Terugleverkosten: dit zijn de verschillen tussen energieleveranciers
25-06-2024

Terugleverkosten: dit zijn de verschillen tussen energieleveranciers

Op welke manieren berekenen energieleveranciers terugleverkosten voor zonnepanelen? Een overzicht van de methode per leverancier.

6 minuten 25-06-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Vanaf 2023 hebben energieleveranciers terugleverkosten geïntroduceerd voor eigenaren van zonnepanelen. Vandebron was de eerste energieleverancier die hiermee begon. Inmiddels zijn (bijna) alle leveranciers ook over naar het doorrekenen van deze extra kostenpost voor klanten met zonnepanelen. Onlangs is Greenchoice daar ook mee gestart.

Extra kostenpost maakt vergelijken lastiger

Door deze extra kostenpost stijgen de kosten voor eigenaren van zonnepanelen. De terugverdientijd van hun zonnepanelen wordt daarmee langer dan voorheen. Het is daarom voor klanten met zonnepanelen een nadelige ontwikkeling en het kiezen van een energiecontract kan door de verschillende rekenmethodes moeilijk zijn. Want welk contract past nu het beste bij jouw situatie en de hoeveelheid kWh die je opwekt? Eerder maakte Overstappen.nl al een berekening voor verschillende type klanten. Nu veel meer leveranciers inmiddels ook deze kosten rekenen, en daar ook verschillende methodes voor toepassen, heeft Overstappen.nl deze methodes voor je uitgezocht.

Meerdere methodes berekening terugleverkosten

In de zomer van 2024 zijn er twee hoofdmethoden voor het berekenen van deze terugleverkosten: je totale opwek valt in een schaal met bijbehorende kosten, of er wordt een exacte berekening gedaan door de totale opwek x het “terugleverkosten-tarief” te doen. Als je als klant nét wel of net niet in een schaal valt, kan dit in je voor- of nadeel werken. De kosten per kWh zijn daarom preciezer.

Binnen deze methodes kan ook worden gekeken naar totale opwek, of saldeerbare teruglevering: dit houdt in dat klanten alleen de teruglevering meenemen die weggestreept worden tegen het verbruik (oftewel salderen). Op die manier gelden er alleen kosten voor het gedeelte dat onder de salderingsregeling valt.

Ook zijn er leveranciers die een eerste schaal hanteren die geen terugleverkosten betreft. Ook dat hebben we apart vermeld. Vooral als je niet zo veel zonnepanelen hebt, is dit heel interessante informatie.

Hieronder vind je het overzicht van de methode per leverancier:

Terugleverkosten methode per leverancier

 

EnergieleverancierTerugleverkosten methode
Budget EnergieSchaal per saldeerbare teruglevering
Clean EnergyGeen aanbod voor klanten met zonnepanelen
Coolblue energieHoger vastrecht
DELTASchaal voor totale opwek
EnecoKosten per kWh opwek
EnergiedirectSchaal voor totale opwek
Energie VanOnsSchaal voor totale opwek
ENGIEKosten per kWh opwek
EssentSchaal voor totale opwek
Frank Energie (variabel)Schaal voor totale opwek
Gewoon EnergieSchaal voor totale opwek
GreenchoiceKosten per kWh opwek, verschillend per contractduur
InnovaSchaal voor totale opwek
MEGASchaal voor totale opwek
Noord EnergieOnbekend
OM – Nieuwe energieSchaal voor totale opwek
OxxioKosten per kWh opwek
PowerpeersSchaal voor totale opwek
Pure EnergieSchaal voor totale opwek
United Consumers EnergieSchaal voor totale opwek
VandebronSchaal voor totale opwek
VattenfallSchaal voor totale opwek
VrijopnaamSchaal voor totale opwek

 

De kleine zonnepaneelhouder

Bij sommige leveranciers betaal je 0 euro terugleverkosten tot een bepaalde schaal. Voor de kleine zonnepaneel houder is dat gunstig. Zij krijgen daardoor bij sommige leveranciers niet of minder te maken met extra kosten. Hieronder vind je de schalen waar je 0 euro betaalt.

Overzicht schalen zonder terugleverkosten

 

LeverancierSchalen zonder terugleverkosten
Budget Energietot 4 kWh
Clean EnergyGeen aanbod voor zonnepanelen
Coolblue EnergieHoger vastrecht
DELTAtot 100 kWh
EnecoElke kWh heeft terugleverkosten
Energiedirecttot 250 kWh
Energie VanOnstot 1000 kWh
ENGIEElke kWh heeft terugleverkosten
Essenttot 250 kWh
Frank Energie (vast en variabel)tot 4 kWh
Gewoon Energietot 4 kWh
GreenchoiceElke kWh heeft terugleverkosten
Innovatot 4 kWh
MEGAtot 4 kWh
Noord EnergieOnbekend
OM – Nieuwe energietot 1000 kWh
OxxioElke kWh heeft terugleverkosten
Powerpeerstot 1000 kWh
Pure Energietot 500 kWh
United Consumers Energietot 49 kWh
Vandebrontot 4 kWh
Vattenfalltot 500 kWh
Vrijopnaamtot 100 kWh
“De terugleverkosten zijn inmiddels een vast component op elke energierekening geworden voor klanten met zonnepanelen. De verschillen tussen leveranciers zijn echter erg groot. Het is daarom belangrijk om te kijken welke leverancier voor jouw situatie de beste keuze is. Leveranciers geven soms ook geen korting voor klanten met zonnepanelen, en andere weer wel. Diverse leveranciers geven inmiddels ook een hoge terugleververgoeding. Zo wordt het erg onoverzichtelijk. Wil je weten wat de beste keuze voor jou is op basis van de netto-jaarprijs? Neem dan een kijkje in de vergelijker om te zien wat de beste optie is. In de netto-jaarprijs worden altijd alle kosten, belastingen, netbeheerkosten en kortingen meegenomen zodat je direct ziet wat voor jou het beste is”.
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
6 minuten 25-06-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven