Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?

Schade veroorzaken aan je eigen auto is vervelend. Heb je ook schade veroorzaakt aan andermans auto of aan een persoon? Of ontstond er schade toen je in de auto van iemand anders reed? In alle gevallen kan de verzekeraar zich over de kwestie buigen. Wie is er precies aansprakelijk en welke verzekeraars dekken de kosten? Bij Overstappen.nl nemen we je mee in de verschillende gevallen van autoschade en de bijbehorende autoverzekeringen.

Verplichte autoverzekering

Als bezitter van een auto of ander motorrijtuig, ben je verplicht een verzekering af te sluiten. Dit schrijft de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) voor. Een autoverzekering kun je bij verschillende verzekeraars afsluiten. De verplichte autoverzekering is een WA verzekering; deze dekt de meeste schade die jij als automobilist veroorzaakt. Ben je op zoek naar meer dekking? Dan kun je je aanvullend laten verzekeren. Via onze autoverzekering vergelijker kun je heel gemakkelijk de beste en goedkoopste autoverzekering afsluiten.

Schade verhalen bij de verzekeraar

De partij die schade heeft geleden naar aanleiding van een botsing kan zich voor een vergoeding rechtstreeks wenden tot de verzekeraar. Heb je zelf ook schade en ben je WA casco verzekerd? Dan krijg je ook je eigen schade gecompenseerd. Helaas daal je hierdoor wel op de bonus-malus ladder, waardoor je maandelijkse premie misschien stijgt. Hoeveel je precies daalt en in hoeverre dat nadelig is voor de premie, kun je controleren bij je verzekeraar – dit verschilt namelijk per autoverzekering.

Als je eigen auto ook schade heeft, moet je er rekening mee houden dat je auto naar de garage moet en je deze dus een tijdje kwijt bent. Of je vervangend vervoer krijgt, hangt af van jouw autoverzekering. Heb je altijd een auto nodig? Dan is het verstandig om een verzekering af te sluiten waarbij je een leenauto krijgt van de garage.

WA-verzekering

Wel gedekt 

 • Schade aan anderen

Niet gedekt 

 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade

Niet gedekt

 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All Risk

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.

Verschillende soorten schade

Autoschade kan verschillende vormen hebben, en dit heeft invloed op de afhandeling door de verzekeraar:

Schade veroorzaakt in andermans auto

Heb je de auto van je ouders geleend en veroorzaak je hier schade mee? Dan is de schadeclaim altijd voor de eigenaar van de auto – in dit geval voor jouw ouders. Auto’s blijven dus altijd verzekerd, ook al leen je deze aan iemand anders uit. Let op: auto’s die (voor geld) verhuurd worden, zijn niet verzekerd!

Eenzijdige autoschade

Bij eenzijdige autoschade zijn geen andere weggebruikers betrokken. Het kan gaan over schade op je auto of schade aan een object, zoals een paaltje of een lantaarnpaal. In sommige gevallen wordt enkelzijdige schade vergoed door de verzekeraar. Bij welke autoverzekeringen dat het geval is, en wat je moet doen als je eenzijdige schade hebt veroorzaakt, lees je op onze website.

Ongeval met fietser of voetganger

Het allereerste wat je moet doen als je een fietser of voetganger hebt aangereden, is controleren of diegene hulp nodig heeft. Is de situatie stabiel? Vul dan altijd meteen een schadeformulier in en ga op zoek naar getuigen die een verklaring kunnen afleggen. Zo kan de verzekering precies uitzoeken wie hier aansprakelijk is. In principe is dat altijd de automobilist. In hoeverre je als automobilist volledig, gedeeltelijk ook niet aansprakelijk bent voor schade die ontstaat door een aanrijding met een fietser of voetganger, hangt van verschillende aspecten af. Meer hierover vertellen wij je op onze pagina ‘Ongeval met fietser of voetganger’.

Letselschade

Als verkeersdeelnemer is er altijd een kans dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval. Hierbij kan letselschade ontstaan: kosten die ontstaan omdat je fysieke en/of mentale klachten hebt gekregen. Degene die het verkeersongeval heeft veroorzaakt, is aansprakelijk en zal de kosten moeten verhalen op diens autoverzekering. Wat je precies vergoed krijgt door welke verzekeraar lees je op de pagina ‘Letselschade’.

Politie bellen bij een aanrijding

In sommige gevallen is het nodig om bij een aanrijding de politie te bellen. Bijvoorbeeld wanneer er gewonden zijn gevallen of wanneer het overige verkeer hinder ondervindt van de aanrijding, omdat je bijvoorbeeld de weg blokkeert. Probeer in het laatste geval altijd op een veilige plek te gaan staan, zoals in de berm of achter de vangrail, en trek een veiligheidsjasje aan.

Schadeformulier invullen

Het eerste wat je vaak moet doen wanneer er autoschade is, of schade veroorzaakt door een auto, is het invullen van een schadeformulier. Dit is nodig bij een aanrijding met een persoon, een object of een dier. Het slachtoffer, de eigenaar van het object of dier moet wel het schadeformulier kunnen ondertekenen (in sommige gevallen kan de politie het schadeformulier ondertekenen). Is er schade door vandalisme? Vul dan ook een schadeformulier in. Het ondertekenen kan ter plekke of achteraf.

Geen schadeformulier invullen bij:

 • Ruitschade
 • Joyriding
 • Diefstal
 • Aanrijding met een vast object bij onbekende tegenpartij
 • Schade door weersomstandigheden

Wanneer schadeformulier invullen

Hoe eerder je een schadeformulier kunt invullen, hoe beter. Direct na het ongeluk kun je vaak het best omschrijven wat er precies is gebeurd. De voorkant van het formulier vul je in met de tegenpartij – hiervoor gebruik je één formulier. Een kopie hiervan gaat naar de autoverzekeraar van beide partijen. De achterkant van het formulier invullen heeft minder haast; deze kun je individueel en thuis invullen, zodat je alle persoonlijke gegevens bij de hand hebt.

“Hoewel je hier na het veroorzaken van schade niet altijd aan denkt, is het van belang om zo snel mogelijk na het ongeluk een schadeformulier in te vullen. Dan weet je nog precies wat er gebeurd is en kunnen zowel jij als de tegenpartij direct het formulier ondertekenen.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Snel een schadeformulier invullen

 1. Vul het schadeformulier direct in na de aanrijding
  Direct na het ongeluk herinner je je het beste wat er precies is gebeurd. De voorkant vul je samen met de andere partij in. De achterkant kun je thuis, op een rustiger moment invullen.
 2. Maak een tekening van de situatie
  Op het schadeformulier staat een apart vak voor een situatieschets. De tekening moet zo helder mogelijk zijn; laat door middel van pijlen zien waar de voertuigen elkaar geraakt hebben.
 3. Noteer op het formulier de naam en het adres van de getuigen
  Getuigen kunnen ook passagiers zijn. Zorg dat er altijd een handtekening van jou en de andere partij op het formulier staat. Controleer of beide partijen de verzekeringsgegevens goed hebben ingevuld.
 4. Is de andere partij onverzekerd?
  Als de andere partij niet is verzekerd, kun je voor een vergoeding terecht bij het Waarborgfonds.
 5. Maak een kopie.
  Maak altijd een kopie voor je eigen administratie.

Autoverzekering vergelijken

Wil je de beste verzekering voor jouw auto? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering en bespaar gemiddeld €265,- per jaar.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
7 minuten 13-02-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.