Autoverzekeringen studenten

Ben je op zoek naar een betaalbare autoverzekering voor studenten? Maak dan een vergelijking en bespaar gemiddeld € 265,- per jaar
Vul in en bereken je premie
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar
Thuiswinkel Waarborg

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3033 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  8 uur geleden
  Het werkte zoals ik verwacht had.

  Het werkte zoals ik verwacht had.

  Hemker
  Star on Star on Star on Star on Star on
  11 uur geleden
  Het overstappen ging echt supersnel

  Het overstappen ging echt supersnel toen ik eenmaal een keuze had gemaakt. Kan Overstappen.nl aan iedereen aanraden! Goede informatie op de website en gemakkelijk overstapproces.

  Natasja
  Star on Star on Star on Star on Star on
  14 uur geleden
  Helder overzichtelijk

  Helder overzichtelijk

  Mar
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3033 reviews

  Waarom autoverzekering vergelijken via ons?

  • Autoverzekering vergelijking

   Vergelijk op prijs en polisscore

   Onafhankelijk autoverzekeringen vergelijken met onze 100% laagsteprijsgarantie.

  • Autoverzekering goedkoop

   Bespaar tot wel €265,- per jaar

   Via onze vergelijker zie je direct wat voor jou de goedkoopste autoverzekering is.

  • Goedkoop auto verzekeren

   Deskundig advies

   Ontvang persoonlijk advies van onze WFT- gecertificeerde klantenservice.


  Premie autoverzekering voor studenten

  De premie voor studenten en beginnende bestuurders onder de 25 jaar is aanzienlijk hoger vanwege het verhoogde risico op schade. Is dit de eerste keer dat je een autoverzekering afsluit? Dan heb je nog geen mogelijkheid gehad om schadevrije jaren op te kunnen bouwen. Het is daarom erg begrijpelijk dat je op zoek bent naar de goedkoopste autoverzekering voor jouw auto. De premie is echter voor iedereen anders, omdat de hoogte van het bedrag wordt bepaald door factoren zoals je leeftijd, type auto, bouwjaar, woonplaats en het aantal kilometers dat je verwacht te rijden.
   
  Heb je een lichtere, oudere auto? Dan hoef je minder premie te betalen. Je betaalt ook minder wegenbelasting door het gewicht en vanwege de kleine cilinderinhoud van de motor verbruik je minder brandstof. Met een lichte, oude auto rijd je dus goedkoper.

  autoverzekering studenten

  Goedkoopste autoverzekering voor studenten

  In het algemeen is een WA-verzekering het goedkoopst, maar hiermee ben je alleen gedekt voor schade aan anderen. Misschien wil je bijvoorbeeld ook gedekt zijn voor stormschade of schade die je zelf hebt veroorzaakt. Het is dus altijd handig om een vergelijking te maken, zodat je het beste aanbod kunt kiezen voor jouw wensen en budget. Om het vergelijken van autoverzekeringen wat makkelijker te maken hebben we de goedkoopste dekkingen voor je op een rijtje gezet.

  VerzekeraarPremie per maandDekking
  Allianz Direct€68,89WA
  FBTO€86,62WA
  Centraal Beheer€100,03WA
  a.s.r.€108,68WA
  Nationale Nederlanden€122,03WA

  *Deze maandpremies zijn gebaseerd op een autoverzekering voor een Volkswagen Polo (bouwjaar 2012, nieuwprijs €16.350) voor een 23-jarige bestuurder uit Groningen. De bestuurder heeft 0 schadevrije jaren.


  Studenten autoverzekering

  Nu weet je hoe de premie wordt berekend en wat de goedkoopste verzekeringen zijn, maar welke soort dekking moet je kiezen? De keuze van de dekking hangt af van het bouwjaar, de waarde van je auto en je persoonlijke voorkeur. In Nederland ben je verplicht om minstens een WA-verzekering af te sluiten, zodat de schade die jij aan anderen veroorzaakt altijd gedekt is. Je kunt er ook voor kiezen om een WA beperkt casco of all risk verzekering af te sluiten. Hieronder vind je een overzicht van deze basisdekkingen. Per dekking zie je waarvoor je verzekerd bent.

  tip

  Goed om te weten

  Twijfel je nog over je keuze na het lezen van de informatie? Geen zorgen! In onze vergelijker geven we je gratis advies over welke dekking je het beste kunt kiezen voor jouw auto. Na het selecteren van een autoverzekering in de vergelijker heb je ook nog de mogelijkheid om een aanvullende dekking voor je autoverzekering af te sluiten.


  Basisdekking autoverzekering

  WA-verzekering

  pluspuntSchade aan anderen
  minpuntDiefstal of inbraak
  minpuntRuitschade
  minpuntStormschade en brandschade
  minpuntSchade door eigen toedoen
  minpuntVandalisme

  Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

  WA + beperkt casco

  pluspuntSchade aan anderen
  pluspuntDiefstal of inbraak
  pluspuntRuitschade
  pluspuntStormschade en brandschade
  minpuntSchade door eigen toedoen
  minpuntVandalisme

  Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

  All risk

  pluspuntSchade aan anderen
  pluspuntDiefstal of inbraak
  pluspuntRuitschade
  pluspuntStormschade en brandschade
  pluspuntSchade door eigen toedoen
  pluspuntVandalisme

  Meest gekozen voor: 0 tot 6 jaar oude auto’s.


  Aanvullende dekkingen

  Naast de basisdekking kun je ook een aanvullende dekking afsluiten. Dit is een extra uitbreiding van je autoverzekering en dus niet verplicht. Afhankelijk van je voorkeur en de behoefte aan bescherming tegen diverse risico’s, kun je kiezen uit deze aanvullende verzekeringen:

  • Inzittendenverzekering (schadeverzekering inzittenden en ongevallendekking)
   De inzittendenverzekering biedt dekking wanneer jij, als bestuurder, of andere inzittenden gewond raken of overlijden bij een verkeersongeluk. Schade aan spullen die hierdoor ontstaat wordt ook verzekerd.
  • Rechtsbijstandverzekering
   Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp en advies bij het verhalen van schade in het verkeer. Bijvoorbeeld over wie er schuldig is en hoe hoog de schadevergoeding zal zijn.
  • Pechhulpverzekering
   Pechhulp biedt hulp bij pech. Denk bijvoorbeeld aan reparaties ter plekke, vervangend vervoer of het wegslepen van de auto naar de garage.
  • No-claimbeschermer
   Met een no-claimbeschermer is je no-claimkorting beschermd wanneer je schade claimt. Je verliest dan geen korting en je premie blijft hierdoor gelijk.
  • Nieuwwaarderegeling
   Heb je jouw nieuwe auto total loss gereden of is deze gestolen? Dan krijg je met de nieuwwaarderegeling een bedrag vergoed dat hoog genoeg is om dezelfde auto te kopen. Dit geldt alleen binnen een bepaalde periode, meestal een jaar.
  • Aanschafwaarderegeling
   De aanschafwaarderegeling zorgt ervoor dat je het totale bedrag waarvoor je de auto hebt aangeschaft vergoed krijgt als je deze total loss rijdt of als de auto gestolen wordt. Deze regeling geldt tussen de één en drie jaar.

  Stappenplan om autoverzekering af te sluiten

  Wil je een autoverzekering afsluiten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij leggen je in vijf stappen uit hoe je dit gemakkelijk kunt doen.

  1. Verzamel je gegevens en vul deze in in onze vergelijker

  1. Verzamel je gegevens en vul deze in in onze vergelijker

  Dit zijn je kenteken, postcode, geboortedatum, aantal kilometers en, wanneer je deze al hebt, je schadevrije jaren.

  2. Kies je gewenste dekking

  2. Kies je gewenste dekking

  Je kunt kiezen uit WA, WA beperkt casco of all risk. Wil je een aanvullende dekking? Deze kun je na het kiezen van een verzekeraar ook nog kiezen.

  3. Vergelijk en sluit je autoverzekering af

  3. Vergelijk en sluit je autoverzekering af

  Heb je alle gegevens ingevuld? Dan kun je een overzicht bekijken van de verschillende autoverzekeringen en deze met elkaar vergelijken. Kies de autoverzekering die het beste past bij jouw auto en je persoonlijke wensen.

  4. Acceptatiemail ontvangen?

  4. Acceptatiemail ontvangen?

  Dan ben je direct verzekerd! Na het afsluiten van de autoverzekering ontvang je een bevestigingsmail. Hierin staat of de aanvraag geaccepteerd of afgewezen is of nog in behandeling is. Wanneer je aanvraag is geaccepteerd, is je auto direct verzekerd en kun je dus veilig de weg op.

  5. Oude autoverzekering opzeggen

  5. Oude autoverzekering opzeggen

  Had je hiervoor een andere autoverzekering? Vergeet dan niet om deze op te zeggen. Doe dit pas nadat je zeker weet dat je bent geaccepteerd door je nieuwe autoverzekering.

  Bekijk hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering

  • voordeel

   Vergelijk op prijs en kwaliteit

  • voordeel

   100% onafhankelijk

  • voordeel

   Bespaar tot €265 p.j.

  Autoverzekering vergelijken

  Eigen risico

  Het eigen risico van een autoverzekering is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. De hoogte van het eigen risico verschilt per autoverzekeraar, maar ligt vaak tussen de € 100 en € 150. Wil je graag besparen op je premie? Dan kun je overwegen om het eigen risico te verhogen. Zorg er dan wel voor dat je een buffer hebt bij onvoorziene schade. Wil je onverwachte kosten zoveel mogelijk voorkomen? Dan kun je kiezen voor een lager eigen risico of zelfs een eigen risico van € 0,-. Er zijn namelijk ook autoverzekeringen die geen eigen risico hebben. Houd er wel rekening mee dat bij een lager risico je maandelijkse premie hoger zal zijn.

  Acceptatieplicht

  Autoverzekeraars zijn niet verplicht om jou te accepteren. Je aanvraag voor een autoverzekering hoeft dus niet goedgekeurd te worden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een autoverzekeraar een jonge bestuurder een te groot risico vindt. Jonge bestuurders rijden gemiddeld namelijk vaker schade dan oudere bestuurders vanwege de beperkte rijervaring. Een verzekeraar moet jou wel een goede uitleg geven voor de afwijzing. Is dit niet het geval? Dan kun je de verzekeraar ook schriftelijk om uitleg vragen.

  Schadevrije jaren

  Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Wanneer je een jaar geen schade claimt, krijg je één schadevrij jaar. De premie die je betaalt wordt onder andere bepaald door het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Je krijgt namelijk korting op je premie wanneer je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Claim je wel schade? Dan verlies je vijf schadevrije jaren. Hierdoor gaat vaak ook je premie omhoog.

  Bonus-malus

  De bonus-malusladder is een systeem dat bepaalt hoeveel korting je krijgt op de basispremie van je autoverzekering. Deze korting wordt ook wel no-claimkorting genoemd. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe meer no-claimkorting je ontvangt. De maximale hoeveelheid korting die je krijgt verschilt per verzekeringsmaatschappij en kan oplopen tot maar liefst 80%. Door schadevrij te rijden bespaar je dus op je autopremie!


  Tweede autoregeling

  Heeft een van je ouders een auto en heb je zelf net een auto gekocht of ben je van plan om een auto te kopen? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de tweede autoregeling. Bij sommige verzekeraars kun je dan korting ontvangen als je een tweede auto bij dezelfde verzekeraar laat verzekeren. Let wel op: er zijn maar een aantal verzekeraars die de auto’s van inwonende kinderen verzekeren. Alleen bij autoverzekeraars a.s.r., ING, Nationale-Nederlanden Bank, Neerlandse, Rhion en SNS kunnen kinderen wel terecht. Voor meer informatie over de tweede autoregeling kun je terecht op onze pagina tweede auto verzekeren.


  Tips voor studenten om te besparen op hun autoverzekering

  Vaak betaal je als jongere een hogere premie, omdat je volgens de meeste verzekeraars binnen een risicogroep valt. Wil je weten hoe je toch voor een lagere premie kunt zorgen? Wij geven je een paar tips.

  1. Vergelijk verzekeraars

  1. Vergelijk verzekeraars

  Door verschillende verzekeraars te vergelijken kun jij de beste deal vinden die bij jouw wensen past. Onze vergelijker kan jou hierbij helpen.

  2. Kies de juiste dekking

  2. Kies de juiste dekking

  De dekking die jij kiest bepaalt de kosten van je premie. De WA-verzekering is de minimale verplichte dekking en de goedkoopste optie, maar biedt alleen dekking voor schade die je aan anderen veroorzaakt. Een uitgebreidere dekking biedt meer bescherming voor schade aan je eigen auto, maar is duurder. Overweeg welke dekking het beste bij je financiële situatie past.

  3. Verhoog je eigen risico

  3. Verhoog je eigen risico

  Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Door je eigen risico te verhogen, kan je maandelijkse premie omlaag gaan. Zorg er wel voor dat je het hogere eigen risico kunt betalen.

  4. Bouw schadevrije jaren op

  4. Bouw schadevrije jaren op

  Door zorgvuldig te rijden en geen schade te claimen, bouw je schadevrije jaren op. Met deze schadevrije jaren krijg je korting op je premie. Zorg ervoor dat je verzekeraar je schadevrije jaren correct registreert en vraag om bewijs van deze jaren wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar.

  5. Lees de kleine lettertjes in de voorwaarden

  5. Lees de kleine lettertjes in de voorwaarden

  Er kan een groot verschil zitten tussen de voorwaarden van verschillende verzekeraars. Door goed te checken wat deze voorwaarden zijn, kun je veel geld besparen.


  Autoverzekering studenten afsluiten

  Via Overstappen.nl kun je gratis en makkelijk een vergelijking maken en zien wat je kunt besparen op je autoverzekering en eventuele aanvullende dekkingen. Zo kun je veilig de weg op en flink besparen op je maandelijkse lasten.


  Veelgestelde vragen

   Wat moet ik regelen als ik een auto ga kopen?

   Wanneer je een nieuwe auto koopt, zijn er een aantal dingen die je moet regelen, zoals het afsluiten van een autoverzekering. Wij zetten het op een rijtje:

   1. Tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen. De eerste 4 cijfers krijg je bij de aankoop van je voertuig. Het tweede deel van 5 cijfers, ontvang je per post van de RDW nadat het voertuig op jouw naam is gezet. Deze codes samen vormen de tenaamstellingscode. Controleer of je beide delen van de code hebt en bewaar deze goed. Deze heb je weer nodig wanneer je de auto verkoopt.
   2. Autoverzekering vergelijken en afsluiten. In Nederland is het verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Het is daarom verstandig om een autoverzekering af te sluiten direct nadat je een auto hebt gekocht. Vergelijk via Overstappen.nl in enkele stappen verschillende autoverzekeringen en sluit de autoverzekering af die het beste bij je past.
   3. Auto overschrijven. Heb je de tenaamstellingscode en kentekencard ontvangen? Dan kun je het kenteken op jouw naam laten zetten.
   4. APK-rapport. Je auto heeft na 4 jaar een APK-keuring nodig. Als de auto APK is gekeurd, krijg je een rapport. Bewaar deze goed.
   5. Wegenbelasting betalen. Als je een auto bezit, ben je verplicht om wegenbelasting te betalen. Dit betaal je per drie maanden, behalve als je de belasting middels automatische incasso voldoet. Dan betaal je maandelijks.

   Waar moet ik als student rekening mee houden bij het afsluiten van een autoverzekering?

   Als student val je meestal in de leeftijdscategorie 18-25 jaar. Deze categorie wordt vaak als risicogroep gezien door verzekeraars. Houd er rekening mee dat je hierdoor een hogere premie betaalt en soms een hoger eigen risico. Daarnaast speelt de waarde van je auto ook een rol in de hoogte van je premie. Als je auto minder waard is, betaal je een lagere premie.

   Wanneer moet mijn verzekering ingaan?

   Je autoverzekering moet ingaan vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. Dan ben je namelijk verplicht om een minimale WA-dekking te hebben. Zodra jij een bevestigingsmail hebt ontvangen waarin staat dat je aanvraag voor de autoverzekering is goedgekeurd, mag je de weg op. Let op: is je aanvraag afgewezen? Dan mag je niet de weg op, omdat je niet verzekerd bent. Het is verstandig om opnieuw een vergelijking te maken en een andere verzekeraar te kiezen. Lukt het daarna nog steeds niet? Neem dan contact op met de klantenservice.

   Kan ik mijn autoverzekering nog wijzigen na het afsluiten?

   Na het aanvragen van je autoverzekering heb je 14 dagen bedenktijd. Je kunt dan nog afzien van je aanvraag. Wil je iets veranderen aan de verzekering? Bij sommige verzekeraars mag dat pas op de einddatum van je polis. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Ook wanneer je verhuist of een andere auto aanschaft, is het verstandig om je verzekeraar of tussenpersoon hierover te informeren.

   Kan ik de schadevrije jaren van mijn ouders overnemen?

   Je kunt de schadevrije jaren van je ouders alleen overnemen wanneer zij zelf niet meer kunnen autorijden en jij de auto overneemt. Hierdoor krijg je korting op je premie en betaal je dus minder voor je autoverzekering. Dit kan niet bij elke verzekeraar, dus check de voorwaarden bij de autoverzekeraar.

   Kan ik mijn auto delen met andere studenten?

   Een auto bezitten is duur, daarom kan het schelen in kosten om de auto te delen. Bijvoorbeeld met een andere student. Je kunt je dan aanmelden als “autodelers” en een autodeelverzekering afsluiten. Een voordeel hiervan is dat je geen no-claimkorting en schadevrije jaren verliest bij schade door anderen. Dit gebeurt wel wanneer een niet-geregistreerde bestuurder of de eigenaar zelf de schade rijdt.

   Kan ik als student een autoverzekering op naam van mijn ouders afsluiten?

   Het lijkt misschien handig om je auto op naam van je ouders te laten verzekeren. Zij hebben natuurlijk meer schadevrije jaren opgebouwd en krijgen hierdoor korting op de premie. Maar wanneer de verzekeraar erachter komt dat jij de regelmatige bestuurder bent en niet je ouders, kan dit je veel geld kosten. Daarnaast zul je zelf geen schadevrije jaren opbouwen, waardoor je in de toekomst korting misloopt. Ben jij de regelmatige bestuurder, maar wil je een van je ouders opgeven als de hoofdbestuurder, omdat zij meer schadevrije jaren hebben? Dit mag dus niet. Verzekeraars noemen dit ook wel verzekeringsfraude.

  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  12 minuten 04-04-2024

  Over onze expert

  Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Het laatste nieuws

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.