Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?

In geval van schade kan de verzekeraar zich over de kwestie buigen. Wie is er aansprakelijk en welke verzekeraars dekken de kosten? Bij Overstappen.nl nemen we je mee in de verschillende gevallen van autoschade en de bijbehorende autoverzekeringen.

Politie bellen bij een aanrijding

In sommige gevallen is het nodig om bij een aanrijding de politie te bellen. Bijvoorbeeld wanneer er gewonden zijn gevallen of wanneer het overige verkeer hinder ondervindt van de aanrijding, omdat je bijvoorbeeld de weg blokkeert. Probeer in het laatste geval altijd op een veilige plek te gaan staan, zoals in de berm of achter de vangrail, en trek een veiligheidsjasje aan.

Alarmcentrale

Is je auto zo zwaar beschadigd dat deze moet worden weggesleept? Neem dan contact op met de alarmcentrale. Het nummer van de alarmcentrale staat op de groene kaart van je autoverzekering.

Schadeformulier invullen

Iets anders wat je vaak moet doen wanneer er autoschade is, of schade veroorzaakt door een auto, is het invullen van een schadeformulier. Dit is nodig bij een aanrijding met een persoon, een object of een dier. Het slachtoffer, de eigenaar van het object of dier moet wel het schadeformulier kunnen ondertekenen (in sommige gevallen kan de politie het schadeformulier ondertekenen). Is er schade door vandalisme? Vul dan ook een schadeformulier in. Het ondertekenen kan ter plekke of achteraf.

Wanneer schadeformulier invullen?

Hoe eerder je een schadeformulier kunt invullen, hoe beter. Direct na het ongeluk kun je vaak het best omschrijven wat er precies is gebeurd. De voorkant van het formulier vul je in met de tegenpartij – hiervoor gebruik je één formulier. Een kopie hiervan gaat naar de autoverzekeraar van beide partijen. De achterkant van het formulier invullen heeft minder haast; deze kun je individueel en thuis invullen, zodat je alle persoonlijke gegevens bij de hand hebt.

Geen schadeformulier invullen bij:

  • Ruitschade
  • Joyriding
  • Diefstal
  • Aanrijding met een vast object bij onbekende tegenpartij
  • Schade door weersomstandigheden

Stappenplan schadeformulier invullen

  1. Vul het schadeformulier direct in na de aanrijding
    Direct na het ongeluk herinner je je het beste wat er precies is gebeurd. De voorkant vul je samen met de andere partij in. De achterkant kun je thuis, op een rustiger moment invullen.
  2. Maak een tekening van de situatie
    Op het schadeformulier staat een apart vak voor een situatieschets. De tekening moet zo helder mogelijk zijn; laat door middel van pijlen zien waar de voertuigen elkaar geraakt hebben.
  3. Noteer op het formulier de naam en het adres van de getuigen
    Getuigen kunnen ook passagiers zijn. Zorg dat er altijd een handtekening van jou en de andere partij op het formulier staat. Controleer of beide partijen de verzekeringsgegevens goed hebben ingevuld.
  4. Is de andere partij onverzekerd?
    Als de andere partij niet is verzekerd, kun je voor een vergoeding terecht bij het Waarborgfonds.
  5. Maak een kopie.
    Maak altijd een kopie voor je eigen administratie.
“Hoewel je hier na het veroorzaken van schade niet altijd aan denkt, is het van belang om zo snel mogelijk na het ongeluk een schadeformulier in te vullen. Dan weet je nog precies wat er gebeurd is en kunnen zowel jij als de tegenpartij direct het formulier ondertekenen.”
Jerry Poel
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Schade verhalen bij de verzekeraar

Bij autoschade is het altijd belangrijk om te weten wie de schade heeft veroorzaakt, zodat deze op de juiste manier bij de verzekeraar verhaald kan worden. Wanneer jij de schade hebt veroorzaakt aan een andere auto (dit wordt ook wel tweezijdige autoschade genoemd), zal de tegenpartij je aansprakelijk willen stellen. Om deze reden is een WA-verzekering belangrijk en ook wettelijk verplicht. Hiermee wordt de autoschade die je aan een ander voertuig of persoon toebrengt vergoed. De partij die schade heeft geleden naar aanleiding van een botsing kan zich voor een vergoeding rechtstreeks wenden tot de verzekeraar.

Schade aan eigen auto verzekerd

Heb je zelf ook schade aan je auto en ben je all risk verzekerd? Dan krijg je ook je eigen schade vergoed. Denk zo aan eenzijdige autoschade of bijvoorbeeld het tanken van een verkeerde brandstof. Helaas verlies je door het claimen van deze schade wel vijf schadevrije jaren en daal je op de bonus-malus ladder. Hierdoor zal je maandelijkse premie hoogstwaarschijnlijk stijgen. Hoeveel je precies daalt en in hoeverre dat nadelig is voor de premie, kun je controleren bij je verzekeraar – dit verschilt namelijk per autoverzekering.

Schade aan eigen auto niet verzekerd

Heb je een WA-verzekering of WA beperkt casco verzekering? Dan ben je niet verzekerd voor de schade aan je eigen auto wanneer je zelf tegen een andere auto of een object bent aangereden.

Vervangend vervoer na schade

Als je eigen auto ook schade heeft, moet je er rekening mee houden dat je auto naar de garage moet en je deze dus een tijdje kwijt bent. Of je vervangend vervoer krijgt, hangt af van jouw autoverzekering. Heb je altijd een auto nodig? Dan is het verstandig om een verzekering af te sluiten waarbij je een leenauto krijgt van de garage.

Verschillende soorten schade

Autoschade kan verschillende vormen hebben, en dit heeft invloed op de afhandeling door de verzekeraar:

Schade veroorzaakt in andermans auto

Heb je de auto van je ouders geleend en veroorzaak je hier schade mee? Dan is de schadeclaim altijd voor de eigenaar van de auto – in dit geval voor jouw ouders. Auto’s blijven dus altijd verzekerd, ook al leen je deze aan iemand anders uit. Let op: auto’s die (voor geld) verhuurd worden, zijn niet verzekerd!

Eenzijdige autoschade

Bij eenzijdige autoschade zijn geen andere weggebruikers betrokken. Het kan gaan over schade aan je auto of schade aan een object, zoals een paaltje of een lantaarnpaal. Met een all risk verzekering ben je verzekerd voor enkelzijdige schade aan je auto. Op onze pagina over eenzijdige autoschade lees je wat je moet doen wanneer je deze schade hebt veroorzaakt. Ook bij schade met je eigen auto aan een andere auto van jezelf (Sistercar) moet je even opletten, lees hier meer over op de pagina “Sistercar“.

Ongeval met fietser of voetganger

Het allereerste wat je moet doen als je een fietser of voetganger hebt aangereden, is controleren of diegene hulp nodig heeft. Is de situatie stabiel? Vul dan altijd meteen een schadeformulier in en ga op zoek naar getuigen die een verklaring kunnen afleggen. Zo kan de verzekering precies uitzoeken wie hier aansprakelijk is. In principe is dat altijd de automobilist. In hoeverre je als automobilist volledig, gedeeltelijk ook niet aansprakelijk bent voor schade die ontstaat door een aanrijding met een fietser of voetganger, hangt van verschillende aspecten af. Meer hierover vertellen wij je op onze pagina ‘Ongeval met fietser of voetganger’.

Letselschade

Als verkeersdeelnemer is er altijd een kans dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval. Hierbij kan letselschade ontstaan: kosten die ontstaan omdat je fysieke en/of mentale klachten hebt gekregen. Degene die het verkeersongeval heeft veroorzaakt, is aansprakelijk en zal de kosten moeten verhalen op diens autoverzekering. Wat je precies vergoed krijgt door welke verzekeraar lees je op de pagina ‘Letselschade’.

Verplichte autoverzekering

Als bezitter van een auto of ander motorrijtuig, ben je verplicht een verzekering af te sluiten. Dit schrijft de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) voor. De verplichte autoverzekering is een WA verzekering; deze dekt de meeste schade die jij als automobilist bij een tegenpartij veroorzaakt. Ben je op zoek naar meer dekking? Dan kun je kiezen voor een ruimere basisdekking zoals WA beperkt casco of All risk. Daarbovenop kun je jezelf nog aanvullend laten verzekeren. Via onze autoverzekering vergelijker kun je heel gemakkelijk de beste en goedkoopste autoverzekering afsluiten. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende basisdekkingen waar je uit kunt kiezen.

WA-verzekering

Wel gedekt 

  • Schade aan anderen

Niet gedekt 

  • Diefstal of inbraak
  • Ruitschade
  • Stormschade en brandschade
  • Schade door eigen toedoen
  • Vandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Wel gedekt

  • Schade aan anderen
  • Diefstal of inbraak
  • Ruitschade
  • Stormschade en brandschade

Niet gedekt

  • Schade door eigen toedoen
  • Vandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All Risk

Wel gedekt

  • Schade aan anderen
  • Diefstal of inbraak
  • Ruitschade
  • Stormschade en brandschade
  • Schade door eigen toedoen
  • Vandalisme

Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.

Autoverzekering vergelijken

Wil je de beste verzekering voor jouw auto? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering en bespaar gemiddeld €290,- per jaar.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.