-
-
sparen
-
faq
Top 5 veelgestelde vragen over sparen
Welke bank heeft de hoogste spaarrente?
Welke bank de hoogste spaarrente aanbiedt hangt van verschillende factoren af. Het is niet ingewikkeld om erachter te komen welke spaarrekening de hoogste spaarrente biedt op dit moment. Onze vergelijker geeft je direct antwoord op die vraag.
Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een deposito?
Met een (internet)spaarrekening kun je altijd over je geld beschikken. Het staat je vrij om geld over te maken naar je betaalrekening. Met een deposito kan dat vaak niet. Het geld kan je niet overboeken, of je moet hiervoor een boete betalen. Daartegenover krijg je vaak wel een hogere rente.
Is sparen wel verstandig?
Sparen was langere tijd wat minder aantrekkelijk. Mede door de opgelopen kapitaalmarkt zijn de spaarrentes weer flink gestegen waardoor het afsluiten van een spaarrekening de afgelopen tijd wederom aantrekkelijk is geworden. Belangrijke redenen om te sparen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het bewerkstelligen van persoonlijke spaardoelen en het profiteren van vermogensopbouw.
Wat zijn de actuele rentes?
De rentestanden veranderen regelmatig. Kijk voor de rentetarieven van dit moment op onze pagina spaarrente. Zo kun je verschillende banken en rekeningen goed vergelijken.
Hoeveel spaarrekeningen mag je hebben?
In principe mag je zoveel mogelijk spaarrekeningen hebben als je wil. Vaak kost het ook niets om een spaarrekening te openen. Let er wel op dat dit per bank kan verschillen.
Garantie spaargeld
Wat is een depositogarantiestelsel?
Een depositogarantiestelsel is een regeling die ervoor zorgt dat jij je spaargeld terugkrijgt indien de bank failliet gaat. Het depositogarantiestelsel in Nederland en andere EU-landen beschermt je spaargeld tot € 100.000.
Rente
Wanneer wijzigt de rente?
Het is moeilijk om een exacte verwachting te geven voor de stijging van spaarrentes. Enkele factoren die invloed hebben op de toekomstige rentetarieven zijn economische groei, inflatie en het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).
Hoe beïnvloedt een verandering in de rente mijn spaargeld?
Wanneer de Europese Centrale Bank de rente verhoogt, stijgt meestal ook de rente op de spaarrekeningen. Dit komt doordat banken hogere rente betalen om spaargeld aan te trekken. Andersom geldt ook: als de rente daalt, daalt de rente op spaarrekeningen ook vaak. Dit varieert per bank en type spaarrekening.
Waarom verschillen de rentepercentages tussen verschillende banken?
Rentepercentages kunnen verschillen vanwege verschillende bedrijfsstrategieën, kosten en concurrentieomstandigheden. Banken bepalen hun rentetarieven ook op basis van hun behoefte aan kapitaal.
Wat betekent een negatieve rente?
Negatieve rente betekent dat je geld moet betalen om je geld op een spaarrekening te zetten bij een bank. Je ontvangt dan dus geen rente, maar betaalt juist een vergoeding. Dit kan voorkomen wanneer de ECB de rente zeer laag maakt om de economie te stimuleren.
Verschillende soorten spaarrekeningen
Wat is een deposito?
Bij een deposito zet je je geld vast voor een bepaalde looptijd. Je kunt dan tussendoor vaak geen geld opnemen, maar je ontvangt wel een hogere rente dan bij een normale spaarrekening.
Wat is groen sparen?
Groen sparen is het beleggen van je spaargeld in fondsen, rekeningen of projecten die bijdragen aan een betere wereld, bijvoorbeeld door te investeren in groene energie, sociale projecten of andere duurzame initiatieven.
Wat is een kinderspaarrekening?
Met een kinderspaarrekening kun je op een handige manier geld sparen voor de toekomst van je (klein)kind. Bijvoorbeeld voor hun rijbewijs, studie of eerste woning.
Wat is zakelijk sparen?
Een zakelijke spaarrekening helpt je om je financiën overzichtelijk te houden. Zakelijk sparen werkt bijna hetzelfde als een privé spaarrekening: ook bij zakelijk sparen is het saldo direct opneembaar en ontvang je rente op je spaargeld. Een groot voordeel van zakelijk sparen is dat je spaargeld niet wordt belast in box 3. Je hoeft hier dus geen vermogensbelasting over te betalen.
Kijk voor alle informatie over zakelijk sparen en de verschillen met een normale spaarrekening op onze pagina zakelijk sparen.