Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Groene stroom


Groene stroom is elektriciteit die wordt opgewekt uit energiebronnen die nooit opraken zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa. Grijze stroom wordt daarentegen opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, steenkool en kernenergie. Veel mensen kiezen voor groene stroom, omdat het milieuvriendelijk is en dus minder bijdraagt aan de klimaatverandering. Bij het opwekken van groene stroom ontstaan, in tegenstelling tot grijze stroom, minder tot geen stoffen die een negatief effect hebben op het milieu. Als je kiest voor groene stroom dan hoef je de aansluiting, leidingen en meter niet aan te passen.

Groene stroom vergelijken uit Nederland

Het verschil tussen groene en vergroende stroom

Een veelgehoorde vraag is: is mijn energie echt zo groen? Dat verschilt, want er worden twee soorten stroom aangeboden door energieleveranciers: echt groene stroom en grijze stroom die groen is gemaakt (vergroende stroom).

Groene stroom is écht groen als het voortkomt uit duurzame bronnen: waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. Vergroende stroom is grijze stroom die niet duurzaam is opgewekt, maar groen is gemaakt door certificaten die uit het buitenland komen. Deze certificaten komen vooral uit Noorwegen; omdat groene stroom daar verplicht is, hebben bedrijven de certificaten niet nodig. Nederlandse energieleveranciers kopen de certificaten en plakken deze op grijze stroom. Vergroende stroom wordt daarom ook wel ‘sjoemelstroom’ genoemd.

Vragen omtrent groene stroom

groene stroom

1. Welke leveranciers leveren groene stroom?
2. Betaal ik meer voor groene energie?
3. Wat is het verschil tussen groene en grijze energie?

Garantie van Oorsprong (GvO)

Als je groene variant van stroom afneemt, moeten energiebedrijven met een Garantie van Oorsprong (GvO) kunnen aantonen dat deze stroom ook daadwerkelijk groen is. De Garantie van Oorsprong is een groencertificaat: ze worden gebruikt om te bewijzen dat de geleverde energie duurzaam opgewekt is. Voor ieder megawattuur (mWh) dat geproduceerd wordt, wordt een Garantie van Oorsprong aangemaakt. De Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht op het GvO-systeem.

De kosten van groene stroom

Het kost leveranciers meer geld om stroom duurzaam op te wekken, maar omdat zij een subsidie ontvangen zijn de kosten voor groene en grijze energie uiteindelijk bijna gelijk. Je bent voor de groene variant soms maar een paar euro meer kwijt per maand.

Tussen energieleveranciers zijn er verschillende prijzen en het loont dan ook om de prijzen te vergelijken. Wil je graag groene energie vergelijken? Dat kan op Overstappen.nl. Na het invullen van je gegevens in de vergelijker kun je filteren op stroom die groen is. Je kunt er ook voor kiezen om groene- en grijze stroom op te nemen in de vergelijker. Daarna krijg je een top 3 te zien van energieleveranciers die voldoen aan je wensen.

Alle groene stroom leveranciers van Nederland

Op het gebied van duurzaamheid zijn er grote verschillen tussen energieleveranciers. Zo zijn er nog steeds enkele leveranciers die stroom leveren uit bijvoorbeeld kolencentrales. De grootste groep leveranciers biedt vooral met GVO’s “vergroende” stroom. Slechts enkele leveranciers onderscheiden zich als écht groen. Overstappen.nl werkt voor de beoordeling van duurzaamheid van leveranciers samen met WISE Nederland. Zij publiceren jaarlijks een ranglijst. Daarin rangschikken ze alle Nederlandse leveranciers op hun investeringen, de productie en levering van energie en hun inkoopbeleid. Onderstaande leveranciers komen daarin als beste uit de test.

Raedthuys Energie
qurrent
om
vandebron
powerpeers
huismerk energie
greenchoice

Verschil met CO2-gecompenseerd gas?

Stroom die groen is, kan eenvoudig worden opgewekt. Dit ligt anders bij groen gas (CO2-gecompenseerd gas). Gas dat is opgewekt uit biomassa is helaas beperkt in Nederland beschikbaar. Het beschikbare groene gas wordt direct verkocht. Je kunt in onze energievergelijker ook voor producten met CO2-gecompenseerd gas kiezen als alternatief. Hierbij investeert de leverancier in altijddurende energieprojecten. Voor meer informatie over groen gas, kan je terecht op deze pagina.

Overstappen van Energie

Voordelen van groene stroom

De voordelen zijn:

Ervaringen

"Ik ben 3 weken geleden begonnen met groene energie vergelijken en overgestapt op Overstappen.nl. Direct na mijn aanvraag zag ik dat ik iets verkeerd had ingevuld. Ik heb toen gelijk de klantenservice gebeld en gelukkig kon het direct aangepast worden. Alles is dus perfect verlopen!"

O.Rams

"Ik ben net overgestapt van energieleverancier. Ik wilde graag groene energie vergelijken. En ik heb nu groene energie voor weinig geld. Ik ben van grijze naar groene energie overgegaan en toch ben ik goedkoper uit! Via Overstappen.nl was het makkelijk om energie te vergelijken, ik was binnen 10 minuten al klaar."

E.J.Spijkenisse

Hulp bij overstappen

Heb je hulp nodig bij je vergelijking? Of heb je nog vragen met betrekking tot je persoonlijke situatie? Je kunt altijd contact opnemen met onze klantenservice. De medewerkers van onze klantenservice helpen je graag verder.
Tel.: 020 - 760 42 42

Meer informatie

Wil je meer achtergrondinformatie over groene energie? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen en begrippenlijst.