​​Vandebron introduceert vaste terugleveringskosten zonnepanelen | Overstappen.nl
15-08-2023

​​Vandebron introduceert vaste terugleveringskosten

De eerste leverancier die extra kosten in rekening brengt voor klanten met zonnepanelen.

4 minuten 16-07-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Vandebron heeft een belangrijke wijziging aangekondigd in de energiekosten voor klanten met zonnepanelen. Vanaf 15 augustus 2023 worden nieuwe vaste terugleveringskosten geïntroduceerd. Deze kosten komen als reactie op de stijgende kosten voor het terugleveren van zonne-energie aan het net, als gevolg van de groeiende populariteit van zonnepanelen.

Wat verandert er?

Klanten van Vandebron met zonnepanelen zullen voortaan een vast bedrag per dag betalen voor het terugleveren van zonne-energie aan het net. Dit vaste bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid energie die jaarlijks wordt teruggeleverd. Klanten zonder zonnepanelen worden niet door deze nieuwe kosten getroffen.

Hoeveel euro zijn huishoudens meer kwijt?

De hoogte van het bedrag varieert, maar voor de meeste klanten zal dit betekenen dat ze tussen de €10,- en €20,- per maand extra moeten betalen. Het exacte bedrag hangt af van de jaarlijkse hoeveelheid elektriciteit dat wordt teruggeleverd aan het net. Ter indicatie:  iemand die jaarlijks 2200 kWh teruglevert, betaalt €21,- per maand aan vaste terugleveringskosten.

In de tabel hieronder zie je de exacte bedragen per schaal & range teruglevering per jaar.

 

SchaalRangePrijs per dag incl. btwPrijs per maand incl. btw
00-5 kWh€ 0,-€ 0,-
15-1000 kWh€ 0,13€ 4,-
21000-2000 kWh€ 0,41€ 12,50
32000-3000 kWh€ 0,69€ 21,-
43000-4000 kWh€ 0,95€ 29,-
54000-5000 kWh€ 1,23€ 37,50
6Meer dan 5000 kWh€ 1,51€ 46,-

Laatste update: 15 augustus 2023.

Wanneer gaat deze verandering in?

De verandering is per direct ingegaan voor alle nieuwe contracten. Voor bestaande klanten met een vast energiecontract verandert er voorlopig nog niets. Zij blijven dezelfde kosten betalen totdat het contract is afgelopen. Voor klanten met een variabel contract wordt de verhoging per 1 oktober 2023 doorgevoerd. Vandebron klanten met een dynamisch contract krijgen niet te maken met vaste terugleveringskosten. Dit komt doordat de teruglevering altijd gelijk is aan de inkoopprijs van dat moment.

Reden voor de verandering

Deze nieuwe prijsstructuur is ingevoerd als gevolg van de hogere onbalans- en profileringskosten voor energieleveranciers. In 2022 is er door Nederlandse huishoudens maar liefst 46% meer zonne-energie opgewekt dan in 2021. Dit zorgt ervoor dat de onbalans- en profileringskosten steeds verder oplopen. Door deze vaste terugleveringskosten in te voeren, streeft Vandebron naar een eerlijker verdeling van de kosten tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Het is nu namelijk zo dat klanten zonder zonnepanelen ook meebetalen aan de onbalans- en profileringskosten van huishoudens die zonne-energie opwekken.

Wat zijn onbalans en profileringskosten?

1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen. Al deze huishoudens leveren tegelijkertijd stroom terug, terwijl de vraag naar stroom overdag achter blijft. Hierdoor raakt het stroomnet overbelast en worden de prijzen voor stroom lager. Als de prijzen negatief worden, kost het een energieleverancier geld om de stroom terug te leveren aan het net. Door de enorme stijging in opgewekte zonne-energie worden leveranciers dus steeds vaker opgezadeld met hoge kosten.

Zullen er meer leveranciers volgen?

Hoewel Vandebron de eerste energieleverancier is die deze specifieke kostenstructuur heeft geïntroduceerd, hebben alle energieleveranciers met klanten die zonne-energie terugleveren te maken met dezelfde stijgende onbalans- en profileringskosten. Tot nu toe worden deze kosten door andere leveranciers nog niet doorberekend aan klanten. Of, en hoe andere leveranciers dit gaan doen is nog niet duidelijk. Het is mogelijk dat andere leveranciers een vergelijkbare benadering zullen kiezen in de toekomst.

Zonnepanelen blijven interessant volgens Vandebron

Vandebron benadrukt dat het nog steeds financieel gunstig is om zonne-energie op te wekken, ondanks deze nieuwe heffing. Het bedrijf gelooft dat deze stap eerlijkheid brengt in het systeem en de kosten dekt die gepaard gaan met de groei van zonne-energie in Nederland.

Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven