Vaste terugleveringskosten

De energieleverancier Vandebron is de eerste leverancier die voor zonnepanelen eigenaren vaste terugleveringskosten in rekening brengt. Dit is een bedrag, waarvan de hoogte afhankelijk is van de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het net. Dit is een nieuw prijscomponent wat op alle nieuwe contracten zichtbaar zal zijn, ook als je geen zonnepanelen hebt.

Ga snel naar

Vaste terugleveringskosten Vandebron

De vaste terugleveringskosten is een bedrag per dag waarvan de hoogte bepaald wordt op basis van schalen. Deze kosten worden meegenomen in de berekening van je maand/jaarprijs. In welke schaal je valt, wordt bepaald aan de hand van de totale teruglevering. Per schaal gelden er vaste terugleveringskosten. De definitieve kosten worden berekend op je jaar- of eindrekening op basis van je daadwerkelijke terug geleverde energie. Heb je geen zonnepanelen? Dan lever je ook niks terug en val je standaard in schaal 0.
Bekijk ook ons nieuwsbericht over de introductie van vaste terugleveringskosten door Vandebron voor meer informatie.

Vaste terugleveringskosten

Schaal Range Prijs per dag incl. btw Prijs per maand incl. btw
0 0-5 kWh € 0,- € 0,-
1 5-1000 kWh € 0,13 € 4,-
2 1000-2000 kWh € 0,41 € 12,50
3 2000-3000 kWh € 0,69 € 21,-
4 3000-4000 kWh € 0,95 € 29,-
5 4000-5000 kWh € 1,23 € 37,50
6 Meer dan 5000 kWh € 1,51 € 46,-

Laatste update: 15 augustus 2023.

Vergelijken met vaste terugleveringskosten

Vergelijken en overstappen kan nog steeds lonen ook met vaste terugleveringskosten. Hieronder leggen we in vier simpele stappen uit hoe je toch een goede vergelijking kan maken als je zonnepanelen hebt en overweegt over te stappen naar een leverancier met vaste terugleveringskosten.

Stap 1: Gegevens invullen

Als eerste vul je al je gegevens in. Het is nu alleen belangrijk dat je ook je (verwachtte) teruglevering invult. Deze kun je vinden op je jaar of eindrekening. Heb je net zonnepanelen en dus geen jaar- of eindrekening? Dan helpen wij met het maken van een inschatting.

Stap 2: Vergelijk het aanbod

Je ziet in één overzicht de goedkoopste leveranciers voor jouw adres en energieverbruik. De goedkoopste staat bovenaan en rechts zie je het indicatieve maandbedrag dat je betaalt. Dit maandbedrag wordt inclusief de vaste terugleveringskosten en/of loyaliteitsbonus weergegeven.

Stap 3: Kies jouw contract

Klik op de knop ”begin je aanvraag”, controleer de kosten en vul je gegevens in. Hierbij is het belangrijk dat je je einddatum van je huidige contract juist invult. Overstappen van leverancier is zo gedaan!

Stap 4: Relax en bespaar

We sturen je gelijk een samenvatting van de aanvraag. Binnen enkele dagen ontvang je het officiële contract van je nieuwe leverancier. Deze zegt vervolgens je lopende contract op. Tijdens je overstap blijf je gewoon stroom en gas ontvangen. Het duurt gemiddeld 6-8 weken voordat je nieuwe leverancier gaat leveren.

Tips om in een lagere schaal te blijven of te komen

Heb jij zonnepanelen en heb je een contract afgesloten met vaste terugleveringskosten? Dan hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet zodat je in een lagere schaal kan blijven of zou kunnen komen.

 1. Tip 1: Energievreters. Gebruik op zonnige dagen de energievreters tijdens de uren dat de zon het meeste schijnt, vaak zijn dit de piekuren. Zo zorg je ervoor dat je zelf direct te energie gebruikt die je opwekt en dus op dat moment minder energie teruglevert aan het net. Het net raakt hierdoor minder snel overbelast en jij zal een grotere kans hebben om in een lage schaal te blijven of te komen.
 2.  

 3. Tip 2: Elektrische auto. Laadt je elektrische auto op tijdens de uren dat je het meeste energie opwekt. Met een slimme laadpaal gebeurd dit automatisch.
 4.  

 5. Tip 3: Thuisaccu. Ze zijn nu nog prijzig, maar in de toekomst kan het slimme investering zijn om een thuisaccu aan te schaffen. Deze slaat namelijk de energie die je zelf opwekt maar niet gebruikt voor jou op. Op de momenten dat je minder opwekt dan verbruikt, gebruik je eerst de opgeslagen energie van de thuisaccu, hierdoor heb je meer capaciteit voor je eigen opgewekte energie en zal je minder terugleveren aan het net. Je levert dan namelijk alleen energie terug als je thuisaccu volledig is opgeladen.

Veelgestelde vragen

  Betaal ik met een dynamisch energiecontract ook vaste terugleveringskosten?

  Nee, voor dynamische energiecontracten worden er geen vaste terugleveringskosten in rekening gebracht. Bij een dynamisch energiecontract is de vergoeding van de teruglevering gelijk aan de inkoopprijs op dat moment. Daarom worden er geen terugleveringskosten in rekening gebracht. Bij vaste en variabele energiecontracten is er een vooraf vastgestelde terugleververgoeding van toepassing.

  Mag ik nog steeds salderen met vaste terugleveringskosten?

  Ja, je mag nog steeds salderen. Sterker nog: je blijft salderen. Maar je betaald de vaste terugleverkosten over je totale teruglevering.
  Voorbeeld:
  Je verbruikt 1500 kWh en je levert 2000 kWh terug. De eerste 1500 kWh wordt gesaldeerd en je krijgt over de resterende 500 kWh een terugleververgoeding. Zoals hierboven beschreven gelden de vaste terugleveringskosten over de totale teruglevering van 2000 kWh. In dit voorbeeld val je in schaal 3.

  Rekenen andere leveranciers ook vaste terugleveringskosten?

  Nee, op dit moment is Vandebron de enige energieleverancier die vaste terugleveringskosten in rekening brengt voor zonnepanelen eigenaren. Het is wel mogelijk dat er meer leveranciers gaan volgen in de toekomst of dat ze op een andere manier deze kosten voor teruglevering verwerken in je energierekening. Als meer leveranciers vaste terugleveringskosten rekenen zullen we dat op deze pagina updaten.

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.