Dit zijn de grootste leveranciers met een dynamisch energiecontract
17-08-2023

Dit zijn de grootste leveranciers met een dynamisch energiecontract

Overstappen.nl heeft onderzoek gedaan naar de grootste leveranciers met dynamische contracten.

4 minuten 31-08-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat ANWB energie de marktleider is in de markt van dynamische energiecontracten. De leverancier heeft volgens data van de Autoriteit Consument en markt (ACM) bijna de helft van de markt in handen. Leveranciers Frank Energie en NextEnergy volgen op een gedeelde 2e plek.

Aantal huishoudens met dynamisch contract gestegen

Volgens de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM is het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract in 2023 gestegen van 72.000 naar 232.000 (peildatum 1 juli 2023). ANWB energie heeft een marktaandeel van 45-50%, goed voor zo’n 115.000 klanten. Leveranciers Frank Energie en NextEnergy hebben beide een marktaandeel van 10-15%. EnergyZero en Zonneplan volgen op plek 4 en 5 met 5-10% marktaandeel.

 

LeverancierMarktaandeel
ANWB Energie45-50%
Frank Energie10-15%
NextEnergy10-15%
EnergyZero5-10%
Zonneplan5-10%

Bron: ACM monitor Consumentenmarkt energie

14 leveranciers met dynamische tarieven

Niet alleen het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract stijgt. Steeds meer energieleveranciers bieden dit type contract aan. Op dit moment zijn er 14 energieleveranciers die een dynamisch energiecontract aanbieden voor consumenten. Een deel hiervan heeft een whitelabel constructie, waardoor zij onder de leveringsvergunning van EnergyZero vallen.

 • Frank Energie
 • All-in-power
 • ANWB Energie
 • EasyEnergy (reseller EnergyZero)
 • Energie VanOns
 • EnergyZero
 • GroeneStroomLokaal (reseller EnergyZero)
 • Innova Energie
 • Mijndomein Energie (reseller EnergyZero)
 • NextEnergy
 • Tibber
 • Vrijopnaam
 • ZonderGas (reseller EnergyZero)
 • Zonneplan

Hoe vergelijk je dynamische energieleveranciers?

Omdat de inkoopprijzen, netbeheerkosten en overheidsheffingen bij iedere leverancier hetzelfde zijn, dien je bij het vergelijken van dynamische energieleveranciers te kijken naar de overige kosten en contractvoorwaarden. De kosten van het vastrecht, de variabele opslag per kWh of m3 en de opzegtermijn verschillen namelijk wel per leverancier. In dit overzicht staan alle verschillen duidelijk weergeven.

“Bij een dynamisch energiecontract veranderen de stroomprijzen elk uur en de gasprijzen elke dag. Hierdoor profiteer je bij een prijsdaling dus direct, terwijl je bij een prijsstijging ook direct de hogere prijzen betaalt. In 2022 was dynamisch wel aanzienlijk goedkoper dan vaste en variabele contracten”.
Tom Schlagwein
Energie-expert bij Overstappen.nl

Dit type contract kent enkele risico’s

Een contract met dynamische tarieven kent enkele risico’s waar consumenten rekening mee moeten houden. Het grootste gevaar zijn hoge energiekosten. Bij stijgende prijzen zullen dynamische tarieven direct meebewegen, waardoor de kans bestaat dat je dan meer betaalt dan bij een vast of variabel energiecontract. Daarnaast geldt er geen maximumprijs, waardoor de prijzen dus flink omhoog kunnen schieten.

Doordat de prijzen fluctueren zal ook de hoogte van de energierekening verschillen. De ene maand kun je daardoor een stuk meer betalen dan de andere maand. Je moet dus over de financiële middelen beschikken om het verschil met je voorschotbedrag op te kunnen vangen.


Gemiddelde gasprijzen spotmarkt 2022

Dynamische energiecontracten verplicht in 2025

In de nieuwe energiewet die vanaf 2025 in moet gaan, staat dat alle energieleveranciers in Nederland vanaf dat jaar verplicht zijn om een dynamisch energiecontract aan te bieden. De komende 1,5 jaar zullen de keuzemogelijkheden voor consumenten dus flink toenemen. Ook grote leveranciers zoals Vattenfall, Eneco en Essent zullen op termijn dynamische contracten gaan aanbieden.

Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 31-08-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven