Ons advies voor de huidige energiemarkt

Uitleg over het beperkte aanbod

Laatste update: 20 januari 2022

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat je in onze vergelijker slechts uit een aantal energiecontracten kunt kiezen. Op sommige dagen is er zelfs geen aanbod. Nooit eerder hebben wij dit meegemaakt, daarom willen wij jou op deze pagina meer vertellen over deze uitzonderlijke situatie en hoe nu verder.

Energieleveranciers beperkte aanbod

Wat is er op de energiemarkt aan de hand?

Op de energiemarkt heerst er momenteel onrust. Dit komt omdat de stroom en gasprijzen de afgelopen periode enorm gestegen zijn. Er zijn verschillende redenen waarom de energieprijzen zo sterk gestegen zijn. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Redenen waarom de energieprijzen zijn gestegen:

  • De aantrekkende economie na de eerste harde corona lockdown leidt tot meer vraag naar energie, waardoor de prijzen stijgen.
  • Azië is bereid om meer te betalen voor gas, waardoor de gasprijs wordt opgedreven.
  • De Nederlandse gasvoorraad is minder gevuld dan normaal, omdat de gasproductie in Groningen stopt.
  • Nederland is grotendeels afhankelijk geworden van buitenlands gas.
  • De politieke spanningen (omtrent de Nord-Stream 2 pijplijn) tussen Rusland en Europa zijn opgelopen.
  • De elektriciteitsprijs beweegt mee met de gasprijs. Elektriciteit die wordt opgewekt door gascentrales is, vanwege de hoge gasprijzen, op dit moment de duurste vorm van elektriciteitsproductie. Dit is echter wel nodig om aan de vraag te voldoen.

Door de hoge inkoopprijzen van stroom en gas hebben energieleveranciers het de laatste tijd erg zwaar. Vooral kleinere leveranciers komen hierdoor steeds vaker in financiële problemen. Zij moeten nu vaak energie inkopen die een stuk duurder is, dan wat hun klanten ervoor betalen. Hierdoor hebben er al een aantal energieleveranciers faillissement aangevraagd.

Beperkt tot geen aanbod energieleveranciers

Het is voor leveranciers nu moeilijk om in te schatten wat de beste inkoopstrategie is, daarom willen zij weinig nieuwe klanten aannemen. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom diverse energieleveranciers hun contracten intrekken en aangeven dat ze niet meer op vergelijkingssites getoond willen worden. Hierdoor is het aanbod van energieleveranciers in onze vergelijker op dit moment beperkt. Ook is te zien dat de leveranciers op hun eigen websites een kleiner aanbod tonen dan we normaal van ze gewend zijn.

Halverwege januari hebben we hierin wel een lichtpunt gezien. De energiemarkt is weer gestabiliseerd, waardoor wij gelukkig meer energiecontracten kunnen aanbieden in onze vergelijker.

Ons advies: wel of niet overstappen?

Sinds de energiemarkt weer wat stabieler is en het aanbod in onze vergelijker groter, adviseert onze energie-expert Tom Schlagwein om een vergelijking te maken. Je kunt dan het beste vergelijken op basis van jouw huidige tarieven. Wie weet zit er namelijk een energiedeal tussen met lagere tarieven. Zit er voor jou geen betere deal tussen? Wacht dan nog even met overstappen en kom snel weer terug om eens kijkje te nemen in onze vergelijker. Het aanbod wisselt regelmatig.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief via de pop-up (links onderin).

Tom energie-expert

Wanneer komen de contracten terug?

We zien gelukkig dat er mondjesmaat meer contracten terugkomen. Alsnog zijn wij dagelijks in gesprek met leveranciers om ervoor te zorgen dat wij iedere dag een breed aanbod aan energiecontracten kunnen aanbieden.

Klantenservice

Wil je toch nog een persoonlijk advies of ben je opzoek naar een nieuw contract (bijvoorbeeld wanneer je bent verhuisd) neem dan contact op met onze klantenservice. Wij kijken altijd graag met je mee!

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.