Contract Einde Register (CER)

Het Contract Einde Register (CER) is een centraal register met alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleingebruikers. Per contract is de energieleverancier, opzegtermijn en einddatum in te zien door energieleveranciers.

Let op: sinds 25 januari 2020 is het CER niet meer toegankelijk voor energieleveranciers. Hierdoor kunnen zij de einddatum, de verlengperiode en het opzegtermijn van je energiecontract niet meer inzien.

Leveranciers kunnen gegevens niet meer opvragen bij het CER

Vóór januari 2020 waren praktisch alle energieleveranciers aangesloten op het Contract Einde Register. De leveranciers hielden het register bij en maakten gebruik van de informatie. Dankzij het CER konden zij ervoor zorgen dat je oude energiecontract naadloos op het nieuwe energiecontract aansluit, mits de einddatum van het lopende energiecontract niet te ver in de toekomst ligt.

Tegenwoordig hebben leveranciers geen toegang meer tot het register, omdat het CER zich moet houden aan de AVG. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is het opvragen van klantgegevens uit het CER niet in lijn met deze Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Uitleg Contract Einde Register

Als je overgaat op een energiecontract van een andere energieleverancier, dan voert de nieuwe leverancier een CER-controle uit. Er wordt hiermee gekeken of de klant nog een lopend energiecontract heeft en wat de einddatum en opzegtermijn hiervan is.

  • Als de einddatum niet te ver in de toekomst ligt, zorgt de nieuwe energieleverancier ervoor dat je pas wordt overgenomen als je huidige energiecontract afloopt.
  • Ligt de einddatum van het contract te ver in de toekomst (deze termijn verschilt per energieleverancier), dan word je direct overgenomen. Je oude energieleverancier brengt je dan een opzegboete in rekening of je krijgt geen welkomstpremie, omdat je het contract niet hebt uitgezeten. Voorkom dus dat je te vroeg overstapt.

Wanneer overstappen?

Heb je een energiecontract lopen en wil je overstappen naar een energiecontract van een andere energieleverancier? De beste termijn om een overstap aan te vragen is 8 tot 6 weken voor de einddatum van het huidige contract. Als je een energiecontract voor onbepaalde tijd heeft, met variabele tarieven, kun je direct via onze energievergelijker overstappen. De nieuwe energieleverancier houdt dan rekening met de opzegtermijn (maximaal 1 maand) van de oude energieleverancier. Je wordt dan overgenomen op de eerst mogelijke datum.

Energie vergelijken

Door energie vergelijken en overstappen van energieleverancier bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. Je profiteert als nieuwe klant van actietarieven en/of een aantrekkelijke welkomstpremie. In onze energievergelijker vind je zeer scherpe energiedeals, exclusief verkrijgbaar bij Overstappen.nl.