Ons advies voor de huidige energiemarkt

Laatste update: 2 november 2022

Door de ontwikkelingen binnen de energiemarkt zijn de energieprijzen afgelopen jaar flink gestegen. Dit is een gevolg van verschillende gebeurtenissen zoals de gestegen vraag, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en minder beschikbaarheid van alternatieven voor gas. Door de gestegen prijzen kan het aanbod van leveranciers per dag verschillen. Het is namelijk voor leveranciers riskant om de ene dag een aanbod te doen waarbij de prijzen de volgende dag, wanneer zij moeten inkopen, weer kunnen zijn gestegen. Door het verminderde aanbod kan het lastig zijn om een keuze te maken. Daarom geven wij jou op deze pagina advies over wat je nu het beste kunt doen en lichten we de situatie in het kort toe. Lees onze updates of bekijk ons laatste Energiejournaal.

Energieleveranciers beperkte aanbod

Nu overstappen of wachten?

Het is de afgelopen periode zeer onrustig geweest op de energiemarkt. De markt leek de afgelopen tijd weer wat te zijn gestabiliseerd. Zo zagen we dat steeds meer leveranciers energiecontracten konden aanbieden in onze vergelijker. Helaas hebben de hevig wisselende gasprijzen ervoor gezorgd dat leveranciers hun aanbod wederom terugtrekken. Het verschilt dus per dag of wij aanbod in de vergelijker hebben. Wat je het beste kunt doen is per persoon verschillend, maar we helpen je natuurlijk graag met het maken van een keuze. Bekijk ons Energiejournaal voor het laatste nieuws en advies van energie-expert Tom of lees hieronder direct ons advies.

tip

Let op:

Zoals aangegeven kan ons aanbod per dag verschillen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod.

   

Bekijk ons energiejournaal met energie-expert Tom Schlagwein.

Ons advies voor je energiecontract

Is je contract (bijna) afgelopen en wil je graag zekerheid? Kies dan wanneer dit beschikbaar is voor een vast contract. Bij deze contracten staan de tarieven gedurende de looptijd van het contract vast. Geen onverwachte tariefwijzigingen meer voor jou!

Zit je liever niet vast aan een 1-jarig contract?Dan kun je het beste voor een variabel contract kiezen. Dit zijn contracten waarvan de tarieven 2x per jaar of in sommige gevallen zelfs maandelijks kunnen worden aangepast. Daarbij ben je met zo’n contract ook vrij om maandelijks weer over te stappen. Zo kun je wel alvast besparen maar zit je niet vast aan een 1-jarig contract. Houd er in dit geval wel rekening mee dat door de sterk veranderende markt dit tarief ook weer kan stijgen.

Wanneer je nog een vast contract hebt (dat niet binnenkort afloopt) of je tarieven onder de € 0,60 per kWh en € 2,05 per m3 liggen, hoef je niets te doen en kun je gewoon nog even blijven zitten.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Energiejournaal

In het Energiejournaal geeft energie-expert Tom uitleg over de huidige situatie op de energiemarkt. Zo bespreekt hij belangrijke ontwikkelingen en geeft hij advies over wat je nu het beste zou kunnen doen. Bekijk hieronder het nieuwste Energiejournaal!

Heb je een vraag aan Tom of opmerking over het journaal? Laat het weten in een comment onder de video op YouTube. Wil je automatisch een seintje krijgen als er een nieuw Energiejournaal live staat? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal.

Verwachting energiecontract 2022

Als energie-expert houd ik de markt dagelijks in de gaten. Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Hieronder heb ik deze verder toegelicht en een verwachting geschetst. Houd er wel rekening mee dat de huidige situatie en daardoor ook de verwachting, snel kan veranderen.

We zien dat de oorlog effect heeft op de gasleveringen uit Rusland. Gazprom heeft aangekondigd minder te kunnen leveren dan verwacht, wat de gasprijs heeft doen stijgen. Bovendien is de beschikbaarheid van alternatieven door de weersomstandigheden beperkt. Hierdoor is de verwachting dat de prijzen voorlopig nog hoog blijven.

Naast dit probleem fluctueert de energiemarkt sterk sinds vorig jaar wat zorgt voor nog meer onzekerheid. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers soms wel contracten of soms helemaal geen contracten aanbieden in onze vergelijker. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod.

Energie-expert-tom-schlagwein

Heb jij ook moeite met het betalen van je energierekening?

We zien dat de vaste lasten voor veel mensen steeds hoger worden. Wij begrijpen dat dit een lastige situatie is. Heb je door de hoge energieprijzen problemen met het betalen van je energierekening? Of heb je een betalingsachterstand? Bekijk dan onze informatiepagina over wat je kunt doen als je je energierekening niet meer kunt betalen. Ook lees je daar welke maatregelen de overheid heeft genomen om de hoge energierekening te compenseren.

Besparen op andere kosten

Bespaar nu op Internet & TV

Wij doen ons uiterste best om iedereen te helpen voor de laagste lasten, zonder gedoe. Misschien kun jij ook besparen op andere vaste lasten, zoals je internet en tv abonnement of autoverzekering. Maak een vergelijking en zie direct hoeveel je kunt besparen.

internet & tv

Wat is er op de energiemarkt aan de hand?

Op de energiemarkt heerst er momenteel onrust. Dit komt omdat de stroom en gasprijzen de afgelopen periode enorm zijn gestegen. Dit is een gevolg van meer vraag en minder aanbod in de markt en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Hieronder hebben wij de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet.

  • Er is al langere tijd oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Nederland is deels afhankelijk van Russisch gas.
  • De plannen voor de extra gastoevoer via de Nord Stream 2 pijpleiding zijn stopgezet. 
  • De Nederlandse gasvoorraad is minder gevuld dan normaal, rond de 71%. Het maximale tempo waarop dit kan worden aangevuld is 6% per week. 
  • Gazprom levert minder gas dan verwacht, waardoor het aanvullen van onze gasvoorraad vertraging kan oplopen. Dit kan gevolgen hebben voor komende winter.
  • De beschikbaarheid van alternatieve energiebronnen, zoals kolen en kernenergie, is beperkt door de hoge temperaturen en de lage waterstanden.
  • De wereldwijde grondstofprijzen zijn hoog, bijvoorbeeld ook de olieprijs.
  • Er is sprake van een Europese gascrisis. Landen hebben contractuele verplichtingen naar elkaar om te leveren. Zo heeft Nederland verplichtingen om gas te leveren aan Duitsland.
  • In de Noordzee is nog een gasveld, maar het duurt nog even voordat daar gas kan worden gewonnen. Ook zijn er bezwaren vanuit milieu-oogpunt.

tip

Goed om te weten:

De elektriciteitsprijs beweegt mee met de gasprijs. Elektriciteit die wordt opgewekt door gascentrales is, vanwege de hoge gasprijzen, op dit moment de duurste vorm van elektriciteitsproductie. Dit is echter wel nodig om aan de vraag te voldoen.

Klantenservice

Wil je toch nog een persoonlijk advies of ben je opzoek naar een nieuw contract (bijvoorbeeld wanneer je bent verhuisd) neem dan contact op met onze klantenservice. Wij kijken altijd graag met je mee!

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.