Geld lenen 2024 | Lening vergelijken met de laagste rente | Overstappen.nl
Geld lenen kost geld

Geld lenen

Geld lenen tegen een lage rente? Vergelijk de beste leningen in onze vergelijker.
Vul je gegevens in

Goedkoop lenen

Hieronder vind je een overzicht van de goedkoopste leningen van dit moment. Vraag je voor het eerst een lening aan, dan is het belangrijk om goed te kijken naar de aangeboden rentes van de verschillende soorten leningen. Overstappen.nl vergelijkt uitsluitend leningen met een looptijd van 12 tot en met 120 maanden.

Uiteraard wil je zo laag mogelijk rentepercentage afspreken met je kredietverstrekker. Veel verstrekkers hanteren een vanaf rentepercentage. Op basis van jouw risicoprofiel krijg je een persoonlijk aanbod. Voor het gemak hanteren wij hieronder de vanaf rentepercentages met een leenbedrag van € 25.000.

Goedkoopste leningen van dit moment

Kredietverstrekker Laagste rente
Lloyds Bank 7,0%
Freo 7,0%
Lender & Spender 7,1%
Defam Premium 7,1%
Qandar 7,7%
Defam 7,8%
BNP Basis 8,1%
BNP 8,4%

De rente is gebaseerd op een leenbedrag van € 25.000 met een looptijd van 60 maanden. Let op: de rentepercentages kunnen elke dag veranderen. Kijk voor de meest actuele tarieven in onze vergelijker. De laatste update: 18 juni 2024.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3289 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  1 uur geleden
  Snel overzichtelijk

  Snel overzichtelijk

  Matthijs Korenberg / RUST.
  Star on Star on Star on Star on Star on
  5 uur geleden
  Meteen geregeld!

  Meteen geregeld!

  M. de Laat- de Laat
  Star on Star on Star on Star on Star on
  6 uur geleden
  Gewoon goed

  Gewoon goed

  klant
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3289 reviews

  Wij vergelijken de volgende leningen


  Snel navigeren naar


  Leen je koop

  Waarom kies je voor geld lenen?

  Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom mensen geld lenen. Soms doet er zich een buitenkans voor en is het spaargeld niet voldoende. Denk aan een nieuwe auto, boot, motor, een verbouwing of een droomhuis. Een geldtekort kan een andere belangrijke reden zijn om geld te lenen. Heb jij al enige tijd achter elkaar last van een geldtekort of heb jij een tijdelijk geldtekort door een eenmalige hoge investering, dan kan je via ons een lening online aanvragen.

  Voordat je dat doet, geven wij je eerst alle nodige informatie over de soorten leningen die er zijn, de verschillen tussen kredietverstrekkers en geven wij aan waar je op moet letten voor je een lening aanvraagt. Lenen is en blijft een afspraak die je met de bank maakt, zo ben je altijd verplicht de lening terug te betalen, want onthoud: “geld lenen, kost geld”.

  tip

  Goed om te weten:

  Weet je zeker dat je een lening nodig hebt? Zo ja, weet dan dat hier altijd risico’s aan verbonden zijn. Daarom is het belangrijk om eerst meer informatie over de procedure en verschillende voorwaarden erover te krijgen. Hier helpen we je graag. Hoe het lenen van geld werkt, lees je op deze pagina.


  Overstappen.nl over geld lenen

  Bekijk eerst de rente van de lening. Hoe lager het rentepercentage van een lening, des te goedkoper je geld kunt lenen. Op Overstappen.nl kun je een lening vergelijken op basis van de rente van verschillende kredietverstrekkers.

   

  EvaKredietexpert

  Eva van Erk - Kredietexpert

  Waarom geld lenen bij Overstappen.nl?

  rekenmachine

  Verantwoord geld lenen

  Officieel geregistreerd bij de Autoriteit van Financiële Markten (AFM)

  Weegschaal

  Vergelijk alle kredietverstrekkers

  Overzichtelijk gepresenteerd; wij vergelijken alle Nederlandse kredietverstrekkers

  telefoon in hand

  Onze experts staan voor je klaar

  Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze experts in Lenen

  Ontwikkeling rente leningen

  In de onderstaande grafiek zie je de gemiddelde rente op alle lopende consumptieve kredieten vanaf 2020. In deze cijfers zitten dus zowel bestaande leningen als nieuwe leningen.  De cijfers zijn afkomstig van De Nederlandse Bank. In historisch perspectief is de rente nog steeds laag ondanks de stijging van de afgelopen jaren. 

  Wat niet aan de grafiek te zien is, zijn de uiteenlopende renteverschillen per kredietverstrekker. Soms kan het verschil tussen de laagste en de hoogste rente tussen de 1,5% en 2% zitten. Zo zie je maar dat vergelijken loont, voordat je een lening aangaat.

   

  Betrouwbaar geld lenen

  Verantwoord geld lenen voorkomt financiële problemen en bied je zekerheid voor de toekomst. Daarom biedt Overstappen.nl jou de keuze uit verschillende kredietverstrekkers, voor een uitgebreid aanbod. Voor het afsluiten van een lening zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden:

  Betrouwbaar geld lenen

  Nieuwe leennormen

  Jaarlijks worden de nieuwe leennormen bekendgemaakt door de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Zij zijn verplicht de leennormen jaarlijks aan te passen met als doel jou, als klant, te beschermen tegen schulden die je niet kunt betalen. Terwijl we in afwachting zijn van de leennormen voor 2024 is de laatst gepubliceerde leidend, zie hier de leennormenmethodiek; waarin zaken zoals de basisnorm, modaal inkomen en de maximale leennorm worden gedefinieerd en vastgesteld. Deze nieuwe normen komen altijd tot stand in overleg met de AFM en Nibud.

  Hou rekening met onverwachte omstandigheden

  Je baan, relatie en/of woonsituatie kunnen zomaar veranderen, is hierdoor je inkomen gedaald? Bespreek dat meteen met je kredietverstrekker of wacht nog even met het aanvragen van een lening.

  Vermijd een negatieve BKR-codering

  Het Bureau Krediet Registratie registreert jouw persoonlijke, financiële situatie met eventuele betalingsachterstanden. Bij een negatieve codering is de kans op een afkeuring van een lening groot. Als dat bij jou het geval is, heeft het aanvragen van een lening weinig zin. Het BKR keurt je af ter bescherming van torenhoge schulden die je niet kan terugbetalen.

  AFM-geregistreerde vergelijker

  Ten slotte kies je altijd voor een betrouwbare vergelijker met een registratie bij de AFM, zoals Overstappen.nl. Ons registratienummer is 12012535. Ook staan wij onder de naam van ons moederbedrijf, Risk, ingeschreven bij het Kifid.

   

   

  Denk aan realistische maandlasten

  Bereken voor je een lening aangaat of het in je maandbudget past. Er wordt niet alleen aan je gevraagd om het geleende bedrag terug te betalen, maar ook moet je hierover zoveel procent rente betalen. Hoe hoger het leenbedrag, hoe lager de rente. Zo kunnen je maandlasten van een lening eruitzien:

  Voorbeeld 1
  Je leent € 5.000,-,
  Je looptijd is 60 maanden (5 jaar)
  Je rente is 8,8%
  Je totale leenbedrag is € 6.149,40
  Met maandlasten van € 102,50

  Voorbeeld 2
  Je leent € 20.000,-
  Je looptijd is 60 maanden (5 jaar)
  Je rente is 5,5%
  Je totale leenbedrag is € 22847,40
  Met maandlasten van € 380,79*

  *Let op: jouw daadwerkelijke rentepercentage kan op basis van jouw risicoprofiel afwijken. Dus beschouw de percentages in onze vergelijker als een indicatie. De kredietverstrekker bij wie je een lening aanvraagt, zal eerst je BKR-toetsen. Bij groen licht, ontvang je van de bank een rentevoorstel.

  Verantwoord lenen begint hier

  • voordeel

   Transparant vergelijken

  • voordeel

   Makkelijk aan te vragen

  • voordeel

   Onze klanten beoordelen ons met een 9

  Vergelijk leningen

  Persoonlijke lening

  Met een persoonlijke lening (PL) leen je eenmalig een vast bedrag. Handig als je al precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Bijvoorbeeld de prijs van een nieuwe auto.

  Pluspunten:

  • De rente van de lening staat vast. Wel zo duidelijk.
  • De looptijd en de planning voor de aflossing liggen vast. Zo wordt er voor je berekend binnen hoeveel maanden je je lening kan afbetalen. De looptijd van een persoonlijke lening ligt vaak tussen de twee en tien jaar.

  Minpunten: 

  • Niet iedereen wordt goedgekeurd voor een persoonlijke lening. De VFN gedragscodes worden met het jaar steeds strenger om onverantwoorde overkreditering te voorkomen. Elke kredietverstrekker is verplicht zich hieraan te houden.

  Doorlopend krediet

  Met een doorlopend krediet (DK) is het te lenen bedrag flexibel. Je spreekt met de bank een maximaal bedrag af dat je mag lenen. Verder ben je vrij om te beslissen of je het bedrag in één keer opneemt of in verschillende delen. Wij zagen bijvoorbeeld dat mensen die een langdurig bouwproject starten de voorkeur hadden voor deze leenvorm. Maar die tijden zijn voorbij. In de afgelopen jaren zien we namelijk dat het aanbod van een DK verdwijnt.
   
  Kredietverstrekkers willen vanwege diverse redenen geen DK meer aanbieden. Dus wat voorheen een pluspunt was, de flexibiliteit in het opnemen en terugbetalen, is nu verleden tijd.

  Kredietverstrekkers bieden zo nu en dan wel alternatieven aan. De flexproducten of de hybride leningen bijvoorbeeld.

  Toegestane leeftijd

  In Nederland is het verstrekken van krediet toegestaan vanaf 21 jaar. Het is op deze leeftijd mogelijk om een persoonlijke lening of doorlopend krediet aan te vragen. Echter zijn er ook enkele banken die een minimumleeftijd van 25 jaar hanteren.

  Om het je gemakkelijk te maken, tonen wij uitsluitend aanbieders in ons overzicht waar het voor jou mogelijk is om te lenen.

  Looptijd

  De periode waarin je de lening moet terugbetalen, wordt ook wel de looptijd genoemd. Na het afsluiten van een lening bedraagt de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 180 maanden. Uiteindelijk bepaalt de looptijd hoeveel je maandelijks betaalt om de lening af te lossen.

  Geld lenen kost geld

  Geld lenen doe je niet bij de eerste de beste aanbieder: het is belangrijk om eerst goed te kijken of een aanbieder bij jou past, betrouwbaar is en goede voorwaarden biedt.

  Geld lenen kost altijd geld, maar door goed op te letten bij wie je de lening aanvraagt, kan je er wel voor zorgen dat je een zo gunstig mogelijke lening afsluit. Wij raden je dan ook aan om leningen te vergelijken, zodat je zeker weet dat je goed zit.

  Korte of lange looptijd?

  Dan is er nog een tweede factor die bepaalt of je lening voordelig is, namelijk de looptijd. De looptijd heeft invloed op het af te lossen bedrag dat je maandelijks betaalt. Hoe korter de looptijd, hoe minder rentekosten je hoeft te betalen. Het totaal aantal rentekosten is dus afhankelijk van de lengte van je looptijd.

  Los je af binnen vijf jaar, dan betaal je aanzienlijk minder rente dan bij een looptijd van tien jaar. Ook de looptijd kun je via Overstappen.nl overzichtelijk vergelijken. Zo kan je zo goedkoop mogelijk geld lenen.

  Controle op je aanvraag

  Is het je gelukt een lening aan te vragen via onze vergelijker, dan nemen wij jouw aanvraag direct in behandeling. Hou in deze fase goed je mail of telefoon in de gaten, mogelijk hebben wij extra informatie of documenten van je nodig. Als wij geen extra vragen meer hebben, start de BKR-toetsing en controleren wij jouw leencapaciteit. Ons streven is om al binnen één werkdag aan jou terug te koppelen of je aanvraag is goed- of afgekeurd.

  Beoordeling van de bank

  Wij versturen jouw aanvraag vervolgens door naar de kredietverstrekker die jij hebt uitgekozen. Op basis van jouw aanvraag, risicoprofiel, BKR-codering en leencapaciteit biedt de bank jou een offerte-op-maat aan. In de offerte lees je onder andere voor hoeveel procent rente de bank jou een lening wil aanbieden. Tip: lees alles in de offerte en hun algemene voorwaarden goed door. Denk er goed over na of je deze lening aan wilt gaan bij deze bank.

  Klant aan zet: stuur je documenten op

  Accepteer je de offerte? Dan ben jij aan zet. Vraag alle aanvullende documenten ter bewijsvoering aan, onderteken het contract en stuur het op naar de bank. Tip: aangezien de looptijden van een lening heel lang kunnen zijn, is het raadzaam om de eerste papieren van aanvraag tot afsluiting te scannen en goed te bewaren op een veilige plek. Na ontvangst van je documenten wordt je lening afgesloten. De uitbetaling kan, afhankelijk van de afspraak, binnen 1-4 werkdagen op je rekening staan.

  Nazorg

  Na een jaar kan je ervan uitgaan dat je wordt nagebeld om te toetsen hoe de financiële situatie is. Is er iets veranderd aan je persoonlijke situatie, inkomen of woonsituatie, dan is dit hét moment om het bespreekbaar te maken. Wees altijd eerlijk, dit telefoontje is juist bedoeld om opnieuw te berekenen wat je minimaal moet overhouden om van te kunnen leven.


  Vergelijk leningen in 5 stappen

  Van vergelijking naar het ontvangst van de lening, hebben wij voor het gemak voor je op een rijtje gezet.

  Stap 1: Vul je gegevens in

  Stap 1: Vul je gegevens in

  Je vult je leendoel, postcode en geboortedatum in en je start met vergelijken. Daarnaast hebben wij extra gegevens van je nodig. Geef aan of je in loondienst bent, wat je woonsituatie is en welke leenvorm (persoonlijke lening of doorlopend krediet) je wenst.

  Stap 2: Vergelijk leningen

  Stap 2: Vergelijk leningen

  We laten in het overzicht alle banken zien waar je voor in aanmerking komt met de bijbehorende rente. Zo kan jij makkelijk en snel alle leningen per bank bekijken en vergelijken.

  Stap 3: Offerte ontvangen

  Stap 3: Offerte ontvangen

  De bank beoordeelt de aanvraag. Als alles in orde is, ontvang je van ons de offerte. Na ontvangst beslis jij of je ingaat op hun financieringsvoorstel.

  Stap 4: Slotvragen en documenten opsturen

  Stap 4: Slotvragen en documenten opsturen

  Bijna klaar! Als je hun voorstel accepteert, is het tijd om de offerte te ondertekenen en aanvullende documenten met de bank te delen. Denk hierbij aan je legitimatiebewijs, bankafschriften, loonstroken en meer.

  Stap 5: Het geld staat op je rekening

  Stap 5: Het geld staat op je rekening

  Zodra de aanvraag is afgerond, kan het geleende bedrag binnen 2 werkdagen op je bankrekening staan.

  Gecontroleerd door
  Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
  Eva van Erk
  Zorgverzekering- en kredietexpert
  33 minuten 21-06-2024

  Over onze expert

  Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

  Snel antwoord

  Veelgestelde vragen over Geld lenen

  Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over een leningen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij geven graag antwoord op al je vragen.

  Het leenbedrag wordt door de kredietverstrekker afgestemd op basis van je persoonlijke situatie. Aan de hand van verschillende gegevens stelt de bank het maximale leenbedrag vast. enkele factoren die beslissen hoeveel je kan lenen zijn:

  1. Hoogte van het inkomen
  2. Leeftijd
  3. Type dienstverband
  4. Gezinssamenstelling
  5. Openstaande leningen en BKR coderingen

  Dat hangt heel erg af van persoonlijke voorkeuren, je leendoel en je mogelijkheden. Je leest er alles over op onze pagina’s over lenen. Een goede start is het maken van een vergelijking op onze leenvergelijker.

  Je kunt de rente zien als de prijs die je voor je lening betaalt. Als je alle maandbedragen over de looptijd bij elkaar optelt en je trekt daar het geleende bedrag van af zie je wat je betaalt voor je lening. Bijvoorbeeld: Je betaalt 60 maanden €270 per maand voor een lening van € 15.000. Dan kost je lening dus 60 x 270= € 16200 – € 15000 = € 1.200 over de hele looptijd.

  Je kunt geld lenen van een kredietverstrekker. Maak een vergelijking op onze leenvergelijker. Je kunt geld lenen als je inkomen toereikend is en je maandlasten niet te hoog zijn.

  Dat hangt af van de mogelijkheden in je budget. Het is verstandig om de lening zo snel mogelijk terug te betalen. Leen niet langer dan de levensduur van de aankoop waarvoor je leent.

  In onze leningvergelijker zit een tool waarmee je een indicatie kan krijgen van wat je kunt lenen. Heb je al een lening? Vul de maandlasten ervan in bij het veld extra vaste maandlasten om een goede indicatie te krijgen.

  In onze leningvergelijker zit een tool waarmee je een indicatie kan krijgen van wat je kunt lenen. Heb je al een lening? Vul de maandlasten ervan in bij het veld extra vaste maandlasten om een goede indicatie te krijgen.

  Dat hangt van de BKR Registratie af. Er zijn positieve en negatieve BKR registraties. Een positieve registratie krijg je als je een lening, creditcard of roodstand hebt die je steeds op tijd hebt betaald. Je kunt dan lenen als je maandlasten dat volgens de Leennormen toelaten. Als je een negatieve BKR registratie hebt, heb je in de afgelopen 5 jaar achterstanden gehad, Dan kan het zijn dat een kredietverstrekker kritischer is.

  Klantenservice

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!