Vergoeding Overgangsconsulente verzekering

Elke vrouw gaat op een gegeven moment in de overgang. Dit proces rondom de menopauze verloopt bij iedere vrouw anders. De een heeft nauwelijks klachten. De ander heeft veel klachten en kan met moeite de dagelijkse taken afgerond krijgen. De overgangsconsulente kan advies en ondersteuning bieden tijdens deze periode. Een consult kan bij bepaalde voorwaarden vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed en valt niet onder het eigen risico.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat is de overgang?
Wat is de menopauze en het verschil?
Wat veroorzaakt de overgang?
Wat zijn de klachten bij de overgang?
Wat doet een overgangsconsulente?
Hoe verloopt de consult?
Wordt de overgangsconsulente vergoed vanuit de (aanvullende) zorgverzekering?
Alternatieve geneeswijzen
Waar moet de overgangsconsulente aan voldoen?
Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?
Valt een bezoek aan overgangsconsulente onder het eigen risico?
Aanvullende verzekeringen vergelijken

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

vrouwWat is de overgang?

De overgang staat voor de periode waarin een vrouw van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode gaat. Gemiddeld genomen heb je als vrouw rond je vijftigste bijna geen eicellen meer. Zonder eisprong valt de menstruatie weg. Deze periode wordt de overgang genoemd. Dit proces kan op lichaam en geest van invloed zijn. Bij zo’n 80 procent van de vrouwen ontstaan er klachten bij de overgang . Denk aan opvliegers, veel transpireren in de nacht of vermoeidheid. De mate van deze klachten kunnen sterk verschillen bij vrouwen. Sommige vrouwen ondervinden er weinig hinder van, terwijl het bij andere vrouwen de dagelijkse activiteiten kan bemoeilijken.

Wat is de menopauze en het verschil?

De overgang en de menopauze worden vaak in dezelfde adem genoemd. Tegenwoordig worden de termen vaak door elkaar gebruikt, terwijl de termen eigenlijk twee verschillende betekenissen hebben. De menopauze betekent namelijk letterlijk ‘de laatste menstruatie van een vrouw’. De overgang daarentegen is de volledige periode rondom die laatste menstruatie.

Wat veroorzaakt de overgang?

Het hormoonhuishouden raakt al zo’n vijf tot tien jaar voor de laatste eisprong verstoord. Het kan al voorkomen dat je eisprongen en/of menstruaties overslaat. Eisprongen waarbij meerdere eitjes tegelijk rijpen zijn ook mogelijk. Rond je 38ste zullen (gemiddeld genomen) de eicellen in versneld tempo verdwijnen. Je maandelijkse patroon raakt verstoord. De eierstokken zullen op een andere manier oestrogeen en progesteron produceren. Tot het punt dat de eierstokken dit helemaal niet meer aanmaken. De productie van deze hormonen wordt dan overgenomen door je vetweefsel en bijnieren. Deze transitie kan het hormoonhuishouden in verwarring brengen, met de daarbij behorende klachten.

Wat zijn de klachten bij de overgang?

De verstoring van je hormoonhuishouden rondom de menopauze kunnen de volgende vaak voorkomende klachten veroorzaken:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk transpireren
  • Stemmingswisselingen
  • Stijve gewrichten (bij het opstaan)
  • Slapeloosheid
  • Onregelmatige menstruaties
  • Vaginale droogheid
  • Gespannen borsten

Andere klachten kunnen ook met de overgang te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Urineverlies
  • Woede
  • Angsten
  • Depressiviteit
  • Vergeetachtigheid
  • Pijn bij het vrijen

Wat doet een overgangsconsulente?

Bij klachten door de overgang is de huisarts het eerste aanspreekpunt. De overgangsconsulente kan naast de huisarts extra steun en aandacht bieden bij de overgangsklachten. De consulente heeft meer tijd en aandacht beschikbaar waardoor een intensievere begeleiding tot de mogelijkheden behoort. Overigens spreken we hier over de overgangsconsulente, terwijl er natuurlijk ook mannelijke overgangsconsulenten werkzaam zijn. Uit de praktijk blijkt echter dat het grotendeels vrouwen betreft.

Hoe verloopt de consult?

Iedere overgangsconsulente heeft haar eigen manier van werken. Dit betekent dat er onderling verschil is waar de consulentes de nadruk op leggen. Het is mogelijk dat de consulente advies geeft over je levensstijl. Er wordt gekeken naar bijvoorbeeld je voeding, kleding en lichaamsbeweging. Ze geven ook uitleg over verschillende behandelingsmethoden. Heeft een natuurlijke behandelingsmethode de voorkeur? Ook dit kun je met de consulente bespreken. Er is onderling veel verschil. Doe dus goed onderzoek naar een overgangsconsulente wiens werkwijze goed aansluit bij je eigen behoeften.

Wordt de overgangsconsulente vergoed vanuit de (aanvullende) zorgverzekering?

Het is mogelijk je aanvullend te laten verzekeren voor advies en begeleiding door de overgangsconsulente. Het kan per zorgverzekeraar en overgangsconsulente wel verschillen waar deze vergoeding onder wordt gerekend. De zorgverzekeraar kan een apart budget hebben voor de overgangsconsulente.

Alternatieve geneeswijzen

Kies je voor een behandeling met een rol voor natuurgeneeskundige, homeopathische of andere alternatieve geneeswijzen? De vergoeding valt dan waarschijnlijk onder je budget voor alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen. Bekijk de vergoedingenpagina voor de vergoedingen van verschillende soorten alternatieve geneeswijzen. Bespreek goed met je zorgverzekaar hoe jouw vergoeding wordt geregeld.

Waar moet de overgangsconsulente aan voldoen?

De zorgverzekeraars hanteren verschillende voorwaarden voor vergoeding. Vaak wordt genoemd dat de overgangsconsulente bij één van de volgende organisaties of verenigingen moet zijn aangesloten

  • Care for Women
  • VVOC (Vereniging Verpleegkundige Overgangsconsulenten)
  • Een alternatieve beroepsvereniging

Dit kan per zorgverzekeraar verschillen. Neem goed je polisvoorwaarden door. Neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

De huisarts hoeft je niet te verwijzen. Check altijd voor de zekerheid bij je zorgverzekeraar hoe zij de vergoeding hebben geregeld. Voorkom zo onnodige verrassingen.

Valt een bezoek aan overgangsconsulente onder het eigen risico?

Een bezoek aan de overgangsconsulente kan vanuit de aanvullende zorgverzekering worden vergoed. Een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering valt niet onder het eigen risico. Het is wel mogelijk dat vanuit je pakket een maximumbedrag of een percentage van het bedrag wordt vergoed. De rest moet dan zelf worden betaald.

Aanvullende verzekeringen vergelijken

Denk je eraan om een bezoek te brengen aan de overgangsconsulente en wil je je hiervoor aanvullend verzekeren? Doe de zorgvergelijker. Vergelijk de verschillende aanvullende zorgverzekeringen om de beste voorwaarden tegen de scherpste prijs te vinden.

Vergoedingen voor een overgangsconsulente per verzekeraar

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.