Spaarrekening vergelijken - vind de beste spaarrekening | Overstappen.nl

Spaarrekening vergelijken

  • Vergelijk meer dan 20 banken
  • Vind direct de hoogste rente
  • Veilig met depositogarantiestelsel

Snel naar:

Wat is de beste spaarrekening?

Wat de beste spaarrekening is, is voor iedereen anders. Bij Overstappen.nl geven wij je graag advies over de mogelijkheden die passen bij jouw spaarbehoeften. Want wat voor jou de beste optie is, hangt af van jouw spaarbudget, -doel en -wensen. Wil je bijvoorbeeld je geld vastzetten voor een bepaalde periode, of wil je je spaargeld flexibel kunnen opnemen? Hoeveel waarde hecht je aan duurzaamheid en spaar je voor jezelf, zakelijk of voor je pensioen? Het zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint met sparen.

Haal het meeste uit je spaargeld via Overstappen.nl!

Weegschaal

Overzicht van spaarrekeningen

Met onze overzichtelijke vergelijker ontdek je snel en eenvoudig welke banken spaarrekeningen aanbieden en zie je direct het rentepercentage.

Vind de hoogste rente

Vergelijk de rentetarieven van verschillende banken en vind de hoogste rente.

Behaal het hoogste rendement

Door spaarrentes te vergelijken kun je het hoogste rendement behalen voor je spaargeld.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3426 reviews

    Dit zeggen onze klanten over ons

    Star on Star on Star on Star on Star on
    8 uur geleden
    Goede hulp en snel

    Goede hulp en snel

    Rob van der sande
    Star on Star on Star on Star on Star on
    16 uur geleden
    Goed overzicht

    Goed overzicht

    Angela van Goozen
    Star on Star on Star on Star on Star on
    1 dag geleden
    Makkelijk en duidelijk

    Overzichtelijke website en goede deal vlot kunnen sluiten. Kleine moeite en groot verschil voor de portemonnee.

    Jonno Fijn
    Four and a half stars

    Trustscore: 9.0

    3426 reviews

    Alles over spaarrekeningen

    Naast een normale bankrekening kun je ook een spaarrekening openen. Het geld dat je inlegt op deze rekening, hou je apart. De normale, dagelijkse uitgaven betaal je dus niet van de spaarrekening, maar van de betaalrekening. Wel kun je van sommige soorten spaarrekeningen altijd geld opnemen – dit heet een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Bij andere spaarrekeningen spaar je geld voor een vaste periode (en staat je geld vast), tegen een vaste rente en vaak geldt hier een minimuminleg. Dit heet een spaar- of termijndeposito. Meer informatie over de verschillende spaarrekeningen vind je verder op deze pagina.

    Spaargeld ziet de Belastingdienst als vermogen, en daar moet elke Nederlander belasting over betalen. Maar gelukkig zijn er uitzonderingen! In 2024 betaal je geen belasting over de eerste 57.000 euro aan vermogen. Dit heet heffingsvrij vermogen. Heb je een fiscale partner, dan is spaargeld of beleggingen tot 114.000 euro belastingvrij. Meer informatie over dit onderwerp vind je op onze pagina over belastingvrij sparen.

    Het tegenovergestelde van geld uitgeven is geld sparen. Bij de bank leg je op een spaarrekening een gedeelte van jouw inkomsten apart, soms met een doel. Zo kun je geld sparen voor een mooie vakantie, een nieuwe keuken, maar spaargeld kan ook als financiële buffer dienen, zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen, mocht je een keer een onverwachte uitgave hebben. Ben je benieuwd op welke spaarrekening en bij welke bank jij het beste kunt sparen? Bij Overstappen.nl nemen wij je mee in de opties en kun je alle spaarrekeningen met elkaar vergelijken.

    Soorten spaarrekeningen

    Bij de meeste Nederlandse banken kun je zowel een betaalrekening als een spaarrekening afsluiten. Vanwege het gemak sparen veel mensen dus bij hun vertrouwde en vaste bank. Meestal zijn dit de grote banken, zoals ABN AMRO, ING of Rabobank. Er zijn echter tientallen andere banken die spaarrekeningen aanbieden. Deze rekeningen variëren in soort, die wij je op deze pagina graag laten zien.

    Internetspaarrekening

    De meest reguliere spaarrekening is een internetspaarrekening, omdat je online (via app of internet) zelf de spaartransacties regelt en in de gaten houdt. De internetspaarrekeningen hebben een variabele rente en je kunt flexibel inleggen en opnemen. De internetspaarrekening bestaat ook in de zakelijke variant. Bij een zakelijke rekening spaar je dan automatisch ook zakelijk.

    Spaardeposito

    Bij een depositospaarrekening staat jouw gespaarde geld voor een bepaalde tijd vast. Dit zijn meestal enkele jaren – hoeveel jaar precies heb je zelf in de hand, dit spreek je bij het openen van de rekening af. Neem je aan het einde van deze looptijd je geld op, dan kan het voorkomen dat je opnamekosten betaalt. Verder geldt voor een spaardeposito meestal een minimale, eenmalige inleg en de rente staat vast. Let op, want heel soms is deze rente lager dan bij een spaarrekening met een variabele rente. Vergelijken loont dus.

    Kinderspaarrekening

    Bij sommige banken kun je een kinderspaarrekening openen. Deze staat op naam van jouw kind, en kun je pas openen als het kind achttien jaar is. Het spaargeld is meestal wel vrij opneembaar en de spaarrente is daarom flexibel. Ook met een Zilvervlootrekening kun je sparen voor je kind(eren). Het verschil met een normale kinderspaarrekening is dat je bij het openen van de rekening een bonus over de inleg ontvangt.

    Gezamenlijke spaarrekening

    Naast een gedeelde betaalrekening kun je ook een gezamenlijke spaarrekening afsluiten. Handig als je een gedeeld spaardoel hebt! Spaar je bijvoorbeeld met je partner voor een nieuwe auto of legt iedereen in jouw vriendengroep elke maand geld apart om samen op reis te gaan? Denk dan eens aan een gezamenlijke spaarrekening. De meeste grote spaarbanken bieden dit aan. Bij het openen van een gezamenlijke spaarrekening kies je voor een en/of rekening met meerdere rekeninghouders. Alle rekeninghouders kunnen dan geld storten én geld opnemen.

    Pensioenspaarrekening

    Een pensioenspaarrekening wordt ook wel een lijfrentespaarrekening of een bankspaarrekening voor pensioen genoemd. Het geld dat je op deze rekening spaart, is bestemd voor je pensioen – de toekomst dus. Tot die tijd kun je het gespaarde geld ook niet opnemen, behalve als je een afkoopbedrag betaalt. Let op: over dit bedrag moet je ook belasting betalen. Over jouw inleg op de pensioenspaarrekening betaal je geen belasting, omdat het saldo in box 1 valt. Aan de inleg zit wel een maximumbedrag vast, dit heet de jaarruimte.

    Duurzaam sparen

    Sommige banken, zoals de ABN AMRO, ING en Rabobank, bieden een groen spaardeposito aan. Het geld dat jij spaart op deze rekening, investeert de bank in groene en duurzame projecten. Denk hierbij aan zonnepanelen, windturbines of duurzame woningbouw. Bij een groene spaarrekening heb je vaak belastingvoordeel, omdat de Belastingdienst het als groene belegging ziet. Meer informatie over de fiscale voordelen vind je op de websites van de betreffende banken.

    meestvoorkomende spaarrekeningen

    Spaarrekening en deposito

    De meestvoorkomende spaarrekeningen zijn de reguliere spaarrekening en een deposito. Wij zetten de belangrijkste verschillen tussen deze twee op een rij.

  • Reguliere spaarrekening

    • Doel: Sparen voor later
    • Rente: Variabel (laag)
    • Inleg: Geen minimum
    • Looptijd: Geen
    • Flexibiliteit: Flexibel geld opnemen
    • Duurzaamheid: Verschilt per bank
  • Deposito

    • Doel: Sparen voor later
    • Rente: Vastgesteld (hoog)
    • Inleg: Verschilt – vaak minimale inleg
    • Looptijd: Vooraf vastgestelde looptijd
    • Flexibiliteit: Geld opnemen niet mogelijk
    • Duurzaamheid: Verschilt per bank
  • Rekening aanvragen en veiligheid

    Als je inmiddels een goed beeld hebt van welke spaarrekening jij het beste kunt openen, is het tijd om naar de bank te gaan! Vaak kun je een rekening online afsluiten, maar de bank heeft wel altijd een aantal gegevens van je nodig, zoals je BSN-nummer, een identiteitsbewijs, geboortedatum, adres en je bankrekeningnummer.

    Kan ik bij elke bank een spaarrekening openen?

    Bij de meeste banken in Nederland of zelfs in het buitenland, ben je welkom om een spaarrekening te openen. Toch zijn er ook banken die jou kunnen afwijzen. Dit is vaak het geval bij banken die een groen spaardeposito aanbieden. Dit komt doordat deze banken verplicht zijn om minimaal 70% van het spaargeld te investeren in duurzame projecten. Om hieraan te kunnen voldoen wordt niet elke aanvraag geaccepteerd. Ook stellen banken soms de voorwaarde om ook een betaalrekening bij dezelfde bank af te sluiten. Op de website van de banken zelf kun je informeren naar de mogelijkheden.

    Hoe veilig is een spaarrekening?

    Geld op spaarrekeningen wordt in Nederland wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie van De Nederlandsche Bank. Dit houdt in dat mocht een bank failliet gaan, je jouw spaargeld vanaf 1 cent tot 100.000 euro gegarandeerd terugkrijgt. Dit geldt voor alle rekeningen bij dezelfde bank samen. Er zijn banken die niet onder de regeling van het depositogarantiestelsel vallen; controleer dit altijd voordat je een rekening afsluit. In het buitenland gelden andere regelingen, maar vaak is ook jouw buitenlandse spaargeld beschermd.

    Spaarrekeningen vergelijken

    De spaarrekening die het beste bij jou past, hangt af van jouw spaarwensen en –mogelijkheden. Ben je benieuwd naar de opties? Vul dan onze spaarrente vergelijker in en wij helpen je op weg!

    Snel antwoord

    Veelgestelde vragen

    Welke bank de hoogste spaarrente aanbiedt hangt van verschillende factoren af. Het is niet ingewikkeld om erachter te komen welke spaarrekening de hoogste spaarrente biedt op dit moment. Onze vergelijker geeft je direct antwoord op die vraag.

    Met een (internet)spaarrekening kun je altijd over je geld beschikken. Het staat je vrij om geld over te maken naar je betaalrekening. Met een deposito kan dat vaak niet. Het geld kan je niet overboeken, of je moet hiervoor een boete betalen. Daartegenover krijg je vaak wel een hogere rente.

    Dit ligt aan meerdere factoren die jij belangrijk kunt vinden (of juist niet): rentepercentage, voorwaarden, klantenservice, kosten en betrouwbaarheid. Bedenk wat voor jou belangrijk is en maak op basis hiervan een keuze uit de verschillende banken. Weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, neem een kijkje in onze vergelijker en vind een overzicht met verschillende banken en hun kenmerken.

    Hoeveel spaargeld je als buffer moet hebben, is per persoon en per situatie verschillend. Iemand die alleenstaand is heeft bijvoorbeeld een minder grote buffer nodig dan iemand met een gezin met 2 kinderen. Het Nibud adviseert om 10% van je netto inkomen te sparen. Je kunt ook streven naar een buffer van 3-6 maanden aan maandelijkse uitgaven. Mocht je plotseling je baan verliezen, dan weet je dat je in ieder geval je vaste lasten kunt betalen.

    Belangrijke redenen om te sparen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het bewerkstelligen van persoonlijke spaardoelen en het profiteren van vermogensopbouw. Sparen was langere tijd wat minder aantrekkelijk. Mede door de opgelopen kapitaalmarkt zijn de spaarrentes weer flink gestegen waardoor het afsluiten van een spaarrekening de afgelopen tijd wederom aantrekkelijk is geworden.

    Klantenservice

    Is je vraag nog niet beantwoord?

    Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

     
    Gecontroleerd door
    Jules Winckers Financieel expert
    Jules Winckers
    Financieel expert
    Laatste update
    Over onze expert
    Jules Winckers is de financieel expert bij Overstappen.nl. Vanaf jongs af aan is Jules geïnteresseerd in geld en financiële markten. Nu is hij verantwoordelijk voor de spaar- en leenvergelijkers. Hiervoor maakt hij afspraken met kredietverstrekkers en spaaraanbieders die in onze vergelijker terecht willen komen. Samen met zijn team zorgt hij ervoor dat jij de meest actuele spaarrentes en leningen tegen de laagste rente kunt vergelijken. Bekijk voor meer informatie over zijn expertise en vergelijkingstips zijn persoonlijke expertpagina.