Dit zijn de grootste leveranciers met een dynamisch energiecontract
Overstappen.nl heeft onderzoek gedaan naar de grootste leveranciers met dynamische contracten.


Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat ANWB energie de marktleider is in de markt van dynamische energiecontracten. De leverancier heeft volgens data van de Autoriteit Consument en markt (ACM) bijna de helft van de markt in handen. Leveranciers Frank Energie en NextEnergy volgen op een gedeelde 2e plek.
Aantal huishoudens met dynamisch contract gestegen
Volgens de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM is het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract in 2023 gestegen van 72.000 naar 232.000 (peildatum 1 juli 2023). ANWB energie heeft een marktaandeel van 45-50%, goed voor zo’n 115.000 klanten. Leveranciers Frank Energie en NextEnergy hebben beide een marktaandeel van 10-15%. EnergyZero en Zonneplan volgen op plek 4 en 5 met 5-10% marktaandeel.
Leverancier | Marktaandeel |
---|---|
ANWB Energie | 45-50% |
Frank Energie | 10-15% |
NextEnergy | 10-15% |
EnergyZero | 5-10% |
Zonneplan | 5-10% |
Bron: ACM monitor Consumentenmarkt energie
14 leveranciers met dynamische tarieven
Niet alleen het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract stijgt. Steeds meer energieleveranciers bieden dit type contract aan. Op dit moment zijn er 14 energieleveranciers die een dynamisch energiecontract aanbieden voor consumenten. Een deel hiervan heeft een whitelabel constructie, waardoor zij onder de leveringsvergunning van EnergyZero vallen.
- Frank Energie
- All-in-power
- ANWB Energie
- EasyEnergy (reseller EnergyZero)
- Energie VanOns
- EnergyZero
- GroeneStroomLokaal (reseller EnergyZero)
- Innova Energie
- Mijndomein Energie (reseller EnergyZero)
- NextEnergy
- Tibber
- Vrijopnaam
- ZonderGas (reseller EnergyZero)
- Zonneplan
Hoe vergelijk je dynamische energieleveranciers?
Omdat de inkoopprijzen, netbeheerkosten en overheidsheffingen bij iedere leverancier hetzelfde zijn, dien je bij het vergelijken van dynamische energieleveranciers te kijken naar de overige kosten en contractvoorwaarden. De kosten van het vastrecht, de variabele opslag per kWh of m3 en de opzegtermijn verschillen namelijk wel per leverancier. In dit overzicht staan alle verschillen duidelijk weergeven.

Dit type contract kent enkele risico’s
Een contract met dynamische tarieven kent enkele risico’s waar consumenten rekening mee moeten houden. Het grootste gevaar zijn hoge energiekosten. Bij stijgende prijzen zullen dynamische tarieven direct meebewegen, waardoor de kans bestaat dat je dan meer betaalt dan bij een vast of variabel energiecontract. Daarnaast geldt er geen maximumprijs, waardoor de prijzen dus flink omhoog kunnen schieten.
Doordat de prijzen fluctueren zal ook de hoogte van de energierekening verschillen. De ene maand kun je daardoor een stuk meer betalen dan de andere maand. Je moet dus over de financiële middelen beschikken om het verschil met je voorschotbedrag op te kunnen vangen.
Gemiddelde gasprijzen spotmarkt 2022
Dynamische energiecontracten verplicht in 2025
In de nieuwe energiewet die vanaf 2025 in moet gaan, staat dat alle energieleveranciers in Nederland vanaf dat jaar verplicht zijn om een dynamisch energiecontract aan te bieden. De komende 1,5 jaar zullen de keuzemogelijkheden voor consumenten dus flink toenemen. Ook grote leveranciers zoals Vattenfall, Eneco en Essent zullen op termijn dynamische contracten gaan aanbieden.

Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.