontelbaar veel verschillende vormen – van de kracht achter een bliksemflits tot het licht van een lamp.

Elektriciteit is een vorm van energie die ontstaat door beweging of stroming van elektronen. Elektronen zijn negatief geladen elementaire deeltjes. Elektronen zijn of gebonden in bijvoorbeeld een atoom óf ze bewegen zich met behulp van een geleider vrij in de ruimte. Bij beweging van de elektronen wordt er een elektrische spanning veroorzaakt. Elektriciteit, is overigens geen menselijke uitvinding. De mens is wel verantwoordelijk voor het gebruiken, beheren en opwekken ervan.

Vragen omtrent elektriciteit

Kan ik elektriciteit en gas van 2 leveranciers afnemen?
Elektriciteit vergelijken met stadsverwarming?
Wat voor soorten elektriciteit heb je?
Hoe maak ik zelf elektriciteit?
Wat is stroom?
Wat is een elektriciteitsvoorziening?
Wat is licht?
Wat is circuit?
Wat is elektrode?
Wat zijn generatoren?
Wat is krachtstroom?

Kan ik elektriciteit en gas van 2 leveranciers afnemen?

Ja, dat is mogelijk. Op basis van je verbruik toont de vergelijker een overzicht van de goedkoopste energieproducten van dit moment. De energieaanbiedingen kun je filteren op alleen gas, alleen stroom of gas en stroom. Op deze manier kun je zelf een pakket samenstellen met verschillende energieleveranciers.

Houd er wel rekening mee dat de hoogste overstapkortingen gegeven worden bij energieaanbiedingen met stroom én gas.

Elektriciteit prijzen vind je op Overstappen.nl

Het spreekt voor zich dat bij een maatregel als elektriciteit voor je woning op bedrijf heel wat komt kijken. Een van de belangrijkste factoren daarbij is de prijs die je ervoor betaalt. Vaak is dat het eerste waar mensen naar kijken als ze een nieuwe energieleverancier zoeken, en dat is ook begrijpelijk: je wil immers waarde voor je geld krijgen, en weten wat die maandelijkse kosten zoals gaan inhouden!

Bij Overstappen.nl krijg je duidelijkheid, en dat betekent ook transparantie in verband met de prijzen voor energieleveranciers. Ben je op zoek naar de goedkoopste aanbieder? Dan houd je in jouw persoonlijke situatie het best rekening met een aantal factoren. Een duidelijk overzicht daarop is hier wel van belang!

– De tarieven wisselen regelmatig

Eerst en vooral zullen de prijzen bij leveranciers regelmatig wisselen. Dit is te wijten aan de fluctuaties op de gasmarkt en oliemarkt, waardoor leveranciers gedwongen zijn om ook hun eigen prijzen aan te passen. Ook bieden bepaalde leveranciers speciale acties aan voor nieuwe gebruikers. Het gevolg van deze fluctuaties is wel dat de goedkoopste leverancier dus letterlijk elke dag een ander kan zijn!

– Kortingen voor nieuwe gebruikers

Het spreekt voor zich dat er heel wat concurrentie is op de markt voor energie. Op websites als Overstappen.nl vechten die aanbieders als het ware met elkaar om zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen te rijven. Een van de methodes om dat te bereiken is het aanbieden van zogenaamde welkomstkortingen. Het is dus zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar de aanbieder met de interessantste kortingen voor jouw situatie!

– Je woonomstandigheden

Vervolgens spelen natuurlijk ook enkele persoonlijke factoren een grote rol bij de zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier. Hoe groot je woning is en wat voor soort woning, waar je precies woont en hoe groot je gezin is – het zijn allemaal zaken die een grote invloed hebben op de prijs die je betaalt voor je elektriciteit. De kosten voor het netwerkbeheer verschillen ook nog eens afhankelijk van de regio. Bepaalde leveranciers bieden aangename prijzen voor gebruikers die niet zo veel nodig hebben, terwijl andere juist meer helpen bij grootverbruikers. Uitzoeken wat het eindresultaat is van al deze factoren samen is van groot belang om voor jouw specifieke situatie de beste oplossing te vinden!

– Je persoonlijke voorkeur

Het is duidelijk dat de prijs van elektriciteit belangrijk is, maar uiteindelijk komt het er nog altijd op neer de oplossing te kiezen waar jij het meeste aan hebt. Als je focus ligt op het vinden van een duurzame aanbieder, dan zal je eerder geneigd zijn te zoeken naar groene leveranciers. Ben je op zoek naar een meerjarig contrac of wil je liever elk jaar kunnen overstappen en geld besparen met een contract dat slechts 1 jaar duurt? Wil je dat de prijs varieert volgens de markt of dat die het hele jaar door gelijk blijft? Afhankelijk van deze en nog veel meer persoonlijke factoren kan je de goedkoopste leverancier vinden voor jouw situatie!

Elektriciteit vergelijken doe je op Overstappen.nl

Een overzicht hebben op alle leveranciers is een eerste stap in de richting van de juiste keuze voor jouw situatie. Overstappen.nl kan je dat bieden, waardoor je binnen slechts een paar minuten alle mogelijkheden te zien krijgt voor jouw woning. Daarbij krijg je alle nodige informatie over eventuele kortingen en speciale tarieven, zodat je nog eenvoudiger kan uitvinden welke opties het beste bij je passen. Het gevolg? Je kan tot wel 300 euro aan energie besparen per jaar!

Elektriciteit vergelijken met stadsverwarming?

Heeft u stadsverwarming? Dan kunt u wel voor uw elektriciteit overstappen. Aanbieders van elektriciteit vergelijken doet u eenvoudig op Overstappen.nl. Op basis van uw stroomverbruik tonen wij de elektriciteitsbedrijven met de beste deals voor elektriciteit. Overstappen is eenvoudig dankzij onze overstapservice. Uw huidige stroomaanbieder wordt hierbij voor u opgezegd.

Uitleg elektriciteit gerelateerde begrippen

Wat is stroom?

Stroom wordt in de volksmond ook wel elektriciteit genoemd. Bij stroom is er sprake van een verplaatsing van ladingdragers (gaten, elektronen of ionen) door een (half)geleider per tijdseenheid. Bij stroom verplaatsen elektronen (negatief geladen) zich in tegengestelde richting. Hierdoor komt stroom tot stand. Stroom (elektriciteit) wordt met de letter ‘I’ (intensiteit) weergeven en gemeten in Ampère. Veel mensen spreken over stroom, als eigenlijk spanning wordt bedoeld.

Wat is een elektriciteitsvoorziening?

Elektriciteitsvoorziening is het systeem van alle aansluitingen en de onderling verbonden elektriciteitsnetten. Generatoren, transformatoren, lijnen, kabels, vermogensschakelaars en andere componenten worden bestudeerd vanwege hun systeemgedrag. Elektriciteitsvoorziening omvat het hele gebied van opwekking, distributie en transport van elektrische energie.

Wat is licht?

Licht is warmte die zichtbaar is. Als iets heel warm wordt kan het licht gaan geven, zoals bij vuur of een lamp. Bij wrijving tussen bepaalde materialen worden ze warm. Deze warmte geeft licht af. In een lamp wordt door een dun draadje elektriciteit geleid. Op bepaalde punten wordt het draadje zo warm dat het licht gaat geven. Ook als je 2 takjes langdurig tegen elkaar wrijft ontstaat er warmte en daarmee ontsteking en vuur.

Wat is circuit?

Het circuit is de weg die elektrische stroom aflegt, oftewel een netwerk van elektrische componenten. Circuits zijn zeer ingewikkeld en bevatten transistors die verbonden zijn aan stroomopwekkers en batterijen.

Wat is elektrode?

Een elektrode is een plaatje of staaf van een geleidend materiaal die ervoor zorgt dat elektronen kunnen stromen (elektrische stroom). De elektrode wordt gebruikt:

  • om contact te maken met het deel van het circuit dat niet van metaal of niet-geleidend is.
  • met een deel van het circuit dat niet gezien wordt als een vast circuitonderdeel.
  • om verbinding te maken tussen een meetapparaat en de te meten schakeling.

Wat is elektron?

Een elektron is een negatief geladen elementair deeltje waarmee elektrische stroom gemaakt kan worden. De elektronen kunnen gebonden zijn in een atoom (dan bewegen elektronen om de kern van de positief geladen atoom heen) of vrij bewegen via een geleider (vrije elektronen). Bij bepaalde materialen (geleiders) kan de elektron loskomen van de atoom en vrij bewegen/verplaatsen tussen de andere atomen.

Metaal is bijvoorbeeld een geleider. Door de beweging van elektronen ontstaat een elektrische spanning die energie afgeeft. Het woord elektron komt van het Griekse woord ‘ηλεκτρον’ voor barnsteen. De oude Grieken ontdekten dat als je over barnsteen wrijft er vonkjes ontstaan.

Wat zijn generatoren?

Generatoren zijn grote machines die mechanische energie omzetten in elektrische energie. De mechanische energie komt binnen via een draaiende as. De omzetting van mechanische energie zorgt voor elektrische spanning. Hierdoor gaat elektrische stroom vloeien in gesloten kring in een elektrische geleider, door een magnetisch veld.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom wordt gebruikt voor een elektrische aansluiting met een spanningsniveau van maar liefst 400 Volt. Lichtshows en/of zware P.A.-installaties zijn voorbeelden van apparaten die alleen op krachtstroom (ook wel draaistroom genoemd) werken. Doordat sommige apparaten meer stroom nodig hebben dan de standaard 230 Volt is er zogenaamde krachtstroom of draaistroom nodig.

Het spanningsniveau voor krachtstroom is 400 Volt. Dit komt doordat krachtstroom een driefasenaansluiting heeft met tussen de fasen onderling een hogere spanning. De fasen worden L1, L2 en L3 genoemd.