Spaarrekening vergelijken

 • Vergelijk meer dan 20 banken
 • Vind direct de hoogste rente
 • Veilig met depositogarantiestelsel

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3154 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 uur geleden
  Werkt altijd goed en zeer behulpzaam

  Werkt altijd goed en zeer behulpzaam. Makkelijk te bereiken

  I Haas
  Star on Star on Star on Star on Star on
  7 uur geleden
  Erg toegankelijk

  Fijne en overzichtelijke site, snel geregeld!

  Onbekend
  Star on Star on Star on Star on Star off
  8 uur geleden
  Duidelijke website

  Duidelijke website. Eenvoudig te doen.

  Peter Verhagen
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3154 reviews

  Waarom spaarrekeningen vergelijken?

  Het tegenovergestelde van geld uitgeven is geld sparen. Bij de bank leg je op een spaarrekening een gedeelte van jouw inkomsten apart, soms met een doel. Zo kun je geld sparen voor een mooie vakantie, een nieuwe keuken, maar spaargeld kan ook als financiële buffer dienen, zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen, mocht je een keer een onverwachte uitgave hebben. Ben je benieuwd op welke spaarrekening en bij welke bank jij het beste kunt sparen? Bij Overstappen.nl nemen wij je mee in de opties en kun je alle spaarrekeningen met elkaar vergelijken.


  Wat is een spaarrekening?

  Naast een normale bankrekening kun je ook een spaarrekening openen. Het geld dat je inlegt op deze rekening, hou je apart. De normale, dagelijkse uitgaven betaal je dus niet van de spaarrekening, maar van de betaalrekening. Wel kun je van sommige soorten spaarrekeningen altijd geld opnemen – dit heet een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Bij andere spaarrekeningen spaar je geld voor een vaste periode (en staat je geld vast), tegen een vaste rente en vaak geldt hier een minimuminleg. Dit heet een spaar- of termijndeposito. Meer informatie over de verschillende spaarrekeningen vind je verder op deze pagina.


  Waarom spaarrekeningen vergelijken bij Overstappen.nl?

  • Overzicht van spaarrekeningen

   Overzicht van spaarrekeningen

   Met onze overzichtelijke vergelijker ontdek je snel en eenvoudig welke banken spaarrekeningen aanbieden en zie je direct het rentepercentage.

  • Vind de hoogste rente

   Vind de hoogste rente

   Vergelijk de rentetarieven van verschillende banken en vind de hoogste rente.

  • Behaal het hoogste rendement

   Behaal het hoogste rendement

   Door spaarrentes te vergelijken kun je het hoogste rendement behalen voor je spaargeld.


  Soorten spaarrekeningen

  Bij de meeste Nederlandse banken kun je zowel een betaalrekening als een spaarrekening afsluiten. Vanwege het gemak sparen veel mensen dus bij hun vertrouwde en vaste bank. Meestal zijn dit de grote banken, zoals ABN AMRO, ING of Rabobank. Er zijn echter tientallen andere banken die spaarrekeningen aanbieden. Deze rekeningen variëren in soort, die wij je op deze pagina graag laten zien.

  spaarrekeningen

  Internetspaarrekening

  De meest reguliere spaarrekening is een internetspaarrekening, omdat je online (via app of internet) zelf de spaartransacties regelt en in de gaten houdt. De internetspaarrekeningen hebben een variabele rente en je kunt flexibel inleggen en opnemen. De internetspaarrekening bestaat ook in de zakelijke variant. Bij een zakelijke rekening spaar je dan automatisch ook zakelijk.

  Spaardeposito

  Bij een depositospaarrekening staat jouw gespaarde geld voor een bepaalde tijd vast. Dit zijn meestal enkele jaren – hoeveel jaar precies heb je zelf in de hand, dit spreek je bij het openen van de rekening af. Neem je aan het einde van deze looptijd je geld op, dan kan het voorkomen dat je opnamekosten betaalt. Verder geldt voor een spaardeposito meestal een minimale, eenmalige inleg en de rente staat vast. Let op, want heel soms is deze rente lager dan bij een spaarrekening met een variabele rente. Vergelijken loont dus.

  Kinderspaarrekening

  Bij sommige banken kun je een kinderspaarrekening openen. Deze staat op naam van jouw kind, en kun je pas openen als het kind achttien jaar is. Het spaargeld is meestal wel vrij opneembaar en de spaarrente is daarom flexibel. Ook met een Zilvervlootrekening kun je sparen voor je kind(eren). Het verschil met een normale kinderspaarrekening is dat je bij het openen van de rekening een bonus over de inleg ontvangt.

  Gezamenlijke spaarrekening

  Naast een gedeelde betaalrekening kun je ook een gezamenlijke spaarrekening afsluiten. Handig als je een gedeeld spaardoel hebt! Spaar je bijvoorbeeld met je partner voor een nieuwe auto of legt iedereen in jouw vriendengroep elke maand geld apart om samen op reis te gaan? Denk dan eens aan een gezamenlijke spaarrekening. De meeste grote spaarbanken bieden dit aan. Bij het openen van een gezamenlijke spaarrekening kies je voor een en/of rekening met meerdere rekeninghouders. Alle rekeninghouders kunnen dan geld storten én geld opnemen.

  Pensioenspaarrekening

  Een pensioenspaarrekening wordt ook wel een lijfrentespaarrekening of een bankspaarrekening voor pensioen genoemd. Het geld dat je op deze rekening spaart, is bestemd voor je pensioen – de toekomst dus. Tot die tijd kun je het gespaarde geld ook niet opnemen, behalve als je een afkoopbedrag betaalt. Let op: over dit bedrag moet je ook belasting betalen. Over jouw inleg op de pensioenspaarrekening betaal je geen belasting, omdat het saldo in box 1 valt. Aan de inleg zit wel een maximumbedrag vast, dit heet de jaarruimte.

  Duurzaam sparen

  Sommige banken, zoals de ABN AMRO, ING en Rabobank, bieden een groen spaardeposito aan. Het geld dat jij spaart op deze rekening, investeert de bank in groene en duurzame projecten. Denk hierbij aan zonnepanelen, windturbines of duurzame woningbouw. Bij een groene spaarrekening heb je vaak belastingvoordeel, omdat de Belastingdienst het als groene belegging ziet. Meer informatie over de fiscale voordelen vind je op de websites van de betreffende banken.


  Wat is de beste spaarrekening?

  Wat de beste spaarrekening is, is voor iedereen anders. Bij Overstappen.nl geven wij je graag advies over de mogelijkheden die passen bij jouw spaarbehoeften. Want wat voor jou de beste optie is, hangt af van jouw spaarbudget, -doel en -wensen. Wil je bijvoorbeeld je geld vastzetten voor een bepaalde periode, of wil je je spaargeld flexibel kunnen opnemen? Hoeveel waarde hecht je aan duurzaamheid en spaar je voor jezelf, zakelijk of voor je pensioen? Het zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint met sparen.


  Deposito en spaarrekening

  De meestvoorkomende spaarrekeningen zijn de reguliere spaarrekening en een deposito. Wij zetten de belangrijkste verschillen tussen deze twee op een rij.

  Verschillen deposito en spaarrekening

  Reguliere spaarrekening Deposito
  Doel sparen voor later sparen voor later
  Rente variabel (laag) vastgesteld (hoog)
  Inleg geen minimum verschilt – vaak minimale inleg
  Looptijd geen vooraf vastgestelde looptijd
  Flexibiliteit flexibel geld opnemen geld opnemen niet mogelijk
  Duurzaamheid verschilt per bank verschilt per bank

  Spaarrekening openen

  Als je inmiddels een goed beeld hebt van welke spaarrekening jij het beste kunt openen, is het tijd om naar de bank te gaan! Vaak kun je een rekening online afsluiten, maar de bank heeft wel altijd een aantal gegevens van je nodig, zoals je BSN-nummer, een identiteitsbewijs, geboortedatum, adres en je bankrekeningnummer.

  Kan ik bij elke bank een spaarrekening openen?

  Bij de meeste banken in Nederland of zelfs in het buitenland, ben je welkom om een spaarrekening te openen. Toch zijn er ook banken die jou kunnen afwijzen. Dit is vaak het geval bij banken die een groen spaardeposito aanbieden. Ook stellen banken soms de voorwaarde om ook een betaalrekening bij dezelfde bank af te sluiten. Op de website van de banken zelf kun je informeren naar de mogelijkheden.

  Hoe veilig is een spaarrekening?

  Geld op spaarrekeningen wordt in Nederland wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie van De Nederlandsche Bank. Dit houdt in dat mocht een bank failliet gaan, je jouw spaargeld vanaf 1 cent tot 100.000 euro gegarandeerd terugkrijgt. Dit geldt voor alle rekeningen bij dezelfde bank samen. Er zijn banken die niet onder de regeling van het depositogarantiestelsel vallen; controleer dit altijd voordat je een rekening afsluit. In het buitenland gelden andere regelingen, maar vaak is ook jouw buitenlandse spaargeld beschermd.

  spaarrekening openen

  Belasting betalen over je spaargeld

  Spaargeld ziet de Belastingdienst als vermogen, en daar moet elke Nederlander belasting over betalen. Maar gelukkig zijn er uitzonderingen! In 2024 betaal je geen belasting over de eerste 57.000 euro aan vermogen. Dit heet heffingsvrij vermogen. Heb je een fiscale partner, dan zijn spaargeld of beleggingen tot 114.000 euro belastingvrij. Meer informatie over dit onderwerp vind je op de Overstappen-pagina over belastingvrij sparen.


  Spaarrekeningen vergelijken

  De spaarrekening die het beste bij jou past, hangt af van jouw spaarwensen en –mogelijkheden. Ben je benieuwd naar de opties? Vul dan de Overstappen Spaarrente vergelijker in en wij helpen je op weg!


  Veelgestelde vragen

   Welke bank geeft de hoogste spaarrente?

   Welke bank de hoogste spaarrente aanbiedt hangt van verschillende factoren af. Het is niet ingewikkeld om erachter te komen welke spaarrekening de hoogste spaarrente biedt op dit moment. Onze vergelijker geeft je direct antwoord op die vraag.

   Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een deposito?

   Met een (internet)spaarrekening kun je altijd over je geld beschikken. Het staat je vrij om geld over te maken naar je betaalrekening. Met een deposito kan dat vaak niet. Het geld kan je niet overboeken, of je moet hiervoor een boete betalen. Daartegenover krijg je vaak wel een hogere rente.

   Wat is depositogarantiestelsel?

   Een depositogarantiestelsel is een regeling die ervoor zorgt dat jij je spaargeld terugkrijgt indien de bank failliet gaat. Het depositogarantiestelsel in Nederland en andere EU-landen beschermt je spaargeld tot € 100.000.

   Is sparen wel verstandig?

   Sparen was langere tijd wat minder aantrekkelijk. Mede door de opgelopen kapitaalmarkt zijn de spaarrentes weer flink gestegen waardoor het afsluiten van een spaarrekening de afgelopen tijd wederom aantrekkelijk is geworden. Belangrijke redenen om te sparen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het bewerkstelligen van persoonlijke spaardoelen en het profiteren van vermogensopbouw.

   Wanneer wijzigt de rente?

   Het is moeilijk om een exacte verwachting te geven voor de stijging van spaarrentes. Enkele factoren die invloed hebben op de toekomstige rentetarieven zijn economische groei, inflatie en het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met een van onze klantenservice. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten