2toDrive: Wat is het en kan ik er gebruik van maken? | Overstappen.nl

2toDrive

Ben je nog geen achttien jaar, maar kun je niet wachten om je autorijbewijs te halen? Daar is iets op gevonden: met 2toDrive hoef je niet langer tot je achttiende te wachten om aan de slag te gaan met rijlessen! Op deze pagina lees je meer.

Wat is 2todrive?

Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar oud beginnen met hun eerste rijlessen. Al vanaf je zestiende kun je zelfs het theorie-examen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) behalen. Zodra je zeventien bent, mag je het praktijkexamen afleggen. Ben je geslaagd voor je rijbewijs? Dan mag je de weg op! Tot je achttiende moet dit verplicht onder begeleiding, vanaf je achttiende mag je zelfstandig de weg op.

Om te beginnen met rijlessen hoef je je niet speciaal te registreren. Je mag zelf een rijschool benaderen om te starten met de autolessen. Zodra je je rijbewijs hebt gehaald, mag je de weg op, maar onder begeleiding van een coach. Hiervoor moet je een begeleiderspas aanvragen. Ook de begeleider(s) moeten zich aanmelden, maar let op: dit moet vóórdat jij de begeleiderspas aanvraagt.

Wat is het doel van 2toDrive?

2toDrive is in 2011 opgericht door de overheid, TeamAlert, het CBR en het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) met als doel de verkeersveiligheid te vergroten door jongeren meer rijervaring te laten opdoen. In de praktijk blijkt namelijk dat jonge automobilisten vaker betrokken zijn bij een verkeersongeval. Met een coach in de bijrijdersstoel zit je als prille weggebruiker tenslotte nét iets veiliger in de auto. Zo maak je minder kans op ongelukken en word je een zelfverzekerde bestuurder.

Stappenplan 2toDrive

Wil je je aanmelden voor 2toDrive? Volg dan het onderstaande stappenplan:

 • Meld je aan bij het CBR voor een theorie-examen. Dit mag vanaf je zestiende.
 • Benader een rijschool en begin met je eerste rijlessen. Dit mag vanaf 16,5 jaar oud.
 • Doe rijexamen bij het CBR. Dit mag vanaf je zeventiende.
 • Kies je coach.
 • Laat je coach zich online aanmelden bij 2toDrive.
 • Vraag (zelf) de begeleiderspas aan bij 2toDrive.
 • Rijd onder begeleiding van een coach.
 • Ga zelfstandig de weg op. Dit mag vanaf je achttiende.

Coach 2toDrive

Heb je je rijbewijs gehaald? Dan is het tijd de weg op te gaan! Tot je achttiende moet dat verplicht met een coach. Deze coach mag je zelf uitkiezen, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar diegene aan moet voldoen. Je mag minimaal één en maximaal vijf coaches uitkiezen. Heb je een coach gekozen? Dan kan diegene zich aanmelden op de website van 2toDrive en een begeleiderspas aanvragen.

Let op! Rijd je wel met rijbewijs, maar zonder coach en ben je nog geen achttien jaar? De politie handhaaft actief op 2toDrive en controleren regelmatig of jij als zeventienjarige wel met een begeleider de weg op gaat. Dit kost je én een boete, én je mag niet meer verder rijden zonder coach.

Voorwaarden coach 2toDrive

 1. De coach heeft minimaal vijf jaar geleden diens Nederlands personenautorijbewijs gehaald.
 2. De coach is minimaal 27 jaar oud.
 3. De coach staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) met een Nederlands woonadres.
 4. Iemand met een strafrechtelijke veroordeling voor verkeersovertredingen in de afgelopen vier jaar mag geen coach worden.
 5. Iemand die een alcohol- of gedragscursus heeft gehad in de afgelopen vier jaar mag geen coach worden.
 6. Iemand die in de afgelopen vier jaar een ongeldigverklaring heeft gehad op basis van een onderzoek naar rijvaardigheid of rijgeschiktheid mag geen coach worden.
 7. Tijdens het begeleiden mag jouw coach absoluut niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen zijn.
 8. Jouw coach kan een geldig rijbewijs tonen.

Uitzondering: WRM-Pas.

Iemand die gecertificeerd rijles mag geven (een rij-instructeur), ontvangt een WRM-pas. Heeft jouw coach deze pas? Dan geldt voor de leeftijdsgrens van 27 jaar niet én dan hoeft diegene niet minimaal vijf jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs.
Uitzondering: buitenlands rijbewijs. Heeft jouw beoogde coach een geldig buitenlands rijbewijs? Diegene kan zich via de RDW aanmelden als coach van 2toDrive.

Begeleiderspas

Je kunt een begeleiderspas online aanvragen. Voor elke begeleiderspas mogen maximaal 5 coaches worden opgegeven. Om een begeleiderspas aan te vragen, moet je minstens 16,5 jaar oud zijn. Deze pas is geldig tot je 18e verjaardag. De persoon die naast je in de auto zit, moet vermeld staan op de begeleiderspas. Het aanvragen van een begeleiderspas kost ongeveer € 25 en kan worden gedaan via de RDW.

Eigen auto aanschaffen

Heb je eindelijk je rijbewijs gehaald en heb je al die tijd gespaard voor jouw eerste auto? Houd er rekening mee dat je het kenteken niet op jouw naam mag zetten als je nog geen achttien bent geworden. Tot die tijd kun je de auto wel op naam van jouw coach laten registreren. Dat geldt ook voor de autoverzekering die daarbij verplicht is.
Ben jij van plan je eerste auto aan te schaffen en ben je daarom ook op zoek naar een autoverzekering? Op Overstappen.nl kun je via onze vergelijker precies zien welke verzekeringen goed aansluiten op jouw persoonlijke voorkeuren.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 13-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!