Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Autoverzekeringnieuws

« Naar Nieuws

Wat zou je betalen voor de auto van een BN’er?

11-08-2017

Stel je eens voor: je stapt in je auto. Omringd door de nieuwste gadgets zak je langzaam in een zachte, voorverwarmde stoel met hoogwaardige bekleding. Één druk op de knop en het beest op wielen komt brullend tot leven. Eenmaal onderweg kunnen voorbijgangers hun blikken niet afwenden en als je parkeert stormt een horde toeristen op je af om jou en je auto met een zomerse filter op Instagram te zetten.

Een droom van velen die helaas slechts voor weinigen bereikbaar is. Maar wat kost zo’n droom eigenlijk? Dat dit soort bolides in aanschaf al onbetaalbaar zijn staat vast, maar daar houdt het niet op. Wat een auto kost, wordt pas duidelijk wanneer je de vaste lasten op een rijtje zet. Om te laten zien hoe hoog dit kan oplopen berekenden we bij Overstappen.nl hoeveel BN’ers jaarlijks aan hun droomauto kwijt zijn.

De proef op de som

We namen de auto’s van 4 Bekende Nederlanders onder de loep: de Alfa Romeo Quadrifoglio van ex-advocaat Bram Moszkowicz, de Range Rover Evoque van rapper Boef, de Porsche 911 van all-round celebrity Linda de Mol en de BMW i8 van DJ/wonderkind Martin Garrix. Aan de hand van hun kentekens konden we vrij secuur uitrekenen wat je per jaar kwijt zou zijn als je in zo’n auto zou rijden.

Wat namen we mee in de berekening?

Veel mensen vergeten het wel eens, maar als je auto rijp is voor de verkoop wil je hem natuurlijk wel kunnen vervangen door een soortgelijk model. Afschrijving is dan ook een belangrijke kostenpost voor iedere autobezitter, zeker als het een dure bak is. Door de dagwaarde van de nieuwwaarde af trekken weten we precies wat dit jaarlijks kost.

Omdat BN’ers met hun auto ook gewoon van A naar B willen komen, staan ook zij regelmatig aan de pomp. Ze zullen waarschijnlijk niet dagelijks naar hun werk moeten rijden, maar ritjes naar een optreden, evenement of het vliegveld leveren ook al snel heel wat kilometers op. We gingen daarom voor een gemiddelde van 30.000 km per jaar.

Daarnaast ontkomen ook zij niet aan de fiscus (afgezien van Bram Moszkowicz misschien). Daarbij geldt vaak: hoe vetter de auto, hoe hoger de belasting. En natuurlijk willen de celebrities de ultieme dekking bij schade, dus sluiten ze stuk voor een stuk een All-risk verzekering af. Omdat de meeste auto’s nog spiksplinternieuw zijn, hebben we eventuele onderhoudskosten niet meegenomen. Die vallen waarschijnlijk onder de garantie

Maar wie betaalt er nu wat?

En belangrijker: wie betaalt het meest? We laten je niet langer in spanning.

Bram Moszkowicz – Alfa Romeo Quadrifoglio

Het uit zijn ambt gezet worden heeft Bram Moszkowicz blijkbaar geen windeieren gelegd. Vorig jaar nog voorzag hij zichzelf van een gloednieuwe auto. En Bram zou Bram niet zijn als het niet een excentrieke, ietwat obscure Italiaan was. Dus ging hij voor een Alfa Romeo Quadrifoglio. Nieuwwaarde: €122.550. Geen slechte deal voor 510 pk, een topsnelheid van 307 km/h en in minder dan 4 seconden naar de 100.

Die nieuwwaarde en de leeftijd zorgen wel meteen voor de hoogste kostenpost: een afschrijving van €13.957. Gezien de afmetingen en de fikse motor valt het bedrag dat de fiscus meepikt dan wel weer mee: €1.000 per jaar. Maar het slurpt natuurlijk wel al die paardenkrachten. Bram is jaarlijks €4.000 aan brandstof kwijt. Ook de verzekeringspremie is verre van gering: €2.400 per jaar. In totaal is Moszkowicz niet het duurste uit, maar hij eindigt met een jaarlijks prijskaartje van €21.357 wel ruimschoots op de tweede plaats.

Boef – Range Rover Evoque

Dat zijn tweede album Gewoon Boef het wat minder daad dan zijn eerste, weerhield rapper Boef er niet van een Range Rover Evoque aan te schaffen. Hoewel, misschien was hij toch wat voorzichtig. Een Evoque gaat tegenwoordig voor een luttele €57.200 over de toonbank. Met 180 pk trekt hij dan ook wat langzamer op dan de overige BN’ers.

Boef is met een totaalbedrag van €11.290 per jaar dan ook veruit het goedkoopste uit. Door de “lage” aanschafprijs is hij slechts €6.590 per jaar kwijt aan afschrijving. De mooi verpakte tractor is natuurlijk wel voer voor de fiscus. €1.600 belandt jaarlijks in de staatskas. Diesel is dan weer lekker goedkoop dus aan de pomp betaalt Boef slechts €1.900 per jaar, maar zijn autoverzekeraar int jaarlijks wel €1.200 aan premie.

Linda de Mol – Porsche 911

Bescheiden als ze is, rijdt Linda de Mol gewoon in een oud barrel, maar dan wel mooi oud barrel. Met zijn 12 jaar is haar Porsche 911 in dit rijtje met recht een bejaarde te noemen. Bij de aanschaf moest ze daarentegen wel even €130.850 aftikken, maar dan rijdt ze ook wel een echte klassieker met 400 pk onder d’r kont.

Zo’n Porsche wordt snel minder waard dus Linda is wel €9.685 per jaar kwijt geweest aan afschrijving. De belastingdienst smult natuurlijk van dit soort auto’s. Zij sturen Linda jaarlijks een blauwe enveloppe met een rekening van wel €2.400. Misschien dat John het voorschiet, maar wij zouden niet graag de Porsche van Linda volgooien bij de pomp. Voor de €5.500 die ze jaarlijks aan benzine kwijt is, kun je beter het vliegtuig pakken. Gelukkig heeft Linda met €800 per jaar wel een voordelige autoverzekering. Dat hoort ook zo bij een oud beestje. In totaal is ze €18.385 per jaar kwijt.

Martin Garrix – BMW i8

De jongste bijdrage aan het Nederlandse dance-imperium en huidige aanvoerder van de globale DJ-ranglijst, Martin Garrix, trakteerde zichzelf vorig jaar op een gloednieuwe BMW. Als millennial is Martijn natuurlijk nauw betrokken bij het klimaat en dus werd het een i8. Jan Modaal zou voor deze auto een hypotheek moeten afsluiten, maar voor €152.764 zoef je wel semi-elektrisch in 4,4 seconden naar 100 km/h.

In zijn eerste jaar mocht Garrix meteen €19.241 opzij zetten voor vervangend vervoer. Gelukkig is de bijdrage aan de overheid slechts €900 per jaar en, omdat het een hybride auto is, hoeft de DJ slechts €1.800 aan brandstof uit te geven. De verzekeringspremie is helaas niet zo gering. Zeker omdat hij als 19-jarige een jonge bestuurder is en hij zo’n snelle auto rijdt, is Martijn jaarlijks €3.400 kwijt voor zijn verzekering. Daarmee voert hij dan ook de uiteindelijke ranglijst aan: €25.521 kostte de BMW hem dit jaar.