Deposito rente vergelijken
- Vergelijk meer dan 30 banken
- Binnen 5 minuten een rekening openen
- Veilig met depositogarantiestelsel
Actuele deposito rente
Hieronder vind je een overzicht van de hoogste actuele deposito rentes van dit moment.
Hoogste deposito rentes van dit moment
Aanbieder | Hoogste rente | Land |
---|---|---|
Banca Progetto | 3,30% | Italië |
Big Bank | 3,10% | Estland |
Rietumu Bank | 3,10% | Letland |
Klarna | 3,00% | Zweden |
Privatbanka | 3,00% | Slowakije |
Laatste update:
Goed om te weten
De rente die wordt getoond in onze vergelijker kan verschillen van de rente die je ziet op de website van de aanbieder. Wanneer de rente maandelijks of per kwartaal wordt uitgekeerd is de effectieve rente groter dan de nominale rente door het rente op rente effect. Hierdoor ontvang je rente over zowel je oorspronkelijke inleg als de rente van de voorgaande maand. Dit betekent dat je op jaarbasis meer geld kunt ontvangen dan de nominale jaarlijkse rente suggereert.
Het is belangrijk om de voorwaarden en de actuele rentetarieven bij de aanbieder te controleren voordat je een financiële beslissing neemt. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele verschillen tussen de getoonde rente en de werkelijke rente bij de aanbieder.
Hoe werkt rente bij een deposito?
Hoe hoger de looptijd van jouw depositorekening is, hoe meer zekerheid de bank heeft. Hierdoor geldt dus ook: hoe langer jij je geld vastzet, hoe meer rente de bank met jou kan afspreken. De looptijd van een depositospaarrekening begint al bij 3 maanden (de kortetermijnspaardeposito’s), en de langste looptijd is 25 jaar (de langetermijnspaardeposito’s). De meest gekozen termijndeposito’s hebben een looptijd van 1, 2 of 3 jaar. Je geld staat gedurende die tijd vast, waardoor je er een leuke rente aan over houdt én genoeg tijd hebt om die ene grote aankoop of lange reis bij elkaar te sparen.
Kies de juiste looptijd
Bedenk dus goed hoe lang jij je geld kunt missen, en hoeveel rente je daarvoor terugkrijgt. Bij Overstappen.nl raden wij je aan de verschillende looptijden en bijbehorende deposito rentes met elkaar te vergelijken, omdat banken regelmatig hun rentes aanpassen. Dit betekent ook dat de grootste banken niet altijd de hoogste rente bieden.
Deposito vergelijken: waarop letten?
Voordat je begint met het vergelijken van deposito’s, zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Bij een deposito stelt de bank namelijk voorwaarden en zijn er andere zaken om rekening mee te houden. Wij zetten dit voor je op een rijtje:
-
Tip 1
Minimuminleg
Bij de meeste banken kun je pas vanaf een bepaald bedrag een spaardepositorekening openen. Denk goed na over dit startbedrag, want je kunt maar één keer inleggen!
-
Tip 2
Tussentijds opnemen
Als je halverwege je looptijd toch ineens geld nodig hebt, bijvoorbeeld omdat jouw auto onverwachts kapot is gegaan, kun je helaas tussentijds geen geld opnemen. Sommige banken rekenen hier een boete voor. Ook zijn er banken die een uitzondering kunnen maken, bijvoorbeeld wanneer je gaat trouwen, een huis koopt of als de rekeninghouder helaas overlijdt.
-
Tip 3
Uitkering van rente
Hoe de bank jouw rente uitkeert, verschilt. Je hebt meestal de keuze tussen rente bijschrijven of rente tussentijds uitkeren. De frequentie die de bank hierbij aanhoudt varieert ook van maandelijks tot jaarlijks, en in bepaalde gevallen keert de bank de rente pas uit zodra de looptijd van het deposito voorbij is. Als klant heb je hierin soms een keuze – denk hier goed over na, want als je eenmaal hebt gekozen, kun je vaak niet (kosteloos) meer terug!
-
Tip 4
Groen spaardeposito
Als jij milieu en duurzaamheid belangrijk vindt, kun je bij enkele banken ook een groen spaardeposito afsluiten. Jouw spaargeld investeert de bank vervolgens in groene en duurzame projecten, zoals zonnepanelen, windturbines of duurzame woningbouw. Bovendien kun je hier belastingvoordeel uit halen, omdat de Belastingdienst dit als groene belegging ziet.
Waarom deposito vergelijken bij Overstappen.nl?
Overzicht van deposito's
Met onze overzichtelijke vergelijker ontdek je snel en eenvoudig welke banken deposito’s aanbieden en zie je direct het rentepercentage.
Vind de hoogste rente
Vergelijk de rentetarieven van verschillende banken en vind de hoogste rente.
Behaal het hoogste rendement
Door spaarrentes te vergelijken kun je het hoogste rendement behalen voor je spaargeld.
Wat is een deposito?
Via een depositorekening spaar je geld bij de bank voor een vaste periode tegen een vaste rente. Hoe lang de looptijd is, spreek je bij het openen van de rekening af – meestal gaat het om enkele maanden of jaren. Omdat de bank op deze manier zekerheid heeft, krijg jij daar een hoge rente voor terug. Maar let op, want daar staan wel een aantal voorwaarden tegenover. Zo geldt voor een spaardeposito vaak een minimale, eenmalige inleg, mag je jouw spaargeld niet tussentijds of vervroegd opnemen en hanteert de bank verschillende manieren van rente uitkeren. Meer hierover lees je op deze pagina.
Spaardeposito of spaarrekening?
Het grootste verschil tussen een spaardeposito en een spaarrekening is de flexibiliteit. Waar je bij een spaarrekening altijd geld kunt storten en opnemen, staat jouw spaargeld bij een deposito vast. Het voordeel daarvan is dat ook jouw rente vaststaat, in tegenstelling tot een variabele rente bij een spaarrekening, en dat je er niks van merkt als de rente daalt. Stijgt de rente? Dan profiteer je daar bij een depositospaarrekening helaas niet van.
Depositogarantiestelsel
Net als bij een normale spaarrekening, zijn de meeste deposito’s in Nederland beschermd door de Nederlandse Depositogarantie van De Nederlandsche Bank. Mocht een bank failliet gaan, dan krijg jij je gespaarde geld tot 100.000 euro gegarandeerd terug. Meer informatie hierover vind je op onze pagina depositogarantiestelsel.
Achtergestelde deposito
Een achtergestelde deposito heeft een nóg hogere rente dan een gewoon deposito. Als je deze rekening opent, neem je echter wel veel risico, omdat dit deposito niet onder het depositogarantiestelsel valt. Gaat jouw bank failliet? Als spaarder via een achtergestelde deposito sta jij achteraan in de rij bij het terugvorderen van je geld.
Vergelijk en vind de beste deposito rekening voor jou
- Vergelijk meer dan 30 banken
- Binnen 5 minuten een rekening openen
- Veilig met depositogarantiestelsel
De beste spaarrekening kiezen
Weet je nog niet zeker of je voor een ‘normale’ spaarrekening of voor een depositospaarrekening moet kiezen? Wij nemen je graag mee in alle mogelijkheden, zodat je een duidelijk beeld hebt van de verschillen en voor- en nadelen als het gaat om sparen. Via onze vergelijker ontdek je bovendien wat per rekening de goedkoopste en meest winstgevende opties zijn binnen jouw spaarwensen en –behoeften. Op Overstappen.nl kun je ook verder lezen over zakelijk sparen en gezamenlijk sparen. Heb je al een keuze gemaakt? Op onze pagina over spaarrekening openen leggen wij uit hoe je dit het beste kan doen.
Het laatste nieuws
ECB verlaagt rente opnieuw: Wat betekent dit voor jouw spaargeld?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft recentelijk opnieuw de rente verlaagd. Het belangrijkste rentetarief is nu van 3,25% naar 3,00% gedaald. Deze verlaging, de vierde van dit jaar, is bedoeld om de Europese economie te stimuleren. Maar welke impact heeft dit op jouw financiële situatie als spaarder, huizenkoper of investeerder?
Nederlanders trouw aan bank: 68% is nog nooit overgestapt
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (68%) is nog nooit overgestapt van bank. Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.
Daling ECB-rentes zet door: spaarrentes onder druk
Spaarrentes dalen vooral bij buitenlandse banken, terwijl Nederlandse banken nog geen aanpassingen doen.
Spaarrentes omlaag in navolging van de renteverlaging van de ECB
Spaaraanbieders Trade Republic en Santander verlaagden deze week hun spaarrentes. Volgens de vergelijker Overstappen.nl is de verwachting dat andere banken spoedig zullen volgen.
ACM: Nederlandse spaarrentes te laag door te weinig concurrentie
De ACM vindt dat spaarrentes bij de Nederlandse grootbanken te laag zijn. Lees er hier meer over
Handige informatie over sparen
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!