Ons advies voor de huidige energiemarkt

Laatste update: 26 juli 2022

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne leidt tot nieuwe ontwikkelingen binnen de energiemarkt. ​​Door de stijgende prijzen en het verminderde aanbod kan het lastig zijn om een keuze te maken. Daarom geven wij jou op deze pagina advies over wat je nu het beste kunt doen en lichten we de situatie in het kort toe. Lees onze updates of bekijk de onderstaande video met ons laatste Energiejournaal.

Heb je vragen over de btw-verlaging op energie van 21% naar 9%? Bekijk dan onze uitgebreide pagina over de energiebelasting.

Energieleveranciers beperkte aanbod

Nu overstappen of wachten?

Het is de afgelopen periode zeer onrustig geweest op de energiemarkt. De markt leek de afgelopen tijd weer wat te zijn gestabiliseerd. Zo zagen we dat steeds meer leveranciers energiecontracten konden aanbieden in onze vergelijker. Helaas hebben de hevig wisselende gasprijzen ervoor gezorgd dat leveranciers hun aanbod wederom terugtrekken. Het verschilt dus per dag of wij variabele én vaste contracten in de vergelijker hebben. Wat je het beste kunt doen is per persoon verschillend, maar we helpen je natuurlijk graag met het maken van een keuze. Bekijk ons Energiejournaal voor het laatste nieuws en advies van energie-expert Tom of lees hieronder direct ons advies.

tip

Let op:

Zoals aangegeven kan ons aanbod per dag verschillen. Helaas kan het een keer voorkomen dat jouw gewenste contract niet in onze vergelijker wordt aangeboden. Wij kunnen jou per e-mail op de hoogte houden, via ons Energie Alert.

 
 
 
energiejournaal 4

Bekijk het energiejournaal

of bekijk hier onze korte video over de verlaging van de btw-tarieven

Ons advies

Is je contract (bijna) afgelopen en wil je graag zekerheid? Kies dan voor een vast contract. Bij deze contracten staan de tarieven gedurende de looptijd van het contract vast. Geen onverwachte tariefwijzigingen meer voor jou!

Zit je liever niet vast aan een 1-jarig contract? Dan kun je het beste voor een variabel contract kiezen. Dit zijn contracten waarvan de tarieven 2x per jaar of in sommige gevallen zelfs maandelijks kunnen worden aangepast. Daarbij ben je met zo’n contract ook vrij om maandelijks weer over te stappen. Zo kun je wel alvast besparen maar zit je niet vast aan een 1-jarig contract. Houd er in dit geval wel rekening mee dat door de sterk veranderende markt dit tarief ook weer kan stijgen.

Wanneer je nog een vast contract hebt (dat niet binnenkort afloopt) of je tarieven onder de €0,70 per kWh en €3,10 per m3 liggen hoef je niets te doen en kun je gewoon nog even blijven zitten.

Meld je aan voor ons Energie Alert

De toekomst van de energiemarkt blijft onzeker, maar we hebben gelukkig wel wat meer aanbod in onze vergelijker. Wanneer wij weer nieuwe aanbiedingen of nieuws over de energiemarkt hebben laten wij je dit graag weten. Schrijf je daarom snel in voor ons Energie Alert.

Energiejournaal

In het energiejournaal geeft energie-expert Tom uitleg over de huidige situatie op de energiemarkt. Zo bespreekt hij belangrijke ontwikkelingen en geeft hij advies over wat je nu het beste zou kunnen doen. Bekijk hieronder het nieuwste energie-journaal!

Heb je een vraag aan Tom of opmerking over het journaal? Laat het weten in een comment onder de video op YouTube. Wil je automatisch een seintje krijgen als er een nieuw Energiejournaal live staat? Schrijf je dan in voor het energie-alert of abonneer je op ons YouTube kanaal.

Verwachting energiecontract 2022

Als energie-expert houd ik de markt dagelijks in de gaten. Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Hieronder heb ik deze verder toegelicht en een verwachting geschetst. Houd er wel rekening mee dat de huidige situatie en daardoor ook de verwachting, snel kan veranderen.

De gasvoorraden in Nederland worden door de hoge prijzen nauwelijks bijgevuld. Daarnaast zien we dat de oorlog effect heeft op de gasleveringen uit Rusland. Gazprom heeft aangekondigd minder te kunnen leveren dan verwacht, wat de gasprijs heeft doen stijgen. Hierdoor wordt de kans op een prijsdaling dit jaar steeds kleiner.

Naast dit probleem fluctueert de energiemarkt sterk sinds oktober 2021 wat zorgt voor nog meer onzekerheid. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers voor een korte periode aanbiedingen doen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod.

Energie-expert-tom-schlagwein
Besparen op andere kosten

Bespaar nu op Internet & TV

We zien dat de vaste lasten voor veel mensen steeds hoger worden. Wij begrijpen dat dit een lastige situatie is. Wij doen ons uiterste best om iedereen te helpen voor de laagste lasten, zonder gedoe. Misschien kun jij ook besparen op andere vaste lasten, zoals je internet en tv abonnement of autoverzekering. Maak een vergelijking en zie direct hoeveel je kunt besparen.

internet & tv

Wat is er op de energiemarkt aan de hand?

Op de energiemarkt heerst er momenteel onrust. Dit komt omdat de stroom en gasprijzen de afgelopen periode enorm zijn gestegen. Dit is een gevolg van meer vraag en minder aanbod in de markt en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Hieronder hebben wij de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet.

  • Op 24 februari 2022 is er oorlog uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Nederland is deels afhankelijk van Russisch gas.
  • De plannen voor de extra gastoevoer via de Nord Stream 2 pijpleiding zijn stopgezet. 
  • De Nederlandse gasvoorraad is minder gevuld dan normaal, rond de 47%. Het maximale tempo waarop dit kan worden aangevuld is 6% per week. 
  • Gazprom levert minder gas dan verwacht, waardoor het aanvullen van onze gasvoorraad vertraging kan oplopen. Dit kan gevolgen hebben voor komende winter.

tip

Goed om te weten:

De elektriciteitsprijs beweegt mee met de gasprijs. Elektriciteit die wordt opgewekt door gascentrales is, vanwege de hoge gasprijzen, op dit moment de duurste vorm van elektriciteitsproductie. Dit is echter wel nodig om aan de vraag te voldoen.

Klantenservice

Wil je toch nog een persoonlijk advies of ben je opzoek naar een nieuw contract (bijvoorbeeld wanneer je bent verhuisd) neem dan contact op met onze klantenservice. Wij kijken altijd graag met je mee!

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.