17-10-2023

Winterseizoen in aantocht: bespaartips voor het koudere weer

20 eenvoudige en praktische bespaartips om je te helpen deze winter energie te besparen.

5 minuten 17-10-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Nu het weer kouder is en de dagen korter worden, is het onvermijdelijk dat de energierekening omhoog gaat. Gelukkig hoef je geen drastische maatregelen te nemen om je energieverbruik te verminderen. We hebben 20 eenvoudige en praktische bespaartips voor je samengesteld om je te helpen deze winter energie te besparen. Dit kan je helpen om je huis energiezuiniger te maken en is ook nog eens heel fijn voor de portemonnee. Besparen hoeft helemaal niet veel werk te zijn, of ingewikkeld om te doen. We hopen dat deze tips je gaan helpen!

20 bespaartips

  1. Weet wat je verbruikt

    Begin met het in kaart brengen van je stroom- en gasverbruik. Zo kun je gerichte maatregelen nemen. Volgens Tom Schlagwein van Overstappen.nl: “Een goed inzicht in je verbruik is de basis voor elke besparing”. Als je een slimme meter hebt, kun je dit dagelijks inzien bij je energieleverancier via een app of een “mijn-omgeving”. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een slimme meter. Twijfel je of je een slimme meter hebt? Een oude meter heeft analoge draaischijven. Als je die niet hebt, heb je zeer waarschijnlijk een slimme meter.

  2. Vergelijk je verbruik met anderen

    Controleer of je energieverbruik hoger is dan het gemiddelde voor vergelijkbare huishoudens. Het identificeren van de oorzaken helpt om te weten waar je moet beginnen. Een gemiddeld huishouden verbruikt 1.169 m3 gas en 2.479 kWh stroom. We raden aan om te kijken naar de grootte van je huishouden, en deze te vergelijken met het gemiddelde verbruik van een vergelijkbaar huishouden. Als duimregel kun je aanhouden dat alles boven de 1.500 m3 gas hoog is, en dat alles boven de 3.000 kWh aan stroom ook aan de hoge kant is.

  3. Vervang je oude gloeilampen door LED-verlichting

    LED is veel zuiniger!

  4. Verwarm alleen de kamers waar je verblijft

    Draai de radiatoren in weinig gebruikte kamers dicht om gas te besparen. Dit is misschien een open deur, maar goed om je te beseffen. Je verstookt namelijk veel gas om te verwarmen en met de huidige gasprijzen verbrandt je daarmee soms letterlijk een hoop geld.

  5. Zet de thermostaat lager

    Elke graad lager kan aanzienlijk schelen in gasverbruik! Trek een extra trui aan. Dit is misschien oncomfortabel, maar voor het bedrag wat het scheelt is dat het zeker wel waard! Je kan het ook omdraaien: als iemand je 200 euro zou betalen om thuis een trui te dragen, zou je het dan doen?

  6. Verwarm lokaal en zuinig

    Gebruik warmtekussens, dekens of zelfs een kruik om specifieke gebieden te verwarmen zonder de thermostaat te verhogen.

  7. Vervang oude radiatoren

    Moderne radiatoren zijn efficiënter en kunnen sneller opwarmen. Je kunt het sommetje maken: stel een nieuwe radiator kost 150 euro, maar je bespaart er wel in één winter 150 euro mee, dan verdien je deze kosten snel terug. De winter erna heb je dan je besparing terugverdient. Met de huidige gasprijzen is de terugverdientijd een stuk sneller dan voorheen.

  8. Haal meer uit de bestaande radiatoren

    Bevestig achter de radiator radiatorfolie om warmteverlies te minimaliseren. Dit is een makkelijke tip die snel veel geld bespaart. Radiatorfolie is ook helemaal niet duur in de aanschaf. Daarnaast kan het ontluchten van bestaande radiatoren erg helpen in de efficiëntie.

  9. Overweeg een nieuwe cv-ketel

    Vervang oude cv-ketels door efficiëntere modellen. Overstappen.nl-expert Tom Schlagwein zegt: “Een nieuwe cv-ketel kan je direct veel besparingen opleveren”. Ook hierin geldt dezelfde duimregel: stel dat dit een paar duizend euro kost, maar je dit wel kunt terugverdienen in een paar jaar tijd, waarom zou je het dan niet doen? Tenzij je niet bij gelden bent om dit te betalen, natuurlijk.

  10. Laat de cv-installatie correct instellen

    Een goed ingeregelde cv-ketel verbetert het comfort en kan de efficiëntie verhogen. Je kunt een hoop doen met de juiste instellingen. Het kan nooit kwaad deze even na te lopen, al was het maar om zeker te weten dat dit goed gaat.

  11. Verlaag de temperatuur van het douchewater

    Pas de watertemperatuur aan om warm water kosten te verminderen. Elke graad die je kouder douchet dan normaal is al winst.

  12. Pas je doucheritueel aan

    Niet alleen kouder douchen, maar vooral korter douchen helpt heel veel om je verbruik naar beneden te krijgen. Zet je timer op je telefoon, of een ouderwetse eierwekker om zeker te weten dat je je aan de afgesproken tijd houdt. Wij raden een maximum van 5 minuten aan.

  13. Installeer een waterbesparende douchekop

    Verminder water- en gasverbruik tijdens het douchen. Dit is heel simpel en effectief.

  14. Informeer bij je lokale gemeente wat zij voor je kunnen betekenen

    Veel gemeenten hebben energiecoaches die je kunnen helpen om te besparen. Je kunt vaak gratis informeren wat zij voor je kunnen doen. De overheid wil namelijk actief stimuleren dat consumenten minder verbruiken.

  15. Overweeg een warmtescan

    Laat een professional warmtelekken in je huis identificeren. Je kunt onafhankelijk advies inwinnen om te kijken waar nog mogelijkheden en kansen liggen.

  16. Vervang de ramen door HR++ of triple glas

    Verbeter de isolatie van je huis door enkel of dubbel glas te vervangen. Ook hier is de vraag: stel dit kost een paar honderd euro, en je verdient dit snel terug. Waarom zou je de investering dan niet maken? Je kunt ook hulp vragen bij je lokale gemeente met het besparen, zie tip 14.

  17. Sluit de gordijnen

    Gordijnen dragen bij aan de isolatie en verminderen warmteverlies. Simpel, maar effectief!

  18. Plak kozijnfolie voor de ramen

    Voeg extra isolatie toe door kozijnfolie op de kozijnen te plakken. Dit is een goedkope maatregel met direct effect.

  19. Isoleer vloer, muren en dak

    Verbeter de algemene isolatie van je huis. Zie ook tip 14.

  20. Isoleer de leidingen

    Isoleer verwarmingsleidingen om warmteverlies te minimaliseren. Ook hiervoor kun je extern advies inwinnen!

Besparen én een bijdrage leveren aan een groenere toekomst

Met deze tips kun je deze winter aanzienlijk besparen op je energierekening, terwijl je tegelijkertijd een bijdrage levert aan een groenere toekomst. Het is belangrijk om bewust met energie om te gaan, en dat begint bij het nemen van eenvoudige, praktische maatregelen in je dagelijks leven. Tom Schlagwein van Overstappen.nl vat het samen: “Energie besparen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. De goedkoopste stroom en gas blijft altijd hetgeen je niet verbruikt”.

Tom Schlagwein
Energie-expert
5 minuten 17-10-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven