
Terugleverkosten bij energieleveranciers lopen sterk uiteen
Zonnepaneelbezitters betalen inmiddels standaard terugleverkosten bij hun energieleverancier, maar de drempel waarop deze kosten ingaan verschilt sterk per aanbieder.
De energierekening blijft een groot onderdeel van onze vaste lasten. Daarom is het belangrijk om te kijken bij welke energieleverancier jij het beste uit bent. Naast de keuze voor een leverancier, moet je ook weten welk contract het beste bij je past en op welk moment je de energieprijzen het beste kunt vastzetten. De afgelopen tijd zien we een stijging in de gasprijs. Dit wordt veroorzaakt door de minder gevulde voorraad, het koude weer en de toenemende vraag uit Azië. Daarom is nu een goed moment om je te wapenen tegen prijsschommelingen deze winter. Ons advies: maak een vergelijking en zet je tarieven vast als je contract dat toelaat.
Niet iedereen kan nu overstappen. We leggen je daarom hier uit wat je per type contract het beste kunt doen.
‘De gasprijs steeg de afgelopen tijd tot het hoogste punt van de afgelopen 12 maanden. Momenteel is een variabel of dynamisch energiecontract maar aan een kleine groep aan te raden. De prijsonzekerheid is namelijk te groot voor veel consumenten.
Een vast contract biedt wel de zekerheid die veel mensen goed kunnen gebruiken voor deze winter. Zo voorkom je een eventuele prijsstijging van jouw tarieven. Een 1-jarig contract biedt zekerheid voor een jaar. Een 3-jarig contract biedt zekerheid op de lange termijn, maar vaak liggen de kortingen iets lager. Dalen de prijzen op de markt? Dan profiteer je met een vast contract niet mee, houd daar altijd rekening mee.
Een dynamisch contract beweegt mee met de markt en is wel een goede optie als je flexibel wilt zijn en je verbruik wil en kan sturen. Je kunt ook overwegen om een vast contract voor gas te nemen een dynamisch contract voor stroom. In de winter zie je minder vaak een negatieve stroomprijs, dus je profiteert vaak minder van een dynamisch contract in de winter dan in de zomer.
Voor klanten met zonnepanelen houden we in de vergelijker uiteraard rekening met terugleverkosten: dit is toegevoegd als extra prijscomponent en wordt meegerekend in de netto-jaarprijs.’
Tom Schlagwein,
Energie-expert
Als je nog geen contract hebt, bijvoorbeeld omdat je voor het eerst gaat verhuizen, dan kun je kiezen uit een groot aanbod van contracten. Je hebt hierbij de keuze uit vaste, variabele of dynamische energiecontracten.
Zonnepaneelbezitters betalen inmiddels standaard terugleverkosten bij hun energieleverancier, maar de drempel waarop deze kosten ingaan verschilt sterk per aanbieder.
Waarom zijn vier organisaties een massaclaim gestart en hoe kun je je aanmelden?
We leggen je uit wanneer je in aanmerking komt en hoe je je het beste voorbereidt.
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in april 2025 zijn.
Kortingen lopen op to wel € 490,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract loopt op tot € 900 per jaar.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.