Fietsendrager auto

De fietsendrager op de auto is de ideale manier om jouw fietsen mee te nemen naar de mooiste fietsplekken van Nederland of Europa. Zo kun je er heerlijk op uit met je fiets, of dat nu een racefiets, elektrische fiets, mountainbike of omafiets is. Maar is jouw fiets wel verzekerd als deze op de fietsendrager gemonteerd is? En hoe werkt dat met de fietsendrager zelf? Wij leggen je het graag uit op deze pagina.

Is de fiets op de fietsendrager verzekerd?

Fietsen die op de fietsendrager aan de auto gemonteerd zijn, zijn niet verzekerd bij jouw autoverzekering. Ontstaat er schade of wordt jouw fiets van de fietsendrager gestolen? Dan dekt jouw autoverzekeraar dit niet, omdat de fiets niet gezien wordt als accessoire van de auto. Wel kun je een aparte fietsverzekering afsluiten.

Fiets- en reisverzekering

Van plan om je fietsen mee te nemen door ze op de auto te monteren? Alleen met een aparte verzekering voor de fiets ben je verzekerd voor schade of diefstal. Ook kun je een reisverzekering afsluiten, zodat de fiets onder de bagagedekking valt. Let hierbij wel op de maximale bedragen die de verzekeraars vergoeden. Het kan zijn dat bij diefstal van de fiets alleen een gedeelte van het aankoopbedrag wordt vergoed. Ook heb je soms bij een reisverzekering te maken met een eigen risico dat je zelf moet betalen.

Is de fietsendrager verzekerd?

In tegenstelling tot een fiets wordt een fietsendrager wel als accessoire van de auto gezien. Ontstaat er schade aan de fietsendrager? Dan kan het zijn dat jouw autoverzekeraar de schade vergoed. Neem wel goed de polisvoorwaarden door om hier zeker van te zijn. Sommige verzekeraars dekken alleen de schade aan auto-accessoires als je een aparte accessoire dekking hebt afgesloten. Ook wordt niet altijd alle schade vergoed die jij zelf hebt veroorzaakt.

Schade veroorzaakt door een ander

Heeft een ander schade veroorzaakt aan jouw fiets en/of fietsendrager omdat diegene tegen jouw auto is aangereden? Dan is diegene aansprakelijk en kun je de schade verhalen op diens aansprakelijkheidsverzekering.

Regels voor de fietsendrager

Bij een fietsendrager of andere zware lading op je auto, gelden in Nederland een aantal regels:

Wel

  • Zorg dat de fietsendrager met een witte nummerplaat met het kenteken van de auto is uitgerust.
  • De maximale kogeldruk van de auto moet hoger zijn dan het gewicht van de fietsen.
  • Zorg voor een verlichtingsbalk op de fietsendrager als de fietsen of de fietsendrager de achterlichten geheel of gedeeltelijk bedekken.

Niet

  • De fietsen mogen aan beide kanten niet meer dan twintig centimeter uitsteken.
  • Er mogen geen scherpe delen uitsteken.

Autoverzekering vergelijken

Ga je vaak op reis met jouw auto, fietsendrager en fietsen? Oriënteer je dan goed qua verzekeringen voordat je op pad gaat. Het kan lonen een aparte fietsverzekering, auto-accessoire verzekering of reisverzekering af te sluiten. Ben je benieuwd wat het beste past bij jouw situatie? Daar kom je snel achter door de vergelijker in te vullen. Wij tonen je alle mogelijkheden met de bijbehorende prijzen. Zo ga je altijd goed voorbereid de weg op – op reis.

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Laatste update: 27-10-2023

Over schadeverzekeringsexpert Jerry

Schadeverzekeringsexpert Jerry is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • ​Rijksoverheid
  • Verbond van Verzekeraars
  • RDW