Groene stroom

Wil je graag groene energie? Dat kan! Je kunt via ons gemakkelijk duurzame energieleveranciers vergelijken en tot wel €450, - per jaar besparen.
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Vergelijk energieleveranciers
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9

1947 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  2 dagen geleden
  Geen werk mee gehad en goed geregeld

  Geen werk mee gehad en goed geregeld

  T. Geurtse
  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 dagen geleden
  Prima

  Prima! Het ging heel erg gemakkelijk zonder veel poespas.

  I van Avendonk,
  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 dagen geleden
  Prima info

  Prima info via de site!

  Jack Duivenvoorden
  Four and a half stars

  Trustscore: 9

  1947 reviews

  Wat is groene stroom?

  Groene stroom is energie die wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa. Deze groene energie is milieuvriendelijker dan ‘grijze’ bronnen van stroom zoals gas-, kolen- en kerncentrales. Energieleveranciers mogen elektriciteit als groene stroom verkopen als ze een Garantie van Oorsprong (GVO) hebben.

  groene stroom

  Alle groene stroom leveranciers van Nederland

  Op het gebied van duurzaamheid zijn er grote verschillen tussen energieleveranciers. Zo zijn er nog steeds enkele leveranciers die stroom leveren uit bijvoorbeeld kolencentrales. De grootste groep leveranciers biedt vooral met GVO’s “vergroende” stroom. Slechts enkele leveranciers onderscheiden zich als écht groen.

  Overstappen.nl werkt voor de beoordeling van duurzaamheid van leveranciers samen met WISE Nederland. Zij publiceren jaarlijks een ranglijst. Daarin rangschikken ze alle Nederlandse leveranciers op hun investeringen, de productie en levering van energie en hun inkoopbeleid. Onderstaande leveranciers komen daarin als beste uit de test. Bekijk de groene energieleveranciers van Nederland:

  Het verschil tussen groene en vergroende stroom

  Een veelgehoorde vraag is: is mijn energie echt zo groen? Dat verschilt, want er worden twee soorten stroom aangeboden door energieleveranciers: echt groene stroom en grijze stroom die groen is gemaakt (vergroende stroom).

  Groene energie is écht groen als het voortkomt uit duurzame bronnen: waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. Vergroende stroom is grijze stroom die niet duurzaam is opgewekt, maar groen is gemaakt door certificaten die uit het buitenland komen. Deze certificaten komen vooral uit Noorwegen; omdat duurzame energie daar verplicht is, hebben bedrijven de certificaten niet nodig. Nederlandse energieleveranciers kopen de certificaten en plakken deze op grijze stroom. Vergroende stroom wordt daarom ook wel ‘sjoemelstroom’ genoemd.

  Garantie van Oorsprong (GvO)

  Als je groene variant van stroom afneemt, moeten energiebedrijven met een Garantie van Oorsprong (GvO) kunnen aantonen dat deze stroom ook daadwerkelijk groen is. De Garantie van Oorsprong is een groencertificaat: ze worden gebruikt om te bewijzen dat de geleverde energie duurzaam opgewekt is. Voor ieder megawattuur (mWh) dat geproduceerd wordt, wordt een Garantie van Oorsprong aangemaakt. De Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht op het GvO-systeem.

  De kosten

  Het kost leveranciers meer geld om stroom duurzaam op te wekken, maar omdat zij een subsidie ontvangen zijn de kosten voor groene en grijze energie uiteindelijk bijna gelijk. Je bent voor de groene variant soms maar een paar euro meer kwijt per maand.

  Tussen energieleveranciers zijn er verschillende prijzen en het loont dan ook om de prijzen te vergelijken. Wil je graag groene energie vergelijken? Dat kan op Overstappen.nl. Na het invullen van je gegevens in de vergelijker kun je filteren op stroom die groen is. Je kunt er ook voor kiezen om groene- en grijze stroom op te nemen in de vergelijker. Daarna krijg je een top 3 te zien van energieleveranciers die voldoen aan je wensen.

  Verschil met CO2-gecompenseerd gas?

  Stroom die groen is, kan eenvoudig worden opgewekt. Dit ligt anders bij groen gas (CO2-gecompenseerd gas). Gas dat is opgewekt uit biomassa is helaas beperkt in Nederland beschikbaar. Het beschikbare groene gas wordt direct verkocht. Je kunt in onze energievergelijker ook voor producten met CO2-gecompenseerd gas kiezen als alternatief. Hierbij investeert de leverancier in duurzame energieprojecten. Lees meer over groen gas.

  Voordelen van groene stroom

  De voordelen zijn:

  • Het is voor 100% opgewekt met behulp van duurzame energie.
  • Het is een onuitputtelijke bron.
  • Er is geen CO2-uitstoot en het is dus beter voor het milieu.
  • Het scheelt soms maar een euro per maand op grijze stroom.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
  • chat
   020 – 760 42 42
   Binnen: 1 min
  • chat
   +3197 – 01 42 02 32 1
   Binnen: 15 min
  • chat
   service@overstappen.nl
   Binnen: 2 uur
  • chat
   Begin chat
   Binnen: 4 min