Salderen zonnepanelen | Uitleg & regels 2024 | Overstappen.nl

Salderen zonnepanelen

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Heb jij zonnepanelen of ben je van plan om deze aan te schaffen? Dan mag je ook gaan salderen. Op deze pagina lees je precies wat salderen is, op welke manieren je kan salderen, welke voorwaarden er zijn verbonden aan salderen, de wijzigingen vanaf 2025 en welke saldeerwijze de energieleveranciers aanhouden.

Snel navigeren naar

Wat is salderen?

Wanneer je met zonnepanelen elektriciteit opwekt, kan je dit niet altijd direct gebruiken in het huishouden. Je levert dan automatisch de stroom die je niet gebruikt terug aan het net.
Op andere momenten wek niet meer energie op dat je verbruikt. Op die momenten neem je stroom af van het energienet. Je energieleverancier registreert automatisch hoeveel kWh er aan jou is geleverd en hoeveel kWh er door jou terug is geleverd aan het energienet.

Salderen is de verrekening tussen de energie die je van de energie leverancier hebt afgenomen en de door jou teruggeleverde stroom aan het net. De som die hierbij wordt gemaakt is:

Aan jou geleverde stroom – Door jou opgewekte stroom.

Dit wordt door de meeste leveranciers op jaarbasis gedaan, waardoor je de stroom die je in de zomer opwekt met zonnepanelen en teruglevert aan het net, mag wegstrepen tegen je hogere energieverbruik in de winter.

Salderen

Hoe werkt salderen?

In de basis werkt salderen alsvolgt:
Je hebt zonnepanelen en daarmee wek je op een zonnige dat energie op. Je verbruikt daar een deel van, maar het meeste lever je terug aan het net. Aan het einde van het contractjaar kijkt je energieleverancier hoeveel jij in het totaal hebt teruggeleverd aan het net en hoeveel energie je van de leverancier hebt gekregen. Dat wat je hebt verbruikt wordt dan weggestreept tegen de energie die jij hebt teruggeleverd. Maar er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je mag salderen en/of terugleveren.

De voorwaarden wat betreft salderen:

 • De salderingsgrens: Je kan niet meer salderen dan je zelf hebt verbruikt. Je kan wel de overtollig opgewekte stroom terugleveren aan het net.
 • Heb je aan het einde van het jaar meer opgewekt dan verbruikt, dan krijg je een terugleververgoeding per kWh voor de stroom die je “teveel” hebt opgewekt.
 • Via dezelfde aansluiting moet je energie krijgen en terugleveren aan het net.
 • Je moet aangemeld zijn via Energieleveren.nl

 
Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan mag je salderen. Afhankelijk van de soort energiemeter die je hebt, kan je energieleverancier op drie verschillende manieren salderen.

tip

Goed om te weten:

Deze voorwaarden gelden alleen voor de kleinverbruikers (3×80 Ampère)

De verschillende saldeerwijzen

Energieleveranciers mogen zelf bepalen op welke manier ze salderen. Daardoor zijn er 8 verschillende saldeerwijzen. De drie die het meest worden gebruikt door de energieleveranciers hebben we hieronder beschreven.

Uitleg

Alle stroom die je hebt opgewekt met jouw zonnepanelen wordt als eerste afgetrokken van het verbruik tijdens de piekuren. Blijft er dan nog opgewekte stroom over? Dan wordt dat afgetrokken van het verbruik in de daluren.

Rekenvoorbeeld

Je hebt 6 zonnepanelen en wekt 2220 kWh over een geheel jaar op. Je verbruik over het gehele jaar is 2400 kWh. Maar je hebt in de piekuren 1600 kWh verbruikt en in de daluren 800 kWh.
Dan doet je leverancier eerst de opwekking – het verbruik in de piekuren 2220-1600= 620 kWh. Daarna doet je leverancier de resterende opwekking – het verbruik in de daluren: 620 – 800 = -180

Je hebt dus 180 kWh afgenomen tijdens de daluren, hierover betaal je het daltarief wat in je contract staat.

Uitleg

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de dal- en piekuren, wat inhoudt dat alle stroom die je hebt opgewekt met jouw zonnepanelen van je totale jaarverbruik wordt afgetrokken.

Rekenvoorbeeld

Je hebt 6 zonnepanelen en wekt 2220 kWh over een geheel jaar op. Je verbruik over het gehele jaar is 2400 kWh.
Dan maakt je energieleverancier de volgende som:
2220 kWh – 2400 kWh = – 180 kWh

Je hebt dus 180 kWh afgenomen en daarover betaal je het normaal tarief dat in je energiecontract staat.

Uitleg

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de dal- en piekuren met opwekking en verbruik. Dit wil zeggen dat alle energie die je tijdens de piekuren opwekt, wordt afgetrokken van jouw verbruik in de piekuren. Alle energie die je tijdens de daluren opwekt, wordt afgetrokken van jouw verbruik tijdens de daluren.

Rekenvoorbeeld

Je hebt 6 zonnepanelen en wekt 2220 kWh over een geheel jaar op. Je verbruik over het gehele jaar is 2400 kWh.
Je verbruik tijdens de piekuren was 1950 kWh en tijdens de daluren 450 kWh.
Je opwekking tijdens de piekuren was 1900 kWh en tijdens de daluren 320 kWh

Je leverancier maakt dan de volgende berekening:
Opwekking piekuren – verbruik piekuren = 1900 – 1950 = – 50
Opwekking daluren – verbruik daluren = 320 – 450 = – 130

Je hebt dan tijdens de piekuren 50 kWh afgenomen, hierover betaal je het piektarief wat in je contract staat.
Je hebt dan tijdens de daluren 130 kWh afgenomen, hierover betaal je het daltarief wat in je contract staat.

Waarom bij Overstappen?

 • voordeel

  Eerlijk en persoonlijk advies

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Verduurzaam je woning gemakkelijk

Vergelijk nu

Romy over salderen

“Als iemand die veel bezig is met verduurzamen, kan ik je vertellen dat salderen echt een verschil kan maken op je energierekening. Over het algemeen wordt verduurzaming gestimuleerd door de overheid. Zelfs na het afbouwen van de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds voor veel mensen een slimme investering. Echter is het altijd goed om op de hoogte te zijn van deze veranderingen voor je een investering doet.”

Romy Nijssen,
Duurzaamheidsexpert

Duurzaamheidsexpert Romy Nijssen

Veranderingen vanaf 2025

Op dit moment kan je nog 100% van je teruggeleverde stroom aftrekken van je jaarverbruik. Maar deze regeling wil de overheid vanaf 2025 afbouwen tot je in 2031 niet meer kan salderen. Vanaf dat jaar mag je de teruggeleverde stroom niet meer aftrekken van je jaarverbruik. Je krijgt dan wél een terugleververgoeding voor alle opgewekte stroom die je hebt teruggeleverd.
Hieronder zie je hoe ze de salderingsregeling gaan afbouwen vanaf 2025.

Afbouw van salderingspercentage per jaar

Jaar Salderings %
2022 100%
2023 100%
2024 100%
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%

Maandelijks, jaarlijks of dynamisch salderen

Voorheen waren er een aantal energieleveranciers die op maandbasis saldeerden. Dit mag niet van de overheid en gebeurt om deze reden dus ook niet meer. Salderen moet op jaarbasis berekend worden voor alle energiecontracten. Er is dus geen verschil met betrekking tot salderen tussen een vast, variabel of dynamisch energiecontract, echter zit er nog wel een klein verschil tussen de terugleververgoedingen en de berekening daarvan.

salderen

Zonnepanelen vergelijken

Alleen bij Overstappen.nl kan je eenvoudig en snel verschillende zonnepanelen vergelijken! Je vergelijkt binnen 5 minuten meerdere aanbiedingen voor zonnepanelen van betrouwbare partners die voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je hoeft nu niet zelf bij verschillende leveranciers offertes aan te vragen om prijzen te vergelijken. Wij hebben dit al voor jou gedaan. Vul je gegevens in en zie je in een oogopslag welke aanbieding voor jou de beste keuze is. Wel zo makkelijk.

Vergelijk Zonnepanelen

Veelgestelde vragen

  Wat is de opbrengst zonnepanelen?

  De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van jouw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. Om toch een inschatting te kunnen maken van de verwachte opbrengst kan je de volgende formule aanhouden:

  Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek x factor 0,85= de verwachte jaaropbrengst in kWh.

  De factor 0,85 staat voor het vermogen wat je zonnepanelen gemiddeld kunnen opwekken in het Nederlandse klimaat.

  Weet jij het vermogen in Wattpiek van jouw zonnepanelen niet? Dan kan je een gemiddelde aanhouden van een Wattpiek van 365 per zonnepaneel per jaar.

  Voorbeeld:
  Je hebt 10 zonnepanelen met een Wattpiek van 365. Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek is: 365 x 10 = 3650
  Vervolgens doe je:
  3650 x 0,85 = 3103 kWh per jaar.

  De verwachte opbrengst van de zonnepanelen over één jaar is dus : 3103 kWh

  Tip: Op deze pagina vind je meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen.

  Hoe kan ik de btw terugvragen

  Wek jij stroom op met je zonnepanelen en lever je deze terug aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien. Daarom kan je de btw over de kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Dit moet je wel doen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
  Goed om te weten:Het kabinet heeft per 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen voor particulieren verlaagd naar 0%. Hierdoor hoeven particulieren de btw op zonnepanelen niet meer terug te vragen.

  Voorbeeld 1
  Je hebt in januari 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 om de btw terug te vragen.
  Voorbeeld 2
  Je hebt in september 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 op de btw terug te vragen.

  Wat is terugleveren?

  Op een zonnige dag wek je met je zonnepanelen energie op. Het kan zo zijn dat je meer energie opwekt die dag, dan dat je nodig hebt. Het overschot aan energie dat op deze dag wordt opgewekt lever je automatisch terug aan het net. Dit noem je terugleveren.

  Hoe werkt salderen bij het overstappen van leverancier?

  Stap je over van leverancier? Dan wordt er altijd een eindafrekening gemaakt. Op deze eindafrekening wordt de opgewekte stroom verrekend met de verbruikte stroom. Als je dan meer hebt opgewekt dan verbruikt, krijg je voor het “teveel” aan opgewekte stroom een terugleververgoeding.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten