6 tips om te besparen op je woonverzekering | Overstappen.nl
30-10-2023

6 tips om te besparen op je woonverzekering

Wist jij dat je op een hele makkelijke manier kan besparen op je woonverzekering? Lees hier de 6 belangrijkste tips om te kunnen besparen op je woonverzekering.

3 minuten 30-10-2023
— Jeremy Broekman, Expert Woonverzekeringen

Ben je op zoek naar manieren om wat extra geld in je portemonnee te houden zonder in te leveren op dekking? Het kan lonen om eens kritisch naar je woonverzekering te kijken. Uit recente onderzoeken blijkt dat er grote prijsverschillen zijn tussen de verschillende woonverzekeringen. Met een paar slimme stappen kun je flink besparen op je premie, maar wel dezelfde dekking houden.

Wat zijn woonverzekeringen?

Woonverzekering is een verzamelnaam voor een opstalverzekering genoemd, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Heb je een koopwoning? Dan ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten en is het verstandig om ook een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als je een huurwoning hebt is het verstandig om een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Woonverzekeringen zijn namelijk van groot belang voor het beschermen van je huis en bezittingen bij gebeurtenissen zoals inbraak, brand en stormschade. Ze omvatten meestal drie delen:

(1) Inboedelverzekering: dekt je persoonlijke eigendommen binnen je huis;
(2) Opstalverzekering: beschermt je huis en alles wat daar aan vast zit;
(3) Aansprakelijkheidsverzekering: dekt schade aan anderen of hun eigendommen, veroorzaakt door jou of je gezin.

1. Vergelijk je woonverzekering

De gouden regel is: kies nooit de eerste de beste verzekeraar.. Er zijn aanzienlijke prijsverschillen tussen verzekeraars, dus het loont de moeite om te vergelijken. Jeremy, expert woonverzekeringen bij website Overstappen.nl, benadrukt het belang van vergelijken: “Je zult versteld staan van hoeveel je kunt besparen door simpelweg verschillende aanbieders te vergelijken.”

2. Eigen risico verhogen

Overweeg om je eigen risico te verhogen, wat betekent dat je een groter deel van de kosten zelf draagt in geval van schade. In ruil daarvoor bieden verzekeraars vaak lagere premies. Dit is alleen verstandig als je financieel in staat bent om dit eigen risico te betalen als dat nodig is.

3. Combineer je verzekeringen

Bundel je verzekeringen in één pakket. Als je zowel een inboedel- als aansprakelijkheidsverzekering hebt, kan het lonend zijn om ze samen te voegen in een woonverzekering. Dit kan niet alleen tot kortingen leiden, maar het is ook handig om alles op één plek te hebben.

4. Betaal jaarlijks je premie

In plaats van maandelijkse betalingen, kun je geld besparen door je premie jaarlijks te betalen. Verzekeraars bieden vaak kortingen voor jaarlijkse betalingen omdat dit administratief gemakkelijker voor hen is.

5. Voorkom dat je dubbel verzekert bent

Zorg ervoor dat je niet twee keer betaalt voor dezelfde dekking, bijvoorbeeld in zowel je inboedel- als opstalverzekering. Als dat zo is, betaal je twee keer premie voor hetzelfde, terwijl je bij schade maar één keer wordt vergoed. Dat is zonde van je geld.

6. Past je woonverzekering nog bij je?

Als je levenssituatie verandert, bijvoorbeeld door een verbouwing, een gezinsuitbreiding, of een verhuizing, controleer dan je woonverzekering en pas deze aan indien nodig.

— Jeremy Broekman, Expert Woonverzekeringen
3 minuten 30-10-2023

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van de belangrijkste informatie over de woonverzekeringen van Overstappen.nl

Terug naar boven