Wegenbelasting berekenen
Als autobezitter ben je in Nederland niet alleen verplicht een autoverzekering af te sluiten, ook moet je belasting betalen: wegenbelasting. Deze belasting heet tegenwoordig officieel motorrijtuigenbelasting en de hoogte hiervan verschilt per auto.
Wat is wegenbelasting
Ben je in het bezit van een motorrijtuig, zoals een auto? Dan ben je verplicht wegenbelasting te betalen. Dit geld gebruikt de Nederlandse overheid om alle wegen in het land goed te onderhouden. De belasting kun je maandelijks per automatisch incasso overmaken, of via een rekening per kwartaal. Betaal je de belasting niet, niet op tijd of niet volledig, dan kun je een naheffingsaanslag krijgen of zelfs een verzuimboete als dit te vaak voorkomt.
Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst. Hieronder leggen wij je uit hoe je het te betalen bedrag kunt berekenen.
Wegenbelasting berekenen
Het bedrag dat je maandelijks of per kwartaal aan motorrijtuigenbelasting moet betalen, hangt af van vijf factoren:
- Het soort motorrijtuig
- Gewicht van het voertuig
- Het type brandstof
- De CO2-uitstoot van het voertuig
- De provincie waarin je woont. Per provincie gelden andere belasting bedragen. Let er dus bij een verhuizing op dat je een ander bedrag aan motorrijtuigenbelasting zal gaan betalen.
Om de belasting te berekenen is het handig om het kentekenbewijs van het voertuig bij de hand te houden. Deze vul je in op de website van de Belastingdienst, samen met de bovenstaande punten.
Vrijstelling of korting wegenbelasting
Sommige voertuigen zijn vrijgesteld van belasting, waardoor je minder of helemaal geen wegenbelasting hoeft te betalen. Wij hebben informatie over vrijstellingen en de uitzonderingen voor je op een rijtje gezet:
Voertuigen met vrijstelling
Motorrijtuigen van de politie en brandweer, ambulances en dierenambulances, lijkauto’s, vuilniswagens, straatveegwagens en kolkenzuigers en voertuigen die worden gebruikt voor de aanleg en het onderhoud van wegen krijgen een vrijstelling voor wegenbelasting.
Hybride auto
De afgelopen jaren is de wegenbelasting voor een hybride auto een aantal keer veranderd. Waar je vroeger helemaal geen belasting hoefde te betalen voor zuinige auto’s, ontvang je nu een korting. Een vrijstelling is niet meer mogelijk.
Oldtimers
Voor een oldtimer die minimaal 40 jaar geleden in gebruik is genomen krijg je een vrijstelling van wegenbelasting. Dit geldt ook voor vrachtauto’s en autobussen die meer dan 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen, maar alleen als ze niet bedrijfsmatig worden gebruikt.
Elektromotor of waterstofverbrandingsmotor
Voor een voertuig met alleen een elektromotor of waterstofverbrandingsmotor hoef je geen wegenbelasting te betalen. Met een elektrische auto kun je dus besparen op de wegenbelasting.
Buitenlands kenteken
Motorrijtuigen met een buitenlands kenteken kunnen in aanmerkingen komen voor een werknemersvrijstelling, werkgeversvrijstelling, vrijstelling bij kort gebruik in Nederland of een vrijstelling op basis van internationaal recht als je buiten Nederland woont, maar je auto in Nederland wilt gebruiken.
Invaliditeit
Het gewicht van een rolstoelinstallatie in een auto telt niet mee bij de berekening van motorrijtuigenbelasting. Personenauto’s of bestelauto’s met een installatie voor het verplaatsen of vastzetten van een rolstoel krijgen dus korting op de wegenbelasting.
Vrijstelling opvragen
Vrijstelling van wegenbelasting kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Hier vul je het formulier Verzoek Motorrijtuigenbelasting Vrijstelling in.
Schorsing
Heb je wel een motorrijtuig in je bezit, maar gebruik je deze niet? Dan kun je je auto schorsen. Tijdens deze schorsing hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. De voorwaarde hiervoor is dat je het voertuig ook echt niet gebruikt. Een schorsing kun je aanvragen bij de grotere PostNL kantoren, bij kentekenloketten van Stichting Kentekenloket of online via het RDW.
Wegenbelasting berekenen bij verkopen auto
Als je je auto wilt verkopen dan kun je deze uitschrijven en hoef je geen wegenbelasting meer te betalen. Je krijgt een vrijwaringsbewijs als je je auto verkoopt aan een door het RDW erkend autobedrijf. Als je je auto particulier verkoopt, dan krijgt de koper het vrijwaringsbewijs. Deze moet de koper aan jou, de verkoper, overhandigen – het bewijs dat het voertuig niet meer op jouw naam staat. Eventueel te veel betaalde belasting ontvang je na de verkoop automatisch van de Belastingdienst terug.
Autoverzekering vergelijken
Om te besparen op maandelijkse kosten raden wij je bij Overstappen.nl aan om alle autoverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Wij helpen je graag met het kiezen, berekenen en eventueel overstappen van je autoverzekering. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is onze vergelijker in te vullen – dan doen wij de rest.
Vergelijk en bespaar direct
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!